Befektetési fogalmak


Ezen az oldalon a weblapunkon használt befektetési fogalmak magyarázatát találja.

 

államkötvény Az állam eladósodásának, az államháztartás finanszírozásának hosszú távú eszköze. Fajtái: 2, 3 és 5 éves fix kamatozású, 5 éves változó és 7 éves tőkeindexált. Értékesítése aukción és az azt követő jegyzésen történik.
állampapír Olyan értékpapír, melynek kibocsátója az állam. Az ilyen papírok visszafizetési kockázata a legkisebb egy adott országban.
befektetési alap Befektetési alapkezelő által működtetett vagyontömeg, egyetlen célja, hogy minél nagyobb nyereséget nyújtson a befektetési jegy tulajdonosainak. Befektetési terület szerint ingatlan (minimális saját tőke: 500 millió) és értékpapír (minimális saját tőke: 100 millió) alapokat, technikailag nyílt és a zárt végű alapokat különböztetünk meg.
befektetési jegy A befektetési alap által kibocsátott értékpapír, vagyoni jogokat testesít meg az alap értékeire.
bessz (baisse) / medve (bear) Az árfolyamok esése a tőzsdén (szűkebben, az árfolyamok és a forgalom együttes esése).
BUX index A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe.
diszkontkincstárjegy Állam által kibocsátott, kibocsátáskor egy éven belül lejáró, diszkontkamatozású értékpapír.
DJIA (Dow Jones) New York tőzsdéjének mozgását követni hivatott index, 1884 óta jegyzik. Jelenleg az USA harminc legfontosabb részvényének egyszerű árral súlyozott átlaga.
DWIX index Az aukciós átlaghozamok alapján számított kincstárjegy hozamindex.
eladási árfolyam Az árfolyamjegyző ezen az árfolyamon ad el.
értékpapír Egy olyan forgalomképes okirat, mely valamilyen jogot testesít meg, és rendelkezik a jogszabályban meghatározott kellékekkel.
eszközalapok A biztosító eszközei között elkülönített eszközállományok (pl. értékpapírok), melyek értékének alakulása a befektetési egységek vételi árát meghatározza.
eszközérték Megmutatja, mennyit lehetne kapni a vállalatért/portfólióért, ha azonnal eladnánk. Gyakran részvényre/befektetési jegyre vetítve adják meg.
felhalmozott kamat Egy kamatozó értékpapír megvásárlásakor, a kibocsátástól vagy a legutóbbi kamatfizetéstől az adásvételig eltelt időre arányosan jutó kamat.
hossz (hausse) / bika (bull) Az árfolyamok emelkedése a tőzsdén (szűkebben, az árfolyamok és a forgalom együttes növekedése).
jelenérték Egy jövőbeli pénzáramlás vagy pénzáramlás-sorozat jelenbeli értéke. Az az összeg melyet hajlandóak vagyunk most kifizetni érte.
jelzáloglevél Speciális jelzáloghitel-intézet által kibocsátott értékpapír, melynek fedezete a bank által kötött jelzáloghitel-szerződésekből származó követelése.
jövőérték Az összeg melyet jelenbeli befektetésünk a jövőben érni fog.
kincstárjegy Az államgépezet rövid távú (3, 6 és 12 hónapos futamidő) finanszírozására kibocsátott értékpapír. két fajtája a nagybefektetőknek szánt diszkont kincstárjegy (aukción kerül kibocsátásra, és diszkonttal kamatozik) és a kisbefektetőknek szánt kamatozó kincstárjegy.
korrekció Túlzott emelkedés vagy esés után a tőzsde (vagy csak egy részvény) visszakerül a reálisabb árfolyamtartomány irányába.
MAX index Magyar Államkötvény Index. A magyar állam által nyilvánosan kibocsátott, az index számítás napján 1 évnél hosszabb hátralévő futamidejű államkötvények tőkesúlyozású árfolyamindexe. A MAX hozama annyi, mintha a portfóliónkban a forgalomban lévő mennyiségek alapján tartanánk a nyilvánosan kibocsátott hosszabb államkötvényekből.
NASDAQ National Association of Securities Dealers Automated Quotations System. Amerika új elektronikus tőzsdéje. Leginkább a gyorsan növekvő vállalatok (IT, Biokémia, stb.) papírjaival kereskednek. Indexe: NASDAQ composite.
osztalék A részvénytársaság adózás utáni eredményéből, a vállalat osztalékpolitikájának megfelelően osztják a részvényeseknek. A névérték százalékában határozzák meg.
pénzáramlás (cash-flow) Egy befektetéshez kapcsolódó pénzbevételek és pénzkiadások.
portfolió A befektetés során a befektetők ügyelnek arra, hogy jövedelmük ne csak egy vagy egy kevés eszköz hozamától függjön, ezért sokféle befektetést vásárolnak. A befektetések összességét portfoliónak nevezzük.
részvény Részvénytársaság által kibocsátott tulajdonjogot megtestesítő értékpapír.
részvényindex A részvényindex több részvény együttes ármozgását hivatott tükrözni. A részvényindex elmozdulása az egész piac, vagy egy bizonyos részvényportfolió árfolyammozgásait követi.
vállalati kötvény Hitelviszonyt megtestesítő értékpapír. Olyan kötvény, amelyet egy gazdálkodó szervezet, vállalat bocsát ki.
vételi árfolyam Az árfolyamjegyző ezen az árfolyamon vásárol.