díjtámogatott növénybiztosítás


generali-mezogazdasag-dijtamogatott
A mezőgazdasági termelők öngondoskodáson alapuló felelősségének megerősítése érdekében a magyar Kormány az aktív mezőgazdasági termelők részére bizonyos típusú mezőgazdasági biztosítások esetében díjtámogatással kívánja előmozdítani a kockázatmegelőzést és -kezelést.

Növénybiztosítás: AKCIÓ RÉGI ÉS ÚJ ÜGYFELEINKNEK! 

2021. november 1. és április 15. között 2 új akcióval is készültünk régi és új ügyfeleink számára. Ha ebben az időszakban köt új növénybiztosítás szerződést, vagy régi partnerünkként megteszi az éves adatközlést 2021. november 1. és 2022. április 15. között, akkor lehetősége van választani, hogy melyik akcióban szeretne részt venni.

Önrész akciónkban 2022-ben önrész levonása nélkül fizetjük ki a jégkárt bármely termesztett növényi kultúrára akkor, ha a hagyományos, díjtámogatott vagy kiegészítő Generali növénybiztosítás mellé az adatközlést követően Önrész záradékot is kér.

Az Extra előre megadott kármentességi kedvezmény akciót választhatja akár hagyományos, akár díjtámogatott növénybiztosítás esetében. 
Ha ebben a növénybiztosítási akcióban szeretne részt venni, akkor a díj 30%-át nem kell befizetnie addig, amíg az adott biztosítási évben a befizetett, kedvezményekkel csökkentett díjhoz mért kárhányad nem haladja meg a 30%-ot. Ha az adott biztosítási év folyamán a fenti kárhányad mégis meghaladná a 30%-ot, akkor a kárkifizetés során utólagosan – az önrész mellett - levonjuk az extra kedvezményt.


Ha ebben az akcióban szeretne részt venni, akkor a díj 30%-át nem kell befizetnie addig, amíg az adott biztosítási évben a befizetett, kedvezményekkel csökkentett díjhoz mért kárhányad nem haladja meg a 30%-ot.

Ha az adott biztosítási év folyamán a fenti kárhányad mégis meghaladná a 30%-ot, akkor a kárkifizetés során utólagosan – az önrész mellett - levonjuk a kedvezményt. 

Hogyan vehet részt az akcióban?

 • Ha Ön régi partnerünk: tegye meg az éves adatközlését biztosításközvetítőjénél 2021.11.01 - 2022. 04.15. között, és jelezze az adategyeztetés során biztosításközvetítőjének, hogy szeretne részt venni ebben az akcióban.
 • Ha most szerződik: kösse meg biztosítását 2021.11.01 - 2022. 04.15. között, és jelezze a szerződéskötés során, hogy szeretne részt venni ebben az akcióban.

Nézzünk egy példát: hogyan alakul a kárkifizetés, ha Ön az Extra előre megadott kármentességi akciót választotta?

Tegyük fel, hogy biztosításának éves díja 1.000.000 Forint, és az önrész mértéke 10%. Ha az Extra előre megadott kármentességi akciót választja, akkor a 700.000 Forintot kell befizetnie biztosítási díjként.

Mi történik, ha részt vett az akcióban, és 2022-ben kára lesz, 150.000 Forint értékben?

A kárhányadot a nettó, azaz a hozzánk beérkezett díjhoz mérjük. Példánkban ez a befizetett díj 700.000 Forint, amelynek a 30%-a 210.000 Forint. Ha e feletti lenne a kár mértéke, akkor nem tudná érvényesíteni az Extra előre megadott kármegelőzési kedvezményt.

Mivel a kár értéke 150.000 Forint és ez nem éri el a 30%-os kárhányadot, ezért ebben az esetben kifizetjük a 150.000 Forint kárt a 10%-os önrésszel – 15.000 Forinttal – csökkentve. Az Öné 135.000 Forint, és továbbra sem kérjük befizetni a 300.000 Forint előre megadott kármentességi kedvezményt. 

Ha a kár összege viszont 600.000 Forint, akkor a befizetett 700.000 Forint esetében a kárhányad meghaladja a 30%-ot, így az Extra előre megadott kármegelőzési kedvezményt nem tudja érvényesíteni emiatt.  Ekkor a kárkifizetésből levonjuk a 300.000 Forint extra kedvezményt, levonjuk a 600.000 Forintos kárra vonatkozó 60.000 Forint önrészt, és kifizetjük 240.000 Forintot.

Mi a helyzet akkor, ha 2022-ben több kár is keletkezik az Ön által termesztett növényi kultúrában?

Tegyük fel, hogy az első kár mértéke 150.000 Forint. Ebben az esetben a fentiek szerint kifizetjük a kár értékét. Ha viszont a következő kár értéke 350.000 ezer Forint, akkor ebben az esetben a kár mértéke összesen 500.000 Forint, ami meghaladja 30%-os a kárhányadot. Ekkor levonjuk a 350.000 Forintból a 300.000 Forint Extra előre megadott kármegelőzési kedvezményt, valamint a 35.000 Forint önrészt, és kifizetjük a 15.000 Forintot.
Ha részt vesz a növénybiztosítás akciónkban, 2022-ben önrész levonása nélkül fizetjük a jégkárt minden Ön által termeszteni kívánt növényi kultúrára.

Hogyan vehet részt az akcióban?

 • Ha Ön régi partnerünk: tegye meg az éves adatközlését biztosításközvetítőjénél 2021.11.01 - 2022. 04.15. között, és válassza az Önrész záradékot hagyományos, díjtámogatott vagy kiegészítő Generali növénybiztosítása mellé.
 • Ha most szerződik: kösse meg növénybiztosítását 2021.11.01 - 2022. 04.15. között, és válassza az Önrész záradékot újonnan kötött hagyományos, díjtámogatott vagy kiegészítő Generali növénybiztosítása mellé.

 Ki veheti igénybe díjtámogatott mezőgazdasági biztosításainkat?

 • A törvényi szabályozás értelmében a biztosítás szerződője a mezőgazdasági és vidékfejlesztési támogatási szervnél nyilvántartásba vett aktív mezőgazdasági termelő lehet.
 • Mezőgazdasági támogatást csak a mezőgazdasági és vidékfejlesztési támogatási szervnél regisztrált mezőgazdasági termelő kaphat.

Ki veheti igénybe díjtámogatott mezőgazdasági biztosításainkat?

 • A törvényi szabályozás értelmében a biztosítás szerződője a mezőgazdasági és vidékfejlesztési támogatási szervnél kérelemre nyilvántartásba vett aktív mezőgazdasági termelő lehet.
 • Mezőgazdasági támogatást csak a mezőgazdasági és vidékfejlesztési támogatási szervnél regisztrált mezőgazdasági termelő kaphat.

FELKELTETTÜK ÉRDEKLŐDÉSÉT?

Kérje visszahívásunkat, és munkatársunk segít Önnek a részletekkel!

KÖSZÖNJÜK ÉRDEKLŐDÉSÉT, KOLLÉGÁNK HAMAROSAN FELHÍVJA ÖNT ÉS MINDEN KÉRDÉSÉRE VÁLASZOL.

Milyen törvény szabályozza és hol találok pontos leírást a díjtámogatási rendszerről?

A díjtámogatásban részesíthető mezőgazdasági biztosítás támogatási rendszerét a 2011. évi CLXVIII számú, a mezőgazdasági termelést érintő időjárási és más természeti kockázatok kezeléséről szóló törvény szabályozza, valamint a „Mezőgazdasági biztosítás díjához nyújtott támogatás” című Felhívás tartalmazza.


Milyen, díjtámogatásban részesíthető biztosítási védelmet választhatok?


Az ’A’ és ’B’ típusú biztosítások által védelemben részesített növényi kultúrák felsorolása megtalálható a Felhívásban.


A' típusú növénybiztosítási csomag

 • jégesőkár
 • aszálykár
 • mezőgazdasági árvízkár
 • felhőszakadás kár
 • viharkár
 • őszi fagykár
 • téli fagykár
 • tavaszi fagykár

'B' típusú biztosítások
 • 'B' típusú jégesőkár biztosítás
 • 'B' típusú vihar- és homokveréskár biztosítás
 • 'B' típusú őszi fagykár-biztosítás 
 • 'B' típusú téli fagykár-biztosítás 

'C' típusú mezőgazdasági biztosítási szerződés


3 féle 'C' típusú mezőgazdasági biztosítási szerződést kínálunk ügyfeleink számára azokra a növényi kultúrákra, amelyek nem biztosíthatóak a ’B’ típusú biztosítással:
 • 'C' típusú jégesőkár biztosítás
 • 'C' típusú viharkár-biztosítás homokverés kockázattal
 • 'C' típusú téli fagykár-biztosítást


Miért érdemes díjtámogatásban nem részesülő kiegészítő biztosítást is kötni?

 • Az önrészben rejlő kockázatok csökkentésére: A törvény értelmében a díjtámogatásban részesíthető mezőgazdasági biztosítások önrészei viszonylag magasak. Az önrészben rejlő kockázatok csökkentésére ajánljuk kiegészítő biztosításunkat, amely mindegyik, (A, B, C) típusú biztosításhoz megköthető.
 • Szolgáltatás tűzkárokra is: KIegészítő biztosítás esetén nem csak a természeti eredetű tűzkároknál fizetjük ki a kárt, de akkor is, ha például egy égő cigarettacsikk miatt keletkezik tűz a biztosított növényi kultúrában. A kár kifizetésének feltétele, hogy tűzoltóság által kiállított tűzvizsgálati jegyzőkönyv átadásra kerüljön a kárszakértőnek.
 • Lehetősége van a hozamemelésre: Abban az esetben, ha nem tudja megadni a biztosított növényállomány elmúlt 5 éves hozamait és amiatt országos vagy megyei átlaghozamon biztosítja azokat, akkor - egyfajta előgondoskodásként - , a kiegészítő biztosítás választásával lehetősége van ezt a hozamot akár 10, 20, vagy 30%-kal megemelni az összes, a szerződésben foglalt terményre vonatkozóan.


Nem talált választ a kérdésére? Keressen minket bizalommal!
 
 
 
 

letölthető dokumentumok

Ügyféltájékoztató és a biztosítási szerződésre vonatkozó általános rendelkezések

Általános vagyonbiztosítási feltételek

Agrárőr - biztosítási termékismertető

Vállalati vagyonbiztosítási szerződések feltételei (VVSZF)

Díjtámogatott biztosítások feltételfüzete, 2022.

Kiegészítő biztosítás díjtámogatott biztosításhoz

Díjtámogatott növénybiztosítások - termékismertető

Növénybiztosítási feltételgyűjtemény

Hagyományos növénybiztosítás - Biztosítási termékismertető

VII. Önrész záradék

IV.B. EXTRA záradék - Növénybiztosítások extra kármentességi szolgáltatása

Agrárőr mezőgazdasági biztosítások különös feltételei (AMBKF)

IV.b. sz. záradék A mezőgazdasági biztosítások kármentességi szolgáltatása