Útmutató elektronikus aláírás ellenőrzéséhez

Mit kell tudni az elektronikus aláírásról?

Az elektronikus aláírás igazolja egy elektronikus dokumentum hitelességét, vagyis azt, hogy valóban a rajta feltüntetett személy vagy szervezet hozta létre. Erről bővebben itt olvashat.

Az Önnek emailben csatoltan küldött dokumentumokat szervezeti fokozott biztonságú elektronikus aláírással és időbélyeggel láttuk el, amely így az írásbeliség követelményének eleget tesz.

A Generali Biztosító Zrt. elektronikus aláírását Magyarország első minősített hitelesítés- és időbélyegzés-szolgáltatója, a NetLock Kft. hitelesíti.

Hogyan ellenőrizhető a hitelessége?Az elektronikus aláírások hitelessége Adobe Acrobat Reader 7.0, vagy ennél magasabb verziószámú programmal ellenőrizhető. Ha Önnek nincs telepítve ez a program, az internetről ingyenesen letöltheti.

Alapesetben, a programban belső tanúsítvány kezelés van beállítva. Ahhoz, hogy a dokumentum elektronikus aláírását ellenőrizni lehessen, ezt át kell állítani „normál tanúsítvány kezelésre”:


Adobe Acrobat Reader XI-ben: „Szerkesztés” menü > „Beállítások” menüpont > „Aláírások” menüpont > „Ellenőrzés” blokk „Tovább” gomb > „Együttműködés a Windows rendszerrel” blokkban mindkét beállítást be kell pipálni („Aláírások érvényesítése” és „Hiteles dokumentumok ellenőrzése”).
Korábbi Adobe Acrobat Reader programokban: „Szerkesztés” menü > „Beállítások” menüpont > „Biztonság” menüpont > „Speciális beállítások” gomb > „Együttműködés a Windows rendszerrel” fülön mindhárom beállítást be kell pipálni.
Ha az Ön Windowsa nem ismeri fel automatikusan a magyar aláírás hitelesítő szolgáltatókat, az alábbi linkekre kattintva adhatja hozzá a szükséges biztonsági tanúsítványokat:

  • https://www.netlock.hu/index.cgi?ca=gold
  • https://www.netlock.hu/index.cgi?minositett&ca=cqlca
  • https://www.netlock.hu/index.cgi?ca=cblca

Az új beállítások érvénybe lépéséhez be kell zárni és újra elindítani az Adobe Reader programot.

Ezután bármely PDF dokumentumot megnyitva, "A DOKUMENTUM ELEKTRONIKUSAN HITELESÍTETT" pecsétre kattintva olvasható az aláírás ténye, megnevezve az aláírót, az aláírás időpontját és az időforrást:
vagy ugyanez megtekinthető a bal oldalon, az „Aláírások” fülön is:
Az Acrobat Reader minden PDF file megnyitásakor automatikusan ellenőrzi a file hitelességét, ezért a fenti beállításokon túl más nem szükséges a továbbiakban a dokumentumok aláírásának ellenőrzéséhez.