befektetési hírek

Befektetési hírek a koronavírussal kapcsolatos intézkedések ideje alatt

generali-befektetesi-informaciok-covid

Biztosítónk elsődleges célja, hogy ebben a kiélezett tőkepiaci helyzetben információkkal segítsük ügyfeleinket megtakarításaik értékének megóvásában. Kövesse híreinket, tájékozódjon szakértőinktől, és ismerje meg, milyen lépéseket tettünk a megtakarítások védelmében!*

Eseménydús héten vannak túl a tőzsdék: dübörög az amerikai gyorsjelentési szezon, az amerikai döntéshozók továbbra sem tudtak megállapodni a megnövelt összegű munkanélküliségi támogatást nyújtó program meghosszabbításáról, az Egyesült Államokból és Európából pedig fontos makrogazdasági adatok érkeztek.

A pohár félig tele…

 

Felpörgött az amerikai gyorsjelentési szezon a héten, ugyanis az S&P 500 részvényindex vállalatainak mintegy 40%-a tette közzé gyorsjelentését az elmúlt napokban, ezzel pedig már az 500 nagyvállalat közel fele nyilvánosságra hozta negyedéves számait. Jó hír, hogy eddig a cégek túlnyomó többsége (nagyjából 80%-a) a várakozásokat meghaladó eredményről számolt be, ami kedvezően hatott a részvények árfolyamára.

…de félig üres.

 

Ugyanakkor az igazsághoz hozzá tartozik, hogy a koronavírus-járvány negatív gazdasági hatásai miatt nagyon alacsonyak voltak az elemzői várakozások, így könnyebb volt a vállalatoknak pozitív meglepetést okozniuk. Elemzői várakozások szerint a vártnál jobb eredmények ellenére így is jelentős mértékben, nagyjából 30%-kal csökkenhet idén éves alapon az S&P 500 vállalatok eredménye, ami 2008 óta a legrosszabb évet jelentené.

Pontosabban az egyik pohár üres, a másik tele van.

 

A vállalati eredmények éves változása természetesen óriási különbséget mutat iparáganként, illetve egyedi vállalatonként. Az energiaszektor és az ipari vállalatok eddig a negyedév nagy vesztesei, miközben az egészségügyi és a technológiai ágazat messze felülteljesíti a tágabb értelemben vett részvénypiacokat. Ezt az eddig közzétett negyedéves számok is igazolják, a nagy technológiai cégek közül az Amazon, az Apple és a Facebook is kifejezetten erős negyedévről számolt be a válság ellenére.

A fentiek (tech szektor felülteljesítése, energetikai és ipari szektor alulteljesítése) megmagyarázzák, hogy miközben a Dow Jones index nem tudott emelkedni a héten (a gyenge számokat közzétevő ipari vállalatok nagy súlya miatt), addig az S&P 500 1,7%-ot, a technológiai szektor által dominált Nasdaq pedig 3,7%-ot erősödött.

Mindeközben az európai tőzsdék sokkal gyengébben teljesítettek a héten (3-4%-os eséseket láttunk a főbb börzéken), amiben fontos szerepet játszottak a héten közzétett gyenge negyedéves gyorsjelentések. Európában jóval nagyobb súlyt képviselnek a részvényindexekben az ipari vállalatok és a bankszektor, amelyeket negatívan érintette a koronavírus-járvány, ezzel magyarázható az alulteljesítés.

A gyorsjelentéseken kívül az amerikai és az euróövezeti GDP-adatoké volt a főszerep. Az USA GDP-je negyedéves évesített alapon soha nem látott mértékben, 32,9%-kal zuhant (ez negyedév / negyedév alapon kb. 8%-os visszaesést jelent), míg a német gazdaság 10%-kal, a francia pedig 13,8%-kal zsugorodott az előző negyedévhez képest az idei második negyedévben. Ezek bár borzasztóan rossz számok, az azóta beérkező adatokból látszik, hogy a harmadik negyedév már kedvezőbbnek ígérkezik.


RÉSZVÉNY ESZKÖZALAPOK

A részvény típusú eszközalapokban, (Fejlődő világ részvény, Fejlett világ részvény, Világmárkák, Külföldi részvény, Deluxe, Eldorado, Amazonas, EuróRészvény, EuróRészvény Plusz, Új technológiák, Olympic) továbbra is referenciaszinten illetve enyhén referenciaszint fölött tartjuk a  részvénykitettséget, az eszközalapokba befolyó pénzekért szektor ETF-eket (tőzsdén kereskedett alapokat nevezik így)  vagy egyedi részvényeket vásárolunk a referenciaindexnek megfelelő súlyozás miatt.

VEGYES ÉS ABSZOLÚT HOZAMÚ ESZKÖZALAPOK

A vegyes eszközalapokban szintén (Navigáció 5+, 10+, 15+, Dinamikus vegyes, Kiegyensúlyozott vegyes, Konzervatív vegyes, Horizont 5+, 10+, 15+, Mozaik I, II, III, Global I, II, III) enyhén referencia szint fölött tartjuk a részvénykitettséget.

Az abszolút hozam stratégiával kezelt eszközalapoknál (Selection, Tallózó) 17-20% közötti szinteken, a Globális abszolút hozam eszközalapban pedig 27%-on áll a részvénykitettség.

KÖTVÉNY ESZKÖZALAPOK

Kötvény és Hazai Kötvény esetében mérsékelten növeltük a portfolió hátralévő átlagos futamidejét (durationjét) 15 éves kötvény vásárlásával.

Az MNB újraindította a korábban bejelentett eszközvásárlásait, melynek következtében a 15-20 éves lejáratú papírokat fogja vásárolni, melynek következtében a hosszú hozamok mérséklődhetnek, ezért a hosszú kötvényeket tömörítő portfoliók esetében hosszabb portfoliót tartunk, mint a referenciaindex.

A többi kötvénynél (Likviditási, Pénzpiaci 2016, EuróKötvény, Világjáró kötvény) a kialakított stratégiát változatlanul tartottuk.

Mire figyelünk augusztus első hetében?

Folytatódik a gyorsjelentési szezon, valamint az amerikai munkanélküliségi segélyprogrammal kapcsolatos politikai vita, emellett pedig fontos makrogazdasági adatok (amerikai munkaerő-piaci statisztikák, kínai és amerikai beszerzésimenedzser-indexek) is érkeznek a hét folyamán. Itthon is mozgalmas hetünk lesz, hiszen a Richter, a Magyar Telekom, a Mol és az OTP is közzéteszi gyorsjelentését.

 

Múlt héten megtorpant a részvénypiacok hetek óta tartó emelkedése, ami több okra vezethető vissza.

Egyrészt az elmúlt hetekben a makrogazdasági indikátorok rendre pozitív meglepetést okoztak, vagyis a korábban vártnál gyorsabb gazdasági kilábalásról tanúskodtak. Ezek a jó hírek azonban folyamatosan beépültek a részvényárfolyamokba, ilyen magas piaci szinteken pedig sokkal nehezebb felülteljesíteni az időközben optimistábbá vált várakozásokat.

Másrészt az Egyesült Államokban csütörtökre várták az újabb költségvetési ösztönző lépések bejelentését, melynek eredményeként az amerikai háztartások újabb segélyhez jutottak volna a kormánytól. A bejelentés azonban elmaradt, és ez negatívan hatott a tőzsdékre.

Harmadrészt a Trump-kormány felszólította Kínát a Houstonban található konzulátusuk bezárására, amire válaszként Kína bezáratta a csengdui amerikai konzulátust. A múlt heti politikai harc rámutatott arra, hogy a két ország közötti viszony változatlanul nagyon feszült, ami a piacokat is aggasztja.

A fentieket némileg ellensúlyozta a 21-én kedden reggel, az EU-csúcs ötödik napján elfogadott megállapodás, melynek értelmében 2021-től egy 750 milliárd eurós méretű helyreállítási alap indul a koronavírus-járvány kedvezőtlen gazdasági hatásainak kezelésére. Az esemény történelmi jelentőségű, ugyanis az EU történetében először az európai vezetők közös adósságfinanszírozást vállaltak. A megállapodás hatására tovább erősödött az euró az amerikai dollárral szemben, az árfolyam 1,17 fölé, kétéves csúcsra emelkedett.

Ezen a héten az alábbi események lehetnek hatással a piaci hangulatra:

  • Az amerikai költségvetési csomag körüli vita.
  • A jelenleg zajló amerikai gyorsjelentési szezon – az S&P 500 vállalatok közel 40%-a jelent a héten.
  • Fontos makrogazdasági adatok érkeznek, köztük az amerikai és euróövezeti második negyedéves GDP számok.
  • Kiemelt figyelmet kap a július 29-i, szerdai Federal Reserve kamatdöntő ülés.

Ezen a héten a gyorsjelentési szezont követjük majd kiemelt figyelemmel, tekintve, hogy számos fontos blue chip (a tőzsdén a legnagyobb forgalmú, leglikvidebb és legnagyobb kapitalizációjú papírokat nevezik így) nagyvállalat teszi közzé a második negyedéves eredményét, többek között a Microsof, az IBM, a Tesla és a Twitter. Ezekből realisztikusabb képet kaphatunk majd a Covid hatásáról, hiszen az első negyedévben a három hónapból kettőben még nem volt járványhelyzet az USA-ban.

Eszközalapjaink összetételében az elmúlt héten nem történt jelentős változtatás, továbbra is enyhe részvény felül súly jellemzi a kitettséget, illetve kötvény oldalon sem változtattunk a korábbi stratégián.

HETI ÉRDEKESSÉG – tovább menetelhetnek a hitelminősítők

A globális hitelminősítések piacát száz éve két óriás, a Moody’s és az S&P uralja. Ez idő alatt számos kísérlet történt egyeduralmuk megtörésére, ám ezek egyike sem járt sikerrel. Sőt, a piac tovább koncentrálódott; a két nagy cég részesedése az USA kötvénypiacán a 2007-es 62 százalékról 2017-re 82 százalékra nőtt.

A két cég dominanciájának egyik oka, hogy minősítéseiket a pénzügyi rendszer minden szereplője elfogadja, és napi működése során használja. Az S&P és a Moody’s hitelminősítései szolgálnak alapul a bankok kockázati tőke követelményének számítása során, és annak a meghatározásához is, hogy a befektetési alapok fektethetnek-e egy adott kibocsátó kötvényeibe. Ezért a kötvénykibocsátóknak nincs más választásuk, mint értékeltetni magukat legalább az egyikükkel. Természetesen, akárcsak a tőkepiac egésze, a kötvénypiac is ciklikus, ennek erőteljesen ki van téve mind a Moody’s, mind az S&P.

Hosszú távon azonban három olyan trend is azonosítható, amely kettejük további dominanciáját és növekedését vetíti előre:

  • Az első: a világ adósságállománya folyamatosan emelkedő pályán van, ami értelemszerűen több kötvénykibocsátást és hitelminősítést jelent.
  • A második: a vállalatfinanszírozás a bankhitelek felől egyre inkább eltolódik a kötvénypiac irányába, ami kedvező a hitelminősítőknek. Ez az eltolódás az Egyesült Államokban jóval előrébb jár, mint Európában, az előbbiben a vállalatfinanszírozásnak már több mint a fele, az utóbbiban körülbelül a negyede származik a kötvénypiacról.
  • A harmadik: a pénzügyi szektor részéről egyre nagyobb az igény a hitelminősítésekhez kapcsolódó értéknövelt szolgáltatásokra: a Moody’s profitjának már csaknem a negyede, míg az S&P-ének majdnem a fele származik egyéb, sokkal kevésbé ciklikus másodlagos bevételekből.

A két cég árazása nem olcsó, de kiemelkedő jövedelemtermelő képességük miatt hosszú távon a piaci átlagot meghaladó hozam várható tőlük.

Továbbra is erősebbek a várakozásoknál a globális makrogazdasági adatok, elsősorban az Egyesült Államokban. Ennek megfelelően a kínai és az amerikai részvények emelkedésével indult a múlt hét, amit a szolgáltató szektorra vonatkozó ISM beszerzési menedzserindex támogatott. Fontos hangsúlyozni, hogy piaci felmérések alapján az intézményi befektetők az év eddigi részében alulsúlyozottak voltak mind a kínai, mind a globális feltörekvő piaci részvényekben.

A világ tőkepiacain folytatódott a technológiai vállalatok részvényeinek szárnyalása, melynek következtében az amerikai Nasdaq index új történelmi csúcsra emelkedett. Némileg aggasztó azonban, hogy a koronavírus esetszámok folyamatosan nőnek bizonyos gócpontokban, emiatt számos amerikai államban korlátozták az éttermek, bárok és szórakozóhelyek nyitvatartását, vagy elhalasztották a tervezett újranyitást.

Az amerikai jegybank döntéshozói ugyanakkor aggodalmukat is kifejezték, mely szerint az ősz folyamán még gyengébb lehet a gazdaság teljesítménye az elemzői várakozásoknál. Összességében véve azonban precedens nélküli a jegybanki támogatás, a tartósan alacsony kamatkörnyezet továbbra is pozitív a kockázatos eszközök, így a részvénypiacok szempontjából.

A héten kezdődik az amerikai vállalatok második negyedéves gyorsjelentési szezonja. Az elemzői előrejelzések szerint az S&P 500 vállalatok 43 százalékos év/év alapú eredménycsökkenést szenvedhettek el a második negyedévben, azonban a tényadatok mellett inkább a vállalatoktól érkező jövőbeli várakozásokra érdemes kiemelt figyelmet fordítaniuk a befektetőknek.

ESZKÖZALAPOKKAL KAPCSOLATOS HÍREK

Összességében érdemleges változás nem történt a piacokon, a vírus terjedése azonban továbbra is aggodalomra ad okot. A nyári szezonalitás érezhető a kereskedési forgalmak csökkenésében, erőteljes mozgásokra nem számítunk, ezért a korábban felvett pozíciókat tartjuk a portfóliókban.

RÉSZVÉNY ESZKÖZALAPOK

A részvény típusú eszközalapokban, (Fejlődő világ részvény, Fejlett világ részvény, Világmárkák, Külföldi részvény, Deluxe, Eldorado, Amazonas, EuróRészvény, EuróRészvény Plusz, Új technológiák, Olympic) továbbra is referenciaszinten, illetve enyhén referenciaszint fölött tartjuk a részvénykitettséget.

VEGYES ÉS ABSZOLÚT HOZAMÚ ESZKÖZALAPOK

A vegyes eszközalapokban szintén (Navigáció 5+, 10+, 15+, Dinamikus vegyes, Kiegyensúlyozott vegyes, Konzervatív vegyes, Horizont 5+, 10+, 15+, Mozaik I, II, III, Global I, II, III) enyhén referencia szint fölött tartjuk a részvénykitettséget.

Az abszolút hozam stratégiával kezelt eszközalapoknál (Selection, Tallózó) 17-20% közötti szinteken, a Globális abszolút hozam eszközalapban pedig 25%-on áll a részvénykitettség.

KÖTVÉNY ESZKÖZALAPOK

Kötvénypiacon érdemi mozgás nem következett be az elmúlt héten, ezért tartjuk a kialakított stratégiát, várjuk a magyar piacon a hozamgörbe meredekségének csökkenését. A devizás kötvénypiac is stagnál, a meglévő stratégia változtatását nem láttuk indokoltnak.
Az elmúlt héten a globális tőkepiacokon folytatódott az optimista hangulat, a vezető részvényindexek emelkedéssel zárták a hetet. A soha nem látott mértékű gazdasági élénkítő intézkedéseknek köszönhetően úgy tűnik, hogy a világ legfontosabb gazdaságai gyorsabban lábalhatnak ki a recesszióból, mint ahogy azt a gazdasági elemzők várták.

Erről árulkodik az egyik legnagyobb elemzőház, a Citi globális gazdasági meglepetés indexe is, amely az áprilisi -80-as értékről mostanra +25-re ugrott (az index 0-s értéke jelzi, ha a gazdasági adatok a vártnak megfelelően alakulnak, a negatív értékek a várttól elmaradó, míg a pozitív értékek a várthoz képest kedvezőbb gazdasági adatokat jeleznek).

A kedvező piaci hangulat kedvezett a magyar forintnak is, amely mind a dollárral, mind az euróval szemben erősödni tudott.


ESZKÖZALAPOKKAL KAPCSOLATOS HÍREK


RÉSZVÉNY ESZKÖZALAPOK

 

A részvény típusú eszközalapokban, (Fejlődő világ részvény, Fejlett világ részvény, Világmárkák, Külföldi részvény, Deluxe, Eldorado, Amazonas, EuróRészvény, EuróRészvény Plusz, Új technológiák, Olympic) továbbra is referenciaszinten illetve enyhén referenciaszint fölé emeltük a részvénykitettséget, mivel pozitív makrogazdasági adatok láttak napvilágot júniusra vonatkozóan.

 

 

VEGYES ÉS ABSZOLÚT HOZAMÚ ESZKÖZALAPOK

 

A vegyes eszközalapokban szintén (Navigáció 5+, 10+, 15+, Dinamikus vegyes, Kiegyensúlyozott vegyes, Konzervatív vegyes, Horizont 5+, 10+, 15+, Mozaik I, II, III, Global I, II, III) enyhén referencia szint fölé emeltük vissza a részvénykitettséget.

Az abszolút hozam stratégiával kezelt eszközalapoknál (Selection, Tallózó) 17-20% közötti szinteken, a Globális abszolút hozam eszközalapban pedig 25%-on áll a részvénykitettség.


 

KÖTVÉNY ESZKÖZALAPOK

 

A kötvény eszközalapoknál a korábban bemutatott stratégiához képest nem történt változás, azaz az EuróKötvény eszközalapot neutrálisan tartottuk a referenciaindexhez képest, illetve a Világjáró kötvény eszközalapban benchmark szintre emeltük a high yield kötvényeket tartalmazó ETF-ek állományát, ezáltal az alulsúlyozást megszüntettük. 

Az elmúlt héten folytatódott a volatilis, de tendenciájában emelkedést mutató kereskedés. A kockázatos eszközökre mind a makrogazdasági adatok, mint a gazdaságpolitikai intézkedések támogatólag hatottak. Előbbiek közül az amerikai kiskereskedelmi forgalom emelhető ki, mely májusban több, mint 17%-os emelkedést mutatott.

Ami a gazdaságpolitikai intézkedéseket illeti, mind monetáris, mind fiskális oldalon jelentős pozitív fejleményeket hozott a hét. Monetáris fronton az amerikai jegybank a vállalati kötvény alapok vásárlása mellett megkezdte az egyedi vállalati kötvények vásárlását is, míg a brit jegybank újabb 100 milliárd fonttal növelte mennyiségi lazítási programját. Költségvetési oldalon az amerikai törvényhozók 1-1,5 ezer milliárd dolláros infrastruktúra fejlesztési csomagról kezdték meg az egyeztetéseket.

A jelenlegi piaci szinteken elképzelhetőnek tartjuk, hogy egyes befektetők profitrealizálásai átmeneti kisebb, 4-6%-os korrekciókat okoznak, de a jegybankok rendkívül laza monetáris politikája miatt középtávon a kockázatos eszközök felülteljesítésére számítunk, így az esetleges korrekciók során a kockázatos eszközök súlyának növelését tervezzük.


ESZKÖZALAPOKKAL KAPCSOLATOS VÁLTOZÁSOKRÉSZVÉNY ESZKÖZALAPOK


A részvény típusú eszközalapokban, (Fejlődő világ részvény, Fejlett világ részvény, Világmárkák, Külföldi részvény, Deluxe, Eldorado, Amazonas, EuróRészvény, EuróRészvény Plusz) visszaemeltük a részvénykitettséget a referenciaszintre, mivel mind az európai és mind az amerikai beszerzési menedzserindex adatok meghaladták a várakozásokat.

A koronavírus egyes régiókban történő újbóli terjedése azonban további kockázatot jelent a részvénypiacok számára. Az Új Technológiák eszközalapban enyhén referenciaszint felett tartjuk a részvénykitettséget, mivel a technológiai szektor továbbra is nagy nyertese a vírus okozta változásoknak.VEGYES ÉS ABSZOLÚT HOZAMÚ ESZKÖZALAPOK


A vegyes eszközalapokban szintén (Navigáció 5+, 10+, 15+, Dinamikus vegyes, Kiegyensúlyozott vegyes, Konzervatív vegyes, Horizont 5+, 10+, 15+, Mozaik I, II, III, Global I, II, III) referenciaszintre emeltük vissza a részvénykitettséget.

Az abszolút hozam stratégiával kezelt eszközalapoknál (Selection, Tallózó) 15-20% közötti szintekre, a Globális abszolút hozam eszközalapban pedig 25%-ra enyhén növeltük a részvénykitettséget olyan alulárazott vállalatok részvényeivel, melyekben emelkedést várunk az elkövetkező időszakban.


 

KÖTVÉNY ESZKÖZALAPOK


A Magyar Nemzeti Bank a keddi kamatdöntő ülése során 15 bázispontos kamatvágást hajtott végre, mivel az Európai Unióból még több évig dezinflációs hatásra számít. Továbbá a Jegybank nem folytatta az állampapírok vásárlását, így a hozamgörbe meredeksége emelkedett.

A közelgő nagy lejáratoknak, illetve a még mindig nagy likviditásnak köszönhetően, a diszkontkincstárjegy aukciók túlzottan nagy érdeklődéssel, túljegyzéssel zajlottak, melynek következtében az aukciókat eltépték, a rövid oldali hozamok jelentősen mérséklődtek. Az aukciós részvételünk ennek következtében sikertelen volt a kötvényt tartalmazó eszközalapok esetében.

Az MNB a meghirdetett jelzáloglevél vásárlását folytatja, ezért a kötvény eszközalapban növeltük a jelzáloglevél kitettségünket.

EuróKötvény eszközalapunk befektetési stratégiáján nem változtattunk, neutrálisan tartottuk az eszközalapot a referenciaindexhez képeset.

Világjáró kötvény eszközalapban benchmark szintre emeltük a high yield kötvényeket tartalmazó ETF-ek állományát, ezáltal az alulsúlyozást megszüntettük
VEGYES ÉS ABSZOLÚT HOZAMÚ ESZKÖZALAPOK


A vegyes eszközalapokban szintén (Navigáció 5+, 10+, 15+, Dinamikus vegyes, Kiegyensúlyozott vegyes, Konzervatív vegyes, Horizont 5+, 10+, 15+, Mozaik I, II, III, Global I, II, III) referenciaszintre emeltük vissza a részvénykitettséget.

Az elmúlt egy hétben jelentős korrekció bontakozott ki a részvénypiacokon, a legtöbb fejlett piaci részvényindex 7-10% közötti mértékben került lejjebb. Az esésnek egyaránt voltak epidemológiai, politikai és piaci pozícionáltságban keresendő okai.

Járványügyi fronton aggasztó fejlemény volt egy újabb kínai vírus gócpont megjelenése, illetve egyes újranyitott amerikai szövetségi államokban a megnövekedett koronavírus esetszám.

Ami a politikai helyzetet illeti, a Floyd George halálát követően kitört, hetek óta tartó zavargások adtak okot a piaci aggodalomra.

A korrekciót követően a piacok egy mind technikailag, mind fundamentálisan kedvezőbb szintre tértek vissza, ahonnan középtávon, 1-3 éves időhorizonton véleményünk szerint már attraktív hozamokra lehet majd szert tenni.


ESZKÖZALAPOKKAL KAPCSOLATOS VÁLTOZÁSOKRÉSZVÉNY ESZKÖZALAPOK


A részvény típusú eszközalapokban, (Fejlődő világ részvény, Fejlett világ részvény, Világmárkák, Külföldi részvény, Deluxe, Eldorado, Amazonas) referenciaszint alá csökkentettük a részvénykitettséget a múlt héten, mivel az Amerikai jegybank kamatdöntő ülése és sajtótájékoztatója után tovább folytatódott az esés a részvénypiacokon.


VEGYES ÉS ABSZOLÚT HOZAMÚ ESZKÖZALAPOK


A vegyes eszközalapokban szintén (Navigáció 5+, 10+, 15+, Dinamikus vegyes, Kiegyensúlyozott vegyes, Konzervatív vegyes, Horizont 5+, 10+, 15+, Mozaik I, II, III, Global I, II, III) referenciaszint alá csökkentettük a részvénykitettséget.

Az abszolút hozam stratégiával kezelt eszközalapoknál (Selection, Tallózó) 11-15% közötti szintekre, a Globális abszolút hozam eszközalapban pedig 16%-ra csökkentettük a részvénykitettséget.    Az elmúlt két hétben világszerte tovább folytatódott a jó hangulat a tőkepiacokon. A részvényindexek emelkedéséhez egyrészt a vártnál kedvezőbben alakuló gazdasági adatok, másrészt a kötvénypiaci folyamatok járultak hozzá.


Több fontos gazdasági adat a vártnál gyorsabb gazdasági kilábalást indukál mind Európában, mind az Egyesült Államokban. Az Eurozóna beszerzési menedzser indexe 2 ponttal jobban alakult a vártnál, a kiskereskedelmi forgalom a prognosztizált 15% helyett 11,7%-kal esett vissza, és a munkanélküliségi adatok is kedvezőbbek lettek az elemzői várakozásoknál. Az Egyesült Államokban mind a munkanélküliségi adatok, mind a szolgáltató szektor menedzserindexei mutattak kedvezőbb képet, mint amire számítani lehetett. .


A gazdasági adatok mellett a kötvénypiaci folyamatok is támogatták a részvénypiaci emelkedést, hiszen a hosszú lejáratú kötvényhozamok emelkedése nagymértékben javítja a bankok profitabilitását. Ennek megfelelően a pénzügyi szektor mutatta az elmúlt hetekben az egyik legerőteljesebb emelkedést, az energia szektorral és az utazási-közlekedési szektorral együtt.

ESZKÖZALAPOKKAL KAPCSOLATOS HÍREK


RÉSZVÉNY ESZKÖZALAPOK


A részvény típusú eszközalapokban, (Fejlődő világ részvény, Fejlett világ részvény, Világmárkák, Külföldi részvény, Deluxe, Eldorado, Amazonas Eurórészvény, Eurórészvény plusz) enyhén referenciaszint fölé emeltük a részvénykitettséget az elmúlt két hétben. Ennek oka egyrészről, hogy a döntéshozók további a gazdaságélénkítő intézkedéseket jelentettek be, másrészről pedig a várakozásokhoz képest jelentős visszarendeződést láthattunk a makrogazdasági adatokban.


VEGYES ÉS ABSZOLÚT HOZAMÚ ESZKÖZALAPOK


A vegyes eszközalapokban (Navigáció 5+, 10+, 15+, Dinamikus vegyes, Kiegyensúlyozott vegyes, Konzervatív vegyes, Horizont 5+, 10+, 15+, Mozaik I, II, III, Global I, II, III) zömében szintén enyhén referenciaszint fölé emeltük a részvénykitettséget.

Az abszolút hozam stratégiával kezelt eszközalapoknál (Selection, Tallózó) a részvénykitettséget 20-25% közötti, a Globális abszolút hozam eszközalapban pedig 30%-os szinten tartjuk.


KÖTVÉNY ESZKÖZALAPOK


Az elmúlt két hétben tovább folytatódott a kötvénypiac árfolyam-ingadozása, melyet a Jegybank eszközvásárlása (hozamcsökkenést segítette elő), valamint a globális kötvénypiaci hangulat (hozamemelkedés) generált.

A Kötvény és Hazai kötvény eszközalapokban a hátralévő átlagos futamidőt mérsékelten csökkentettük, amely a hozamemelkedés során kedvezően befolyásolta a teljesítményt. Az EuróKötvény, illetve a Világjáró kötvény eszközalapoknál nem történt stratégiai változás.           

 

Várakozásunk szerint még júniusban is kitarthat a részvénypiaci optimizmus és a piacok emelkedő trendje, mivel a piaci szereplők jelentős része még mindig alulsúlyozott részvényekben a benchmarkjához képest. A piacok értékeltsége azonban egyre emelkedik, és ezzel egyre csökken a további felértékelődési potenciál.

Emiatt továbbra is közelről követjük a gazdasági-piaci folyamatokat, és proaktívan fogunk reagálni a szentimentben (szentiment: a piac pillanatnyi hangulata, mely azt mutatja meg, hogy a piac szereplői kerülik-e a kockázatos befektetéseket, és inkább a biztonságos devizákat/termékeket veszik (Risk Off), vagy bátran vállalnak kockázatokat is a magasabb hozam reményében (Risk On), pozicionáltságban és gazdasági folyamatokban bekövetkező esetleges változásokra.

A részvénypiacok hangulatát a bizonytalanság nagyon kedvezőtlenül befolyásolja, ebből pedig most kijut bőven a piaci szereplőknek. A koronavírust rengeteg kiszámíthatatlan tényező veszi körül, egy részükre a vírus elleni oltás kifejlesztése megoldást nyújt majd. Ennek időpontja azért is sürgető, hogy a gazdasági károk mértéke ne emelkedjen még drasztikusabban. Jól látható, hogy a vakcinafejlesztés felől érkező hírek nagyon pozitív fogadtatásban részesülnek, azonban amíg nem lesz széles körben elérhető oltás, a világgazdaság is visszafogott üzemmódban maradhat. A lakossági és vállalati költekezés, bizonyos szolgáltatások iránti igény lényegesen alacsonyabb lehet még jó ideig, ez pedig nem tesz jót a növekedésnek. A történelemben azonban már többször bebizonyosodott, hogy a közép-és hosszú távon befektetést keresőknek az ehhez hasonló bizonytalan időszakok jó lehetőséget biztosítanak a vagyonuk gyarapításához.  A türelmes befektetők megfelelő részvény és szektor kiválasztással profitálhatnak az elmúlt években kialakuló és folyamatosan erősödő innovatív trendekből.

Lassú emelkedés a magyar befektetési alapok árfolyamában 

A tőzsdékkel együtt a magyar befektetési alapok árfolyama is szépen emelkedik vissza, egyre kevesebb az olyan alap, amely mínuszban van az év eleje óta. Azt azonban továbbra is nagyon nehéz megjósolni, hogy milyen alakú lesz a gazdasági kilábalás görbéje, ami jelentős hatással bír a tőzsdei indexek árfolyamára is. Ebben a bizonytalan környezetben felértékelődik a szerepe a jól megválasztott befektetési eszközöknek és döntéseknek. Az elérhető magyar befektetési alapok széles skálán mozognak kockázati besorolás, típus és stratégia szempontjából, ennek megfelelően az év eleje óta elért eredmények is erőteljesen különböznek. A legfontosabb viszont az, hogy a befektető tisztában legyen a felvállalt kockázatokkal és a javasolt időtávval, hiszen kellemetlen meglepetések érhetik, ha ezeket a szempontokat nem veszi figyelembe. A kapkodás és a befektetési időtáv figyelmen kívül hagyása jelentős veszteségeket eredményezhet. 

Generali Innováció Részvény Eszközalap

A Covid-19 azoknak a ritka eseményeknek az egyike a történelemben – hasonlóan az 1929-33-as nagy gazdasági világválsághoz, vagy a 2001. szeptember 11-i terrortámadásokhoz –, melyek nagy valószínűséggel katalizátorként szolgálnak geopolitikai, társadalmi és a tőkepiaci átalakulásokhoz. Az elmúlt hónapokban több gazdasági folyamat és ágazat értékelődött át, az Innováció Részvény Eszközalap szempontjából kiemelten fontos – tágabb értelemben vett – technológia szektor azonban jelentős mértékben profitál ebből az átalakulásból. 
A következő években várható az 5G hálózatok szélesebb körű elterjedése. A kiépítés és az infrastruktúra-üzemeltetés legnagyobb nyertesein túl a chipgyártókat érdemes még kiemelten figyelni. A gyorsabb és nagyobb mennyiségű adatátvitel az IoT eszközök számában fog várhatóan robbanást okozni, mely az okos otthonok és városok modelljében csúcsosodhat ki. A technológiai fejlődéssel együtt a kibertér biztonságára fordított figyelem is növekedni fog, melyből szintén jelentős profitra tehetnek szert kiberbiztonsági vállalatok. Nagy növekedési potenciál van a mesterséges intelligencia (MI) és Big Data területein tevékenykedő vállalatokban is, valamint a robotika területén is. A felhő technológia, a virtuális-és kiterjesztett valóság a tanulásban, munkavégzésben, vagy akár a szórakozásban hozhatnak megújulást. Így bízhatunk abban is, hogy évtizedes távlatban az ezekbe a szektorokba fektető cégek árfolyama is folyamatosan emelkedik majd. 

Az Innováció Részvény Eszközalap benchmarkjául 80%-ban az MSCI World Information Technology Index, 20%-ban az RMAX Index szolgál. Az Alap indulása óta az a fő irányvonal, hogy 50-60%-át a befektetéseknek szektor ETF-ek (Exchange Traded Fund, azaz Tőzsdén Kereskedett (befektetési) Alap) adják, a további 25-40% pedig egyedi részvény pozíciókból épül fel. Jelenleg 10-15 ETF és 35-40 vállalat részvényeiből áll össze a portfolió. A diverzifikáltságot szem előtt tartva az egyedi részvény pozíciók mértéke maximum 3-5%-ot érhet el. Az idei évben az Alapba fektetők 11,37%-os (nem évesített) hozamot értek el, míg a 2019. október 4-i indulás óta 20,23%-ot emelkedett az árfolyam, ami a benchmarkhoz képest 0,41%-os felülteljesítést jelent.

További információkat a Generali Innováció Részvény Eszközalapról itt olvashat. 

A héten folytatódott az április vége óta tartó, nagyobb elmozdulás nélküli kereskedés (oldalazás) a globális részvénypiacokon, ami annak volt köszönhető, hogy a gazdasági adatok vegyes képet mutattak, a pozitív és a negatív meglepetések jórészt kioltották egymást.

Az amerikai szolgáltató szektorból érkező adatok a vártnál jobb képet mutattak, a gyáripar viszont a vártnál is nagyobb visszaesést szenvedhet el az előzetes májusi beszerzési menedzser index alapján. A piaci bizonytalanságot fokozza, hogy az Egyesült Államok és Kína között újra élesedett az ellentét.

ESZKÖZALAPOKKAL KAPCSOLATOS HÍREK

Eszközalapjaink kitettsége továbbra is alapvetően konzervatív, a nagyobb piaci emelkedéseket egyelőre profitrealizálásra, míg egy esetleges nagyobb esést vételekre használunk fel.

KÖTVÉNY ESZKÖZALAPOK

Májusban elkezdődött a Jegybank által áprilisban bejelentett eszközvásárlási programja, mely szerint állampapírok esetében legalább 3 éves futamidejű, fix kamatozású papírokat fog vásárolni tender formájában és a másodpiacon. Az MNB hetente hirdeti meg a tendert, melynek keretében hosszú lejáratú, ezidáig 10+ éves államkötvények vásárlását hajtotta végre a piaci adás-vételi hozamszint közepéhez igazodva.

A pánikhelyzet csúcsát jelentő március végi hozamszinthez képest 43%-ot (140 bázispontot) csökkent a 10 éves kötvény hozama (jelenleg 1,91%), míg május 4-től (program kezdetétől) 5,8%-os (12 bázispontos) hozamcsökkenést láthattunk.

A Jegybank újraindította a jelzáloglevél programját, melynek keretében továbbra is a fix kamatozású, hosszú futamidejű jelzálogleveket vásárolja meg a kibocsátott állomány 50%-ának erejéig mind az elsődleges, mind a másodlagos piacon. Ennek keretében a jelzáloglevél-piac élénkülésére számítunk, amely a hozamok mérséklődéséhez vezetnek ebben az eszközosztályban is.

A Kötvény és Hazai kötvény eszközalapokban kihasználtuk a Jegybank által kínált, kialakított helyzetet és adogattunk vissza a hosszú kötvényekből, illetve csökkentettük a jelzáloglevelek kitettségét. Az EuróKötvény, illetve a Világjáró kötvény eszközalapoknál nem történt stratégiai változás.

VEGYES ÉS ABSZOLÚT HOZAMÚ ESZKÖZALAPOK

A vegyes eszközalapokban (Navigáció 5+, 10+, 15+, Dinamikus vegyes, Kiegyensúlyozott vegyes, Konzervatív vegyes, Horizont 5+, 10+, 15+, Mozaik I, II, III, Global I, II, III) továbbra is tartjuk az elvárt referenciaszintekhez képest csökkentett részvénykitettséget.

A kötvénykitettséget tekintve az eszközalapokban futamidő kockázatot nem futunk, azonban a jelentős hozamcsökkenés támogatóan hatott a portfóliók teljesítményére.

Az abszolút hozam stratégiával kezelt eszközalapoknál (Selection, Tallózó) a részvénykitettség 16-20% közötti szinteken, a Globális abszolút hozam eszközalapban 22%-on áll.

RÉSZVÉNY ESZKÖZALAPOK

A részvény típusú eszközalapokban (Fejlődő világ részvény, Fejlett világ részvény, Világmárkák, Külföldi részvény) továbbra is tartjuk, az elvárt referenciaszintekhez képest csökkentett részvénykitettséget, mivel a részvénypiacok túlárazottak.

Kedvezőbb beszállási pontokra várunk, hogy a részvénykitettséget a referenciaszintek fölé emeljük.

Az első negyedéves gyorsjelentési szezon a végéhez közeledik, ezért a következő hetekben az egyedi vállalati hírek helyett elsősorban a koronavírus terjedésének alakulása, a gyógyszer és vakcina tesztekkel kapcsolatos hírek, illetve a makrogazdasági adatok fogják meghatározni a tőkepiaci hangulatot.

A befektetési egységekhez kötött életbiztosításokhoz választható néhány forintalapú eszközalapunk vételi árfolyamváltozása az elmúlt 1 év időszakában:Összes eszközalapunk árfolyama itt tekinthető meg.

A megszokottnál magasabb volatilitás az elkövetkező időszakban is velünk maradhat, hiszen óriási a bizonytalanság a koronavírus terjedésével, illetve lehetséges gazdaság hatásaival kapcsolatban, így minden váratlan információ beárazódása a korábban megszokottnál hevesebb mozgást idézhet elő a tőkepiacokon.

A járvánnyal kapcsolatban továbbra is nagy a bizonytalanság, mind a tényleges fertőzöttek számával, mind azzal kapcsolatban, hogy kell-e további megbetegedési hullámokkal számolni, illetve ezek mekkora terhet fognak róni az egészségügyi ellátó rendszerekre. Valamint bizonytalan, hogy mikorra sikerül előállítani a koronavírus elleni vakcinát, illetve, hogy mennyi időre lesz szükség ennek széleskörű társadalmi alkalmazásához. Mindezt figyelembe véve úgy tűnik, hogy egy jó darabig még együtt kell élnünk ezzel a helyzettel, márpedig hatékony ellenszer hiányában egyáltalán nem biztos, hogy a gazdaságok újranyitásával a kiesett kereslet gyorsan visszatér a válság előtti szintre.

TŐKEPIACI VÁRAKOZÁSOK

A fenti bizonytalansági tényezők következtében továbbra is megjósolhatatlan, pontosan milyen "alakú" lesz a gazdasági kilábalás görbéje. Rövid, mély recessziót gyors felpattanás fog követni, ezzel megvalósul a politikusok által áhított V-alak? Vagy a fiskális és monetáris politikai döntéshozók által az elmúlt hetekben hozott példátlan keresletélénkítő lépések nem lesznek elegek, a megugró munkanélküliség és vállalati csődök közepette pedig elhúzódó, U-alakú kilábalásra kell berendezkedni? Esetleg a járvány hullámszerű terjedése (fellángolást enyhülési periódusok követnek) miatt W alakot fog leírni a gazdaság teljesítménye, vagyis még nem vagyunk túl a nehezén? De a legrosszabb L szcenáriót sem lehet egyértelműen kizárni, miszerint nem lesz érdemi visszapattanás, és marad az elhúzódó recesszió, a potenciális növekedés jelentős csökkenésével és jelentős, hosszú távú jóléti veszteségekkel.

A márciusi mélypontok óta látott visszapattanás mértéke és üteme így továbbra is óvatosságra int. Annak ellenére is, hogy akadnak olyan szektorok (mint például az IT-szektor) és egyedi részvények, amelyek az elmúlt hetekben felülteljesítették a piacokat és ez várhatóan a jövőben is fennmaradhat, hiszen a koronavírus által előidézett új helyzet kevésbé érinti őket negatívan, vagy akár pozitív hatást gyakorol a jövőbeli kilátásaikra.

HOGYAN ALAKULHAT A FORINT ÁRFOLYAMA?

A forint gyengülése – az általánosan rossz piaci hangulat, a rendkívül alacsony hazai reálkamat, illetve a rendeleti kormányzás körül kialakult politikai feszültség következtében – olyan méretet öltött, hogy kamatemelésre, a forintfinanszírozás jelentős megdrágítására, így a további spekulatív pozíciók kiépülésének megakadályozására kényszerítette a jegybankot. Az MNB-nek azonban az árfolyam-stabilitás megőrzése (és az inflációs cél elérésének biztosítása) mellett a gazdaságot is támogatnia kellett, ezért több olyan monetáris lazító intézkedést is bejelentett (például hosszú távú fedezett hitelügyletek, állampapír-vásárlási program), amelyek önmagukban a bankközi likviditás növekedése, ezáltal pedig a forint leértékelődése irányába mutatnak. Mindezek következtében a következő években is folytatódhat a forint 3% körüli éves gyengülése.

ESZKÖZALAPJAINK ÖSSZETÉTELE

Összességében az elmúlt héten nem történt olyan jelentős esemény, amely szükségesség tette volna, hogy eszközalapjaink összetételében a múlt hetihez képest jelentősebb változtatásokat hajtsunk végre.

A 2020. május 1-jén tapasztalat nagyobb amerikai esést az európai tőzsdék múlt hétfőn reagálták le, majd a hét hátralevő részében világszerte fokozatos tőzsdei emelkedésnek lehettünk tanúi. Az optimistább hangulathoz hozzájárult egyrészt az olajár erőteljes visszapattanása, másrészt az, hogy több nagy európai bank, mint például a francia BNP Paribas, és a holland ING a vártnál kedvezőbb gyorsjelentést tett közzé.

Az amerikai és nyugat-európaihoz képest, néhány hetes késéssel, hazánkban is kezdetét vette a vállalati gyorsjelentési szezon: május első hetében a vezető vállalatok közül a MOL, az OTP és a Richter tette közzé első negyedéves eredményeit. A MOL és a Richter kedvező számokat közölt, előbbinél az olajfinomítás és a kiskereskedelmi forgalom alakult szépen, míg a Richter elsősorban az Egyesült Államokban forgalmazott Vrylar nevű gyógyszerből származó bevételeknek köszönhetően szárnyalta túl az elemzők várakozását. Az OTP viszont veszteséggel zárta a negyedévet, melynek a rekord összegű céltartalék-képzés az oka. 

A részvénypiacok jelenleg igen optimista forgatókönyvet áraznak a járvány lefolyásával és a gazdasági tevékenység újraindulásával kapcsolatban, a reálgazdasági folyamatok azonban továbbra is komoly gazdasági visszaesésről árulkodnak. A már újranyitott gazdaságokból – mint például Kínából – származó hírek alapján viszont a fogyasztói bizalom visszaállása hosszabb időt vehet igénybe, a tőkepiacokon ezért továbbra is fokozott óvatosság indokolt.  

ESZKÖZALAPOKKAL KAPCSOLATOS AKTUALITÁSOK


Eszközalapjaink kitettsége alapvetően konzervatív, a nagyobb piaci emelkedéseket egyelőre profitrealizálásra, míg egy esetleges nagyobb esést vételekre használunk fel.

RÉSZVÉNY ESZKÖZALAPOK


A Magyar részvény és a Hazai részvény eszközalapokban a blue chip vállalatok (a tőzsdén a legnagyobb forgalmú, leglikvidebb és legnagyobb kapitalizációjú papírokat nevezik így) közül a referenciaértékhez képest a Magyar Telekom és az OTP vállalat papírjai vannak felülsúlyozva, a Richter semleges még a MOL alul súlyban van.

ABSZOLÚT HOZAMÚ ÉS VEGYES ESZKÖZALAPOK 


Az abszolút hozam stratégiával kezelt eszközalapoknál (Selection, Tallózó) a részvénykitettség 15-18% közötti szinteken, a Globális abszolút hozam eszközalapban továbbra is 20%-on áll.

KÖTVÉNY ESZKÖZALAPOK


A jegybanki kötvényvásárlások következtében az elmúlt időszakban a hozamok jelentősen mérséklődtek. A hazai állampapírok futamidejét felülsúlyoztuk, így a hozamcsökkenés jótékonyan járult hozzá az eszközalapok teljesítményéhez.

MIT VÁRUNK A KÖVETKEZŐ IDŐSZAKBAN?


Az előttünk álló időszakban továbbra is a koronavírus terjedésének alakulása, a gyógyszer és vakcina tesztekkel kapcsolatos hírek, a vállalati gyorsjelentések, illetve a gazdaságok újranyitásának időzítése fogják meghatározni a tőkepiaci hangulatot.
Az elmúlt héten folytatódott az emelkedés a világ vezető részvényindexeiben, a legfontosabb amerikai indexnek, az S&P 500-nak sikerült a technikai ellenállást jelentő 2800-2850as sáv fölé kerülnie.

Az emelkedést egyrészt a nagy amerikai technológia vállalatok, másrészt az emelkedés korábbi szakaszában lemaradó ciklikus szektorok (pénzügyi és energia szektor) fűtötték. A vállalati gyorsjelentési szezon javában zajlik, az eddigi jelentésekből az látszik, hogy óriási a bizonytalanság az idei évre vonatkozóan, ami miatt jelentősen csökkennek a sajátrészvény visszavásárlások valamint a kifizetett osztalékok. 

Bár a befektetői hangulat a válság kezdetén tapasztalt pesszimizmusból fokozatosan egyre optimistábbá vált az elmúlt hetekben, az emelkedés a közeljövőben kifulladhat, így indokolt a fokozott óvatosság.

A reálgazdasági folyamatok továbbra is komoly visszaesésről árulkodnak, a héten publikált első negyedéves amerikai és francia GDP adatok komoly, 5% körüli gazdasági visszaesést jeleznek.

Eszközalapjaink kitettsége a fentiek alapján továbbra is konzervatív, a nagyobb piaci emelkedéseket egyelőre profitrealizálásra, míg egy esetleges nagyobb esést vételekre használunk fel.

MI A HELYZET A DEVIZÁKKAL, A FORINT ÁRFOLYAMÁVAL?


 A legtöbb feltörekvő piaci deviza rosszul teljesített az elmúlt hetekben a dollárral és az euróval szemben, a forint azonban régiós társaihoz képest is alulteljesítő volt. A hazai fizetőeszköz március 10. és április 3. között több mint 9%-ot esett, ez pedig arra kényszerítette a Magyar Nemzeti Bankot, hogy monetáris politikai eszköztárának teljes átalakításával stabilizálja az árfolyamot.

A forint relatív alulteljesítésében ugyanis jelentős szerepet játszott, hogy hazánkban a kiugróan alacsony rövidtávú kamatok felerősítették a forint elleni (forint gyengülésére fogadó) piaci spekulációt. Az MNB ennek kiküszöbölésére április elején kamatot emelt, illetve több olyan monetáris lazító intézkedést is bejelentett (pl. hosszú távú fedezett hitelügyletek, állampapír-vásárlási program), amelyek önmagukban a bankközi likviditás növekedése, ezáltal pedig a forint leértékelődése irányába mutatnak. 

Hogyan alakult a dollár-forint árfolyam?  


 A koronavírus következtében kialakult piaci pánikban az amerikai dollár vált az egyik fő menekülődevizává, ezért a forint (több másik feltörekvő devizával együtt) idén új történelmi mélypontra került a dollárral szemben.

Az amerikai jegybank válságkezelési intézkedésként nullára vágta az alapkamatot, korlátlan eszközvásárlási programot jelentett be, illetve a dollárlikviditás biztosítása érdekében azonnali megállapodásokat kötött a többi nagy jegybankkal (megoldva ezzel a pánik közepette kialakult dollárhiányt a világpiacokon). Emiatt arra számítunk, hogy a dollár közel állhat ciklikus csúcsához, így hamarosan (a vírushelyzet javulásával párhuzamosan) gyengülni kezdhet az euróval, illetve a feltörekvő devizák többségével szemben.  

Hogyan alakulhat a továbbiakban a forint árfolyama? 


 Sok múlik a globális tőzsdei hangulaton: egy esetleges újabb eladási hullám ugyanis könnyen magával ránthatja a feltörekvő piaci devizákat. Ebben az esetben pedig valószínűleg a forintot sem kímélnék a befektetők. Ennek persze az ellenkezője is igaz: a piaci hangulat hirtelen javulása az árfolyam erősödését hozhatná magával, ehhez azonban nagyon jó híreknek kellene érkezniük (pl: elkészült és azonnal bevethető a koronavírus vakcina).

Az MNB, bár igyekszik megakadályozni a túlzott forint elleni spekulációt, a gazdaság támogatása érdekében ugyanakkor lazítania is kell a monetáris kondíciókon, így hosszabb távon folytatódhat a hazai fizetőeszköz elmúlt években látott trendszerű leértékelődése. Különösen igaz ez a jelenlegi gazdasági helyzetben, ahol az árfolyam leértékelődése segítheti a hazai exportot, legfőképp a nehéz helyzetbe került turizmust.

FORINTALAPÚ ESZKÖZALAPJAINK ÁRFOLYAMÁNAK ALAKULÁSA 


 A forint árfolyamának változása hat az eszközalapokban lévő devizában kibocsátott értékpapírok forintban kifejezett árfolyamértékére (a forint erősödése esetén az árfolyam csökken, gyengülése esetében pedig nő).

A befektetési egységekhez kötött életbiztosításokhoz választható néhány forint alapú eszközalap vételi árfolyamváltozása az elmúlt 1 év időszakában:Összes eszközalapunk árfolyama itt tekinthető meg.

EURO-S ESZKÖZALAPOKBAN TÖRTÉNT VÁLTOZÁSOK


 Eszközalapjaink kitettsége alapvetően konzervatív, a nagyobb piaci emelkedéseket egyelőre profitrealizálásra, míg egy esetleges nagyobb esést vételekre használunk fel.
Az Euróban denominált részvény típusú eszközalapoknál (Amazonas, EuróRészvény, EuróRészvény Plusz) általánosságban elmondható, hogy a referenciaindexhez képest enyhén csökkentett részvénykitettséget alkalmazunk, mivel az elkövetkező időben részvénypiaci korrekcióra számítunk. 

Az EuróRészvény eszközalapnál a részvénykitettségen belül az amerikai részvénypiac felülsúlyozott, szemben az Európaival, mivel a válságállóbb technológiai vállalatok az amerikai részvényindexben jelennek meg zömében. Az EuróRészvény Plusz eszközalapban a fejlődő piacok közül az Ázsiai és a Távol Keleti piacai felülsúlyozottak a Latin Amerikai régióval szemben.

Az Olympic részvény eszközalapban az Olimpiákat, sporttevékenységeket támogató cégek kapnak szerepet. Az Olimpia elmaradásával e cégek nem értékelődtek lejjebb, a részvények aránya továbbra is felülsúlyozott a referenciaindexhez képest.
Az Új Technológiák eszközalap felülteljesítő a benchmarkhoz képest. A hosszabbtávú befektetést szem előtt tartva több olyan szektorba is fektetünk, melyek a jelenlegi válságban felértékelődhetnek. Ilyenek például az innovációval, technológiai áttörésekkel foglalkozó területek, melyek véleményünk szerint, továbbra is felülteljesítők lehetnek.

MIT VÁRUNK A KÖVETKEZŐ IDŐSZAKBAN?


Az előttünk álló időszakban elsősorban a koronavírus terjedésének alakulása, a gyógyszer és vakcina tesztekkel kapcsolatos hírek, a vállalati gyorsjelentések, illetve a gazdaságok újranyitásának időzítése fogják meghatározni a tőkepiaci hangulatot.

Bár a reálgazdasági folyamatok továbbra is rövidtávú, két negyedévet érintő recesszióról árulkodnak, a tőkepiacokon az elmúlt héten a megnyugvás jeleit tapasztaltuk.

A közel teljes gazdasági-kereskedelmi leállás a publikált makrogazdasági adatokban is megmutatkozik, a kínai GDP adatoktól az amerikai kiskereskedelmi forgalmon át az új munkanélküliek számáig minden adatsor óriási visszaesést mutat. Ezzel szemben a tőkepiacokon a kilengések mérséklődtek, amit a piaci bizonytalanságot jelző félelemindexnek is nevezett VIX Index alakulása is jól mutat: míg március közepén 80, április elején 50 fölötti szinten járt, addig a múlt héten 40 alá esett az érték. A mélypontokhoz képest a részvényárak jelentős emelkedést tudtak elérni, illetve a kötvény- és devizapiacon is a normalizálódás jelei láthatók.

A múlt héten az első negyedéves vállalati gyorsjelentési szezon is kezdetét vette, eddig a nagy amerikai bankok tették közzé a számaikat. Mindegyik bank jelentősen növelte a várható hitelezési veszteségekre képzett céltartalékát, de ezek az intézkedések nem voltak piacmozgató hatással a részvénypiacok egészére.

ESZKÖZALAPOKBAN TÖRTÉNT VÁLTOZÁSOK

Eszközalapjaink kitettsége alapvetően konzervatív, a nagyobb piaci emelkedéseket egyelőre profitrealizálásra, míg egy esetleges nagyobb esést opportunisztikus (a jövőbeni profitrealizálás érdekében létrejött) vételekre használunk fel.

RÉSZVÉNY ESZKÖZALAPOK

A részvény típusú eszközalapokban, (Fejlődő világ részvény, Fejlett világ részvény, Világmárkák, Külföldi részvény, Mozaik I, II, III, Global I, II, III,) továbbra is tartjuk az elvárt referenciaszintekhez képest enyhén csökkentett részvénykitettséget.

Az Innováció eszközalapban jelenleg benchmark feletti a részvénykitettség. Véleményünk szerint azok a szektorok, melyekbe az alap fektet – felhő szolgáltatások, kiberbiztonság, online játékok és kereskedelem, valamint az 5G hálózatok – továbbra is felülteljesítőek lehetnek. A hosszabb távú befektetést szem előtt tartva több olyan trend is felértékelődhet a jelenlegi válságban, melyekbe az alap eddig is fektetett. Az eszközalapban jelenleg is jelentős az 5G kitettség, mely vélhetően fel fog értékelődni, hiszen a hálózat kiépítése és elterjedése felgyorsulhat. A home office elterjedése, valamint az online térben végzett tanulás is abba az irányba mutat, hogy egyre nagyobb szükség lesz az új technológiára.

ABSZOLÚT HOZAMÚ ÉS VEGYES ESZKÖZALAPOK

A vegyes eszközalapokban (Navigáció 5+, 10+, 15+, Dinamikus vegyes, Kiegyensúlyozott vegyes, Konzervatív vegyes, Horizont 5+, 10+, 15+) szintén az elvárt szintekhez képest enyhén csökkentett részvénykitettséget alkalmaztunk.

Az abszolút hozam stratégiával kezelt eszközalapokban (Selection, Tallózó) - kihasználva az elmúlt időszakban történt részvénypiaci visszapattanást, profitot realizáltunk így a részvénykitettséget 15% körüli szintekre csökkentettük.

A Globális abszolút hozam eszközalapban 20%-ra csökkentettük a részvénykitettséget.

KÖTVÉNY ESZKÖZALAPOK

A hozamgörbe laposodására számítunk, ezért bízunk a hosszú futamidejű papírok erősödésében, így azok vásárlását preferáltuk. A hosszú papírok vásárlásával még nem futottunk duration (átlagos hátralévő futamidő) kockázatot, azaz a kezelt portfolióban lévő értékpapírok átlagos futamideje nem haladja meg a benchmarkét, így semleges pozíciót alakítottunk ki a referenciaindexhez képest.

MIT VÁRUNK A KÖVETKEZŐ IDŐSZAKBAN?

Az előttünk álló időszakban elsősorban a koronavírus terjedésének alakulása, a gyógyszer és vakcina tesztekkel kapcsolatos hírek, illetve a gazdaságok újranyitásának időzítése fogják meghatározni a tőkepiaci hangulatot.
Biztosítónk elsődleges célja, hogy ebben a kiélezett tőkepiaci helyzetben információkkal segítsük ügyfeleinket megtakarításaik értékének megóvásában. Kövesse híreinket, tájékozódjon szakértőinktől, és ismerje meg, milyen lépéseket tettünk a megtakarítások védelmében!

2020 február - március során a globálisan iránymutató részvényindexek 30-35%-kal zuhantak. Ez a történelmi gyorsaságú esés jelentős túladottságot eredményezett. Az amerikai jegybank megtette a szükséges válaszlépéseket, kamatcsökkentéseket hajtott végre, precedens nélküli korlátlan mennyiségű eszközvásárlási programot hirdetett, valamint a vezető országok globálisan nagyméretű költségvetési élénkítés bejelentésével reagáltak.

A vezető amerikai, európai részvénypiacok a mélypontokról 15-20%-ot visszapattantak március végére, majd áprilisban további 5%-ot meghaladó emelkedés következett a húsvéti ünnepi hétvégéig.

Összességében tehát, az elmúlt két hétben javultak a hozamok, ezért a jelen helyzet nem indokolta, hogy eszközalapjaink összetételében a múlt hetihez képest jelentősebb változtatásokat hajtsunk végre.

Mit várunk a következő időszakban?

Amennyiben a fertőzöttek új esetszáma és a halálozások csökkenő tendenciát mutatnak a következő hetekben, akkor a tőkepiaci szereplők figyelme még inkább a világgazdaság újraindításának lehetőségei felé fordul. Kínában ez a folyamat már márciusban elkezdődött, a napokban pedig több európai országban bejelentették, hogy szigorú intézkedések mellett, kísérleti jelleggel bizonyos kisebb üzletek, közparkok ismételten nyitva lehetnek az emberek előtt. Ausztriában például a tömegközlekedés – ahogyan az élelmiszer vásárlás is – csak kötelező arcvédő maszk használata mellett lehetséges. A magas kockázatú tömegrendezvények, mint a fesztiválok, sportesemények biztosan az utolsók lesznek a sorban, melyek újra engedélyt kaphatnak.

A jelenlegi helyzetben a recesszió mélységénél – ami a hirtelen leállások miatt egyértelműen várható – fontosabbnak tartjuk a recessziós időszak időbeni elhúzódásának kérdéskörét. Ez fogja ugyanis eldönteni, hogy mennyire lesz átmeneti a kevésbé tőkeerős üzleti szereplők finanszírozási szükséglete (vállalati csődveszély), és mennyivel esik vissza a cégek profitabilitása (a következő egy évre várt jelentős eredmény visszaeséséből pontosan mennyit árazott be eddig a piac).

A tőkepiacok egy extrém pesszimizmus és túladottság után jelenleg optimista szemléletben közelítik meg a járványügyi intézkedések hatásait. Nagyobb válságoknál az egyáltalán nem szokatlan, ilyenkor hatalmas ingadozások jellemzik az indexeket lefelé és felfelé egyaránt, mely az előrejelzések nagyfokú bizonytalanságához és a tőzsdék pszichológiájához köthető. A pozitív hangulatot támogatja a „modern” monetáris szemlélet, a korlátlan likviditás biztosítása. Az amerikai Fed összesen 2300 milliárd dollárnyi kedvezményes hitelkeretet tart fenn háztartások, vállalatok, önkormányzatok számára, továbbá nem befektetési kategóriájú (bóvli) vállalati kötvények vásárlását is bejelentette az amerikai jegybank.

Ugyanakkor ez a válság sem monetáris, sem költségvetési eszközökkel nem oldható meg önmagában. A „V” alakú kilábalást (a gazdasági növekedés gyors felpattanását, pozitív irányba való elmozdulását jelenti) éppen a probléma komplexitása (az egyszerre jelentkező keresleti és kínálati sokk, a járványügyi intézkedések hatásainak bizonytalansága, a sokrétű globális termelési, ellátási láncok sérülése, a fogyasztói attitűdben bekövetkező változások) nem látjuk valószínűnek.

Így inkább „U” alakú válságra érdemes készülni, ahol a gazdasági aktivitás globálisan csak 2020 utolsó negyedévétől kezd érzékelhetően javulni az alacsony negyedéves bázisokról. A mélypontot mindenképpen az aktuális negyedév jelenti majd, de a szolgáltató szektor drasztikus leállása miatt vélhetően a nyári időszak teljesítménye sem fog a normál évekhez közelíteni.

A vezető gazdaságok, régiók aktivitásának újraindítását késleltetheti, hogy a karanténok feloldása még szigorú óvintézkedések mellett is magában hordozhatja a terjedés felfutásának ismételt veszélyét. A fogyasztók többsége, a középkorúak részben kényszerű anyagi okok (például munkanélküliség), az idősebbek pedig saját életük biztonsága érdekében (magasabb veszélyeztetettség) arra kényszerülnek, hogy korábbi életvitelükön érdemben változtassanak, és a nem alapvető cikkekre kevesebbet vagy egyáltalán ne költsenek, amíg nem sikerül megnyugtatóan úrrá lenni a járványon.

Valódi megnyugvást minden bizonnyal csak a tesztelési folyamatban lévő gyógyszeres terápiás kezelések jövőbeni sikerei valamint a 12-18 hónapos időtávon belül reálisnak tekinthető oltóanyag kifejlesztése jelent majd.

Biztosítónk elsődleges célja, hogy ebben a kiélezett tőkepiaci helyzetben információkkal segítsük ügyfeleinket megtakarításaik értékének megóvásában. Kövesse híreinket, tájékozódjon szakértőinktől, és ismerje meg, milyen lépéseket tettünk a megtakarítások védelmében!  
Az elmúlt napokban világszerte nagyon jelentős gazdasági élénkítő intézkedésekről érkeztek hírek, valamint a nyugdíjalapok és más nagy intézményi befektetők is újrasúlyozták negyedéves portfóliójukat, amely jelentős részvényvásárlással járt. Mindezek következtében a vezető amerikai és európai részvényindexek 15-20%-ot emelkedtek idei mélypontjukról. 

Eszközalapokban történt változások

VEGYES ÉS RÉSZVÉNY TÍPUSÚ ESZKÖZALAPOK

A heti eseményekre reagálva, a vegyes és részvény típusú eszközalapokban, (Navigáció 5+, 10+, 15+, Dinamikus vegyes, Kiegyensúlyozott vegyes, Konzervatív vegyes, Horizont 5+, 10+, 15+, Fejlődő világ részvény, Fejlett világ részvény, Amazonas, Mozaik I, II, III, Global I, II, III,) továbbra is tartottuk az elvárt referenciaszintekhez képest enyhén csökkentett részvénykitettséget. 
A részvénykitettséget azoknál az eszközalapoknál (DeLuxe, Világmárkák) is csökkentettük, amelyeknél a pénzáramlások miatt a referenciaszinthez képest jelentősen megnőtt a kockázatos eszközök súlya.

ABSZOLÚT HOZAMÚ ESZKÖZALAPOK

Az abszolút hozam stratégiával kezelt eszközalapokban (Selection, Tallózó) az elmúlt időszakban történt részvénypiaci visszapattanásnak köszönhetően profitot realizáltunk így a részvénykitettség 20% alá került. A volt Ergo Biztosító ügyfeleinek kínált Globális eszközalapban továbbra is tartjuk a korábban is jellemző 20-25% közötti részvénykitettséget.
KÖTVÉNY TÍPUSÚ ESZKÖZALAPOK

A kötvénypiac volatilitásának kihasználására törekszünk, azaz magasabb hozam mellett növeljük a kitettséget. A kötvényportfoliókat a referenciaindexhez képest semlegesre állítottuk, vagyis az árfolyam beesése után kötvényeket, kötvény etf-eket (tőzsdén kereskedhető kötvény befektetési jegyek, melyek nagyfokú diverzifikációt tesznek lehetővé) vásároltunk, így a kötvények alulsúlyozása megszűnt.
   

Mit várunk a következő időszakban?

Április elejétől újra bizonytalanabb, nagyobb kilengésekkel járó időszak elé nézünk. A koronavírus járvány a néhány héttel ezelőtt becsülthez képest hosszabb lefutású lehet, így a karantén-intézkedések is várhatóan tovább maradnak érvényben. Számos kormány jelentette már be az eredeti korlátozó intézkedések meghosszabbítását. Ezek a fejlemények a vártnál nagyobb gazdasági visszaeséssel, és a válságból való lassabb kilábalással járnak.  

Egyre több elemző számít gyors, V alakú (a piacok gyors felpattanása, pozitív irányba való elmozdulása) helyett hosszabban elhúzódó, W (több egymást követő felpattanás és összeomlás) vagy U alakú (későbbre nyúló pozitív irányú elmozdulás) gazdasági kilábalásra.

A gazdasági nehézségek rövidtávon a vállalatok eredményességére is rányomják bélyegüket, a részvénypiacokon a következő hetekben elképzelhető a korábbi mélypontokra való visszaesés is.

Azonban továbbra is azt gondoljuk, hogy középtávon a részvénypiacok a kötvényeknél jóval magasabb várható hozamot fognak biztosítani. A legalább egy éves időhorizonttal rendelkező befektetők számára ezért továbbra is részvénypozíciók tartása, illetve óvatos növelése ajánlott az előttünk álló hónapokban.

Biztosítónk elsődleges célja, hogy ebben a kiélezett tőkepiaci helyzetben információkkal segítsük ügyfeleinket megtakarításaik értékének megóvásában. Kövesse híreinket, tájékozódjon szakértőinktől, és ismerje meg, milyen lépéseket tettünk a megtakarítások védelmében!  


 Az elmúlt napokban számos pozitív hír érkezett globálisan, melyek közül a Fed – precedens nélküli – eszközvásárlási programja és a bejelentett, célzott amerikai és német fiskális stimulus emelhető ki. A gazdaságélénkítő intézkedések mellett további pozitív hír, hogy Lombardiában a fertőzöttek számának emelkedési dinamikája lassulni látszik a hetekkel korábban bejelentett rendkívül szigorú karantén intézkedéseknek köszönhetően.

Ezzel együtt a járvány globális terjedésével kapcsolatban természetesen nem nyugodhatunk meg, a tőkepiacok azonban vélhetően túllendültek a múlt hét elején a bizonytalanság és a pánik tetőzésén.   

Mit változtattunk az alapjaink összetételében?

Az utóbbi hetekben a vegyes és részvény típusú eszközalapokban, (Például: Navigáció 5+, 10+, 15+, Horizont 5+, 10+, 15+, Fejlődő világ részvény, Fejlett világ részvény, Mozaik I, II, III, Global I, II, III, Világmárkák,) az elvárt referenciaszintekhez képest csökkentett részvénykitettséget alkalmaztunk, amelyet, a fentiek tükrében már indokoltnak tartunk fokozatosan visszaemelni. A kockázatos eszközök részarányát tehát több lépcsőben, körültekintő módon, a következő 1-2 hónapban szignifikánsan növelni tervezzük.

A Magyar Részvény és Hazai Részvény eszközalapokban szelektíven vásároltunk részvényeket, kihasználva a hirtelen árfolyamesést. A blue-chip (a legnagyobb forgalmú, leglikvidebb és legnagyobb kapitalizációjú papírok) részvények közül az OTP könyv szerinti értéke közelébe gyengült. A small-cap (melyek a kis kapitalizációjú cégeket jelölik) papírokat tekintve továbbra is több olyan céget látunk, mely mélyen valós fundamentális értéke alatt mozog.

Az abszolút hozam stratégiával kezelt eszközalapokban (Selection, Tallózó) - köztük az Ergo Biztosítótól átvett Globális eszközalapban - továbbra is tartjuk a korábban is jellemző 20-25% közötti részvénykitettséget.

A normál tőkepiacokon, ha a részvények esnek, a befektetők menekülnek a biztonságosabb kötvénypiac irányába, vásárolják azt. Ebben a speciális helyzetben azonban nem ez történt az elmúlt időszakban. A likviditás érdekében, hogy fenntartsák azt, a kötvényeket is adták, melynek következtében a hozamok egy nap alatt is akár 1 %-ot emelkedtek, az átértékelődés hatására akár 3-4 %-os árfolyamveszteséget lehetett látni a hosszú kötvényportfolióknál. A jegybanki lazítások hatására a kötvényhozamok normalizálódtak és az átértékelődés javított a teljesítményen.

A Kötvény és Hazai Kötvény eszközalapokat jelenleg futamidőben neutrálisan menedzseljük a benchmarkhoz képest. Enyhén rövidebb futamidővel kezdtük a gyengülő időszakot, majd a kötvény eszközalapba magas hozam mellett hosszú papírokat vásároltunk, majd realizáltuk rajta a profitot. Továbbiakban is igyekszünk kihasználni a piac volatilitását, azonban extrém futamidő kockázatot nem kívánunk vállalni.

A Világjáró kötvény eszközalapban a high yield (nagyobb kockázatú, magasabb kamatot ajánló, általában vállalati kötvények ) kötvények alulsúlyozásra kerültek, így kisebb veszteséget mutattunk ki a referenciaindexhez képest. A jegybanki döntések segíthetik ezen kötvény ETF-ek (tőzsdén kereskedhető kötvény befektetési jegyek, melyek nagyfokú diverzifikációt tesznek lehetővé ) javulását, ezért a közeljövőben ezeket a papírokat benchmark szintre emeljük. 

Mit várunk a következő időszakban?

A következő 1-2 hónapban arra számítunk, hogy az iránymutató részvényindexek esetében az elmúlt hetekben látott piaci mélypontok támaszt adhatnak az árfolyamoknak.

Ezzel együtt magas maradhat a volatilitás, így továbbra is nehezen kereskedhető időszakra kell készülni.

A hangulatot továbbra is a fertőzések számának alakulása és földrajzi terjedése, a gazdaságpolitikai válaszlépések, illetve a megjelenő gazdasági mutatószámok, vállalati menedzsment várakozások fogják alakítani.

Egyelőre bizakodni lehet abban, hogy a nyár eleje már pozitív elmozdulást mutat majd a mélypontokról, köszönhetően a kínai termelés visszatérésének és a gyors, célzott segítséget nyújtó gazdaságpolitikai reakcióknak.       

Eszközalap-figyelő


A koronavírus járvány terjedésének híre február végére a pénzpiacokon negatív fejleményeket okozott. Ekkorra vált ugyanis bizonyossá, hogy nem sikerül megakadályozni a vírus világjárvánnyá alakulását. 

Bár Kínában és Dél-Koreában már jelentősen csökken az új megbetegedések száma, Európában napról-napra gyorsul a vírus terjedése. Így az európai országok markáns válaszlépéseket tettek, melyek közül kiemelkedik Olaszország, mely az ország egész területére karantént rendelt el.

A világ vezető jegybankjai nagyon jelentős lazításba kezdtek, az ausztrál jegybank 0.25%-kal, az amerikai Fed 0.50%-kal csökkentette az irányadó kamatlábat, ami a vállalati szektornak segítséget nyújthat hiteleik törlesztésében. Továbbá a gazdasági visszaesés csökkentésének érdekében a világ vezető országainak pénzügyminiszterei közös állásfoglalást fogalmaztak meg a koordinált költségvetési élénkítés mellett.

A tőkepiacokon egy pozitív és egy negatív olvasatra is fel lehet készülni. Az előbbi egy rövidebb hatású visszaeséssel számol, míg az utóbbi egy elhúzódó gazdasági gyengélkedéssel. 
Központi várakozásunk továbbra is az, hogy az első félévben elveszett gazdasági teljesítmény jelentős része a második félévben materializálódik, és egy esetleges rövid recessziót követően a víruspánik előtti szintekre rendeződhet vissza a globális gazdaság teljesítménye.
A portfólió menedzserek folyamatosan követik a frissülő híreket a vírus terjedésével kapcsolatban. Az abszolút hozam stratégiával kezelt eszközalapokban (Selection, Tallózó) jelentősen, 10% alá lett csökkentve a részvénykitettség. A benchmark követő részvény, illetve vegyes eszközalapokban zömében az elvárt referenciaszint alá került a részvénykitettség.

Mit tehetnek most a befektetők?

A következő 1-2 hónapban még nehezebb időszak jöhet a tőkepiacokon, melyet a vírus terjedéséről közölt hírek valamint az ellene védelmet nyújtó, kifejlesztés alatt álló oltóanyagokról érkező hírek mozgathatnak leginkább. A vezető részvényindexekben további nagy mozgások várhatóak, és jó eséllyel látogathatnak meg újabb lokális mélypontokat. 
Emiatt kiemelten fontos a befektetési egységekhez kötött életbiztosítások esetében az aktuális portfóliók áttekintése, értékelése és esetlegesen a portfóliók átrendezéséről vagy a kivárásról döntést hozni. A döntésben segítséget jelenthetnek a honlapunkon időszakosan megjelenő aktuális piaci információk, az eszközalapok árfolyam alakulásának rendszeres figyelése, a honlapunkon elérhető portfólióajánló valamint a biztosítási tanácsadóikkal történő konzultáció. 

Azon ügyfeleinknek, aki a következő pár hónapban lejáró befektetési egységekhez kötött életbiztosítással rendelkeznek, javasoljuk, hogy az elérési szolgáltatás igénylése előtt tekintsék át portfóliójukat és mérlegeljék a szerződés meghosszabbításának lehetőségét. A meghosszabbítással elkerülhető a lejáratkori esetlegesen alacsony árfolyamok következtében történő azonnali veszteség realizálása.

A volatilis árfolyamváltozások miatt a kivárás indokolt, így elkerülve a hozamcsökkenés okozta átmeneti veszteség realizálását. Egy hirtelen, meggondolatlan reakció hosszú távon negatív következményekkel járhat, mert most azonnali veszteségként realizálhatja a jelenleg tapasztalható hozamcsökkenéseket. 
Várakozásunk szerint a vírus jelentette fenyegetések a második-harmadik negyedévben rendeződhetnek, míg a beinduló gazdasági élénkítés támogató környezetet teremthet a kockázatos eszközöknek a vírus jelentette riadalom elmúlta után is.

*A tájékoztatásban leírtak a közreműködő szerzők (Generali Alapkezelő Zrt. szakértői)  véleményét tükrözik, így nem tekinthetők ajánlásnak. A Generali Alapkezelő és a Generali Biztosító nem vállal semmilyen felelősséget a jelen tájékoztatás alapján meghozott befektetési döntésért. A múltbeli hozamok nem jelentenek garanciát a jövőre nézve.