Fundamenta-Lakáskassza Lakás-takarékpénztár


Fundamenta lakáskassza Az első lépéstől az utolsó simításokig: Fundamenta-Lakáskassza lakásszámla

 

Mi a lakásszámla?

Életünk talán legnagyobb és folyamatos kihívása, hogy ideális otthont teremtsünk magunknak. Ez a feladat egész életünket végigkíséri: az első lakás megvásárlásától egy tágasabb családi fészek megszerzésén át egy szebb, kényelmesebb otthon kialakításáig.
Azért, hogy ezt az otthont megteremthesse, kössön Ön is Fundamenta lakásszámla szerződést, hogy kihasználhassa az egyes termékek által nyújtott legfőbb előnyöket.

A lakásszámla olyan - államilag támogatott – megtakarítási forma, amely havi, rendszeres befizetés mellett, a megtakarítási időszak (jelenleg 49-120 hónap között a kínált módozatok futamidejétől függően) végén kedvező, lakáscélú kölcsönlehetőséget is biztosít. Így az otthonteremtéssel kapcsolatos terveit nagyobb pénzügyi keretből tudja megvalósítani.

Lakásszámla elemei:

Havi megtakarítások + betéti kamatok + állami támogatás + lakáscélú kölcsön = teljes szerződéses összeg

A lakásszámla sajátossága, hogy zárt rendszerben működik, azaz mind a betéti, mind a hitelkamatok a teljes futamidőre rögzítettek. Így a vállalt havi pénzügyi terhek előre jól kiszámíthatóak, és két jól elkülöníthető részből áll, egy megtakarítási és hitelszakaszból. A lakáscélú betétgyűjtést az állam úgy ösztönzi, hogy az éves megtakarítás után támogatást nyújt az előtakarékoskodónak.

A megtakarítási idő letelte után, amely a törvény szerint minimálisan 4 év, az előtakarékoskodó módozattól függően évi 3,9%-os fix kamatozású lakáshitelt igényelhet a lakás-takarékpénztártól (THM 5,12-5,22).

Ideális megoldások

A sok lehetőség közül Ön kiválaszthatja azt a konstrukciót, amely leginkább illeszkedik elképzeléseihez.
Az alábbi táblázatban bemutatjuk, hogy a különböző megtakarítási időszakok végén mekkora szerződéses összeg állhat rendelkezésére, mellyel megvalósíthatja lakásterveit.

Szerződéses összeg (Ft): a tervezett betét, állami támogatás, kamatok és a felvehető kölcsön összege. Ön erre az összegre köt szerződést, s a kiutaláskor (megtakarítási időszak után 3 hónappal) ezt az összeget fogja megkapni, ha a hitelrészt is igénybe veszi.

Gyors futamidő (4 év 4 hónap)

Gyors futamidő (4 év, 4 hónap)

Normál futamidő (6 év 7 hónap):

Normál futamidő (6 év, 7 hónap)

Standard futamidő (8 év 3 hónap):

Standard futamidő (8év, 3 hónap)

Hosszú futamidő (10 év 3 hónap)

Hosszú futamidő (10 év, 3 hónap)

Fontos! Amennyiben Ön havonta 20 ezer forintnál többet szeretne megtakarítani, vagy a maximális szerződéses összegnél nagyobb összegre van szüksége, a többi családtagja részére is köthet szerződést. Így megtöbbszörözheti az állami támogatást!

Előnyök az Ön számára:

 • Megtakarításait az állam az Ön befizetésének 30%-ával támogatja
 • Kamatadó-mentes befektetési forma
 • Egyes megtakarításaira akár évi 10,56%-os garantált hozam is elérhető
 • Forint alapú lakáskölcsön a megtakarítási idő után, évi fix 3,9%-os (referencia THM 5,23%) kamattól
 • Futamidőtől függően napi két kávé árából 8 000 000 forinthoz juthat megtakarításai és kölcsönünk segítségével, mely összeg családtagjaira kötött szerződésekkel –egy négytagú család esetén- a 32 000 000 forintot is elérheti
 • Szükség esetén a megtakarítási idő lejárta előtt Megelőlegező hitelt igényelhet
 • Az összeg felhasználható új és használt ingatlan vásárlásra, vagy felújításra, modernizálásra, legyen szó ablakcseréről vagy új konyhabútor beépítéséről
 • Mostantól gond nélkül köthet új szerződést családtagjai számára, így nem csak a rendelkezésre álló összeget többszörözheti meg, de ha időben megköti a szerződést, akkor gyermekét az iskola elvégzésekor akár egy kisebb lakáshoz is hozzásegítheti

Nézzünk egy példát!

Ön 4 év és 1 hónapon át havi 20 000 Ft-ot fizet be lakástakarék számlájára.
Így az összes befizetése 980 000 Ft, melyre összesen 321 843 Ft kamat és állami támogatás jár. Ez a befektetés 4 év és 1 hónapon át évi 10,54% garantált hozamot biztosít!
A megtakarítási időszak lejáratkor ezen felül Ön 1 918 157 Ft összegű hitelt igényelhet fix évi 3,9%-os kamatra (THM 5,12-5,22)%. Ebben az esetben Ön 3 220 000 Ft szerződéses összegre köt szerződést.

A 2009. július 1-je előtt aláírt 8 éves lakástakarék-betétszerződések teljes megtakarítási része (saját megtakarítás, állami támogatás és betéti kamatok) a kiutalást követően szabadon felhasználható; vagyis nemcsak lakáscélra, hanem igazolás nélkül bármire felhasználható. A 2009. június 30-a után kötött lakás- előtakarékossági szerződések esetén – figyelemmel a lakás-takarékpénztárakról szóló 1996. évi CXIII. törvény 2009. július 1. napján hatályba lépett módosítására - megszűnt a szabad felhasználás lehetősége, tehát a kifizetett betét, állami támogatás és kamatai lakáscélú felhasználását 8 év megtakarítási idő eltelte esetén is igazolni kell.

Kinek érdemes takarékoskodnia?

Mindazoknak,

 • akik első lakásuk megvásárlását tervezik,
 • akik a jövőben lakást vagy házat szeretnének cserélni,
 • akik jelenlegi otthonukat szeretnék felújítani, átalakítani, korszerűsíteni,
 • akik gyermekeik jövőjéről szeretnének gondoskodni,
 • akik a lakásszövetkezeteknek és társasházaknak, amelyek a közös tulajdonban lévő épületrészek felújítását, korszerűsítését tervezik.

Biztonság

Az Ön megtakarítása biztonságban van hitelintézetünknél. A garanciát nem csak az MNB által is folyamatosan vizsgált prudens működés, és a tőkeerős nemzetközi tulajdonosi háttér, hanem az Országos Betétbiztosítási Alap biztosítása is jelenti.
Ha többet szeretne megtudni arról, hogyan vigyázunk az OBA-val együtt az Ön pénzére, mit jelent a betétbiztosítás, milyen pénzügyi garanciákat vállal a biztosítóintézet, látogasson el a www.oba.hu weboldalra!

Online igénylés esetén, adatait biztonságosan kezeljük, cégeink fejlett technikai háttere, kimagasló biztonsági rendszere a biztosíték arra, hogy mind az Ön adatai, mind pedig az Ön pénze tökéletes biztonságban van.

Fundamenta-Lakáskassza Zrt.

A Fundamenta-Lakáskassza Lakás-takarékpénztár Zártkörűen Működő Részvénytársaság (Fundamenta-Lakáskassza Zrt.) 2003. július 1-e óta működik jelen formájában, a Fundamenta Rt. és a Lakáskassza-Wüstenrot Rt. fúziója nyomán.

A társaság többségi tulajdonosa a 75 éves múlttal rendelkező Bausparkasse Schwäbisch Hall AG, az ügyfelek számát tekintve Európa legnagyobb lakás-takarékpénztára, amely a világ számos országában alapított már sikeres leányvállalatot, így Csehországban, Szlovákiában, Romániában, sőt Kínában is. Részvényesek továbbá még az Ausztriában és Németországban szintén nagy hagyományokkal rendelkező Wüstenrot csoport, a Generali Biztosító Zrt., a UniCredit Bank Hungary Zrt., valamint a Magyarországi Volksbank Zrt.