Kétpercenként egy káreset – 114 ezer forint az átlagos kár

2014. január 9., csütörtök

A Generali Biztosító 2013-ban több mint 300 ezer káresetet regisztrált, 35 milliárdos értékben – továbbra is Budapest a „legveszélyesebb”

A Generali Biztosító 2013-ban összesen több mint 300 ezer káresetet regisztrált, 35 milliárd forint értékben. Az előző évekhez hasonlóan tavaly is a vagyonkárok voltak mind darabszámban, mind értékben a listavezetők. A vagyonkárok közül is kiemelkedtek a lakáskárok, hiszen az összes káreset kétharmadát tették ki. A területi különbségeket figyelembe véve látható, hogy az átlagosnál több káreset történt Budapesten, Pest megyében, Győr-Moson-Sopronban, Borsod-Abaúj-Zemplén, Csongrád és Hajdú-Bihar megyében. A Generali Biztosító adataiból az is kiderült, hogy továbbra is Budapest számít az ország „legveszélyesebb” területének, hiszen a legtöbb kategóriában egy főre vetítve is itt volt a legmagasabb a káresetek száma illetve értéke.

A Generali Biztosítóhoz 2013-ban bejelentett 300 ezer fölötti káreset háromnegyede volt vagyoni eredetű, összesen 21 milliárd forint értékben. A vagyonkárok közül mind darabszám, mind érték szempontjából kiemelkedtek az egyéni lakás- és társasházi biztosításokkal kapcsolatos káresetek: közel 210 ezer alkalommal térített a biztosító, 9,5 milliárdos összértéket megközelítően. A legtöbb lakáskár Budapesten, Pest megyében, Borsod-Abaúj-Zemplén, Csongrád illetve Baranya megyében történt. A káresetek megoszlását tekintve a vezetékes víz által okozott (30%) és az üvegtörés-károk (26%) voltak a leggyakoribbak, illetve számos elemi kárról (20%) számoltak be a biztosító ügyfelei. Utóbbi kategóriába tartozik az a több tucat káreset is, amely a Heves községet és környékét megrázó, a Richter skálán 3,5 erősségű földrengés miatt következett be. Számos épületben keletkezett repedéskár, kéménykár, illetve sérült a vakolat. Bár a rengés mértéke nem érte el a szerződésben meghatározott értéket, a biztosító méltányosságból megtérítette a bejelentett károkat.

Gépjármű-károkból – a kgfb és casco biztosításokat együttesen vizsgálva – összesen közel 45 ezer történt a Generalinál, melyek értéke meghaladta a 12,5 milliárd forintot. A legtöbb gondot az ütközéses, koccanásos balesetek okozták, de számos műszaki hibáról és rongálásról is érkezett bejelentés főként Budapestről és Pest megyéből, de Győr-Moson-Sopron, Hajdú-Bihar és Borsod-Abaúj-Zemplén megyék is a veszélyesebbek közé tartoztak az elmúlt évben. Azonban az egész ország területén egyre gyakoribbak a vad- és háziállat által okozott károk is: a biztosító egyik ügyfele például egy erdő melletti úton éjszaka vaddisznókat próbált kikerülni, amikor frontálisan ütközött a szemben, szabályosan közlekedő autóssal.

Az élet-, baleset- és egészségbiztosítások területén megközelítőleg 31 ezer káresetet regisztrált a Generali, összesen 1,8 milliárdos értékben. A legtöbb baleset a fővárosban illetve Borsod-Abaúj-Zemplén, Győr-Moson-Sopron és Csongrád megyében történt. A leggyakoribb károk még mindig a csonttörés. 

„A társaságunkhoz érkezett több mint 300 ezer bejelentés azt jelenti, hogy nagyjából kétpercenként történik egy káresemény a biztosító ügyfeleivel. Annak érdekében, hogy a kárrendezés is gyors és gördülékeny lehessen, a háttérben komoly erőket mozgósítunk ezen a fronton is. Közel kétszáz kárszakértővel és 1500 szerződött autószervizzel dolgozunk együtt, illetve a piacon egyedülálló innovációként egy olyan szakipari (kőműves, festő, villanyszerelő, burkoló) szervizhálózatot építettünk ki, akik kiváló minőségű munkájukkal segítik a károk gyors elhárítását, munkájukra pedig garanciát vállalnak. Mindezt annak érdekében, hogy a bejelentetett károkat a lehető leghatékonyabban tudjuk rendezni. A kárbejelentések jelentős része már a bejelentés napján a kárrendezésben illetékes munkatárshoz kerül, és az egyszerűbb, telefonon rendezhető kárügyek háromnegyede már két nap alatt lezárul. Célunk, hogy 2014-ben is a lehető legmagasabb szinten tudjuk kiszolgálni az ügyfeleket akkor is, ha ez az esetszám tovább nőne. Meggyőződésem, hogy erre minden szempontból adottak a feltételeink” – mondta Szikszai József, a Generali Biztosító vagyon- kárrendezési igazgatója.

 

Olt Boglárka kommunikációs vezető
Generali-Providencia Biztosító Zrt.
1066 Budapest, Teréz krt. 42-44
Tel: (1) 301 7351, (20) 298 2999
Email: boglarka.olt@generali.hu

<< Vissza