befektetési hírek

Befektetési hírek a koronavírussal kapcsolatos intézkedések ideje alatt

generali-befektetesi-informaciok-covid

Biztosítónk elsődleges célja, hogy ebben a kiélezett tőkepiaci helyzetben információkkal segítsük ügyfeleinket megtakarításaik értékének megóvásában. Kövesse híreinket, tájékozódjon szakértőinktől, és ismerje meg, milyen lépéseket tettünk a megtakarítások védelmében! 

A héten folytatódott az április vége óta tartó, nagyobb elmozdulás nélküli kereskedés (oldalazás) a globális részvénypiacokon, ami annak volt köszönhető, hogy a gazdasági adatok vegyes képet mutattak, a pozitív és a negatív meglepetések jórészt kioltották egymást.

Az amerikai szolgáltató szektorból érkező adatok a vártnál jobb képet mutattak, a gyáripar viszont a vártnál is nagyobb visszaesést szenvedhet el az előzetes májusi beszerzési menedzser index alapján. A piaci bizonytalanságot fokozza, hogy az Egyesült Államok és Kína között újra élesedett az ellentét.

ESZKÖZALAPOKKAL KAPCSOLATOS HÍREK

Eszközalapjaink kitettsége továbbra is alapvetően konzervatív, a nagyobb piaci emelkedéseket egyelőre profitrealizálásra, míg egy esetleges nagyobb esést vételekre használunk fel.

KÖTVÉNY ESZKÖZALAPOK

Májusban elkezdődött a Jegybank által áprilisban bejelentett eszközvásárlási programja, mely szerint állampapírok esetében legalább 3 éves futamidejű, fix kamatozású papírokat fog vásárolni tender formájában és a másodpiacon. Az MNB hetente hirdeti meg a tendert, melynek keretében hosszú lejáratú, ezidáig 10+ éves államkötvények vásárlását hajtotta végre a piaci adás-vételi hozamszint közepéhez igazodva.

A pánikhelyzet csúcsát jelentő március végi hozamszinthez képest 43%-ot (140 bázispontot) csökkent a 10 éves kötvény hozama (jelenleg 1,91%), míg május 4-től (program kezdetétől) 5,8%-os (12 bázispontos) hozamcsökkenést láthattunk.

A Jegybank újraindította a jelzáloglevél programját, melynek keretében továbbra is a fix kamatozású, hosszú futamidejű jelzálogleveket vásárolja meg a kibocsátott állomány 50%-ának erejéig mind az elsődleges, mind a másodlagos piacon. Ennek keretében a jelzáloglevél-piac élénkülésére számítunk, amely a hozamok mérséklődéséhez vezetnek ebben az eszközosztályban is.

A Kötvény és Hazai kötvény eszközalapokban kihasználtuk a Jegybank által kínált, kialakított helyzetet és adogattunk vissza a hosszú kötvényekből, illetve csökkentettük a jelzáloglevelek kitettségét. Az EuróKötvény, illetve a Világjáró kötvény eszközalapoknál nem történt stratégiai változás.

VEGYES ÉS ABSZOLÚT HOZAMÚ ESZKÖZALAPOK

A vegyes eszközalapokban (Navigáció 5+, 10+, 15+, Dinamikus vegyes, Kiegyensúlyozott vegyes, Konzervatív vegyes, Horizont 5+, 10+, 15+, Mozaik I, II, III, Global I, II, III) továbbra is tartjuk az elvárt referenciaszintekhez képest csökkentett részvénykitettséget.

A kötvénykitettséget tekintve az eszközalapokban futamidő kockázatot nem futunk, azonban a jelentős hozamcsökkenés támogatóan hatott a portfóliók teljesítményére.

Az abszolút hozam stratégiával kezelt eszközalapoknál (Selection, Tallózó) a részvénykitettség 16-20% közötti szinteken, a Globális abszolút hozam eszközalapban 22%-on áll.

RÉSZVÉNY ESZKÖZALAPOK

A részvény típusú eszközalapokban (Fejlődő világ részvény, Fejlett világ részvény, Világmárkák, Külföldi részvény) továbbra is tartjuk, az elvárt referenciaszintekhez képest csökkentett részvénykitettséget, mivel a részvénypiacok túlárazottak.

Kedvezőbb beszállási pontokra várunk, hogy a részvénykitettséget a referenciaszintek fölé emeljük.

Az első negyedéves gyorsjelentési szezon a végéhez közeledik, ezért a következő hetekben az egyedi vállalati hírek helyett elsősorban a koronavírus terjedésének alakulása, a gyógyszer és vakcina tesztekkel kapcsolatos hírek, illetve a makrogazdasági adatok fogják meghatározni a tőkepiaci hangulatot.

A befektetési egységekhez kötött életbiztosításokhoz választható néhány forintalapú eszközalapunk vételi árfolyamváltozása az elmúlt 1 év időszakában:Összes eszközalapunk árfolyama itt tekinthető meg.

A megszokottnál magasabb volatilitás az elkövetkező időszakban is velünk maradhat, hiszen óriási a bizonytalanság a koronavírus terjedésével, illetve lehetséges gazdaság hatásaival kapcsolatban, így minden váratlan információ beárazódása a korábban megszokottnál hevesebb mozgást idézhet elő a tőkepiacokon.

A járvánnyal kapcsolatban továbbra is nagy a bizonytalanság, mind a tényleges fertőzöttek számával, mind azzal kapcsolatban, hogy kell-e további megbetegedési hullámokkal számolni, illetve ezek mekkora terhet fognak róni az egészségügyi ellátó rendszerekre. Valamint bizonytalan, hogy mikorra sikerül előállítani a koronavírus elleni vakcinát, illetve, hogy mennyi időre lesz szükség ennek széleskörű társadalmi alkalmazásához. Mindezt figyelembe véve úgy tűnik, hogy egy jó darabig még együtt kell élnünk ezzel a helyzettel, márpedig hatékony ellenszer hiányában egyáltalán nem biztos, hogy a gazdaságok újranyitásával a kiesett kereslet gyorsan visszatér a válság előtti szintre.

TŐKEPIACI VÁRAKOZÁSOK

A fenti bizonytalansági tényezők következtében továbbra is megjósolhatatlan, pontosan milyen "alakú" lesz a gazdasági kilábalás görbéje. Rövid, mély recessziót gyors felpattanás fog követni, ezzel megvalósul a politikusok által áhított V-alak? Vagy a fiskális és monetáris politikai döntéshozók által az elmúlt hetekben hozott példátlan keresletélénkítő lépések nem lesznek elegek, a megugró munkanélküliség és vállalati csődök közepette pedig elhúzódó, U-alakú kilábalásra kell berendezkedni? Esetleg a járvány hullámszerű terjedése (fellángolást enyhülési periódusok követnek) miatt W alakot fog leírni a gazdaság teljesítménye, vagyis még nem vagyunk túl a nehezén? De a legrosszabb L szcenáriót sem lehet egyértelműen kizárni, miszerint nem lesz érdemi visszapattanás, és marad az elhúzódó recesszió, a potenciális növekedés jelentős csökkenésével és jelentős, hosszú távú jóléti veszteségekkel.

A márciusi mélypontok óta látott visszapattanás mértéke és üteme így továbbra is óvatosságra int. Annak ellenére is, hogy akadnak olyan szektorok (mint például az IT-szektor) és egyedi részvények, amelyek az elmúlt hetekben felülteljesítették a piacokat és ez várhatóan a jövőben is fennmaradhat, hiszen a koronavírus által előidézett új helyzet kevésbé érinti őket negatívan, vagy akár pozitív hatást gyakorol a jövőbeli kilátásaikra.

HOGYAN ALAKULHAT A FORINT ÁRFOLYAMA?

A forint gyengülése – az általánosan rossz piaci hangulat, a rendkívül alacsony hazai reálkamat, illetve a rendeleti kormányzás körül kialakult politikai feszültség következtében – olyan méretet öltött, hogy kamatemelésre, a forintfinanszírozás jelentős megdrágítására, így a további spekulatív pozíciók kiépülésének megakadályozására kényszerítette a jegybankot. Az MNB-nek azonban az árfolyam-stabilitás megőrzése (és az inflációs cél elérésének biztosítása) mellett a gazdaságot is támogatnia kellett, ezért több olyan monetáris lazító intézkedést is bejelentett (például hosszú távú fedezett hitelügyletek, állampapír-vásárlási program), amelyek önmagukban a bankközi likviditás növekedése, ezáltal pedig a forint leértékelődése irányába mutatnak. Mindezek következtében a következő években is folytatódhat a forint 3% körüli éves gyengülése.

ESZKÖZALAPJAINK ÖSSZETÉTELE

Összességében az elmúlt héten nem történt olyan jelentős esemény, amely szükségesség tette volna, hogy eszközalapjaink összetételében a múlt hetihez képest jelentősebb változtatásokat hajtsunk végre.

A 2020. május 1-jén tapasztalat nagyobb amerikai esést az európai tőzsdék múlt hétfőn reagálták le, majd a hét hátralevő részében világszerte fokozatos tőzsdei emelkedésnek lehettünk tanúi. Az optimistább hangulathoz hozzájárult egyrészt az olajár erőteljes visszapattanása, másrészt az, hogy több nagy európai bank, mint például a francia BNP Paribas, és a holland ING a vártnál kedvezőbb gyorsjelentést tett közzé.

Az amerikai és nyugat-európaihoz képest, néhány hetes késéssel, hazánkban is kezdetét vette a vállalati gyorsjelentési szezon: május első hetében a vezető vállalatok közül a MOL, az OTP és a Richter tette közzé első negyedéves eredményeit. A MOL és a Richter kedvező számokat közölt, előbbinél az olajfinomítás és a kiskereskedelmi forgalom alakult szépen, míg a Richter elsősorban az Egyesült Államokban forgalmazott Vrylar nevű gyógyszerből származó bevételeknek köszönhetően szárnyalta túl az elemzők várakozását. Az OTP viszont veszteséggel zárta a negyedévet, melynek a rekord összegű céltartalék-képzés az oka. 

A részvénypiacok jelenleg igen optimista forgatókönyvet áraznak a járvány lefolyásával és a gazdasági tevékenység újraindulásával kapcsolatban, a reálgazdasági folyamatok azonban továbbra is komoly gazdasági visszaesésről árulkodnak. A már újranyitott gazdaságokból – mint például Kínából – származó hírek alapján viszont a fogyasztói bizalom visszaállása hosszabb időt vehet igénybe, a tőkepiacokon ezért továbbra is fokozott óvatosság indokolt.  

ESZKÖZALAPOKKAL KAPCSOLATOS AKTUALITÁSOK


Eszközalapjaink kitettsége alapvetően konzervatív, a nagyobb piaci emelkedéseket egyelőre profitrealizálásra, míg egy esetleges nagyobb esést vételekre használunk fel.

RÉSZVÉNY ESZKÖZALAPOK


A Magyar részvény és a Hazai részvény eszközalapokban a blue chip vállalatok (a tőzsdén a legnagyobb forgalmú, leglikvidebb és legnagyobb kapitalizációjú papírokat nevezik így) közül a referenciaértékhez képest a Magyar Telekom és az OTP vállalat papírjai vannak felülsúlyozva, a Richter semleges még a MOL alul súlyban van.

ABSZOLÚT HOZAMÚ ÉS VEGYES ESZKÖZALAPOK 


Az abszolút hozam stratégiával kezelt eszközalapoknál (Selection, Tallózó) a részvénykitettség 15-18% közötti szinteken, a Globális abszolút hozam eszközalapban továbbra is 20%-on áll.

KÖTVÉNY ESZKÖZALAPOK


A jegybanki kötvényvásárlások következtében az elmúlt időszakban a hozamok jelentősen mérséklődtek. A hazai állampapírok futamidejét felülsúlyoztuk, így a hozamcsökkenés jótékonyan járult hozzá az eszközalapok teljesítményéhez.

MIT VÁRUNK A KÖVETKEZŐ IDŐSZAKBAN?


Az előttünk álló időszakban továbbra is a koronavírus terjedésének alakulása, a gyógyszer és vakcina tesztekkel kapcsolatos hírek, a vállalati gyorsjelentések, illetve a gazdaságok újranyitásának időzítése fogják meghatározni a tőkepiaci hangulatot.
Az elmúlt héten folytatódott az emelkedés a világ vezető részvényindexeiben, a legfontosabb amerikai indexnek, az S&P 500-nak sikerült a technikai ellenállást jelentő 2800-2850as sáv fölé kerülnie.

Az emelkedést egyrészt a nagy amerikai technológia vállalatok, másrészt az emelkedés korábbi szakaszában lemaradó ciklikus szektorok (pénzügyi és energia szektor) fűtötték. A vállalati gyorsjelentési szezon javában zajlik, az eddigi jelentésekből az látszik, hogy óriási a bizonytalanság az idei évre vonatkozóan, ami miatt jelentősen csökkennek a sajátrészvény visszavásárlások valamint a kifizetett osztalékok. 

Bár a befektetői hangulat a válság kezdetén tapasztalt pesszimizmusból fokozatosan egyre optimistábbá vált az elmúlt hetekben, az emelkedés a közeljövőben kifulladhat, így indokolt a fokozott óvatosság.

A reálgazdasági folyamatok továbbra is komoly visszaesésről árulkodnak, a héten publikált első negyedéves amerikai és francia GDP adatok komoly, 5% körüli gazdasági visszaesést jeleznek.

Eszközalapjaink kitettsége a fentiek alapján továbbra is konzervatív, a nagyobb piaci emelkedéseket egyelőre profitrealizálásra, míg egy esetleges nagyobb esést vételekre használunk fel.

MI A HELYZET A DEVIZÁKKAL, A FORINT ÁRFOLYAMÁVAL?


 A legtöbb feltörekvő piaci deviza rosszul teljesített az elmúlt hetekben a dollárral és az euróval szemben, a forint azonban régiós társaihoz képest is alulteljesítő volt. A hazai fizetőeszköz március 10. és április 3. között több mint 9%-ot esett, ez pedig arra kényszerítette a Magyar Nemzeti Bankot, hogy monetáris politikai eszköztárának teljes átalakításával stabilizálja az árfolyamot.

A forint relatív alulteljesítésében ugyanis jelentős szerepet játszott, hogy hazánkban a kiugróan alacsony rövidtávú kamatok felerősítették a forint elleni (forint gyengülésére fogadó) piaci spekulációt. Az MNB ennek kiküszöbölésére április elején kamatot emelt, illetve több olyan monetáris lazító intézkedést is bejelentett (pl. hosszú távú fedezett hitelügyletek, állampapír-vásárlási program), amelyek önmagukban a bankközi likviditás növekedése, ezáltal pedig a forint leértékelődése irányába mutatnak. 

Hogyan alakult a dollár-forint árfolyam?  


 A koronavírus következtében kialakult piaci pánikban az amerikai dollár vált az egyik fő menekülődevizává, ezért a forint (több másik feltörekvő devizával együtt) idén új történelmi mélypontra került a dollárral szemben.

Az amerikai jegybank válságkezelési intézkedésként nullára vágta az alapkamatot, korlátlan eszközvásárlási programot jelentett be, illetve a dollárlikviditás biztosítása érdekében azonnali megállapodásokat kötött a többi nagy jegybankkal (megoldva ezzel a pánik közepette kialakult dollárhiányt a világpiacokon). Emiatt arra számítunk, hogy a dollár közel állhat ciklikus csúcsához, így hamarosan (a vírushelyzet javulásával párhuzamosan) gyengülni kezdhet az euróval, illetve a feltörekvő devizák többségével szemben.  

Hogyan alakulhat a továbbiakban a forint árfolyama? 


 Sok múlik a globális tőzsdei hangulaton: egy esetleges újabb eladási hullám ugyanis könnyen magával ránthatja a feltörekvő piaci devizákat. Ebben az esetben pedig valószínűleg a forintot sem kímélnék a befektetők. Ennek persze az ellenkezője is igaz: a piaci hangulat hirtelen javulása az árfolyam erősödését hozhatná magával, ehhez azonban nagyon jó híreknek kellene érkezniük (pl: elkészült és azonnal bevethető a koronavírus vakcina).

Az MNB, bár igyekszik megakadályozni a túlzott forint elleni spekulációt, a gazdaság támogatása érdekében ugyanakkor lazítania is kell a monetáris kondíciókon, így hosszabb távon folytatódhat a hazai fizetőeszköz elmúlt években látott trendszerű leértékelődése. Különösen igaz ez a jelenlegi gazdasági helyzetben, ahol az árfolyam leértékelődése segítheti a hazai exportot, legfőképp a nehéz helyzetbe került turizmust.

FORINTALAPÚ ESZKÖZALAPJAINK ÁRFOLYAMÁNAK ALAKULÁSA 


 A forint árfolyamának változása hat az eszközalapokban lévő devizában kibocsátott értékpapírok forintban kifejezett árfolyamértékére (a forint erősödése esetén az árfolyam csökken, gyengülése esetében pedig nő).

A befektetési egységekhez kötött életbiztosításokhoz választható néhány forint alapú eszközalap vételi árfolyamváltozása az elmúlt 1 év időszakában:Összes eszközalapunk árfolyama itt tekinthető meg.

EURO-S ESZKÖZALAPOKBAN TÖRTÉNT VÁLTOZÁSOK


 Eszközalapjaink kitettsége alapvetően konzervatív, a nagyobb piaci emelkedéseket egyelőre profitrealizálásra, míg egy esetleges nagyobb esést vételekre használunk fel.
Az Euróban denominált részvény típusú eszközalapoknál (Amazonas, EuróRészvény, EuróRészvény Plusz) általánosságban elmondható, hogy a referenciaindexhez képest enyhén csökkentett részvénykitettséget alkalmazunk, mivel az elkövetkező időben részvénypiaci korrekcióra számítunk. 

Az EuróRészvény eszközalapnál a részvénykitettségen belül az amerikai részvénypiac felülsúlyozott, szemben az Európaival, mivel a válságállóbb technológiai vállalatok az amerikai részvényindexben jelennek meg zömében. Az EuróRészvény Plusz eszközalapban a fejlődő piacok közül az Ázsiai és a Távol Keleti piacai felülsúlyozottak a Latin Amerikai régióval szemben.

Az Olympic részvény eszközalapban az Olimpiákat, sporttevékenységeket támogató cégek kapnak szerepet. Az Olimpia elmaradásával e cégek nem értékelődtek lejjebb, a részvények aránya továbbra is felülsúlyozott a referenciaindexhez képest.
Az Új Technológiák eszközalap felülteljesítő a benchmarkhoz képest. A hosszabbtávú befektetést szem előtt tartva több olyan szektorba is fektetünk, melyek a jelenlegi válságban felértékelődhetnek. Ilyenek például az innovációval, technológiai áttörésekkel foglalkozó területek, melyek véleményünk szerint, továbbra is felülteljesítők lehetnek.

MIT VÁRUNK A KÖVETKEZŐ IDŐSZAKBAN?


Az előttünk álló időszakban elsősorban a koronavírus terjedésének alakulása, a gyógyszer és vakcina tesztekkel kapcsolatos hírek, a vállalati gyorsjelentések, illetve a gazdaságok újranyitásának időzítése fogják meghatározni a tőkepiaci hangulatot.

Bár a reálgazdasági folyamatok továbbra is rövidtávú, két negyedévet érintő recesszióról árulkodnak, a tőkepiacokon az elmúlt héten a megnyugvás jeleit tapasztaltuk.

A közel teljes gazdasági-kereskedelmi leállás a publikált makrogazdasági adatokban is megmutatkozik, a kínai GDP adatoktól az amerikai kiskereskedelmi forgalmon át az új munkanélküliek számáig minden adatsor óriási visszaesést mutat. Ezzel szemben a tőkepiacokon a kilengések mérséklődtek, amit a piaci bizonytalanságot jelző félelemindexnek is nevezett VIX Index alakulása is jól mutat: míg március közepén 80, április elején 50 fölötti szinten járt, addig a múlt héten 40 alá esett az érték. A mélypontokhoz képest a részvényárak jelentős emelkedést tudtak elérni, illetve a kötvény- és devizapiacon is a normalizálódás jelei láthatók.

A múlt héten az első negyedéves vállalati gyorsjelentési szezon is kezdetét vette, eddig a nagy amerikai bankok tették közzé a számaikat. Mindegyik bank jelentősen növelte a várható hitelezési veszteségekre képzett céltartalékát, de ezek az intézkedések nem voltak piacmozgató hatással a részvénypiacok egészére.

ESZKÖZALAPOKBAN TÖRTÉNT VÁLTOZÁSOK

Eszközalapjaink kitettsége alapvetően konzervatív, a nagyobb piaci emelkedéseket egyelőre profitrealizálásra, míg egy esetleges nagyobb esést opportunisztikus (a jövőbeni profitrealizálás érdekében létrejött) vételekre használunk fel.

RÉSZVÉNY ESZKÖZALAPOK

A részvény típusú eszközalapokban, (Fejlődő világ részvény, Fejlett világ részvény, Világmárkák, Külföldi részvény, Mozaik I, II, III, Global I, II, III,) továbbra is tartjuk az elvárt referenciaszintekhez képest enyhén csökkentett részvénykitettséget.

Az Innováció eszközalapban jelenleg benchmark feletti a részvénykitettség. Véleményünk szerint azok a szektorok, melyekbe az alap fektet – felhő szolgáltatások, kiberbiztonság, online játékok és kereskedelem, valamint az 5G hálózatok – továbbra is felülteljesítőek lehetnek. A hosszabb távú befektetést szem előtt tartva több olyan trend is felértékelődhet a jelenlegi válságban, melyekbe az alap eddig is fektetett. Az eszközalapban jelenleg is jelentős az 5G kitettség, mely vélhetően fel fog értékelődni, hiszen a hálózat kiépítése és elterjedése felgyorsulhat. A home office elterjedése, valamint az online térben végzett tanulás is abba az irányba mutat, hogy egyre nagyobb szükség lesz az új technológiára.

ABSZOLÚT HOZAMÚ ÉS VEGYES ESZKÖZALAPOK

A vegyes eszközalapokban (Navigáció 5+, 10+, 15+, Dinamikus vegyes, Kiegyensúlyozott vegyes, Konzervatív vegyes, Horizont 5+, 10+, 15+) szintén az elvárt szintekhez képest enyhén csökkentett részvénykitettséget alkalmaztunk.

Az abszolút hozam stratégiával kezelt eszközalapokban (Selection, Tallózó) - kihasználva az elmúlt időszakban történt részvénypiaci visszapattanást, profitot realizáltunk így a részvénykitettséget 15% körüli szintekre csökkentettük.

A Globális abszolút hozam eszközalapban 20%-ra csökkentettük a részvénykitettséget.

KÖTVÉNY ESZKÖZALAPOK

A hozamgörbe laposodására számítunk, ezért bízunk a hosszú futamidejű papírok erősödésében, így azok vásárlását preferáltuk. A hosszú papírok vásárlásával még nem futottunk duration (átlagos hátralévő futamidő) kockázatot, azaz a kezelt portfolióban lévő értékpapírok átlagos futamideje nem haladja meg a benchmarkét, így semleges pozíciót alakítottunk ki a referenciaindexhez képest.

MIT VÁRUNK A KÖVETKEZŐ IDŐSZAKBAN?

Az előttünk álló időszakban elsősorban a koronavírus terjedésének alakulása, a gyógyszer és vakcina tesztekkel kapcsolatos hírek, illetve a gazdaságok újranyitásának időzítése fogják meghatározni a tőkepiaci hangulatot.
Biztosítónk elsődleges célja, hogy ebben a kiélezett tőkepiaci helyzetben információkkal segítsük ügyfeleinket megtakarításaik értékének megóvásában. Kövesse híreinket, tájékozódjon szakértőinktől, és ismerje meg, milyen lépéseket tettünk a megtakarítások védelmében!

2020 február - március során a globálisan iránymutató részvényindexek 30-35%-kal zuhantak. Ez a történelmi gyorsaságú esés jelentős túladottságot eredményezett. Az amerikai jegybank megtette a szükséges válaszlépéseket, kamatcsökkentéseket hajtott végre, precedens nélküli korlátlan mennyiségű eszközvásárlási programot hirdetett, valamint a vezető országok globálisan nagyméretű költségvetési élénkítés bejelentésével reagáltak.

A vezető amerikai, európai részvénypiacok a mélypontokról 15-20%-ot visszapattantak március végére, majd áprilisban további 5%-ot meghaladó emelkedés következett a húsvéti ünnepi hétvégéig.

Összességében tehát, az elmúlt két hétben javultak a hozamok, ezért a jelen helyzet nem indokolta, hogy eszközalapjaink összetételében a múlt hetihez képest jelentősebb változtatásokat hajtsunk végre.

Mit várunk a következő időszakban?

Amennyiben a fertőzöttek új esetszáma és a halálozások csökkenő tendenciát mutatnak a következő hetekben, akkor a tőkepiaci szereplők figyelme még inkább a világgazdaság újraindításának lehetőségei felé fordul. Kínában ez a folyamat már márciusban elkezdődött, a napokban pedig több európai országban bejelentették, hogy szigorú intézkedések mellett, kísérleti jelleggel bizonyos kisebb üzletek, közparkok ismételten nyitva lehetnek az emberek előtt. Ausztriában például a tömegközlekedés – ahogyan az élelmiszer vásárlás is – csak kötelező arcvédő maszk használata mellett lehetséges. A magas kockázatú tömegrendezvények, mint a fesztiválok, sportesemények biztosan az utolsók lesznek a sorban, melyek újra engedélyt kaphatnak.

A jelenlegi helyzetben a recesszió mélységénél – ami a hirtelen leállások miatt egyértelműen várható – fontosabbnak tartjuk a recessziós időszak időbeni elhúzódásának kérdéskörét. Ez fogja ugyanis eldönteni, hogy mennyire lesz átmeneti a kevésbé tőkeerős üzleti szereplők finanszírozási szükséglete (vállalati csődveszély), és mennyivel esik vissza a cégek profitabilitása (a következő egy évre várt jelentős eredmény visszaeséséből pontosan mennyit árazott be eddig a piac).

A tőkepiacok egy extrém pesszimizmus és túladottság után jelenleg optimista szemléletben közelítik meg a járványügyi intézkedések hatásait. Nagyobb válságoknál az egyáltalán nem szokatlan, ilyenkor hatalmas ingadozások jellemzik az indexeket lefelé és felfelé egyaránt, mely az előrejelzések nagyfokú bizonytalanságához és a tőzsdék pszichológiájához köthető. A pozitív hangulatot támogatja a „modern” monetáris szemlélet, a korlátlan likviditás biztosítása. Az amerikai Fed összesen 2300 milliárd dollárnyi kedvezményes hitelkeretet tart fenn háztartások, vállalatok, önkormányzatok számára, továbbá nem befektetési kategóriájú (bóvli) vállalati kötvények vásárlását is bejelentette az amerikai jegybank.

Ugyanakkor ez a válság sem monetáris, sem költségvetési eszközökkel nem oldható meg önmagában. A „V” alakú kilábalást (a gazdasági növekedés gyors felpattanását, pozitív irányba való elmozdulását jelenti) éppen a probléma komplexitása (az egyszerre jelentkező keresleti és kínálati sokk, a járványügyi intézkedések hatásainak bizonytalansága, a sokrétű globális termelési, ellátási láncok sérülése, a fogyasztói attitűdben bekövetkező változások) nem látjuk valószínűnek.

Így inkább „U” alakú válságra érdemes készülni, ahol a gazdasági aktivitás globálisan csak 2020 utolsó negyedévétől kezd érzékelhetően javulni az alacsony negyedéves bázisokról. A mélypontot mindenképpen az aktuális negyedév jelenti majd, de a szolgáltató szektor drasztikus leállása miatt vélhetően a nyári időszak teljesítménye sem fog a normál évekhez közelíteni.

A vezető gazdaságok, régiók aktivitásának újraindítását késleltetheti, hogy a karanténok feloldása még szigorú óvintézkedések mellett is magában hordozhatja a terjedés felfutásának ismételt veszélyét. A fogyasztók többsége, a középkorúak részben kényszerű anyagi okok (például munkanélküliség), az idősebbek pedig saját életük biztonsága érdekében (magasabb veszélyeztetettség) arra kényszerülnek, hogy korábbi életvitelükön érdemben változtassanak, és a nem alapvető cikkekre kevesebbet vagy egyáltalán ne költsenek, amíg nem sikerül megnyugtatóan úrrá lenni a járványon.

Valódi megnyugvást minden bizonnyal csak a tesztelési folyamatban lévő gyógyszeres terápiás kezelések jövőbeni sikerei valamint a 12-18 hónapos időtávon belül reálisnak tekinthető oltóanyag kifejlesztése jelent majd.

Biztosítónk elsődleges célja, hogy ebben a kiélezett tőkepiaci helyzetben információkkal segítsük ügyfeleinket megtakarításaik értékének megóvásában. Kövesse híreinket, tájékozódjon szakértőinktől, és ismerje meg, milyen lépéseket tettünk a megtakarítások védelmében!  
Az elmúlt napokban világszerte nagyon jelentős gazdasági élénkítő intézkedésekről érkeztek hírek, valamint a nyugdíjalapok és más nagy intézményi befektetők is újrasúlyozták negyedéves portfóliójukat, amely jelentős részvényvásárlással járt. Mindezek következtében a vezető amerikai és európai részvényindexek 15-20%-ot emelkedtek idei mélypontjukról. 

Eszközalapokban történt változások

VEGYES ÉS RÉSZVÉNY TÍPUSÚ ESZKÖZALAPOK

A heti eseményekre reagálva, a vegyes és részvény típusú eszközalapokban, (Navigáció 5+, 10+, 15+, Dinamikus vegyes, Kiegyensúlyozott vegyes, Konzervatív vegyes, Horizont 5+, 10+, 15+, Fejlődő világ részvény, Fejlett világ részvény, Amazonas, Mozaik I, II, III, Global I, II, III,) továbbra is tartottuk az elvárt referenciaszintekhez képest enyhén csökkentett részvénykitettséget. 
A részvénykitettséget azoknál az eszközalapoknál (DeLuxe, Világmárkák) is csökkentettük, amelyeknél a pénzáramlások miatt a referenciaszinthez képest jelentősen megnőtt a kockázatos eszközök súlya.

ABSZOLÚT HOZAMÚ ESZKÖZALAPOK

Az abszolút hozam stratégiával kezelt eszközalapokban (Selection, Tallózó) az elmúlt időszakban történt részvénypiaci visszapattanásnak köszönhetően profitot realizáltunk így a részvénykitettség 20% alá került. A volt Ergo Biztosító ügyfeleinek kínált Globális eszközalapban továbbra is tartjuk a korábban is jellemző 20-25% közötti részvénykitettséget.
KÖTVÉNY TÍPUSÚ ESZKÖZALAPOK

A kötvénypiac volatilitásának kihasználására törekszünk, azaz magasabb hozam mellett növeljük a kitettséget. A kötvényportfoliókat a referenciaindexhez képest semlegesre állítottuk, vagyis az árfolyam beesése után kötvényeket, kötvény etf-eket (tőzsdén kereskedhető kötvény befektetési jegyek, melyek nagyfokú diverzifikációt tesznek lehetővé) vásároltunk, így a kötvények alulsúlyozása megszűnt.
   

Mit várunk a következő időszakban?

Április elejétől újra bizonytalanabb, nagyobb kilengésekkel járó időszak elé nézünk. A koronavírus járvány a néhány héttel ezelőtt becsülthez képest hosszabb lefutású lehet, így a karantén-intézkedések is várhatóan tovább maradnak érvényben. Számos kormány jelentette már be az eredeti korlátozó intézkedések meghosszabbítását. Ezek a fejlemények a vártnál nagyobb gazdasági visszaeséssel, és a válságból való lassabb kilábalással járnak.  

Egyre több elemző számít gyors, V alakú (a piacok gyors felpattanása, pozitív irányba való elmozdulása) helyett hosszabban elhúzódó, W (több egymást követő felpattanás és összeomlás) vagy U alakú (későbbre nyúló pozitív irányú elmozdulás) gazdasági kilábalásra.

A gazdasági nehézségek rövidtávon a vállalatok eredményességére is rányomják bélyegüket, a részvénypiacokon a következő hetekben elképzelhető a korábbi mélypontokra való visszaesés is.

Azonban továbbra is azt gondoljuk, hogy középtávon a részvénypiacok a kötvényeknél jóval magasabb várható hozamot fognak biztosítani. A legalább egy éves időhorizonttal rendelkező befektetők számára ezért továbbra is részvénypozíciók tartása, illetve óvatos növelése ajánlott az előttünk álló hónapokban.

Biztosítónk elsődleges célja, hogy ebben a kiélezett tőkepiaci helyzetben információkkal segítsük ügyfeleinket megtakarításaik értékének megóvásában. Kövesse híreinket, tájékozódjon szakértőinktől, és ismerje meg, milyen lépéseket tettünk a megtakarítások védelmében!  


 Az elmúlt napokban számos pozitív hír érkezett globálisan, melyek közül a Fed – precedens nélküli – eszközvásárlási programja és a bejelentett, célzott amerikai és német fiskális stimulus emelhető ki. A gazdaságélénkítő intézkedések mellett további pozitív hír, hogy Lombardiában a fertőzöttek számának emelkedési dinamikája lassulni látszik a hetekkel korábban bejelentett rendkívül szigorú karantén intézkedéseknek köszönhetően.

Ezzel együtt a járvány globális terjedésével kapcsolatban természetesen nem nyugodhatunk meg, a tőkepiacok azonban vélhetően túllendültek a múlt hét elején a bizonytalanság és a pánik tetőzésén.   

Mit változtattunk az alapjaink összetételében?

Az utóbbi hetekben a vegyes és részvény típusú eszközalapokban, (Például: Navigáció 5+, 10+, 15+, Horizont 5+, 10+, 15+, Fejlődő világ részvény, Fejlett világ részvény, Mozaik I, II, III, Global I, II, III, Világmárkák,) az elvárt referenciaszintekhez képest csökkentett részvénykitettséget alkalmaztunk, amelyet, a fentiek tükrében már indokoltnak tartunk fokozatosan visszaemelni. A kockázatos eszközök részarányát tehát több lépcsőben, körültekintő módon, a következő 1-2 hónapban szignifikánsan növelni tervezzük.

A Magyar Részvény és Hazai Részvény eszközalapokban szelektíven vásároltunk részvényeket, kihasználva a hirtelen árfolyamesést. A blue-chip (a legnagyobb forgalmú, leglikvidebb és legnagyobb kapitalizációjú papírok) részvények közül az OTP könyv szerinti értéke közelébe gyengült. A small-cap (melyek a kis kapitalizációjú cégeket jelölik) papírokat tekintve továbbra is több olyan céget látunk, mely mélyen valós fundamentális értéke alatt mozog.

Az abszolút hozam stratégiával kezelt eszközalapokban (Selection, Tallózó) - köztük az Ergo Biztosítótól átvett Globális eszközalapban - továbbra is tartjuk a korábban is jellemző 20-25% közötti részvénykitettséget.

A normál tőkepiacokon, ha a részvények esnek, a befektetők menekülnek a biztonságosabb kötvénypiac irányába, vásárolják azt. Ebben a speciális helyzetben azonban nem ez történt az elmúlt időszakban. A likviditás érdekében, hogy fenntartsák azt, a kötvényeket is adták, melynek következtében a hozamok egy nap alatt is akár 1 %-ot emelkedtek, az átértékelődés hatására akár 3-4 %-os árfolyamveszteséget lehetett látni a hosszú kötvényportfolióknál. A jegybanki lazítások hatására a kötvényhozamok normalizálódtak és az átértékelődés javított a teljesítményen.

A Kötvény és Hazai Kötvény eszközalapokat jelenleg futamidőben neutrálisan menedzseljük a benchmarkhoz képest. Enyhén rövidebb futamidővel kezdtük a gyengülő időszakot, majd a kötvény eszközalapba magas hozam mellett hosszú papírokat vásároltunk, majd realizáltuk rajta a profitot. Továbbiakban is igyekszünk kihasználni a piac volatilitását, azonban extrém futamidő kockázatot nem kívánunk vállalni.

A Világjáró kötvény eszközalapban a high yield (nagyobb kockázatú, magasabb kamatot ajánló, általában vállalati kötvények ) kötvények alulsúlyozásra kerültek, így kisebb veszteséget mutattunk ki a referenciaindexhez képest. A jegybanki döntések segíthetik ezen kötvény ETF-ek (tőzsdén kereskedhető kötvény befektetési jegyek, melyek nagyfokú diverzifikációt tesznek lehetővé ) javulását, ezért a közeljövőben ezeket a papírokat benchmark szintre emeljük. 

Mit várunk a következő időszakban?

A következő 1-2 hónapban arra számítunk, hogy az iránymutató részvényindexek esetében az elmúlt hetekben látott piaci mélypontok támaszt adhatnak az árfolyamoknak.

Ezzel együtt magas maradhat a volatilitás, így továbbra is nehezen kereskedhető időszakra kell készülni.

A hangulatot továbbra is a fertőzések számának alakulása és földrajzi terjedése, a gazdaságpolitikai válaszlépések, illetve a megjelenő gazdasági mutatószámok, vállalati menedzsment várakozások fogják alakítani.

Egyelőre bizakodni lehet abban, hogy a nyár eleje már pozitív elmozdulást mutat majd a mélypontokról, köszönhetően a kínai termelés visszatérésének és a gyors, célzott segítséget nyújtó gazdaságpolitikai reakcióknak.       

Eszközalap-figyelő


A koronavírus járvány terjedésének híre február végére a pénzpiacokon negatív fejleményeket okozott. Ekkorra vált ugyanis bizonyossá, hogy nem sikerül megakadályozni a vírus világjárvánnyá alakulását. 

Bár Kínában és Dél-Koreában már jelentősen csökken az új megbetegedések száma, Európában napról-napra gyorsul a vírus terjedése. Így az európai országok markáns válaszlépéseket tettek, melyek közül kiemelkedik Olaszország, mely az ország egész területére karantént rendelt el.

A világ vezető jegybankjai nagyon jelentős lazításba kezdtek, az ausztrál jegybank 0.25%-kal, az amerikai Fed 0.50%-kal csökkentette az irányadó kamatlábat, ami a vállalati szektornak segítséget nyújthat hiteleik törlesztésében. Továbbá a gazdasági visszaesés csökkentésének érdekében a világ vezető országainak pénzügyminiszterei közös állásfoglalást fogalmaztak meg a koordinált költségvetési élénkítés mellett.

A tőkepiacokon egy pozitív és egy negatív olvasatra is fel lehet készülni. Az előbbi egy rövidebb hatású visszaeséssel számol, míg az utóbbi egy elhúzódó gazdasági gyengélkedéssel. 
Központi várakozásunk továbbra is az, hogy az első félévben elveszett gazdasági teljesítmény jelentős része a második félévben materializálódik, és egy esetleges rövid recessziót követően a víruspánik előtti szintekre rendeződhet vissza a globális gazdaság teljesítménye.
A portfólió menedzserek folyamatosan követik a frissülő híreket a vírus terjedésével kapcsolatban. Az abszolút hozam stratégiával kezelt eszközalapokban (Selection, Tallózó) jelentősen, 10% alá lett csökkentve a részvénykitettség. A benchmark követő részvény, illetve vegyes eszközalapokban zömében az elvárt referenciaszint alá került a részvénykitettség.

Mit tehetnek most a befektetők?

A következő 1-2 hónapban még nehezebb időszak jöhet a tőkepiacokon, melyet a vírus terjedéséről közölt hírek valamint az ellene védelmet nyújtó, kifejlesztés alatt álló oltóanyagokról érkező hírek mozgathatnak leginkább. A vezető részvényindexekben további nagy mozgások várhatóak, és jó eséllyel látogathatnak meg újabb lokális mélypontokat. 
Emiatt kiemelten fontos a befektetési egységekhez kötött életbiztosítások esetében az aktuális portfóliók áttekintése, értékelése és esetlegesen a portfóliók átrendezéséről vagy a kivárásról döntést hozni. A döntésben segítséget jelenthetnek a honlapunkon időszakosan megjelenő aktuális piaci információk, az eszközalapok árfolyam alakulásának rendszeres figyelése, a honlapunkon elérhető portfólióajánló valamint a biztosítási tanácsadóikkal történő konzultáció. 

Azon ügyfeleinknek, aki a következő pár hónapban lejáró befektetési egységekhez kötött életbiztosítással rendelkeznek, javasoljuk, hogy az elérési szolgáltatás igénylése előtt tekintsék át portfóliójukat és mérlegeljék a szerződés meghosszabbításának lehetőségét. A meghosszabbítással elkerülhető a lejáratkori esetlegesen alacsony árfolyamok következtében történő azonnali veszteség realizálása.

A volatilis árfolyamváltozások miatt a kivárás indokolt, így elkerülve a hozamcsökkenés okozta átmeneti veszteség realizálását. Egy hirtelen, meggondolatlan reakció hosszú távon negatív következményekkel járhat, mert most azonnali veszteségként realizálhatja a jelenleg tapasztalható hozamcsökkenéseket. 
Várakozásunk szerint a vírus jelentette fenyegetések a második-harmadik negyedévben rendeződhetnek, míg a beinduló gazdasági élénkítés támogató környezetet teremthet a kockázatos eszközöknek a vírus jelentette riadalom elmúlta után is.