befektetési hírek

Befektetési hírek a koronavírussal kapcsolatos intézkedések ideje alatt

generali-befektetesi-informaciok-covid

Biztosítónk elsődleges célja, hogy ebben a kiélezett tőkepiaci helyzetben információkkal segítsük ügyfeleinket megtakarításaik értékének megóvásában. Kövesse híreinket, tájékozódjon szakértőinktől, és ismerje meg, milyen lépéseket tettünk a megtakarítások védelmében!*

A fejlett piaci tőzsdéket összesítő MSCI World index értéke 0,4%-kal csökkent, a feltörekvő piacokat magában foglaló MSCI Emerging index viszont 1,1%-kal emelkedni tudott a múlt hét során. A feltörekvő piaci térség felülteljesítése néhány nagyobb feltörekvő ország részvénypiacának emelkedéséből fakadt.

Nem tudtak tovább emelkedni a vezető amerikai részvényindexek: az S&P 500 0,5%-os, a Dow Jones 0,9%-os, a Nasdaq 1,1%-os esést szenvedett el. A gyenge teljesítményben jelentős szerepet játszott az, hogy továbbra sem sikerült megállapodniuk az Egyesült Államok vezető politikusainak a költségvetési segélyprogram részleteiben. A két párt álláspontja láthatóan nem is közeledett egymáshoz, bizonyos pontokban és a segélycsomag méretét tekintve még mindig nincs kompromisszumos megoldás, és egyre inkább úgy tűnik, hogy a jövő héten esedékes választásokig már nem is kerül sor a megállapodásra. Pedig az amerikai gazdaság kilábalásának fenntartása érdekében szükség lenne a kiemelt kormányzati segítségre, különösen azoknak az embereknek, akik a koronavírus-járvány miatt elvesztették munkahelyüket és eddig nem találtak maguknak új állást.

A nem túl jó részvénypiaci hangulathoz az elnökválasztás közeledtével általánosan megnövekvő befektetői feszültség (az amerikai választások előtt hagyományosan nagyobb kilengéseket tapasztalhatunk az árfolyamokban, a befektetők a bizonytalanságok miatt idegesebbé válnak), illetve a növekvő koronavírus-esetszámok is hozzájárultak. A hangulaton az sem tudott javítani, hogy az időközben beérkező amerikai makrogazdasági adatok többnyire pozitív meglepetést okoztak.

Az európai börzéken sem volt jó a hangulat, nagyrészt a koronavírus gyors terjedése, és az ezzel összefüggésbe hozható egyre komolyabb lezárások következtében. A legnagyobb euróövezeti vállalatok árfolyamának alakulását nyomon követő EuroStoxx 50 index 1,4%-kal került lejjebb.

Ráadásul a múlt hét azonnal egy vaskos negatív meglepetéssel indult, az SAP részvények a mai kereskedésben a német tőzsdén 20%-os mélyrepülésben vannak, miután Európa meghatározó technológiai vállalata a következő 2 évre vonatkozóan csökkentett bevétel- és profit előrejelzésén.

MIRE FIGYELÜNK EZEN A HÉTEN?


Nagyon sűrű hét áll előttünk. Több fontos makrogazdasági adat is érkezik, többek között jönnek az előzetes harmadik negyedéves GDP-adatok az Egyesült Államokból és az euróövezetből.

Emellett közeledik az amerikai elnökválasztás és vele együtt csökken az esélye a költségvetési csomagról való megállapodásnak, az ezzel kapcsolatos politikai fejlemények is komoly hatással lehetnek a piacokra.

Végezetül csúcsra pörög az amerikai gyorsjelentési szezon, olyan óriáscégek is közzéteszik negyedéves számaikat, mint az Apple, az Amazon, a Google és a Facebook.

Jól indult a múlt hét az amerikai tőzsdéken, keddtől kezdve azonban lefelé vették az irányt a részvényindexek. A Dow Jones összességében 0,1%-ot, az S&P 500 0,2%-ot, a Nasdaq 0,8%-ot tudott emelkedni.

 

A negatív fordulatot az erős hétfői kezdést követően nagyrészt az indokolta, hogy továbbra sem sikerült megállapodniuk az Egyesült Államok vezető politikusainak a költségvetési segélyprogram részleteiben. A tőkepiaci hangulatra a koronavírus-fertőzések napi esetszámának észak-amerikai és európai növekedése is rányomta a bélyegét. Rossz hír volt továbbá az is, hogy egészségügyi aggályok miatt felfüggesztették a Johnson&Johnson koronavírus vakcinájának tesztelését, valamint az Eli Lilly új antitest-terápiájának engedélyezését is. Akadt azért egy jó hír is vakcinafronton, a Pfizer ugyanis védőoltásának gyorsított eljárásban történő engedélyezését kérte a múlt héten az amerikai Élelmiszer és gyógyszerfelügyelettől (FDA).


 Az európai börzéken sem volt jó a hangulat, nagyrészt a koronavírus gyors terjedése, és az ezzel összefüggésbe hozható egyre komolyabb lezárások következtében. A legnagyobb euróövezeti vállalatok árfolyamának alakulását nyomon követő EuroStoxx 50 index 0,8%-ot esett. Mindeközben a fejlett piaci tőzsdéket összesítő MSCI World index 0,3%-kal került lejjebb, a feltörekvő piacokat magában foglaló MSCI Emerging index pedig 0,2%-ot tudott emelkedni a múlt hét folyamán.


 

ESZKÖZALAPOKKAL KAPCSOLATOS HÍREK

RÉSZVÉNY ESZKÖZALAPOK

 


A részvény típusú eszközalapokban, (Fejlett világ részvény, Világmárkák, Külföldi részvény, Deluxe, Eldorado, Amazonas, EuróRészvény) referenciaszinten van a részvénykitettség.

A Fejlődő világ, az Innováció és az Új Technológiák részvény eszközalapban továbbra is 3-5 százalékkal referenciaszint fölött tartottuk a részvénykitettséget, mivel a referenciaérték fölött megjelenő egyedi részvények fundamentálisan alulértékeltek.

 

VEGYES ÉS ABSZOLÚT HOZAMÚ ESZKÖZALAPOK

 


A vegyes eszközalapokban (Navigáció 5+, 10+, 15+, Dinamikus vegyes, Kiegyensúlyozott vegyes, Konzervatív vegyes, Horizont 5+, 10+, 15+, Mozaik I, II, III, Global I, II, III) szintén enyhén enyhén referenciaszint felett van a részvénykitettség.

Az abszolút hozam stratégiával kezelt eszközalapoknál (Selection, Tallózó) 20-25%-között, a Globális abszolút hozam eszközalapban pedig 31%-on áll a részvénykitettség.

 

KÖTVÉNY ESZKÖZALAPOK

 


Az elmúlt 1 héten tovább folytatódott a kötvénypiac hullámvasút szerű hozam-ingadozása, azonban összességében mérséklődtek a hozamok. A Jegybank által meghirdetett eszközvásárláson részt vettünk, mind 10 éves államkötvény, mind 5 évnél hosszabb állami garanciás kötvény esetében, így bekerülési értékhez képest jelentős nyerőt könyvelhettünk el az ügyleteken.

A hét második felében ismét emelkedtek a hozamok, így a hozamgörbe hosszú oldalán vásárlásokat eszközöltünk, mellyel a kötvényportfoliók hátralévő átlagos futamidejét növeltük a hozamok mérséklődésére számítva.


 

MIRE FIGYELÜNK EZEN A HÉTEN?

 

A héten elsősorban az USA költségvetési csomagja körüli politikai harcra figyel a piac, emellett folytatódik a gyorsjelentési szezon, ami további izgalmakat tartogathat. 


 
Több hónapja nem látott mértékű erősödést produkáltak a vezető amerikai részvényindexek a múlt héten, folytatva ezzel a több hetes szeptemberi korrekciót követően elindult emelkedést. A Dow Jones értéke 3,3%-kal, a S&P 500 3,9%-kal, a Nasdaq pedig 4,6%-kal került feljebb. A tőzsdéket elsősorban az Egyesült Államok újabb költségvetési élénkítő csomagjával kapcsolatos várakozások fűtötték. Az álláspontok közeledését jelezte az is, hogy a republikánus párt javaslatában 1600 milliárd dollárról 1800 milliárd dollárra emelte a segélycsomag összegét, közelebb hozva ezzel a demokrata párt képviselői által a törvényhozás alsó házában elfogadott 2200 milliárdos csomaghoz. Még mindig vannak eltérő álláspontok a csomag egyes részei kapcsán, abban azonban egyetértenek a felek, hogy a munkanélkülieknek megemelt összegű segélyre, néhány bajba került iparágnak pedig állami mentőcsomagra van szüksége.

A piaci hangulatot javította az is, hogy Trump gyorsan kigyógyult a koronavírusból. Ez nem feltétlenül azt jelenti, hogy a piaci szereplők Trumpot szeretnék ismét elnöknek, csupán arról van szó, hogy a tőzsdék nem szeretik a bizonytalanságot, az elnök potenciálisan súlyos megbetegedése pedig egy komoly bizonytalansági faktor lehetett volna, különösen így a választások előtt.

Pozitívan hatott a piaci hangulatra az is, hogy Trump gyors felépülése arra enged következtetni, hogy a különböző kezelési módok (antitest-terápiák) egyre hatékonyabbá válnak a súlyos esetek meggyógyításában, ezek a kezelések pedig előbb-utóbb az átlagemberek részére is elérhetővé fognak válni. Az Eli Lilly amerikai gyógyszergyártó cég múlt héten kért engedélyt az amerikai Élelmiszer és gyógyszerfelügyelettől (FDA) új antitest-terápiájának gyorsított eljárásban történő engedélyezéséhez és alkalmazásához: az eddigi klinikai tesztek szerint az eljárás nagymértékben csökkenteni tudta a súlyos esetek arányát. 

A cég ígérete szerint – amennyiben az FDA engedélyezi a kezelést – decemberre egymillió dózisnyit rendelkezésre bocsájtanak a súlyos betegek kezeléséhez. A kedvező hangulat a világ többi térségének részvénypiacaira is átragadt. 
A legnagyobb euróövezeti vállalatok árfolyamának alakulását nyomon követő EuroStoxx 50 index 2,6%-kal, a fejlett piaci tőzsdéket összesítő MSCI World index 3,7%-kal, a feltörekvő piacokat magában foglaló MSCI Emerging index pedig 3,8%-kal emelkedett a múlt héten.

 

ESZKÖZALAPOKKAL KAPCSOLATOS HÍREK

RÉSZVÉNY ESZKÖZALAPOK

 


A részvény típusú eszközalapokban, (Fejlett világ részvény, Világmárkák, Külföldi részvény, Deluxe, Eldorado, Amazonas, EuróRészvény) enyhén referenciaszint felett van a részvénykitettség. A Fejlődő világ, az Innováció és az Új Technológiák részvény eszközalapban továbbra is 3-5 százalékkal referenciaszint fölött tartottuk a részvénykitettséget, mivel a referenciaérték fölött megjelenő egyedi részvények fundamentálisan alulértékeltek. 

 

VEGYES ÉS ABSZOLÚT HOZAMÚ ESZKÖZALAPOK

 


A vegyes eszközalapokban (Navigáció 5+, 10+, 15+, Dinamikus vegyes, Kiegyensúlyozott vegyes, Konzervatív vegyes, Horizont 5+, 10+, 15+, Mozaik I, II, III, Global I, II, III) szintén enyhén enyhén referenciaszint felett van a részvénykitettség. Az abszolút hozam stratégiával kezelt eszközalapoknál (Selection, Tallózó) 20-25%-között, a Globális abszolút hozam eszközalapban pedig 33%-on áll a részvénykitettség. 

 

KÖTVÉNY ESZKÖZALAPOK

 


A Jegybank kiterjesztette azon eszközök körét, amelyek az eszközvásárlási programban részt vehetnek, melyből piaci értéken vásárolni fog. Ez a kör az állami garanciás eszközök, mint például MFB, Eximbank stb. kötvényei. 
Ezzel összhangban az Eximbank 1 és 5 éves futamidejű kötvényt bocsátott ki a múlt héten, mely aukción részt vettünk sok unit-linked portfolióval, azonban csak az 5 éves aukciós vásárlás volt sikeres. 

Az MNB elkötelezett a hosszú kötvények vásárlásában, ezért arra számítunk, hogy a hosszú lejáratú kötvények hozamai tovább csökkenhetnek, így a kötvényportfoliók futamideje mérsékelten hosszabb, mint a referenciaindexé. 

 

MIRE FIGYELÜNK EZEN A HÉTEN?

 


A héten elkezdődik az amerikai gyorsjelentési szezon, először a nagybankokon a sor, mint a JP Morgan, a Citi, a Goldman Sachs, a Bank of America, a Wells Fargo és a Morgan Stanley, hogy közzétegyék negyedéves számaikat. A költségvetési segélycsomag körüli politikai események mellett, ezekre is kiemelten figyel majd a piac.

 


 

Több hete tartó esést követően 1,5%-os emelkedéssel zárta a múlt hetet az S&P 500 amerikai részvényindex, miközben a Nasdaq szintén 1,5%-kal, a Dow Jones pedig 1,9%-kal került feljebb. A jó részvénypiaci hangulat alapvetően két tényezőre volt visszavezethető.

Egyrészt a héten közzétett makrogazdasági adatok többnyire a várakozásoknak megfelelően alakultak, vagy felül is múlták azokat. Kínából, illetve az Egyesült Államokból érkeztek fontosabb makrogazdasági adatok. Itt elsősorban az amerikai fogyasztói bizalmi mutatókat érdemes kiemelni, amelyek javuló fogyasztói hangulatot tükröztek, és mivel a lakossági fogyasztás adja az USA GDP-jének jelentős részét, ez kedvező hír volt a piacoknak.

A foglalkoztatottak számának növekedése ugyan elmaradt az elemzői várakozásoktól, a munkanélküliségi ráta azonban a várakozásoknál nagyobb mértékben csökkent. Összességében lassul az amerikai munkaerőpiac válságból való kilábalásának üteme, a trend azonban még mindig pozitív, vagyis egyelőre nem beszélhetünk aggasztó fordulat jeleiről, ami jó hír a tőzsdéknek.

Másrészt az utóbbi hetekben sokat emlegetett amerikai költségvetési élénkítési csomag kapcsán is történt némi előrehaladás. Megállapodás ugyan továbbra sincs a két párt képviselői között, azonban valamelyest közeledtek az álláspontok egymáshoz, ami támogatta a részvénypiacok emelkedését.

Véleményünk szerint a lényegi összképben nincs változás, megfelelő óvatosság mellett a hosszú távú portfóliókban érdemes lehet a nagyobb részvénypiaci korrekciókat vételekre kihasználni. A példátlan mértékű monetáris és fiskális politikai támogatás (=piaci likviditás), a javuló makrogazdasági környezet, illetve a vakcina-fejlesztések előrehaladott állapota támogató tényezők.

Eszközalapjaink összetételében a múlt héten kommunikáltakhoz képest nem történt jelentős változás, a portfóliók többségében referenciaszinten tartjuk a részvénykitettséget. A kötvényportfoliók enyhén hosszabb hátralévő átlagos futamidővel rendelkeznek a referenciaindexhez képest.


MIRE FIGYELÜNK EZEN A HÉTEN?


Makrogazdasági adatok szempontjából csendesebb hét áll előttünk, így elsősorban Trump állapotára, az amerikai költségvetési csomagra, illetve a november elején esedékes elnökválasztást érintő hírekre figyelnek majd a befektetők.

Vegyesen képet mutattak az észak-amerikai tőzsdék a múlt héten. Mivel a nagy technológiai cégek ezúttal felülteljesítettek, a Nasdaq 1,1%-os pluszban zárt, az S&P 500 (-0,6%) és a Dow Jones (-1,8%) értéke azonban tovább esett. Jó hír azonban, hogy a csütörtöki nagyobb esést követően az S&P 500 egy fontos technikai szintről felpattant pénteken, vagyis egyelőre kitartanak azok a támaszok, amelyekre kiemelten figyelnek a befektetők.

A hosszú távú portfóliókban érdemes lehet a nagyobb részvénypiaci korrekciókat vételekre kihasználni, hiszen azon tényezőkben továbbra sincs jelentős változás, amelyek a tavaszi mélypont óta felfelé húzták a részvényárfolyamokat. Ezek közül kiemelendő a példátlan mértékű monetáris és fiskális politikai támogatás (=piaci likviditás), a javuló makrogazdasági környezet, illetve a vakcina-fejlesztések előrehaladott állapota.

A fenti, pozitív forgatókönyvet megalapozó tényezőkkel kapcsolatban ugyanakkor vannak kockázatok, melyeket folyamatosan nyomon kell követni.

I. Makrogazdasági környezet: a tavasz óta tartó részvénypiaci emelkedés egyik alappillére a várakozásokat meghaladó makrogazdasági adatsor.

A kezdeti gyors kilábalás a recesszióból mostanra lelassult, ami önmagában nem baj, azonban figyelni kell azokra az esetleges jelekre, amelyek a kilábalási trend elakadására figyelmeztetnek. Az egyik aggasztó tényező például az európai koronavírus-megbetegedések számának utóbbi hetekben tapasztalt gyors emelkedése, ez ugyanis, ha nem sikerül időben helyi intézkedésekkel megfékezni, újabb lezárásokat vonhat magával, ami a gazdasági aktivitást visszavetve a tőzsdékre is negatív hatást gyakorolna. Intő jel volt például a piac által nagy figyelemmel kísért euróövezeti beszerzésimenedzser-index (ez egy olyan gazdasági mutató, ami a rövid távú várakozásokban bekövetkező változásokat gyorsan megmutatja): az index szeptemberi értéke elmaradt az elemzői várakozásoktól, ráadásul csökkent augusztushoz képest, ami a gazdasági kilábalás lassulását jelzi.

Az európai tőzsdék jelentősen alulteljesítettek a múlt héten: a legnagyobb euróövezeti vállalatok részvényeit tömörítő részvényindex értéke 4,4%-kal került lejjebb, a bankszektor pedig különösen gyengén szerepelt. Mindez többhavi mélypontra, 9000 Ft közelébe vitte a hazai tőzsdén az OTP árfolyamát is, ilyen mértékű esést nem tartunk indokoltnak.

II. USA elnökválasztás: egy elsöprő demokrata győzelem esélyének növekedése (melynek keretében nemcsak az elnöki széket, hanem a szenátusi többséget is megszerzi a párt) magasabb vállalati adókulcsot, továbbá szigorúbb szabályozói felügyeletet eredményezhet, ami a nagyvállalatok jövedelmezőségének ártana (főleg a nagy befolyással bíró technológiai cégekre jelent ez kockázatot).

III. Az USA költségvetési stimulus veszélybe kerülhet: a piacokat emellett az is aggasztja, hogy az újabb amerikai költségvetési lazítási programról továbbra sem sikerült megállapodniuk a demokratáknak és a republikánusoknak, márpedig szükség lenne a további kormányzati támogatásra az amerikai gazdasági aktivitás élénkítése érdekében (ami az amerikai és a globális tőzsdékre is jótékonyan hatna).

ESZKÖZALAPOKKAL KAPCSOLATOS HÍREK


RÉSZVÉNY ESZKÖZALAPOK

 

A részvény típusú eszközalapokban, (Fejlett világ részvény, Világmárkák, Külföldi részvény, Deluxe, Eldorado, Amazonas, EuróRészvény) referenciaszint környékére csökkentettük a részvénykitettséget a korábbi enyhe részvény felülsúlyról, mivel a főbb részvényindexekben korrekció bontakozott ki a múlt hét folyamán köszönhetően a fentebb említett kockázatoknak.

A Fejlődő világ és az Innováció részvény eszközalapban továbbra is referenciaszint fölött tartottuk a részvénykitettséget, mivel a referenciaérték fölött megjelenő egyedi részvények fundamentálisan alulértékeltek.

VEGYES ÉS ABSZOLÚT HOZAMÚ ESZKÖZALAPOK

 

A vegyes eszközalapokban (Navigáció 5+, 10+, 15+, Dinamikus vegyes, Kiegyensúlyozott vegyes, Konzervatív vegyes, Horizont 5+, 10+, 15+, Mozaik I, II, III, Global I, II, III) szintén referenciaszint környékére csökkentettük a részvénykitettséget.

Az abszolút hozam stratégiával kezelt eszközalapoknál (Selection, Tallózó) 20-25%-között, a Globális abszolút hozam eszközalapban pedig 27%-on áll a részvénykitettség.

KÖTVÉNY ESZKÖZALAPOK

 

A múlt hét legfontosabb hazai vonatkozású eseménye az MNB kamat-meghatározó ülése és a friss Inflációs Jelentés publikálása volt. Az igazi meglepetés azonban csak ezen események után, csütörtökön jött, amikor az MNB 15 bázisponttal megemelte az egyhetes betéti kamatot. Mivel az MNB az egyhetes betéten keresztül szívja ki a piacról a felesleges likviditást, ez a változás effektív kamatemelésnek felel meg.

Betéti kamatemelés előtt jelentős hozamemelkedés és forint gyengülés volt megfigyelhető, melyet a kamatemelés normalizált, így a hosszú kötvények hozamai közel 20 bázisponttal csökkentek. A rövid oldali hozamok 20-30 bázispontot emelkedtek.

A kötvényportfóliók enyhén hosszabb hátralévő átlagos futamidővel rendelkeznek a referenciaindexhez képest.

 

MIRE FIGYELÜNK EZEN A HÉTEN?

 

A héten több nagyon fontos makrogazdasági adat (munkanélküliség, fogyasztói bizalmi indikátorok) is érkezik az Egyesült Államokból, melyeket kiemelten várnak a befektetők. Emellett az európai vírushelyzet alakulására, az amerikai segélycsomag körüli vitára, illetve a nagy indexekben a fontos technikai szintekre figyelünk.

A hétfő-keddi felpattanást szerdától újra esés követte az amerikai tőzsdéken, az S&P 0,6%-ot, a Nasdaq 0,5%-ot veszített értékéből a hét folyamán. Az emelkedés gyors kifulladása nem jó hír, most a már múlt héten említett fontos támasz szintekre kell figyelni, rövidtávon ugyanis itt dőlhet el a korrekció sorsa (3300 pont körüli S&P 500, majd alatta 3200 környékén a 100 napos mozgóátlag; 10700 körüli, majd 10200-as Nasdaq Composite.)

Az összkép a múlt heti hírünkhöz képest nem változott. Rövid távon a korrekció mélységének bizonytalansága miatt indokolt az óvatosság, ugyanakkor a hosszú távú portfóliókban érdemes lehet a nagyobb részvénypiaci korrekciókat vételekre kihasználni, hiszen azon tényezőkben, amelyek a tavaszi mélypont óta felfelé húzták a részvényárfolyamokat, továbbra sincs változás. Ezek közül kiemelendő a példátlan mértékű monetáris és fiskális politikai támogatás (=piaci likviditás), a javuló makrogazdasági környezet, illetve a vakcina-fejlesztések előrehaladott állapota.

ESZKÖZALAPOKKAL KAPCSOLATOS HÍREK


RÉSZVÉNY ESZKÖZALAPOK

 

A részvény típusú eszközalapokban, (Fejlett világ részvény, Világmárkák, Külföldi részvény, Deluxe, Eldorado, Amazonas, EuróRészvény) referenciaszint fölé emeltük a részvénykitettséget, mivel az amerikai jegybank kamatdöntő ülése utáni sajtótájékoztatón Jerome Powell elnök hangsúlyozta, hogy a monetáris politika 2023-ig laza maradhat. Továbbá jelentősen emelte a jegybank az idei évre vonatkozó GDP előrejelzését is. Természetesen a fentebb említett kockázatokra kiemelten figyelünk, és szükség esetén beavatkozunk.

A Fejlődő világ részvény eszközalapban továbbra is referenciaszint fölött tartottuk a részvénykitettséget, mivel a referenciaérték fölött megjelenő egyedi részvények fundamentálisan alulértékeltek.

VEGYES ÉS ABSZOLÚT HOZAMÚ ESZKÖZALAPOK

 

A vegyes eszközalapokban (Navigáció 5+, 10+, 15+, Dinamikus vegyes, Kiegyensúlyozott vegyes, Konzervatív vegyes, Horizont 5+, 10+, 15+, Mozaik I, II, III, Global I, II, III) szintén referenciaszint fölé növeltük a részvénykitettséget.

Az abszolút hozam stratégiával kezelt eszközalapoknál (Selection, Tallózó) 18%-on, a Globális abszolút hozam eszközalapban pedig 26%-on áll a részvénykitettség.

KÖTVÉNY ESZKÖZALAPOK


A kötvény típusú eszközalapokban a korábbi stratégián nem változtattunk.

Múlt héten folytatódott a szeptember elején indult korrekció az észak-amerikai tőzsdéken, amely leginkább a technológiai szektort érintette: a Nasdaq több mint 4%-ot, az S&P 2,5%-ot, a Dow Jones 1,7%-ot esett. Technikai jellegű korrekcióról van szó, az előző hónapok jelentős emelkedését követően már érett egy profitrealizálás. A Nasdaq már 10%-kal, az S&P 500 6,7%-kal tartózkodik szeptember eleji történelmi csúcsa alatt. Szeptemberben a múltbeli tanulságok alapján sem árt az óvatosság az amerikai tőzsdéken, hiszen 1928-ig visszamenő adatok alapján ebben a hónapban szokott a leggyengébben teljesíteni az S&P 500 (több mint 90 év átlaga alapján -1%-os havi hozam).

Hosszú távú portfóliókban érdemes lehet a nagyobb részvénypiaci korrekciókat vételekre kihasználni, hiszen azon tényezőkben továbbra sincs változás, amelyek a tavaszi mélypont óta felfelé húzták a részvényárfolyamokat. Ezek közül kiemelendő a példátlan mértékű monetáris és fiskális politikai támogatás (=piaci likviditás), a javuló makrogazdasági környezet, illetve a vakcina-fejlesztések előrehaladott állapota.

Eszközalapjaink összetételében a múlt héten kommunikáltakhoz képest nem történt jelentős változás, enyhe részvény alulsúly jellemzi a portfóliók többségét. A hosszú kötvény eszközalapok esetében az enyhe hozamemelkedést követően minimális mértékben hosszítottuk az eszközalapok futamidejét, de jelentős kockázatot nem vállaltunk.

MIRE SZÁMÍTUNK A KÖVETKEZŐ IDŐSZAKBAN?


Mivel egy átlagos korrekció mélységét már elértük, és a fontos technikai szintek egyelőre kitartanak (3300 pont körüli S&P 500, majd alatta 3200 környékén a 100 napos mozgóátlag; 10700 körüli, majd 10200-as Nasdaq Composite), a vételi érdeklődés erősödésére számítunk azon vállalatok esetében, ahol a legfrissebb gyorsjelentések és menedzsment várakozások megerősítették a kedvező üzleti folyamatokat. A héten az amerikai jegybank kamatdöntő ülése a legfontosabb esemény, mely alapvetően befolyásolhatja a piaci hangulatot.

Hetek óta töretlenül emelkedtek az amerikai tőzsdék, a múlt héten azonban megtört ez a megállíthatatlannak tűnő menetelés. Csütörtökön ugyanis nagyobb korrekció bontakozott ki, amely elsősorban az utóbbi hónapok legnagyobb nyerteseit, a technológiai szektor vállalatainak részvényeit érintette. Ezzel összességben a Nasdaq 3,3%-os, az S&P 500 2,3%-os, a Dow Jones pedig 1,7%-os esést szenvedett el. Technikai jellegű korrekcióról van szó, az elmúlt hetek jelentős emelkedését követően már érett egy profitrealizálás.

Nyugodtan nevezhetjük a csütörtöki eseményeket egészséges korrekciónak, hiszen nagyon túlfeszített kezdett már lenni a technikai kép: az egyébként is az utóbbi hónapokban kiemelkedően teljesítő nagy techcégek részvényeinek (FAAMG – Facebook, Apple, Amazon, Microsoft, Google) árfolyama ugyanis már több mint 40%-kal a saját 200 napos mozgóátlaguk felett járt.

Vagyis a FAAMG-részvények nemcsak a tágabb értelemben vett részvénypiacokhoz, hanem saját magukhoz képest is nagyon előre szaladtak, ami a múltban többször is hasonló esést eredményezett.

Ami az Egyesült Államokon kívüli heti tőzsdei eseményeket illeti: az amerikai techszektorból kiindult részvénypiaci korrekció a világ többi térségére is kiterjedt, az MSCI fejlett piaci index összességében 2,3%-ot, az MSCI feltörekvő piaci index pedig közel 2%-ot esett a múlt héten.

ESZKÖZALAPOKKAL KAPCSOLATOS HÍREK


RÉSZVÉNY ESZKÖZALAPOK

 

A részvény típusú eszközalapokban, (Fejlett világ részvény, Világmárkák, Innováció, Külföldi részvény, Deluxe, Eldorado, Amazonas, EuróRészvény) enyhén referenciaszint alá csökkentettük a részvénykitettséget, mivel a most kibontakozó korrekció nagysága bizonytalan, azonban folyamatosan keressük a beszállási pontokat.

A Fejlődő világ részvény eszközalapban enyhén referenciaszint fölött tartottuk a részvénykitettséget mivel a referenciaérték fölött megjelenő egyedi részvények fundamentálisan alulértékeltek.

VEGYES ÉS ABSZOLÚT HOZAMÚ ESZKÖZALAPOK

 

A vegyes eszközalapokban (Navigáció 5+, 10+, 15+, Dinamikus vegyes, Kiegyensúlyozott vegyes, Konzervatív vegyes, Horizont 5+, 10+, 15+, Mozaik I, II, III, Global I, II, III) szintén referenciaszint alá csökkentettük a részvénykitettséget.

Az abszolút hozam stratégiával kezelt eszközalapoknál (Selection, Tallózó) 15%-on, a Globális abszolút hozam eszközalapban pedig 25%-on áll a részvénykitettség.

KÖTVÉNY ESZKÖZALAPOK


Az elmúlt hetekben a magyar Jegybank erőteljesebb eszközvásárlásokat hajtott végre a hozamgörbe hosszú oldalán, hetente 40 mrd Ft összegben tenderen és másodpiacon egyaránt. Ez hozamcsökkentő hatással bír. Ellentétes hatást gyakorol azonban a görbére a nagy mennyiségű ÁKK általi új kibocsátás, amely hozamemelkedést segíti. 5 és 15 éves futamidejű kötvények hozama minimális mértékben ugyan csökkent, de összességében nagy mozgás nem volt megfigyelhető, a hozamgörbe stagnált az elmúlt héten.

 

A hosszú kötvényeket tartalmazó eszközalapok esetében a referenciaindexnél kis mértékben hosszabb futamidejű (duration) portfoliót tartunk, számítva további hozamcsökkenésre, míg az éven belüli papírokat tartalmazó eszközalapoknál rövidebb futamidőre vannak beállítva a portfoliók, mert az éven belüli papírok hozama nagyon lecsökkent messze az alapkamat szintje alá.

 

MIRE SZÁMÍTUNK A KÖVETKEZŐ IDŐSZAKBAN?

 

Bizonytalan a korrekció mélysége, mivel nagyon sokat emelkedtek az elmúlt hetekben a vezető indexek, ezért rövidtávon indokoltnak tűnik az óvatosság, további profitrealizálások elképzelhetőek egy ilyen erőteljes emelkedést követően.

Másrészről viszont azon tényezőkben továbbra sincs változás, amelyek a tavaszi mélypont óta töretlenül felfelé húzták a részvényárfolyamokat, ezért továbbra is érdemes a nagyobb részvénypiaci korrekciókat vételekre kihasználni:

  1. A koronavírus tesztelésére és kezelésére kialakított módszerek egyre hatékonyabbak, illetve több vakcina is biztató klinikai tesztelési eredményeket produkált. Minél hamarabb sikerülne megfékezni a világjárványt, annál hamarabb lélegezhetnének fel a gazdaságok és a tőzsdék.
  2. A monetáris és fiskális politika oldaláról érkező támogatás folyamatos és példátlan mértékű, ami a többi tényezővel együtt szintén támaszt nyújt a részvénypiacoknak.
  3. A makrogazdasági adatokból egyelőre az aktivitás korábbi várakozásokat meghaladó mértékű élénkülése rajzolódik ki. Amíg ezekben az adatokban nem következik be egy váratlan negatív fordulat, addig a reálgazdasági folyamatok is támogatják a piacok emelkedését.

Márpedig úgy tűnik, hogy a makrogazdasági adatokkal továbbra sincs baj. Múlt héten került nyilvánosságra ugyanis a piac által feszülten figyelt augusztusi amerikai munkaerő-piaci adat, amely szerint a nyár utolsó hónapjában közel 1,4 millióval nőtt a foglalkoztatottak száma, a munkanélküliségi ráta pedig 10,2%-ról 8,4%-ra esett. Ezzel az augusztusi adattal 10,6 millió fővel nőtt a foglalkoztatottság az Egyesült Államokban a válság mélypontjához képest, ugyanakkor továbbra is 11,5 millió fővel kevesebben dolgoznak, mint a válságot megelőző időszakban. Vagyis a pohár félig üres és félig tele van, de legalább az elmúlt hónapok trendje mindenképp reménykeltő. Nagy kérdés, hogy a következő hónapokban ez tud-e folytatódni.

 

 

Újabb hét, újabb történelmi csúcs az amerikai részvénypiacokon, miután az S&P 500 3,3%-ot emelkedve 3500 pont felett, a Nasdaq pedig 3,4%-os erősödéssel 11700 pont közelében zárt. A héten több tényező is felfelé hajtotta az amerikai részvényárfolyamokat:     

 
I. Gőzerővel folynak a koronavírus elleni vakcinák tesztjei, egyesek biztató eredménnyel, ráadásul a tesztelés és kezelés tekintetében is egyre hatékonyabb módszerek állnak rendelkezésre. Az Egyesült Államok Élelmiszer  és gyógyszerfelügyelete, az FDA múlt héten jóváhagyta egy olcsó és megbízható gyorsteszt alkalmazását, amivel hatékonyabban és gyorsabban kiszűrhetők lesznek a járványgócok. Emellett az FDA jóváhagyta egy vérplazma-kezelés tömeges alkalmazását is, melynek keretében a súlyos állapotban lévő betegek már kigyógyult emberek vérplazmájához juthatnak, segítve ezzel a gyógyulásukat. A fentiek arra mutatnak rá, hogy egyre hatékonyabban kiszűrhetővé, kezelhetővé, idővel pedig remélhetőleg megelőzhetővé válik a koronavírus, ami egyértelműen pozitív hír a gazdaság és a részvénypiacok számára. A vírus elleni küzdelmet érintő kedvező hírek hatására szárnyaltak a légitársaságok részvényei a múlt héten, ami nem meglepő, hiszen ezek a cégek nyernék a legtöbbet abban az esetben, ha minél hamarabb sikerülne megfékezni a világjárványt.

II. Folytatódik a gazdaság várakozásokat felülmúló mértékű és ütemű kilábalása a második negyedéves recesszióból. Az Atlanta-i Federal Reserve valós idejű előrejelzési modellje szerint a második negyedéves (évesített negyedéves) 32%-os GDP-zuhanást követően a harmadik negyedévben 26%-kal bővülhet az amerikai GDP. Teljes kilábalásról ez alapján ugyan még nem beszélhetünk, de nagyobb mértékű a visszapattanás, mint azt az elemzők többsége korábban várta. A várakozásokat meghaladó makrogazdasági adatok szintén felfelé hajtották a piacokat.

III. Végezetül a Federal Reserve elnöke, Jerome Powell a Jackson Hole-i konferencián tartott beszédében (amit minden évben nagy figyelem övez) bejelentette, hogy az amerikai jegybank a jövőben „átlagosan 2 százalékos” inflációt tűz ki céljául, ami azt jelenti, hogy eddigi célkitűzésével ellentétben hagyni fogja, hogy rövid távon akár a 2%-os érték fölé emelkedjen a pénzromlás üteme. Hogy mindez miért fontos? Mert ezzel gyakorlatilag bejelentette az elnök, hogy hosszú ideig nem kell várni érdemi szigorítást a Fed részéről, még akkor sem, ha emiatt az infláció átmenetileg 2% fölé fog kúszni. Az extrém laza monetáris politika tartós fennállásának lehetősége szintén kedvez a részvénypiacoknak.   
  

Nemcsak az amerikai, hanem a globális részvénypiacok nagy része is emelkedéssel zárta a hetet: a globális MSCI World index 2,7%-kal, a feltörekvő piaci MSCI Emerging index pedig 1,7%-kal került feljebb. Az európai részvénypiacok szintén jól teljesítettek, az EuroStoxx 50 1,8%-ot erősödött.

Európában ugyan egyre rosszabb a járványhelyzet (több országban is itt a második hullám), az általánosan jó részvénypiaci hangulat, illetve a múlt héten bejelentett német és francia költségvetési csomagok (német bértámogatási program, francia adócsökkentés és KKV-támogatási lépések) felfelé hajtották a részvénypiacokat.

MIRE FIGYELÜNK EZEN A HÉTEN?

Több fontos makrogazdasági adat is érkezik. Kínából jönnek az augusztusi feldolgozóipari beszerzésimenedzser-indexek (melyek jó indikátorai a rövid távú gazdasági kilátásoknak, épp ezért figyeli őket a piac), az Egyesült Államokból pedig a heti munkaerő-piaci adatok lesznek a legfontosabbak. Utóbbiak azért, mivel az amerikai gazdaság kilábalásának megítélése szempontjából kulcsfontosságú, hogy a következő hónapokban miként alakul a foglalkoztatottság, illetve a munkanélküliség, ezekben a mutatókban ugyanis még mindig messze van a válság előtti csúcs.


Eszközalapjaink összetételében az elmúlt héten nem történt jelentős változtatás, továbbra is referenciaszinten, vagy enyhe részvény felülsúly jellemzi a kitettségeket, illetve kötvény oldalon sem változtattunk a korábbi stratégián.


Augusztus első felében rövid ideig az amerikai technológiai cégek alulteljesítették a többi szektort, ez a korrekció azonban rövid életűnek bizonyult. A múlt héten az S&P 500 és a Nasdaq is új történelmi csúcsra került, soha ilyen gyorsan nem kapaszkodott új csúcsra a világ vezető tőzsdeindexe egy medvepiacot követően, mindösszesen 126 kereskedési napra volt hozzá szükség.

Az egyes szektorok hozzájárulása az új S&P csúcshoz rendkívül egyenlőtlen volt: az emelkedés jelentős része öt meghatározó névnek – Amazon, Apple, Netflix, Facebook, Microsoft – volt köszönhető. Mindeközben a pénzügyi, valamint az energia szektorban tevékenykedő vállalatok részvényei mintegy 30%-kal tartózkodnak lejjebb ahhoz képest, ahol a februárban álltak.  

Bár az S&P 500 hasonló szinteken tartózkodik, mint februárban, a gazdasági fundamentumok óriási különbséget mutatnak:A jelentős mértékben visszaeső profitok miatt az amerikai részvények drágábbá váltak, a Fed monetáris stimulusa által eredményezett kötvényhozam-esés és az óriási likviditásbőség azonban támaszt nyújt a piacoknak.

Mindeközben a költségvetési támogatás segítségével a gazdaságok (nem csak az Egyesült Államoké) március-április óta fokozatosan erősödnek a mélypontokhoz képest. A válság előtti szint elérése azonban számos makrogazdasági mutatóban még messze van.

Persze vannak kivételek ebben a tekintetben is, a részvénypiacok mellett ugyanis a reálgazdaságban is egyenlőtlen volt az elmúlt hónapok kilábalása. Az amerikai munkanélküliségi ráta még mindig messze a válság előtti szint felett van. Ráadásul múlt héten negatív meglepetést okozó amerikai munkaerő-piaci adat került nyilvánosságra, ami rávilágít annak veszélyére, hogy újabb segélyprogram nélkül sok amerikai család kerülhet nehéz helyzetbe, ami a gazdasági kilábalást is veszélyezteti.

Ezzel ellentétben viszont az amerikai használtlakás-eladások volumene immár meghaladja a válság előtti szintet, nagyrészt a Fed által márciusban hirtelen nullára csökkentett alapkamat, illetve az emiatt olcsóbbá váló jelzáloghitelek következtében. Ez jó hír a gazdaságnak, hiszen 2008-as válság világossá tette, mekkora lavinát tud elindítani a lakáspiac összeomlása.

Ebben a helyzetben a koronavírus terjedése mellett (Európában több országban is jelentősen emelkedett múlt héten a napi esetszám, az USA-ban viszont csökkent), a makrogazdasági adatokra kiemelten kell figyelni, hiszen az elemzői várakozásokat meghaladó adatok nagyban hozzájárultak a részvénypiacok emelkedéséhez, így az ebben bekövetkező esetleges változásokra érzékenyen reagálhat a piac.

Eszközalapjaink összetételében az elmúlt héten nem történt jelentős változtatás, továbbra is referenciaszinten, vagy enyhe részvény felülsúly jellemzi a kitettségeket, illetve kötvény oldalon sem változtattunk a korábbi stratégián.
Mérsékelt emelkedést hozott augusztus második hete a globális részvénypiacokon. A tőzsdék szempontjából fontos hír, hogy az S&P 500 amerikai részvényindex február 19-én beállított csúcsa közelébe kapaszkodott, ám új csúcson egyelőre nem tudott zárni. A következő napokban érdemes lesz figyelni, hogy át tud-e törni az S&P 500 a 3380 környékén húzódó ellenállási szinten. A Nasdaq szintén történelmi csúcsa közelében tartózkodik, miután a hét eleji esést a hét végére sikerült korrigálnia a technológiai szektornak.

Az európai tőzsdék felülteljesítették az amerikai börzéket a hét folyamán, elsősorban a pénzügyi szektor (bankrészvények) átlagot meghaladó mértékű emelkedésének köszönhetően, ezek a részvények ugyanis nagyobb súllyal szerepelnek a nyugat-európai indexekben, mint az észak-amerikaiakban. A bankrészvények árfolyamát a fejlett piaci hosszú lejáratú hozamok emelkedése, illetve az ezáltal meredekebbé váló hozamgörbék hajtották felfelé (az ugyanis kedvez a bankok profitabilitásának).

Az Egyesült Államokban július vége óta fokozatosan csökkenő tendenciát mutat az új koronavírus-megbetegedések száma, azonban a napi fertőzésszám még mindig nagyon magas. Eközben Nyugat-Európa több országában is emelkedni kezdett az utóbbi napokban az esetszám, miközben a globális adatokban továbbra sem látszik érdemi lassulás.

ESZKÖZALAPOKKAL KAPCSOLATOS HÍREK

RÉSZVÉNY ESZKÖZALAPOK

A részvény típusú eszközalapokban, (Fejlett világ részvény, Világmárkák, Külföldi részvény, Deluxe, Eldorado, Amazonas, EuróRészvény, EuróRészvény Plusz, Új technológiák, Olympic) referenciaszinten tartjuk a részvénykitettséget.

Az eszközalapokba befolyó pénzekből a múlt hét folyamán nem növeltük a részvénykitettséget, mivel egyes részvénypiacok túlárazottá váltak és az elkövetkező hetekben várható korrekció a részvénypiacokon, amit a beérkező hírek függvényében a részvénysúly enyhe növelésére használnánk ki.

A Fejlődő világ részvény eszközalapban enyhén referenciaszint fölött tartottuk a részvénykitettséget, mivel a gyengülő dollár pozitívan hatott a feltörekvő piacok teljesítményére.

VEGYES ÉS ABSZOLÚT HOZAMÚ ESZKÖZALAPOK

A vegyes eszközalapokban szintén (Navigáció 5+, 10+, 15+, Dinamikus vegyes, Kiegyensúlyozott vegyes, Konzervatív vegyes, Horizont 5+, 10+, 15+, Mozaik I, II, III, Global I, II, III) referencia szinten tartjuk a részvénykitettséget.

A Navigáció eszközalapokban a befolyó pénzekből növeltük a kötvénykitettséget a referenciaindexnek megfelelően.

Az abszolút hozam stratégiával kezelt eszközalapoknál (Selection, Tallózó) 17-20% közötti szinteken, a Globális abszolút hozam eszközalapban pedig 27%-on áll a részvénykitettség.

KÖTVÉNY ESZKÖZALAPOK

A kötvény eszközalapok esetében jelentős változás nem történt: tartottuk a hosszabb hátralévő átlagos futamidőt a portfoliókban, mivel a hozamgörbe hosszú oldalának mérséklődésére számítunk.

MIRE FIGYELÜNK A PIACOKON?

Egy második hullám veszélye továbbra is aggasztja a piacokat, főleg egy olyan helyzetben, mint amilyenben most vagyunk: a részvénypiaci árazások magasak, a gazdasági aktivitás folyamatosan élénkül, ám egy újabb hullámot kísérő esetleges lezárások teljesen átírhatnák ezt a helyzetet.

Persze nem szabad elfelejteni, hogy közben változatlanul óriási likviditásbőség uralkodik a világgazdaságban a példátlan költségvetési és monetáris politikai lazítás következtében, ami egyelőre támaszt nyújt a piacoknak. Ez azonban önmagában kevésnek bizonyulhat, ha a fundamentumok újra romlani kezdenének, és az elmúlt hetekben látott pozitív makrogazdasági meglepetések negatívba fordulnának át. A napi esetszámok alakulásának nyomon követése ezért kiemelten fontos most.

Az Egyesült Államokban tovább folytatódik a politikai vita egy segélycsomag elfogadásában. A demokrata párt képviselői nagyobb összegű munkanélküli támogatást szeretnének kiharcolni, amit a republikánus párt nem támogat, de nem ez az egyetlen pont, amiben nincs egyetértés a két oldal között. A patthelyzetet megelégelve Donald Trump több elnöki rendeletet is kiadott augusztus 8-án (szombaton), amelyek a nehéz helyzetbe került emberek helyzetén hívatottak javítani. Az intézkedések kritikusai szerint azonban több segítségre van szükségük a munkanélkülivé vált amerikaiaknak, ezért a két pártnak sürgősen meg kell egyeznie az átfogó segélycsomagról. A vita kimenetele a részvénypiaci hangulatra is kihathat.

A Citi globális gazdasági meglepetés indexe változatlanul nagyon magas szinten tartózkodik, ami azt jelzi, hogy az elemzői várakozásokat meghaladó makrogazdasági adatok vannak változatlanul többségben, ami kedvező hír a világgazdaság számára. A részvénypiacok jövője szempontjából nagyon fontos, hogy ez a pozitív meglepetésfaktor mennyire tud fennmaradni a jövőben, épp ezért a következő időszakban érdemes lesz kiemelten figyelni a gazdasági indikátorok alakulását.

Befektetési szempontból az innovációban élenjáró társaságok értékpapírjai a globális részvényindexek jövőbeni teljesítményét meghaladó hozampotenciállal rendelkezhetnek. A technológiai szektor az egyike azon keveseknek, mely a koronavírusból eddig „profitálni” tudott. Az online világ felé fordulás (home office, home learning, szórakozás, gaming és streaming, e-vásárlás, stb.) több folyamatot felgyorsított. Az idei évben jól teljesítő Innováció Eszközalapunk (év elejétől számított nem évesített hozam: 18,82%) is ezen dinamikusan növekedő vállalatok részvényeibe fektet, így nyitott a 3D-s nyomtatás irányába is. Cikkünkben a 3D technológia jövőjéről készítettünk egy rövid áttekintést.   

Felfutás előtt a 3D-s nyomtatás

 

A 2010-es évek elején jelentős befektetői optimizmus alakult ki a 3D-s nyomtatással kapcsolatban, ami a technológia hétköznapi – lakossági – használatának elterjedésén alapult. Annak a hype-nak köszönhetően, hogy minden otthonban lesz 3D-s nyomtató, az iparág két legnagyobb szereplőjének (3D Systems és Stratasys) a részvényárfolyama 2014-ben elérte a mindenkori csúcsát. Jól jelzi a várakozások kudarcát, hogy a két vállalat értéke a tizedére esett vissza, és a piaci kapitalizációjuk jelenleg a 800–850 millió dolláros sávban mozog.

A 2018-ban 8,5 milliárd dollár nagyságú iparág közép- és hosszú távon azonban jelentősen profitálhat a koronavírus miatt átalakuló gyártási folyamatokból.

Az ellátási láncok átalakulása, rövidülése és a helyi gyártási kapacitások felértékelődése következtében a Fortune Business Insights előrejelzése is óvatos lehet. A koronavírus elterjedése előtt publikált elemzésük éves szinten 25 százalék feletti növekedést prognosztizált a szektorban, amely így 2026-ra meghaladhatja az 50 milliárd dollárt.  
  

A „just in time” felfogás a készletgazdálkodásban jelentős mértékben átalakulhat, és a 3D-s nyomtatás szélesebb körű elterjedése hozzájárulhat a sokszor földrészeken átívelő beszerzési folyamatok visszaszorulásához. Az EY Europe Attractiveness Survey-t kitöltő vállalatvezetők válaszaiból is jól érzékelhető a koronavírus-járvány hatása, hiszen 77 százalékuk számít arra, hogy az additív gyártás, így a 3D-s nyomtatás terjedése is felgyorsul a közeljövőben.

A 3D-s nyomtatás legnagyobb előnye a hagyományos gyártási folyamatokkal szemben a gyorsaságon és a pontosságon túl a könnyű módosíthatóság, mindezek pedig az alapjai a termékfejlesztés felgyorsításának és az egyedi, testre szabott termékek előállításának.    
          

Jelenleg az ipari és egészségügyi alkalmazás a legelterjedtebb a 3D-s nyomtatás kapcsán, de az építőiparban is alapvető változást hozhat a technológia szélesebb körű felhasználása. A befektetők számára a PRNT ETF-en (tőzsdén kereskedett alapokat nevezik így) keresztül 2016 óta elérhetők a 3D-s nyomtatásban tevékenykedő legnagyobb vállalatok

Eseménydús héten vannak túl a tőzsdék: dübörög az amerikai gyorsjelentési szezon, az amerikai döntéshozók továbbra sem tudtak megállapodni a megnövelt összegű munkanélküliségi támogatást nyújtó program meghosszabbításáról, az Egyesült Államokból és Európából pedig fontos makrogazdasági adatok érkeztek.

A pohár félig tele…

 

Felpörgött az amerikai gyorsjelentési szezon a héten, ugyanis az S&P 500 részvényindex vállalatainak mintegy 40%-a tette közzé gyorsjelentését az elmúlt napokban, ezzel pedig már az 500 nagyvállalat közel fele nyilvánosságra hozta negyedéves számait. Jó hír, hogy eddig a cégek túlnyomó többsége (nagyjából 80%-a) a várakozásokat meghaladó eredményről számolt be, ami kedvezően hatott a részvények árfolyamára.

…de félig üres.

 

Ugyanakkor az igazsághoz hozzá tartozik, hogy a koronavírus-járvány negatív gazdasági hatásai miatt nagyon alacsonyak voltak az elemzői várakozások, így könnyebb volt a vállalatoknak pozitív meglepetést okozniuk. Elemzői várakozások szerint a vártnál jobb eredmények ellenére így is jelentős mértékben, nagyjából 30%-kal csökkenhet idén éves alapon az S&P 500 vállalatok eredménye, ami 2008 óta a legrosszabb évet jelentené.

Pontosabban az egyik pohár üres, a másik tele van.

 

A vállalati eredmények éves változása természetesen óriási különbséget mutat iparáganként, illetve egyedi vállalatonként. Az energiaszektor és az ipari vállalatok eddig a negyedév nagy vesztesei, miközben az egészségügyi és a technológiai ágazat messze felülteljesíti a tágabb értelemben vett részvénypiacokat. Ezt az eddig közzétett negyedéves számok is igazolják, a nagy technológiai cégek közül az Amazon, az Apple és a Facebook is kifejezetten erős negyedévről számolt be a válság ellenére.

A fentiek (tech szektor felülteljesítése, energetikai és ipari szektor alulteljesítése) megmagyarázzák, hogy miközben a Dow Jones index nem tudott emelkedni a héten (a gyenge számokat közzétevő ipari vállalatok nagy súlya miatt), addig az S&P 500 1,7%-ot, a technológiai szektor által dominált Nasdaq pedig 3,7%-ot erősödött.

Mindeközben az európai tőzsdék sokkal gyengébben teljesítettek a héten (3-4%-os eséseket láttunk a főbb börzéken), amiben fontos szerepet játszottak a héten közzétett gyenge negyedéves gyorsjelentések. Európában jóval nagyobb súlyt képviselnek a részvényindexekben az ipari vállalatok és a bankszektor, amelyeket negatívan érintette a koronavírus-járvány, ezzel magyarázható az alulteljesítés.

A gyorsjelentéseken kívül az amerikai és az euróövezeti GDP-adatoké volt a főszerep. Az USA GDP-je negyedéves évesített alapon soha nem látott mértékben, 32,9%-kal zuhant (ez negyedév / negyedév alapon kb. 8%-os visszaesést jelent), míg a német gazdaság 10%-kal, a francia pedig 13,8%-kal zsugorodott az előző negyedévhez képest az idei második negyedévben. Ezek bár borzasztóan rossz számok, az azóta beérkező adatokból látszik, hogy a harmadik negyedév már kedvezőbbnek ígérkezik.


RÉSZVÉNY ESZKÖZALAPOK

A részvény típusú eszközalapokban, (Fejlődő világ részvény, Fejlett világ részvény, Világmárkák, Külföldi részvény, Deluxe, Eldorado, Amazonas, EuróRészvény, EuróRészvény Plusz, Új technológiák, Olympic) továbbra is referenciaszinten illetve enyhén referenciaszint fölött tartjuk a  részvénykitettséget, az eszközalapokba befolyó pénzekért szektor ETF-eket (tőzsdén kereskedett alapokat nevezik így)  vagy egyedi részvényeket vásárolunk a referenciaindexnek megfelelő súlyozás miatt.

VEGYES ÉS ABSZOLÚT HOZAMÚ ESZKÖZALAPOK

A vegyes eszközalapokban szintén (Navigáció 5+, 10+, 15+, Dinamikus vegyes, Kiegyensúlyozott vegyes, Konzervatív vegyes, Horizont 5+, 10+, 15+, Mozaik I, II, III, Global I, II, III) enyhén referencia szint fölött tartjuk a részvénykitettséget.

Az abszolút hozam stratégiával kezelt eszközalapoknál (Selection, Tallózó) 17-20% közötti szinteken, a Globális abszolút hozam eszközalapban pedig 27%-on áll a részvénykitettség.

KÖTVÉNY ESZKÖZALAPOK

Kötvény és Hazai Kötvény esetében mérsékelten növeltük a portfolió hátralévő átlagos futamidejét (durationjét) 15 éves kötvény vásárlásával.

Az MNB újraindította a korábban bejelentett eszközvásárlásait, melynek következtében a 15-20 éves lejáratú papírokat fogja vásárolni, melynek következtében a hosszú hozamok mérséklődhetnek, ezért a hosszú kötvényeket tömörítő portfoliók esetében hosszabb portfoliót tartunk, mint a referenciaindex.

A többi kötvénynél (Likviditási, Pénzpiaci 2016, EuróKötvény, Világjáró kötvény) a kialakított stratégiát változatlanul tartottuk.

Mire figyelünk augusztus első hetében?

Folytatódik a gyorsjelentési szezon, valamint az amerikai munkanélküliségi segélyprogrammal kapcsolatos politikai vita, emellett pedig fontos makrogazdasági adatok (amerikai munkaerő-piaci statisztikák, kínai és amerikai beszerzésimenedzser-indexek) is érkeznek a hét folyamán. Itthon is mozgalmas hetünk lesz, hiszen a Richter, a Magyar Telekom, a Mol és az OTP is közzéteszi gyorsjelentését.

 

Múlt héten megtorpant a részvénypiacok hetek óta tartó emelkedése, ami több okra vezethető vissza.

Egyrészt az elmúlt hetekben a makrogazdasági indikátorok rendre pozitív meglepetést okoztak, vagyis a korábban vártnál gyorsabb gazdasági kilábalásról tanúskodtak. Ezek a jó hírek azonban folyamatosan beépültek a részvényárfolyamokba, ilyen magas piaci szinteken pedig sokkal nehezebb felülteljesíteni az időközben optimistábbá vált várakozásokat.

Másrészt az Egyesült Államokban csütörtökre várták az újabb költségvetési ösztönző lépések bejelentését, melynek eredményeként az amerikai háztartások újabb segélyhez jutottak volna a kormánytól. A bejelentés azonban elmaradt, és ez negatívan hatott a tőzsdékre.

Harmadrészt a Trump-kormány felszólította Kínát a Houstonban található konzulátusuk bezárására, amire válaszként Kína bezáratta a csengdui amerikai konzulátust. A múlt heti politikai harc rámutatott arra, hogy a két ország közötti viszony változatlanul nagyon feszült, ami a piacokat is aggasztja.

A fentieket némileg ellensúlyozta a 21-én kedden reggel, az EU-csúcs ötödik napján elfogadott megállapodás, melynek értelmében 2021-től egy 750 milliárd eurós méretű helyreállítási alap indul a koronavírus-járvány kedvezőtlen gazdasági hatásainak kezelésére. Az esemény történelmi jelentőségű, ugyanis az EU történetében először az európai vezetők közös adósságfinanszírozást vállaltak. A megállapodás hatására tovább erősödött az euró az amerikai dollárral szemben, az árfolyam 1,17 fölé, kétéves csúcsra emelkedett.

Ezen a héten az alábbi események lehetnek hatással a piaci hangulatra:

  • Az amerikai költségvetési csomag körüli vita.
  • A jelenleg zajló amerikai gyorsjelentési szezon – az S&P 500 vállalatok közel 40%-a jelent a héten.
  • Fontos makrogazdasági adatok érkeznek, köztük az amerikai és euróövezeti második negyedéves GDP számok.
  • Kiemelt figyelmet kap a július 29-i, szerdai Federal Reserve kamatdöntő ülés.

Ezen a héten a gyorsjelentési szezont követjük majd kiemelt figyelemmel, tekintve, hogy számos fontos blue chip (a tőzsdén a legnagyobb forgalmú, leglikvidebb és legnagyobb kapitalizációjú papírokat nevezik így) nagyvállalat teszi közzé a második negyedéves eredményét, többek között a Microsof, az IBM, a Tesla és a Twitter. Ezekből realisztikusabb képet kaphatunk majd a Covid hatásáról, hiszen az első negyedévben a három hónapból kettőben még nem volt járványhelyzet az USA-ban.

Eszközalapjaink összetételében az elmúlt héten nem történt jelentős változtatás, továbbra is enyhe részvény felül súly jellemzi a kitettséget, illetve kötvény oldalon sem változtattunk a korábbi stratégián.

HETI ÉRDEKESSÉG – tovább menetelhetnek a hitelminősítők

A globális hitelminősítések piacát száz éve két óriás, a Moody’s és az S&P uralja. Ez idő alatt számos kísérlet történt egyeduralmuk megtörésére, ám ezek egyike sem járt sikerrel. Sőt, a piac tovább koncentrálódott; a két nagy cég részesedése az USA kötvénypiacán a 2007-es 62 százalékról 2017-re 82 százalékra nőtt.

A két cég dominanciájának egyik oka, hogy minősítéseiket a pénzügyi rendszer minden szereplője elfogadja, és napi működése során használja. Az S&P és a Moody’s hitelminősítései szolgálnak alapul a bankok kockázati tőke követelményének számítása során, és annak a meghatározásához is, hogy a befektetési alapok fektethetnek-e egy adott kibocsátó kötvényeibe. Ezért a kötvénykibocsátóknak nincs más választásuk, mint értékeltetni magukat legalább az egyikükkel. Természetesen, akárcsak a tőkepiac egésze, a kötvénypiac is ciklikus, ennek erőteljesen ki van téve mind a Moody’s, mind az S&P.

Hosszú távon azonban három olyan trend is azonosítható, amely kettejük további dominanciáját és növekedését vetíti előre:

  • Az első: a világ adósságállománya folyamatosan emelkedő pályán van, ami értelemszerűen több kötvénykibocsátást és hitelminősítést jelent.
  • A második: a vállalatfinanszírozás a bankhitelek felől egyre inkább eltolódik a kötvénypiac irányába, ami kedvező a hitelminősítőknek. Ez az eltolódás az Egyesült Államokban jóval előrébb jár, mint Európában, az előbbiben a vállalatfinanszírozásnak már több mint a fele, az utóbbiban körülbelül a negyede származik a kötvénypiacról.
  • A harmadik: a pénzügyi szektor részéről egyre nagyobb az igény a hitelminősítésekhez kapcsolódó értéknövelt szolgáltatásokra: a Moody’s profitjának már csaknem a negyede, míg az S&P-ének majdnem a fele származik egyéb, sokkal kevésbé ciklikus másodlagos bevételekből.

A két cég árazása nem olcsó, de kiemelkedő jövedelemtermelő képességük miatt hosszú távon a piaci átlagot meghaladó hozam várható tőlük.

Továbbra is erősebbek a várakozásoknál a globális makrogazdasági adatok, elsősorban az Egyesült Államokban. Ennek megfelelően a kínai és az amerikai részvények emelkedésével indult a múlt hét, amit a szolgáltató szektorra vonatkozó ISM beszerzési menedzserindex támogatott. Fontos hangsúlyozni, hogy piaci felmérések alapján az intézményi befektetők az év eddigi részében alulsúlyozottak voltak mind a kínai, mind a globális feltörekvő piaci részvényekben.

A világ tőkepiacain folytatódott a technológiai vállalatok részvényeinek szárnyalása, melynek következtében az amerikai Nasdaq index új történelmi csúcsra emelkedett. Némileg aggasztó azonban, hogy a koronavírus esetszámok folyamatosan nőnek bizonyos gócpontokban, emiatt számos amerikai államban korlátozták az éttermek, bárok és szórakozóhelyek nyitvatartását, vagy elhalasztották a tervezett újranyitást.

Az amerikai jegybank döntéshozói ugyanakkor aggodalmukat is kifejezték, mely szerint az ősz folyamán még gyengébb lehet a gazdaság teljesítménye az elemzői várakozásoknál. Összességében véve azonban precedens nélküli a jegybanki támogatás, a tartósan alacsony kamatkörnyezet továbbra is pozitív a kockázatos eszközök, így a részvénypiacok szempontjából.

A héten kezdődik az amerikai vállalatok második negyedéves gyorsjelentési szezonja. Az elemzői előrejelzések szerint az S&P 500 vállalatok 43 százalékos év/év alapú eredménycsökkenést szenvedhettek el a második negyedévben, azonban a tényadatok mellett inkább a vállalatoktól érkező jövőbeli várakozásokra érdemes kiemelt figyelmet fordítaniuk a befektetőknek.

ESZKÖZALAPOKKAL KAPCSOLATOS HÍREK

Összességében érdemleges változás nem történt a piacokon, a vírus terjedése azonban továbbra is aggodalomra ad okot. A nyári szezonalitás érezhető a kereskedési forgalmak csökkenésében, erőteljes mozgásokra nem számítunk, ezért a korábban felvett pozíciókat tartjuk a portfóliókban.

RÉSZVÉNY ESZKÖZALAPOK

A részvény típusú eszközalapokban, (Fejlődő világ részvény, Fejlett világ részvény, Világmárkák, Külföldi részvény, Deluxe, Eldorado, Amazonas, EuróRészvény, EuróRészvény Plusz, Új technológiák, Olympic) továbbra is referenciaszinten, illetve enyhén referenciaszint fölött tartjuk a részvénykitettséget.

VEGYES ÉS ABSZOLÚT HOZAMÚ ESZKÖZALAPOK

A vegyes eszközalapokban szintén (Navigáció 5+, 10+, 15+, Dinamikus vegyes, Kiegyensúlyozott vegyes, Konzervatív vegyes, Horizont 5+, 10+, 15+, Mozaik I, II, III, Global I, II, III) enyhén referencia szint fölött tartjuk a részvénykitettséget.

Az abszolút hozam stratégiával kezelt eszközalapoknál (Selection, Tallózó) 17-20% közötti szinteken, a Globális abszolút hozam eszközalapban pedig 25%-on áll a részvénykitettség.

KÖTVÉNY ESZKÖZALAPOK

Kötvénypiacon érdemi mozgás nem következett be az elmúlt héten, ezért tartjuk a kialakított stratégiát, várjuk a magyar piacon a hozamgörbe meredekségének csökkenését. A devizás kötvénypiac is stagnál, a meglévő stratégia változtatását nem láttuk indokoltnak.
Az elmúlt héten a globális tőkepiacokon folytatódott az optimista hangulat, a vezető részvényindexek emelkedéssel zárták a hetet. A soha nem látott mértékű gazdasági élénkítő intézkedéseknek köszönhetően úgy tűnik, hogy a világ legfontosabb gazdaságai gyorsabban lábalhatnak ki a recesszióból, mint ahogy azt a gazdasági elemzők várták.

Erről árulkodik az egyik legnagyobb elemzőház, a Citi globális gazdasági meglepetés indexe is, amely az áprilisi -80-as értékről mostanra +25-re ugrott (az index 0-s értéke jelzi, ha a gazdasági adatok a vártnak megfelelően alakulnak, a negatív értékek a várttól elmaradó, míg a pozitív értékek a várthoz képest kedvezőbb gazdasági adatokat jeleznek).

A kedvező piaci hangulat kedvezett a magyar forintnak is, amely mind a dollárral, mind az euróval szemben erősödni tudott.


ESZKÖZALAPOKKAL KAPCSOLATOS HÍREK


RÉSZVÉNY ESZKÖZALAPOK

 

A részvény típusú eszközalapokban, (Fejlődő világ részvény, Fejlett világ részvény, Világmárkák, Külföldi részvény, Deluxe, Eldorado, Amazonas, EuróRészvény, EuróRészvény Plusz, Új technológiák, Olympic) továbbra is referenciaszinten illetve enyhén referenciaszint fölé emeltük a részvénykitettséget, mivel pozitív makrogazdasági adatok láttak napvilágot júniusra vonatkozóan.

 

 

VEGYES ÉS ABSZOLÚT HOZAMÚ ESZKÖZALAPOK

 

A vegyes eszközalapokban szintén (Navigáció 5+, 10+, 15+, Dinamikus vegyes, Kiegyensúlyozott vegyes, Konzervatív vegyes, Horizont 5+, 10+, 15+, Mozaik I, II, III, Global I, II, III) enyhén referencia szint fölé emeltük vissza a részvénykitettséget.

Az abszolút hozam stratégiával kezelt eszközalapoknál (Selection, Tallózó) 17-20% közötti szinteken, a Globális abszolút hozam eszközalapban pedig 25%-on áll a részvénykitettség.


 

KÖTVÉNY ESZKÖZALAPOK

 

A kötvény eszközalapoknál a korábban bemutatott stratégiához képest nem történt változás, azaz az EuróKötvény eszközalapot neutrálisan tartottuk a referenciaindexhez képest, illetve a Világjáró kötvény eszközalapban benchmark szintre emeltük a high yield kötvényeket tartalmazó ETF-ek állományát, ezáltal az alulsúlyozást megszüntettük. 

Az elmúlt héten folytatódott a volatilis, de tendenciájában emelkedést mutató kereskedés. A kockázatos eszközökre mind a makrogazdasági adatok, mint a gazdaságpolitikai intézkedések támogatólag hatottak. Előbbiek közül az amerikai kiskereskedelmi forgalom emelhető ki, mely májusban több, mint 17%-os emelkedést mutatott.

Ami a gazdaságpolitikai intézkedéseket illeti, mind monetáris, mind fiskális oldalon jelentős pozitív fejleményeket hozott a hét. Monetáris fronton az amerikai jegybank a vállalati kötvény alapok vásárlása mellett megkezdte az egyedi vállalati kötvények vásárlását is, míg a brit jegybank újabb 100 milliárd fonttal növelte mennyiségi lazítási programját. Költségvetési oldalon az amerikai törvényhozók 1-1,5 ezer milliárd dolláros infrastruktúra fejlesztési csomagról kezdték meg az egyeztetéseket.

A jelenlegi piaci szinteken elképzelhetőnek tartjuk, hogy egyes befektetők profitrealizálásai átmeneti kisebb, 4-6%-os korrekciókat okoznak, de a jegybankok rendkívül laza monetáris politikája miatt középtávon a kockázatos eszközök felülteljesítésére számítunk, így az esetleges korrekciók során a kockázatos eszközök súlyának növelését tervezzük.


ESZKÖZALAPOKKAL KAPCSOLATOS VÁLTOZÁSOKRÉSZVÉNY ESZKÖZALAPOK


A részvény típusú eszközalapokban, (Fejlődő világ részvény, Fejlett világ részvény, Világmárkák, Külföldi részvény, Deluxe, Eldorado, Amazonas, EuróRészvény, EuróRészvény Plusz) visszaemeltük a részvénykitettséget a referenciaszintre, mivel mind az európai és mind az amerikai beszerzési menedzserindex adatok meghaladták a várakozásokat.

A koronavírus egyes régiókban történő újbóli terjedése azonban további kockázatot jelent a részvénypiacok számára. Az Új Technológiák eszközalapban enyhén referenciaszint felett tartjuk a részvénykitettséget, mivel a technológiai szektor továbbra is nagy nyertese a vírus okozta változásoknak.VEGYES ÉS ABSZOLÚT HOZAMÚ ESZKÖZALAPOK


A vegyes eszközalapokban szintén (Navigáció 5+, 10+, 15+, Dinamikus vegyes, Kiegyensúlyozott vegyes, Konzervatív vegyes, Horizont 5+, 10+, 15+, Mozaik I, II, III, Global I, II, III) referenciaszintre emeltük vissza a részvénykitettséget.

Az abszolút hozam stratégiával kezelt eszközalapoknál (Selection, Tallózó) 15-20% közötti szintekre, a Globális abszolút hozam eszközalapban pedig 25%-ra enyhén növeltük a részvénykitettséget olyan alulárazott vállalatok részvényeivel, melyekben emelkedést várunk az elkövetkező időszakban.


 

KÖTVÉNY ESZKÖZALAPOK


A Magyar Nemzeti Bank a keddi kamatdöntő ülése során 15 bázispontos kamatvágást hajtott végre, mivel az Európai Unióból még több évig dezinflációs hatásra számít. Továbbá a Jegybank nem folytatta az állampapírok vásárlását, így a hozamgörbe meredeksége emelkedett.

A közelgő nagy lejáratoknak, illetve a még mindig nagy likviditásnak köszönhetően, a diszkontkincstárjegy aukciók túlzottan nagy érdeklődéssel, túljegyzéssel zajlottak, melynek következtében az aukciókat eltépték, a rövid oldali hozamok jelentősen mérséklődtek. Az aukciós részvételünk ennek következtében sikertelen volt a kötvényt tartalmazó eszközalapok esetében.

Az MNB a meghirdetett jelzáloglevél vásárlását folytatja, ezért a kötvény eszközalapban növeltük a jelzáloglevél kitettségünket.

EuróKötvény eszközalapunk befektetési stratégiáján nem változtattunk, neutrálisan tartottuk az eszközalapot a referenciaindexhez képeset.

Világjáró kötvény eszközalapban benchmark szintre emeltük a high yield kötvényeket tartalmazó ETF-ek állományát, ezáltal az alulsúlyozást megszüntettük
VEGYES ÉS ABSZOLÚT HOZAMÚ ESZKÖZALAPOK


A vegyes eszközalapokban szintén (Navigáció 5+, 10+, 15+, Dinamikus vegyes, Kiegyensúlyozott vegyes, Konzervatív vegyes, Horizont 5+, 10+, 15+, Mozaik I, II, III, Global I, II, III) referenciaszintre emeltük vissza a részvénykitettséget.

Az elmúlt egy hétben jelentős korrekció bontakozott ki a részvénypiacokon, a legtöbb fejlett piaci részvényindex 7-10% közötti mértékben került lejjebb. Az esésnek egyaránt voltak epidemológiai, politikai és piaci pozícionáltságban keresendő okai.

Járványügyi fronton aggasztó fejlemény volt egy újabb kínai vírus gócpont megjelenése, illetve egyes újranyitott amerikai szövetségi államokban a megnövekedett koronavírus esetszám.

Ami a politikai helyzetet illeti, a Floyd George halálát követően kitört, hetek óta tartó zavargások adtak okot a piaci aggodalomra.

A korrekciót követően a piacok egy mind technikailag, mind fundamentálisan kedvezőbb szintre tértek vissza, ahonnan középtávon, 1-3 éves időhorizonton véleményünk szerint már attraktív hozamokra lehet majd szert tenni.


ESZKÖZALAPOKKAL KAPCSOLATOS VÁLTOZÁSOKRÉSZVÉNY ESZKÖZALAPOK


A részvény típusú eszközalapokban, (Fejlődő világ részvény, Fejlett világ részvény, Világmárkák, Külföldi részvény, Deluxe, Eldorado, Amazonas) referenciaszint alá csökkentettük a részvénykitettséget a múlt héten, mivel az Amerikai jegybank kamatdöntő ülése és sajtótájékoztatója után tovább folytatódott az esés a részvénypiacokon.


VEGYES ÉS ABSZOLÚT HOZAMÚ ESZKÖZALAPOK


A vegyes eszközalapokban szintén (Navigáció 5+, 10+, 15+, Dinamikus vegyes, Kiegyensúlyozott vegyes, Konzervatív vegyes, Horizont 5+, 10+, 15+, Mozaik I, II, III, Global I, II, III) referenciaszint alá csökkentettük a részvénykitettséget.

Az abszolút hozam stratégiával kezelt eszközalapoknál (Selection, Tallózó) 11-15% közötti szintekre, a Globális abszolút hozam eszközalapban pedig 16%-ra csökkentettük a részvénykitettséget.    Az elmúlt két hétben világszerte tovább folytatódott a jó hangulat a tőkepiacokon. A részvényindexek emelkedéséhez egyrészt a vártnál kedvezőbben alakuló gazdasági adatok, másrészt a kötvénypiaci folyamatok járultak hozzá.


Több fontos gazdasági adat a vártnál gyorsabb gazdasági kilábalást indukál mind Európában, mind az Egyesült Államokban. Az Eurozóna beszerzési menedzser indexe 2 ponttal jobban alakult a vártnál, a kiskereskedelmi forgalom a prognosztizált 15% helyett 11,7%-kal esett vissza, és a munkanélküliségi adatok is kedvezőbbek lettek az elemzői várakozásoknál. Az Egyesült Államokban mind a munkanélküliségi adatok, mind a szolgáltató szektor menedzserindexei mutattak kedvezőbb képet, mint amire számítani lehetett. .


A gazdasági adatok mellett a kötvénypiaci folyamatok is támogatták a részvénypiaci emelkedést, hiszen a hosszú lejáratú kötvényhozamok emelkedése nagymértékben javítja a bankok profitabilitását. Ennek megfelelően a pénzügyi szektor mutatta az elmúlt hetekben az egyik legerőteljesebb emelkedést, az energia szektorral és az utazási-közlekedési szektorral együtt.

ESZKÖZALAPOKKAL KAPCSOLATOS HÍREK


RÉSZVÉNY ESZKÖZALAPOK


A részvény típusú eszközalapokban, (Fejlődő világ részvény, Fejlett világ részvény, Világmárkák, Külföldi részvény, Deluxe, Eldorado, Amazonas Eurórészvény, Eurórészvény plusz) enyhén referenciaszint fölé emeltük a részvénykitettséget az elmúlt két hétben. Ennek oka egyrészről, hogy a döntéshozók további a gazdaságélénkítő intézkedéseket jelentettek be, másrészről pedig a várakozásokhoz képest jelentős visszarendeződést láthattunk a makrogazdasági adatokban.


VEGYES ÉS ABSZOLÚT HOZAMÚ ESZKÖZALAPOK


A vegyes eszközalapokban (Navigáció 5+, 10+, 15+, Dinamikus vegyes, Kiegyensúlyozott vegyes, Konzervatív vegyes, Horizont 5+, 10+, 15+, Mozaik I, II, III, Global I, II, III) zömében szintén enyhén referenciaszint fölé emeltük a részvénykitettséget.

Az abszolút hozam stratégiával kezelt eszközalapoknál (Selection, Tallózó) a részvénykitettséget 20-25% közötti, a Globális abszolút hozam eszközalapban pedig 30%-os szinten tartjuk.


KÖTVÉNY ESZKÖZALAPOK


Az elmúlt két hétben tovább folytatódott a kötvénypiac árfolyam-ingadozása, melyet a Jegybank eszközvásárlása (hozamcsökkenést segítette elő), valamint a globális kötvénypiaci hangulat (hozamemelkedés) generált.

A Kötvény és Hazai kötvény eszközalapokban a hátralévő átlagos futamidőt mérsékelten csökkentettük, amely a hozamemelkedés során kedvezően befolyásolta a teljesítményt. Az EuróKötvény, illetve a Világjáró kötvény eszközalapoknál nem történt stratégiai változás.           

 

Várakozásunk szerint még júniusban is kitarthat a részvénypiaci optimizmus és a piacok emelkedő trendje, mivel a piaci szereplők jelentős része még mindig alulsúlyozott részvényekben a benchmarkjához képest. A piacok értékeltsége azonban egyre emelkedik, és ezzel egyre csökken a további felértékelődési potenciál.

Emiatt továbbra is közelről követjük a gazdasági-piaci folyamatokat, és proaktívan fogunk reagálni a szentimentben (szentiment: a piac pillanatnyi hangulata, mely azt mutatja meg, hogy a piac szereplői kerülik-e a kockázatos befektetéseket, és inkább a biztonságos devizákat/termékeket veszik (Risk Off), vagy bátran vállalnak kockázatokat is a magasabb hozam reményében (Risk On), pozicionáltságban és gazdasági folyamatokban bekövetkező esetleges változásokra.

A részvénypiacok hangulatát a bizonytalanság nagyon kedvezőtlenül befolyásolja, ebből pedig most kijut bőven a piaci szereplőknek. A koronavírust rengeteg kiszámíthatatlan tényező veszi körül, egy részükre a vírus elleni oltás kifejlesztése megoldást nyújt majd. Ennek időpontja azért is sürgető, hogy a gazdasági károk mértéke ne emelkedjen még drasztikusabban. Jól látható, hogy a vakcinafejlesztés felől érkező hírek nagyon pozitív fogadtatásban részesülnek, azonban amíg nem lesz széles körben elérhető oltás, a világgazdaság is visszafogott üzemmódban maradhat. A lakossági és vállalati költekezés, bizonyos szolgáltatások iránti igény lényegesen alacsonyabb lehet még jó ideig, ez pedig nem tesz jót a növekedésnek. A történelemben azonban már többször bebizonyosodott, hogy a közép-és hosszú távon befektetést keresőknek az ehhez hasonló bizonytalan időszakok jó lehetőséget biztosítanak a vagyonuk gyarapításához.  A türelmes befektetők megfelelő részvény és szektor kiválasztással profitálhatnak az elmúlt években kialakuló és folyamatosan erősödő innovatív trendekből.

Lassú emelkedés a magyar befektetési alapok árfolyamában 

A tőzsdékkel együtt a magyar befektetési alapok árfolyama is szépen emelkedik vissza, egyre kevesebb az olyan alap, amely mínuszban van az év eleje óta. Azt azonban továbbra is nagyon nehéz megjósolni, hogy milyen alakú lesz a gazdasági kilábalás görbéje, ami jelentős hatással bír a tőzsdei indexek árfolyamára is. Ebben a bizonytalan környezetben felértékelődik a szerepe a jól megválasztott befektetési eszközöknek és döntéseknek. Az elérhető magyar befektetési alapok széles skálán mozognak kockázati besorolás, típus és stratégia szempontjából, ennek megfelelően az év eleje óta elért eredmények is erőteljesen különböznek. A legfontosabb viszont az, hogy a befektető tisztában legyen a felvállalt kockázatokkal és a javasolt időtávval, hiszen kellemetlen meglepetések érhetik, ha ezeket a szempontokat nem veszi figyelembe. A kapkodás és a befektetési időtáv figyelmen kívül hagyása jelentős veszteségeket eredményezhet. 

Generali Innováció Részvény Eszközalap

A Covid-19 azoknak a ritka eseményeknek az egyike a történelemben – hasonlóan az 1929-33-as nagy gazdasági világválsághoz, vagy a 2001. szeptember 11-i terrortámadásokhoz –, melyek nagy valószínűséggel katalizátorként szolgálnak geopolitikai, társadalmi és a tőkepiaci átalakulásokhoz. Az elmúlt hónapokban több gazdasági folyamat és ágazat értékelődött át, az Innováció Részvény Eszközalap szempontjából kiemelten fontos – tágabb értelemben vett – technológia szektor azonban jelentős mértékben profitál ebből az átalakulásból. 
A következő években várható az 5G hálózatok szélesebb körű elterjedése. A kiépítés és az infrastruktúra-üzemeltetés legnagyobb nyertesein túl a chipgyártókat érdemes még kiemelten figyelni. A gyorsabb és nagyobb mennyiségű adatátvitel az IoT eszközök számában fog várhatóan robbanást okozni, mely az okos otthonok és városok modelljében csúcsosodhat ki. A technológiai fejlődéssel együtt a kibertér biztonságára fordított figyelem is növekedni fog, melyből szintén jelentős profitra tehetnek szert kiberbiztonsági vállalatok. Nagy növekedési potenciál van a mesterséges intelligencia (MI) és Big Data területein tevékenykedő vállalatokban is, valamint a robotika területén is. A felhő technológia, a virtuális-és kiterjesztett valóság a tanulásban, munkavégzésben, vagy akár a szórakozásban hozhatnak megújulást. Így bízhatunk abban is, hogy évtizedes távlatban az ezekbe a szektorokba fektető cégek árfolyama is folyamatosan emelkedik majd. 

Az Innováció Részvény Eszközalap benchmarkjául 80%-ban az MSCI World Information Technology Index, 20%-ban az RMAX Index szolgál. Az Alap indulása óta az a fő irányvonal, hogy 50-60%-át a befektetéseknek szektor ETF-ek (Exchange Traded Fund, azaz Tőzsdén Kereskedett (befektetési) Alap) adják, a további 25-40% pedig egyedi részvény pozíciókból épül fel. Jelenleg 10-15 ETF és 35-40 vállalat részvényeiből áll össze a portfolió. A diverzifikáltságot szem előtt tartva az egyedi részvény pozíciók mértéke maximum 3-5%-ot érhet el. Az idei évben az Alapba fektetők 11,37%-os (nem évesített) hozamot értek el, míg a 2019. október 4-i indulás óta 20,23%-ot emelkedett az árfolyam, ami a benchmarkhoz képest 0,41%-os felülteljesítést jelent.

További információkat a Generali Innováció Részvény Eszközalapról itt olvashat. 

A héten folytatódott az április vége óta tartó, nagyobb elmozdulás nélküli kereskedés (oldalazás) a globális részvénypiacokon, ami annak volt köszönhető, hogy a gazdasági adatok vegyes képet mutattak, a pozitív és a negatív meglepetések jórészt kioltották egymást.

Az amerikai szolgáltató szektorból érkező adatok a vártnál jobb képet mutattak, a gyáripar viszont a vártnál is nagyobb visszaesést szenvedhet el az előzetes májusi beszerzési menedzser index alapján. A piaci bizonytalanságot fokozza, hogy az Egyesült Államok és Kína között újra élesedett az ellentét.

ESZKÖZALAPOKKAL KAPCSOLATOS HÍREK

Eszközalapjaink kitettsége továbbra is alapvetően konzervatív, a nagyobb piaci emelkedéseket egyelőre profitrealizálásra, míg egy esetleges nagyobb esést vételekre használunk fel.

KÖTVÉNY ESZKÖZALAPOK

Májusban elkezdődött a Jegybank által áprilisban bejelentett eszközvásárlási programja, mely szerint állampapírok esetében legalább 3 éves futamidejű, fix kamatozású papírokat fog vásárolni tender formájában és a másodpiacon. Az MNB hetente hirdeti meg a tendert, melynek keretében hosszú lejáratú, ezidáig 10+ éves államkötvények vásárlását hajtotta végre a piaci adás-vételi hozamszint közepéhez igazodva.

A pánikhelyzet csúcsát jelentő március végi hozamszinthez képest 43%-ot (140 bázispontot) csökkent a 10 éves kötvény hozama (jelenleg 1,91%), míg május 4-től (program kezdetétől) 5,8%-os (12 bázispontos) hozamcsökkenést láthattunk.

A Jegybank újraindította a jelzáloglevél programját, melynek keretében továbbra is a fix kamatozású, hosszú futamidejű jelzálogleveket vásárolja meg a kibocsátott állomány 50%-ának erejéig mind az elsődleges, mind a másodlagos piacon. Ennek keretében a jelzáloglevél-piac élénkülésére számítunk, amely a hozamok mérséklődéséhez vezetnek ebben az eszközosztályban is.

A Kötvény és Hazai kötvény eszközalapokban kihasználtuk a Jegybank által kínált, kialakított helyzetet és adogattunk vissza a hosszú kötvényekből, illetve csökkentettük a jelzáloglevelek kitettségét. Az EuróKötvény, illetve a Világjáró kötvény eszközalapoknál nem történt stratégiai változás.

VEGYES ÉS ABSZOLÚT HOZAMÚ ESZKÖZALAPOK

A vegyes eszközalapokban (Navigáció 5+, 10+, 15+, Dinamikus vegyes, Kiegyensúlyozott vegyes, Konzervatív vegyes, Horizont 5+, 10+, 15+, Mozaik I, II, III, Global I, II, III) továbbra is tartjuk az elvárt referenciaszintekhez képest csökkentett részvénykitettséget.

A kötvénykitettséget tekintve az eszközalapokban futamidő kockázatot nem futunk, azonban a jelentős hozamcsökkenés támogatóan hatott a portfóliók teljesítményére.

Az abszolút hozam stratégiával kezelt eszközalapoknál (Selection, Tallózó) a részvénykitettség 16-20% közötti szinteken, a Globális abszolút hozam eszközalapban 22%-on áll.

RÉSZVÉNY ESZKÖZALAPOK

A részvény típusú eszközalapokban (Fejlődő világ részvény, Fejlett világ részvény, Világmárkák, Külföldi részvény) továbbra is tartjuk, az elvárt referenciaszintekhez képest csökkentett részvénykitettséget, mivel a részvénypiacok túlárazottak.

Kedvezőbb beszállási pontokra várunk, hogy a részvénykitettséget a referenciaszintek fölé emeljük.

Az első negyedéves gyorsjelentési szezon a végéhez közeledik, ezért a következő hetekben az egyedi vállalati hírek helyett elsősorban a koronavírus terjedésének alakulása, a gyógyszer és vakcina tesztekkel kapcsolatos hírek, illetve a makrogazdasági adatok fogják meghatározni a tőkepiaci hangulatot.

A befektetési egységekhez kötött életbiztosításokhoz választható néhány forintalapú eszközalapunk vételi árfolyamváltozása az elmúlt 1 év időszakában:Összes eszközalapunk árfolyama itt tekinthető meg.

A megszokottnál magasabb volatilitás az elkövetkező időszakban is velünk maradhat, hiszen óriási a bizonytalanság a koronavírus terjedésével, illetve lehetséges gazdaság hatásaival kapcsolatban, így minden váratlan információ beárazódása a korábban megszokottnál hevesebb mozgást idézhet elő a tőkepiacokon.

A járvánnyal kapcsolatban továbbra is nagy a bizonytalanság, mind a tényleges fertőzöttek számával, mind azzal kapcsolatban, hogy kell-e további megbetegedési hullámokkal számolni, illetve ezek mekkora terhet fognak róni az egészségügyi ellátó rendszerekre. Valamint bizonytalan, hogy mikorra sikerül előállítani a koronavírus elleni vakcinát, illetve, hogy mennyi időre lesz szükség ennek széleskörű társadalmi alkalmazásához. Mindezt figyelembe véve úgy tűnik, hogy egy jó darabig még együtt kell élnünk ezzel a helyzettel, márpedig hatékony ellenszer hiányában egyáltalán nem biztos, hogy a gazdaságok újranyitásával a kiesett kereslet gyorsan visszatér a válság előtti szintre.

TŐKEPIACI VÁRAKOZÁSOK

A fenti bizonytalansági tényezők következtében továbbra is megjósolhatatlan, pontosan milyen "alakú" lesz a gazdasági kilábalás görbéje. Rövid, mély recessziót gyors felpattanás fog követni, ezzel megvalósul a politikusok által áhított V-alak? Vagy a fiskális és monetáris politikai döntéshozók által az elmúlt hetekben hozott példátlan keresletélénkítő lépések nem lesznek elegek, a megugró munkanélküliség és vállalati csődök közepette pedig elhúzódó, U-alakú kilábalásra kell berendezkedni? Esetleg a járvány hullámszerű terjedése (fellángolást enyhülési periódusok követnek) miatt W alakot fog leírni a gazdaság teljesítménye, vagyis még nem vagyunk túl a nehezén? De a legrosszabb L szcenáriót sem lehet egyértelműen kizárni, miszerint nem lesz érdemi visszapattanás, és marad az elhúzódó recesszió, a potenciális növekedés jelentős csökkenésével és jelentős, hosszú távú jóléti veszteségekkel.

A márciusi mélypontok óta látott visszapattanás mértéke és üteme így továbbra is óvatosságra int. Annak ellenére is, hogy akadnak olyan szektorok (mint például az IT-szektor) és egyedi részvények, amelyek az elmúlt hetekben felülteljesítették a piacokat és ez várhatóan a jövőben is fennmaradhat, hiszen a koronavírus által előidézett új helyzet kevésbé érinti őket negatívan, vagy akár pozitív hatást gyakorol a jövőbeli kilátásaikra.

HOGYAN ALAKULHAT A FORINT ÁRFOLYAMA?

A forint gyengülése – az általánosan rossz piaci hangulat, a rendkívül alacsony hazai reálkamat, illetve a rendeleti kormányzás körül kialakult politikai feszültség következtében – olyan méretet öltött, hogy kamatemelésre, a forintfinanszírozás jelentős megdrágítására, így a további spekulatív pozíciók kiépülésének megakadályozására kényszerítette a jegybankot. Az MNB-nek azonban az árfolyam-stabilitás megőrzése (és az inflációs cél elérésének biztosítása) mellett a gazdaságot is támogatnia kellett, ezért több olyan monetáris lazító intézkedést is bejelentett (például hosszú távú fedezett hitelügyletek, állampapír-vásárlási program), amelyek önmagukban a bankközi likviditás növekedése, ezáltal pedig a forint leértékelődése irányába mutatnak. Mindezek következtében a következő években is folytatódhat a forint 3% körüli éves gyengülése.

ESZKÖZALAPJAINK ÖSSZETÉTELE

Összességében az elmúlt héten nem történt olyan jelentős esemény, amely szükségesség tette volna, hogy eszközalapjaink összetételében a múlt hetihez képest jelentősebb változtatásokat hajtsunk végre.

A 2020. május 1-jén tapasztalat nagyobb amerikai esést az európai tőzsdék múlt hétfőn reagálták le, majd a hét hátralevő részében világszerte fokozatos tőzsdei emelkedésnek lehettünk tanúi. Az optimistább hangulathoz hozzájárult egyrészt az olajár erőteljes visszapattanása, másrészt az, hogy több nagy európai bank, mint például a francia BNP Paribas, és a holland ING a vártnál kedvezőbb gyorsjelentést tett közzé.

Az amerikai és nyugat-európaihoz képest, néhány hetes késéssel, hazánkban is kezdetét vette a vállalati gyorsjelentési szezon: május első hetében a vezető vállalatok közül a MOL, az OTP és a Richter tette közzé első negyedéves eredményeit. A MOL és a Richter kedvező számokat közölt, előbbinél az olajfinomítás és a kiskereskedelmi forgalom alakult szépen, míg a Richter elsősorban az Egyesült Államokban forgalmazott Vrylar nevű gyógyszerből származó bevételeknek köszönhetően szárnyalta túl az elemzők várakozását. Az OTP viszont veszteséggel zárta a negyedévet, melynek a rekord összegű céltartalék-képzés az oka. 

A részvénypiacok jelenleg igen optimista forgatókönyvet áraznak a járvány lefolyásával és a gazdasági tevékenység újraindulásával kapcsolatban, a reálgazdasági folyamatok azonban továbbra is komoly gazdasági visszaesésről árulkodnak. A már újranyitott gazdaságokból – mint például Kínából – származó hírek alapján viszont a fogyasztói bizalom visszaállása hosszabb időt vehet igénybe, a tőkepiacokon ezért továbbra is fokozott óvatosság indokolt.  

ESZKÖZALAPOKKAL KAPCSOLATOS AKTUALITÁSOK


Eszközalapjaink kitettsége alapvetően konzervatív, a nagyobb piaci emelkedéseket egyelőre profitrealizálásra, míg egy esetleges nagyobb esést vételekre használunk fel.

RÉSZVÉNY ESZKÖZALAPOK


A Magyar részvény és a Hazai részvény eszközalapokban a blue chip vállalatok (a tőzsdén a legnagyobb forgalmú, leglikvidebb és legnagyobb kapitalizációjú papírokat nevezik így) közül a referenciaértékhez képest a Magyar Telekom és az OTP vállalat papírjai vannak felülsúlyozva, a Richter semleges még a MOL alul súlyban van.

ABSZOLÚT HOZAMÚ ÉS VEGYES ESZKÖZALAPOK 


Az abszolút hozam stratégiával kezelt eszközalapoknál (Selection, Tallózó) a részvénykitettség 15-18% közötti szinteken, a Globális abszolút hozam eszközalapban továbbra is 20%-on áll.

KÖTVÉNY ESZKÖZALAPOK


A jegybanki kötvényvásárlások következtében az elmúlt időszakban a hozamok jelentősen mérséklődtek. A hazai állampapírok futamidejét felülsúlyoztuk, így a hozamcsökkenés jótékonyan járult hozzá az eszközalapok teljesítményéhez.

MIT VÁRUNK A KÖVETKEZŐ IDŐSZAKBAN?


Az előttünk álló időszakban továbbra is a koronavírus terjedésének alakulása, a gyógyszer és vakcina tesztekkel kapcsolatos hírek, a vállalati gyorsjelentések, illetve a gazdaságok újranyitásának időzítése fogják meghatározni a tőkepiaci hangulatot.
Az elmúlt héten folytatódott az emelkedés a világ vezető részvényindexeiben, a legfontosabb amerikai indexnek, az S&P 500-nak sikerült a technikai ellenállást jelentő 2800-2850as sáv fölé kerülnie.

Az emelkedést egyrészt a nagy amerikai technológia vállalatok, másrészt az emelkedés korábbi szakaszában lemaradó ciklikus szektorok (pénzügyi és energia szektor) fűtötték. A vállalati gyorsjelentési szezon javában zajlik, az eddigi jelentésekből az látszik, hogy óriási a bizonytalanság az idei évre vonatkozóan, ami miatt jelentősen csökkennek a sajátrészvény visszavásárlások valamint a kifizetett osztalékok. 

Bár a befektetői hangulat a válság kezdetén tapasztalt pesszimizmusból fokozatosan egyre optimistábbá vált az elmúlt hetekben, az emelkedés a közeljövőben kifulladhat, így indokolt a fokozott óvatosság.

A reálgazdasági folyamatok továbbra is komoly visszaesésről árulkodnak, a héten publikált első negyedéves amerikai és francia GDP adatok komoly, 5% körüli gazdasági visszaesést jeleznek.

Eszközalapjaink kitettsége a fentiek alapján továbbra is konzervatív, a nagyobb piaci emelkedéseket egyelőre profitrealizálásra, míg egy esetleges nagyobb esést vételekre használunk fel.

MI A HELYZET A DEVIZÁKKAL, A FORINT ÁRFOLYAMÁVAL?


 A legtöbb feltörekvő piaci deviza rosszul teljesített az elmúlt hetekben a dollárral és az euróval szemben, a forint azonban régiós társaihoz képest is alulteljesítő volt. A hazai fizetőeszköz március 10. és április 3. között több mint 9%-ot esett, ez pedig arra kényszerítette a Magyar Nemzeti Bankot, hogy monetáris politikai eszköztárának teljes átalakításával stabilizálja az árfolyamot.

A forint relatív alulteljesítésében ugyanis jelentős szerepet játszott, hogy hazánkban a kiugróan alacsony rövidtávú kamatok felerősítették a forint elleni (forint gyengülésére fogadó) piaci spekulációt. Az MNB ennek kiküszöbölésére április elején kamatot emelt, illetve több olyan monetáris lazító intézkedést is bejelentett (pl. hosszú távú fedezett hitelügyletek, állampapír-vásárlási program), amelyek önmagukban a bankközi likviditás növekedése, ezáltal pedig a forint leértékelődése irányába mutatnak. 

Hogyan alakult a dollár-forint árfolyam?  


 A koronavírus következtében kialakult piaci pánikban az amerikai dollár vált az egyik fő menekülődevizává, ezért a forint (több másik feltörekvő devizával együtt) idén új történelmi mélypontra került a dollárral szemben.

Az amerikai jegybank válságkezelési intézkedésként nullára vágta az alapkamatot, korlátlan eszközvásárlási programot jelentett be, illetve a dollárlikviditás biztosítása érdekében azonnali megállapodásokat kötött a többi nagy jegybankkal (megoldva ezzel a pánik közepette kialakult dollárhiányt a világpiacokon). Emiatt arra számítunk, hogy a dollár közel állhat ciklikus csúcsához, így hamarosan (a vírushelyzet javulásával párhuzamosan) gyengülni kezdhet az euróval, illetve a feltörekvő devizák többségével szemben.  

Hogyan alakulhat a továbbiakban a forint árfolyama? 


 Sok múlik a globális tőzsdei hangulaton: egy esetleges újabb eladási hullám ugyanis könnyen magával ránthatja a feltörekvő piaci devizákat. Ebben az esetben pedig valószínűleg a forintot sem kímélnék a befektetők. Ennek persze az ellenkezője is igaz: a piaci hangulat hirtelen javulása az árfolyam erősödését hozhatná magával, ehhez azonban nagyon jó híreknek kellene érkezniük (pl: elkészült és azonnal bevethető a koronavírus vakcina).

Az MNB, bár igyekszik megakadályozni a túlzott forint elleni spekulációt, a gazdaság támogatása érdekében ugyanakkor lazítania is kell a monetáris kondíciókon, így hosszabb távon folytatódhat a hazai fizetőeszköz elmúlt években látott trendszerű leértékelődése. Különösen igaz ez a jelenlegi gazdasági helyzetben, ahol az árfolyam leértékelődése segítheti a hazai exportot, legfőképp a nehéz helyzetbe került turizmust.

FORINTALAPÚ ESZKÖZALAPJAINK ÁRFOLYAMÁNAK ALAKULÁSA 


 A forint árfolyamának változása hat az eszközalapokban lévő devizában kibocsátott értékpapírok forintban kifejezett árfolyamértékére (a forint erősödése esetén az árfolyam csökken, gyengülése esetében pedig nő).

A befektetési egységekhez kötött életbiztosításokhoz választható néhány forint alapú eszközalap vételi árfolyamváltozása az elmúlt 1 év időszakában:Összes eszközalapunk árfolyama itt tekinthető meg.

EURO-S ESZKÖZALAPOKBAN TÖRTÉNT VÁLTOZÁSOK


 Eszközalapjaink kitettsége alapvetően konzervatív, a nagyobb piaci emelkedéseket egyelőre profitrealizálásra, míg egy esetleges nagyobb esést vételekre használunk fel.
Az Euróban denominált részvény típusú eszközalapoknál (Amazonas, EuróRészvény, EuróRészvény Plusz) általánosságban elmondható, hogy a referenciaindexhez képest enyhén csökkentett részvénykitettséget alkalmazunk, mivel az elkövetkező időben részvénypiaci korrekcióra számítunk. 

Az EuróRészvény eszközalapnál a részvénykitettségen belül az amerikai részvénypiac felülsúlyozott, szemben az Európaival, mivel a válságállóbb technológiai vállalatok az amerikai részvényindexben jelennek meg zömében. Az EuróRészvény Plusz eszközalapban a fejlődő piacok közül az Ázsiai és a Távol Keleti piacai felülsúlyozottak a Latin Amerikai régióval szemben.

Az Olympic részvény eszközalapban az Olimpiákat, sporttevékenységeket támogató cégek kapnak szerepet. Az Olimpia elmaradásával e cégek nem értékelődtek lejjebb, a részvények aránya továbbra is felülsúlyozott a referenciaindexhez képest.
Az Új Technológiák eszközalap felülteljesítő a benchmarkhoz képest. A hosszabbtávú befektetést szem előtt tartva több olyan szektorba is fektetünk, melyek a jelenlegi válságban felértékelődhetnek. Ilyenek például az innovációval, technológiai áttörésekkel foglalkozó területek, melyek véleményünk szerint, továbbra is felülteljesítők lehetnek.

MIT VÁRUNK A KÖVETKEZŐ IDŐSZAKBAN?


Az előttünk álló időszakban elsősorban a koronavírus terjedésének alakulása, a gyógyszer és vakcina tesztekkel kapcsolatos hírek, a vállalati gyorsjelentések, illetve a gazdaságok újranyitásának időzítése fogják meghatározni a tőkepiaci hangulatot.

Bár a reálgazdasági folyamatok továbbra is rövidtávú, két negyedévet érintő recesszióról árulkodnak, a tőkepiacokon az elmúlt héten a megnyugvás jeleit tapasztaltuk.

A közel teljes gazdasági-kereskedelmi leállás a publikált makrogazdasági adatokban is megmutatkozik, a kínai GDP adatoktól az amerikai kiskereskedelmi forgalmon át az új munkanélküliek számáig minden adatsor óriási visszaesést mutat. Ezzel szemben a tőkepiacokon a kilengések mérséklődtek, amit a piaci bizonytalanságot jelző félelemindexnek is nevezett VIX Index alakulása is jól mutat: míg március közepén 80, április elején 50 fölötti szinten járt, addig a múlt héten 40 alá esett az érték. A mélypontokhoz képest a részvényárak jelentős emelkedést tudtak elérni, illetve a kötvény- és devizapiacon is a normalizálódás jelei láthatók.

A múlt héten az első negyedéves vállalati gyorsjelentési szezon is kezdetét vette, eddig a nagy amerikai bankok tették közzé a számaikat. Mindegyik bank jelentősen növelte a várható hitelezési veszteségekre képzett céltartalékát, de ezek az intézkedések nem voltak piacmozgató hatással a részvénypiacok egészére.

ESZKÖZALAPOKBAN TÖRTÉNT VÁLTOZÁSOK

Eszközalapjaink kitettsége alapvetően konzervatív, a nagyobb piaci emelkedéseket egyelőre profitrealizálásra, míg egy esetleges nagyobb esést opportunisztikus (a jövőbeni profitrealizálás érdekében létrejött) vételekre használunk fel.

RÉSZVÉNY ESZKÖZALAPOK

A részvény típusú eszközalapokban, (Fejlődő világ részvény, Fejlett világ részvény, Világmárkák, Külföldi részvény, Mozaik I, II, III, Global I, II, III,) továbbra is tartjuk az elvárt referenciaszintekhez képest enyhén csökkentett részvénykitettséget.

Az Innováció eszközalapban jelenleg benchmark feletti a részvénykitettség. Véleményünk szerint azok a szektorok, melyekbe az alap fektet – felhő szolgáltatások, kiberbiztonság, online játékok és kereskedelem, valamint az 5G hálózatok – továbbra is felülteljesítőek lehetnek. A hosszabb távú befektetést szem előtt tartva több olyan trend is felértékelődhet a jelenlegi válságban, melyekbe az alap eddig is fektetett. Az eszközalapban jelenleg is jelentős az 5G kitettség, mely vélhetően fel fog értékelődni, hiszen a hálózat kiépítése és elterjedése felgyorsulhat. A home office elterjedése, valamint az online térben végzett tanulás is abba az irányba mutat, hogy egyre nagyobb szükség lesz az új technológiára.

ABSZOLÚT HOZAMÚ ÉS VEGYES ESZKÖZALAPOK

A vegyes eszközalapokban (Navigáció 5+, 10+, 15+, Dinamikus vegyes, Kiegyensúlyozott vegyes, Konzervatív vegyes, Horizont 5+, 10+, 15+) szintén az elvárt szintekhez képest enyhén csökkentett részvénykitettséget alkalmaztunk.

Az abszolút hozam stratégiával kezelt eszközalapokban (Selection, Tallózó) - kihasználva az elmúlt időszakban történt részvénypiaci visszapattanást, profitot realizáltunk így a részvénykitettséget 15% körüli szintekre csökkentettük.

A Globális abszolút hozam eszközalapban 20%-ra csökkentettük a részvénykitettséget.

KÖTVÉNY ESZKÖZALAPOK

A hozamgörbe laposodására számítunk, ezért bízunk a hosszú futamidejű papírok erősödésében, így azok vásárlását preferáltuk. A hosszú papírok vásárlásával még nem futottunk duration (átlagos hátralévő futamidő) kockázatot, azaz a kezelt portfolióban lévő értékpapírok átlagos futamideje nem haladja meg a benchmarkét, így semleges pozíciót alakítottunk ki a referenciaindexhez képest.

MIT VÁRUNK A KÖVETKEZŐ IDŐSZAKBAN?

Az előttünk álló időszakban elsősorban a koronavírus terjedésének alakulása, a gyógyszer és vakcina tesztekkel kapcsolatos hírek, illetve a gazdaságok újranyitásának időzítése fogják meghatározni a tőkepiaci hangulatot.
Biztosítónk elsődleges célja, hogy ebben a kiélezett tőkepiaci helyzetben információkkal segítsük ügyfeleinket megtakarításaik értékének megóvásában. Kövesse híreinket, tájékozódjon szakértőinktől, és ismerje meg, milyen lépéseket tettünk a megtakarítások védelmében!

2020 február - március során a globálisan iránymutató részvényindexek 30-35%-kal zuhantak. Ez a történelmi gyorsaságú esés jelentős túladottságot eredményezett. Az amerikai jegybank megtette a szükséges válaszlépéseket, kamatcsökkentéseket hajtott végre, precedens nélküli korlátlan mennyiségű eszközvásárlási programot hirdetett, valamint a vezető országok globálisan nagyméretű költségvetési élénkítés bejelentésével reagáltak.

A vezető amerikai, európai részvénypiacok a mélypontokról 15-20%-ot visszapattantak március végére, majd áprilisban további 5%-ot meghaladó emelkedés következett a húsvéti ünnepi hétvégéig.

Összességében tehát, az elmúlt két hétben javultak a hozamok, ezért a jelen helyzet nem indokolta, hogy eszközalapjaink összetételében a múlt hetihez képest jelentősebb változtatásokat hajtsunk végre.

Mit várunk a következő időszakban?

Amennyiben a fertőzöttek új esetszáma és a halálozások csökkenő tendenciát mutatnak a következő hetekben, akkor a tőkepiaci szereplők figyelme még inkább a világgazdaság újraindításának lehetőségei felé fordul. Kínában ez a folyamat már márciusban elkezdődött, a napokban pedig több európai országban bejelentették, hogy szigorú intézkedések mellett, kísérleti jelleggel bizonyos kisebb üzletek, közparkok ismételten nyitva lehetnek az emberek előtt. Ausztriában például a tömegközlekedés – ahogyan az élelmiszer vásárlás is – csak kötelező arcvédő maszk használata mellett lehetséges. A magas kockázatú tömegrendezvények, mint a fesztiválok, sportesemények biztosan az utolsók lesznek a sorban, melyek újra engedélyt kaphatnak.

A jelenlegi helyzetben a recesszió mélységénél – ami a hirtelen leállások miatt egyértelműen várható – fontosabbnak tartjuk a recessziós időszak időbeni elhúzódásának kérdéskörét. Ez fogja ugyanis eldönteni, hogy mennyire lesz átmeneti a kevésbé tőkeerős üzleti szereplők finanszírozási szükséglete (vállalati csődveszély), és mennyivel esik vissza a cégek profitabilitása (a következő egy évre várt jelentős eredmény visszaeséséből pontosan mennyit árazott be eddig a piac).

A tőkepiacok egy extrém pesszimizmus és túladottság után jelenleg optimista szemléletben közelítik meg a járványügyi intézkedések hatásait. Nagyobb válságoknál az egyáltalán nem szokatlan, ilyenkor hatalmas ingadozások jellemzik az indexeket lefelé és felfelé egyaránt, mely az előrejelzések nagyfokú bizonytalanságához és a tőzsdék pszichológiájához köthető. A pozitív hangulatot támogatja a „modern” monetáris szemlélet, a korlátlan likviditás biztosítása. Az amerikai Fed összesen 2300 milliárd dollárnyi kedvezményes hitelkeretet tart fenn háztartások, vállalatok, önkormányzatok számára, továbbá nem befektetési kategóriájú (bóvli) vállalati kötvények vásárlását is bejelentette az amerikai jegybank.

Ugyanakkor ez a válság sem monetáris, sem költségvetési eszközökkel nem oldható meg önmagában. A „V” alakú kilábalást (a gazdasági növekedés gyors felpattanását, pozitív irányba való elmozdulását jelenti) éppen a probléma komplexitása (az egyszerre jelentkező keresleti és kínálati sokk, a járványügyi intézkedések hatásainak bizonytalansága, a sokrétű globális termelési, ellátási láncok sérülése, a fogyasztói attitűdben bekövetkező változások) nem látjuk valószínűnek.

Így inkább „U” alakú válságra érdemes készülni, ahol a gazdasági aktivitás globálisan csak 2020 utolsó negyedévétől kezd érzékelhetően javulni az alacsony negyedéves bázisokról. A mélypontot mindenképpen az aktuális negyedév jelenti majd, de a szolgáltató szektor drasztikus leállása miatt vélhetően a nyári időszak teljesítménye sem fog a normál évekhez közelíteni.

A vezető gazdaságok, régiók aktivitásának újraindítását késleltetheti, hogy a karanténok feloldása még szigorú óvintézkedések mellett is magában hordozhatja a terjedés felfutásának ismételt veszélyét. A fogyasztók többsége, a középkorúak részben kényszerű anyagi okok (például munkanélküliség), az idősebbek pedig saját életük biztonsága érdekében (magasabb veszélyeztetettség) arra kényszerülnek, hogy korábbi életvitelükön érdemben változtassanak, és a nem alapvető cikkekre kevesebbet vagy egyáltalán ne költsenek, amíg nem sikerül megnyugtatóan úrrá lenni a járványon.

Valódi megnyugvást minden bizonnyal csak a tesztelési folyamatban lévő gyógyszeres terápiás kezelések jövőbeni sikerei valamint a 12-18 hónapos időtávon belül reálisnak tekinthető oltóanyag kifejlesztése jelent majd.

Biztosítónk elsődleges célja, hogy ebben a kiélezett tőkepiaci helyzetben információkkal segítsük ügyfeleinket megtakarításaik értékének megóvásában. Kövesse híreinket, tájékozódjon szakértőinktől, és ismerje meg, milyen lépéseket tettünk a megtakarítások védelmében!  
Az elmúlt napokban világszerte nagyon jelentős gazdasági élénkítő intézkedésekről érkeztek hírek, valamint a nyugdíjalapok és más nagy intézményi befektetők is újrasúlyozták negyedéves portfóliójukat, amely jelentős részvényvásárlással járt. Mindezek következtében a vezető amerikai és európai részvényindexek 15-20%-ot emelkedtek idei mélypontjukról. 

Eszközalapokban történt változások

VEGYES ÉS RÉSZVÉNY TÍPUSÚ ESZKÖZALAPOK

A heti eseményekre reagálva, a vegyes és részvény típusú eszközalapokban, (Navigáció 5+, 10+, 15+, Dinamikus vegyes, Kiegyensúlyozott vegyes, Konzervatív vegyes, Horizont 5+, 10+, 15+, Fejlődő világ részvény, Fejlett világ részvény, Amazonas, Mozaik I, II, III, Global I, II, III,) továbbra is tartottuk az elvárt referenciaszintekhez képest enyhén csökkentett részvénykitettséget. 
A részvénykitettséget azoknál az eszközalapoknál (DeLuxe, Világmárkák) is csökkentettük, amelyeknél a pénzáramlások miatt a referenciaszinthez képest jelentősen megnőtt a kockázatos eszközök súlya.

ABSZOLÚT HOZAMÚ ESZKÖZALAPOK

Az abszolút hozam stratégiával kezelt eszközalapokban (Selection, Tallózó) az elmúlt időszakban történt részvénypiaci visszapattanásnak köszönhetően profitot realizáltunk így a részvénykitettség 20% alá került. A volt Ergo Biztosító ügyfeleinek kínált Globális eszközalapban továbbra is tartjuk a korábban is jellemző 20-25% közötti részvénykitettséget.
KÖTVÉNY TÍPUSÚ ESZKÖZALAPOK

A kötvénypiac volatilitásának kihasználására törekszünk, azaz magasabb hozam mellett növeljük a kitettséget. A kötvényportfoliókat a referenciaindexhez képest semlegesre állítottuk, vagyis az árfolyam beesése után kötvényeket, kötvény etf-eket (tőzsdén kereskedhető kötvény befektetési jegyek, melyek nagyfokú diverzifikációt tesznek lehetővé) vásároltunk, így a kötvények alulsúlyozása megszűnt.
   

Mit várunk a következő időszakban?

Április elejétől újra bizonytalanabb, nagyobb kilengésekkel járó időszak elé nézünk. A koronavírus járvány a néhány héttel ezelőtt becsülthez képest hosszabb lefutású lehet, így a karantén-intézkedések is várhatóan tovább maradnak érvényben. Számos kormány jelentette már be az eredeti korlátozó intézkedések meghosszabbítását. Ezek a fejlemények a vártnál nagyobb gazdasági visszaeséssel, és a válságból való lassabb kilábalással járnak.  

Egyre több elemző számít gyors, V alakú (a piacok gyors felpattanása, pozitív irányba való elmozdulása) helyett hosszabban elhúzódó, W (több egymást követő felpattanás és összeomlás) vagy U alakú (későbbre nyúló pozitív irányú elmozdulás) gazdasági kilábalásra.

A gazdasági nehézségek rövidtávon a vállalatok eredményességére is rányomják bélyegüket, a részvénypiacokon a következő hetekben elképzelhető a korábbi mélypontokra való visszaesés is.

Azonban továbbra is azt gondoljuk, hogy középtávon a részvénypiacok a kötvényeknél jóval magasabb várható hozamot fognak biztosítani. A legalább egy éves időhorizonttal rendelkező befektetők számára ezért továbbra is részvénypozíciók tartása, illetve óvatos növelése ajánlott az előttünk álló hónapokban.

Biztosítónk elsődleges célja, hogy ebben a kiélezett tőkepiaci helyzetben információkkal segítsük ügyfeleinket megtakarításaik értékének megóvásában. Kövesse híreinket, tájékozódjon szakértőinktől, és ismerje meg, milyen lépéseket tettünk a megtakarítások védelmében!  


 Az elmúlt napokban számos pozitív hír érkezett globálisan, melyek közül a Fed – precedens nélküli – eszközvásárlási programja és a bejelentett, célzott amerikai és német fiskális stimulus emelhető ki. A gazdaságélénkítő intézkedések mellett további pozitív hír, hogy Lombardiában a fertőzöttek számának emelkedési dinamikája lassulni látszik a hetekkel korábban bejelentett rendkívül szigorú karantén intézkedéseknek köszönhetően.

Ezzel együtt a járvány globális terjedésével kapcsolatban természetesen nem nyugodhatunk meg, a tőkepiacok azonban vélhetően túllendültek a múlt hét elején a bizonytalanság és a pánik tetőzésén.   

Mit változtattunk az alapjaink összetételében?

Az utóbbi hetekben a vegyes és részvény típusú eszközalapokban, (Például: Navigáció 5+, 10+, 15+, Horizont 5+, 10+, 15+, Fejlődő világ részvény, Fejlett világ részvény, Mozaik I, II, III, Global I, II, III, Világmárkák,) az elvárt referenciaszintekhez képest csökkentett részvénykitettséget alkalmaztunk, amelyet, a fentiek tükrében már indokoltnak tartunk fokozatosan visszaemelni. A kockázatos eszközök részarányát tehát több lépcsőben, körültekintő módon, a következő 1-2 hónapban szignifikánsan növelni tervezzük.

A Magyar Részvény és Hazai Részvény eszközalapokban szelektíven vásároltunk részvényeket, kihasználva a hirtelen árfolyamesést. A blue-chip (a legnagyobb forgalmú, leglikvidebb és legnagyobb kapitalizációjú papírok) részvények közül az OTP könyv szerinti értéke közelébe gyengült. A small-cap (melyek a kis kapitalizációjú cégeket jelölik) papírokat tekintve továbbra is több olyan céget látunk, mely mélyen valós fundamentális értéke alatt mozog.

Az abszolút hozam stratégiával kezelt eszközalapokban (Selection, Tallózó) - köztük az Ergo Biztosítótól átvett Globális eszközalapban - továbbra is tartjuk a korábban is jellemző 20-25% közötti részvénykitettséget.

A normál tőkepiacokon, ha a részvények esnek, a befektetők menekülnek a biztonságosabb kötvénypiac irányába, vásárolják azt. Ebben a speciális helyzetben azonban nem ez történt az elmúlt időszakban. A likviditás érdekében, hogy fenntartsák azt, a kötvényeket is adták, melynek következtében a hozamok egy nap alatt is akár 1 %-ot emelkedtek, az átértékelődés hatására akár 3-4 %-os árfolyamveszteséget lehetett látni a hosszú kötvényportfolióknál. A jegybanki lazítások hatására a kötvényhozamok normalizálódtak és az átértékelődés javított a teljesítményen.

A Kötvény és Hazai Kötvény eszközalapokat jelenleg futamidőben neutrálisan menedzseljük a benchmarkhoz képest. Enyhén rövidebb futamidővel kezdtük a gyengülő időszakot, majd a kötvény eszközalapba magas hozam mellett hosszú papírokat vásároltunk, majd realizáltuk rajta a profitot. Továbbiakban is igyekszünk kihasználni a piac volatilitását, azonban extrém futamidő kockázatot nem kívánunk vállalni.

A Világjáró kötvény eszközalapban a high yield (nagyobb kockázatú, magasabb kamatot ajánló, általában vállalati kötvények ) kötvények alulsúlyozásra kerültek, így kisebb veszteséget mutattunk ki a referenciaindexhez képest. A jegybanki döntések segíthetik ezen kötvény ETF-ek (tőzsdén kereskedhető kötvény befektetési jegyek, melyek nagyfokú diverzifikációt tesznek lehetővé ) javulását, ezért a közeljövőben ezeket a papírokat benchmark szintre emeljük. 

Mit várunk a következő időszakban?

A következő 1-2 hónapban arra számítunk, hogy az iránymutató részvényindexek esetében az elmúlt hetekben látott piaci mélypontok támaszt adhatnak az árfolyamoknak.

Ezzel együtt magas maradhat a volatilitás, így továbbra is nehezen kereskedhető időszakra kell készülni.

A hangulatot továbbra is a fertőzések számának alakulása és földrajzi terjedése, a gazdaságpolitikai válaszlépések, illetve a megjelenő gazdasági mutatószámok, vállalati menedzsment várakozások fogják alakítani.

Egyelőre bizakodni lehet abban, hogy a nyár eleje már pozitív elmozdulást mutat majd a mélypontokról, köszönhetően a kínai termelés visszatérésének és a gyors, célzott segítséget nyújtó gazdaságpolitikai reakcióknak.       

Eszközalap-figyelő


A koronavírus járvány terjedésének híre február végére a pénzpiacokon negatív fejleményeket okozott. Ekkorra vált ugyanis bizonyossá, hogy nem sikerül megakadályozni a vírus világjárvánnyá alakulását. 

Bár Kínában és Dél-Koreában már jelentősen csökken az új megbetegedések száma, Európában napról-napra gyorsul a vírus terjedése. Így az európai országok markáns válaszlépéseket tettek, melyek közül kiemelkedik Olaszország, mely az ország egész területére karantént rendelt el.

A világ vezető jegybankjai nagyon jelentős lazításba kezdtek, az ausztrál jegybank 0.25%-kal, az amerikai Fed 0.50%-kal csökkentette az irányadó kamatlábat, ami a vállalati szektornak segítséget nyújthat hiteleik törlesztésében. Továbbá a gazdasági visszaesés csökkentésének érdekében a világ vezető országainak pénzügyminiszterei közös állásfoglalást fogalmaztak meg a koordinált költségvetési élénkítés mellett.

A tőkepiacokon egy pozitív és egy negatív olvasatra is fel lehet készülni. Az előbbi egy rövidebb hatású visszaeséssel számol, míg az utóbbi egy elhúzódó gazdasági gyengélkedéssel. 
Központi várakozásunk továbbra is az, hogy az első félévben elveszett gazdasági teljesítmény jelentős része a második félévben materializálódik, és egy esetleges rövid recessziót követően a víruspánik előtti szintekre rendeződhet vissza a globális gazdaság teljesítménye.
A portfólió menedzserek folyamatosan követik a frissülő híreket a vírus terjedésével kapcsolatban. Az abszolút hozam stratégiával kezelt eszközalapokban (Selection, Tallózó) jelentősen, 10% alá lett csökkentve a részvénykitettség. A benchmark követő részvény, illetve vegyes eszközalapokban zömében az elvárt referenciaszint alá került a részvénykitettség.

Mit tehetnek most a befektetők?

A következő 1-2 hónapban még nehezebb időszak jöhet a tőkepiacokon, melyet a vírus terjedéséről közölt hírek valamint az ellene védelmet nyújtó, kifejlesztés alatt álló oltóanyagokról érkező hírek mozgathatnak leginkább. A vezető részvényindexekben további nagy mozgások várhatóak, és jó eséllyel látogathatnak meg újabb lokális mélypontokat. 
Emiatt kiemelten fontos a befektetési egységekhez kötött életbiztosítások esetében az aktuális portfóliók áttekintése, értékelése és esetlegesen a portfóliók átrendezéséről vagy a kivárásról döntést hozni. A döntésben segítséget jelenthetnek a honlapunkon időszakosan megjelenő aktuális piaci információk, az eszközalapok árfolyam alakulásának rendszeres figyelése, a honlapunkon elérhető portfólióajánló valamint a biztosítási tanácsadóikkal történő konzultáció. 

Azon ügyfeleinknek, aki a következő pár hónapban lejáró befektetési egységekhez kötött életbiztosítással rendelkeznek, javasoljuk, hogy az elérési szolgáltatás igénylése előtt tekintsék át portfóliójukat és mérlegeljék a szerződés meghosszabbításának lehetőségét. A meghosszabbítással elkerülhető a lejáratkori esetlegesen alacsony árfolyamok következtében történő azonnali veszteség realizálása.

A volatilis árfolyamváltozások miatt a kivárás indokolt, így elkerülve a hozamcsökkenés okozta átmeneti veszteség realizálását. Egy hirtelen, meggondolatlan reakció hosszú távon negatív következményekkel járhat, mert most azonnali veszteségként realizálhatja a jelenleg tapasztalható hozamcsökkenéseket. 
Várakozásunk szerint a vírus jelentette fenyegetések a második-harmadik negyedévben rendeződhetnek, míg a beinduló gazdasági élénkítés támogató környezetet teremthet a kockázatos eszközöknek a vírus jelentette riadalom elmúlta után is.

*A tájékoztatásban leírtak a közreműködő szerzők (Generali Alapkezelő Zrt. szakértői)  véleményét tükrözik, így nem tekinthetők ajánlásnak. A Generali Alapkezelő és a Generali Biztosító nem vállal semmilyen felelősséget a jelen tájékoztatás alapján meghozott befektetési döntésért. A múltbeli hozamok nem jelentenek garanciát a jövőre nézve.