Kötelező biztosítás

Megbízható védelem autósoknak kedvezményekkel, egyénre szabható biztosítással és rugalmas szolgáltatásokkal.

KÖTELEZŐ BIZTOSÍTÁS KALKULÁTOR

Kösd meg biztosításod otthonod védelméből online.

KISZÁMOLOM  MEGKÖTÖM

 

Ha balesetet okozol, a saját kötelező biztosításod az okozott kárt fogja fedezni, de a saját autódat ért kárt nem. Köss új* köteleződ mellé Önvédelem biztosítást, így ha balesetet okozol, az Önvédelem biztosítás megfizeti a saját autódban keletkezett töréskárt, és saját magad és autódat is biztonságba tudhatod. Önvédelem biztosítás 5 évesnél idősebb, de legfeljebb 15 éves autókra köthető. Az Önvédelem biztosításról bővebben ezen az oldalon, a Kiegészítő biztosítások közt olvashatsz.

ÉLJ A KEDVEZMÉNYEKKEL, ÉS IGAZÍTSd IGÉNYEIdHEZ KÖTELEZŐ BIZTOSÍTÁSodaT A GENERALIVAL!

Ez a biztosítás személyes találkozó nélkül is megköthető tanácsadónkkal. Kérd visszahívásunkat, és munkatársunk segít a megfelelő csomag kiválasztásában és a díjszámításban!

KÖSZÖNJÜK ÉRDEKLŐDÉSedeT, KOLLÉGÁNK HAMAROSAN FELHÍV, ÉS MINDEN KÉRDÉSedRE VÁLASZOL.

Ha már ügyfelünk vagy, és a meglévő szerződéseddel, biztosításoddal kapcsolatban szeretnél ügyet intézni, kérlek, kattints ide
Egy autós számára minden nap új izgalmakat tartogat. Előfordulhat, hogy figyelmetlenek vagyunk, vagy rajtunk kívül álló okok miatt ütközünk neki egy másik kocsinak. Kiruccanunk vidékre, és egy útra kirohanó szarvas, vagy éppen egy méretes kátyú okoz kellemetlen meglepetést. A kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás (kgfb) megtéríti a másnak okozott károkat, kiegészítő szolgáltatásainkkal pedig megkímélheted magad a felesleges bosszúságtól. Számold ki kötelező felelősségbiztosításod díját kötelező kalkulátorunk segítségével!


Mik az előnyei a Generali kötelező biztosításának?


 • Jelentősen csökkentheted felelősségbiztosítása díját számos kedvezményünknek köszönhetően.
 • Az Autós segélyvonalat, az Autóstárs jogvédelem biztosítást és Bennülők balesetbiztosítását szolgáltatási szinttől függően díjmentesen is kínáljuk.
 • Értékes pluszvédelem már évi pár ezer forintért: ha nálunk kötöd meg kötelező biztosításodat kiegészítő biztosításainkkal, akkor választásodtól függően pl. kátyúkár, poggyászkár, vad- és háziállatkár vagy természeti károk esetén is védelemben részesülsz. 
 • Percek alatt, online megkötheted, és így e-kommunikációs kedvezmény is jár: akár különleges használati módok és járműkategóriák esetében is. 
 • Tőkeerős, nemzetközi nagyvállalat pénzügyi védelmét élvezheted.

KINEK AJÁNLJUK ELSŐSORBAN? Azoknak, akik saját magukat, illetve kocsijukat is szeretnék biztonságban tudni, és akiknek szükségük van egy megbízható társra az autójukkal kapcsolatos problémák gyors és egyszerű megoldásában.


MILYEN KIEGÉSZÍTŐ SZOLGÁLTATÁSOKAT VÁLASZTHATsz a kötelező biztosításod mellé?generali autós assistance

Ha Autós segélyvonal kiegészítőt, Baleseti assistance szolgáltatást vagy Műszaki segítségnyújtás szolgáltatást
  választasz, a Generali Autós Assistance-t a nap bármely órájában hívhatod a (36-1) 458-4451 telefonszámon vagy bejelentésedet megteheted online ide kattintva.

FONTOS: mindegyik kiegészítő biztosítás személyautókra vagy maximum 3,5 tonna össztömegű teherautóra vonatkozik. Kiegészítő biztosítás csak új kötelező biztosítás mellé köthető.

A baleseti statisztikák szerint egy átlagos ütközés során akár több százezer forintos kár is keletkezhet. Amennyiben nem rendelkezel teljes körű casco biztosítással, a saját autódban keletkezett kár javításának költségét is fedezned kell. Azoknak ajánljuk, akik a saját autójuk számára is teljes körű védelmet szeretnének egy olyan koccanásos baleset esetén, ahol ők okozták a kárt, és az autó életkora 5 és 15 év közötti.


Mit tartalmaz az önvédelem biztosítás?


Ha baleset során kárt okozol, és nem rendelkezel casco biztosítással, a biztosítás megtéríti a saját járművedben keletkezett töréskárt önrész levonása mellett. 


Milyen károk után térít a biztosító?

 • Ütközés  másik járművel 
 • Közlekedési baleset gyalogos személlyel 
Az önrészesedés mértéke 10%, de minimum 50 000 Ft. Ez azt jelenti, hogy ha kár keletkezik, akkor abból neked 50 000 Ft-ot kell állnod. Azaz, ha a kár 55 000 Ft, akkor 50 000 Ft-ot te állsz, a fennmaradó 5 000 Ft-ot a biztosító. Ez a számításmód 500 000 Ft értékű kárig él. Ha viszont a kár 600 000 Ft, akkor te csak 60 000 Ft-ot kell fizetsz, és 540 000 Ft-ot mi térítünk, hiszen ebben az esetben a 10% már meghaladja az 50 000 Ft-ot.


Hol érvényes az önvédelem biztosítás?


A biztosítás a Magyarország területén bekövetkezett károkra terjed ki.


a Kárrendezés menete


Kiterjedt kárrendezési hálózatunknak köszönhetően gyorsan és egyszerűen jelentheted károd, 
egyes partnerszervizeink kárfelvételi jogosultsággal is rendelkeznek, így gyorsítva a kárrendezés folyamatát.


Autós segélyvonal kiegészítő biztosítás – díjmentes szolgáltatásunkat a nap bármely órájában hívhatod: +36 (1) 458-4451 vagy bejelentésedet megteheted online ide kattintva.

MIT TARTALMAZ az autós segélyvonal?

 • Helyszíni javítás megszervezése
 • Autómentő küldése
A biztosítás Európa területére érvényes. Európa földrajzi értelemben értendő, azaz a volt Szovjetunió
utódállamainak ázsiai területére és Törökország ázsiai területére a biztosítási védelem nem
terjed ki.
Az állatok akár potenciális veszélyforrást is jelenthetnek számunkra – különösen ősszel és tavasszal. Gondolj csak az erdők, mezők melletti utakra, ahol a vadak vonulnak, vagy a gazdátlan, elkóborolt háziállatokra. Az állat méretétől függően kocsinkban egy ütközés során jelentős kár is keletkezhet, sőt akár javíthatatlanná is válhat.
A kötelező felelősségbiztosítás mellé választható vad- és háziállatkár biztosítás szolgáltatás felső határa: 100 000 Ft/év.


Mit tartalmaz ez a kiegészítő?


Ez a biztosítás akkor jelent segítséget, ha vad- vagy háziállattal ütközöl, és autódban emiatt keletkezik kár. 

Hol érvényes a vad- és háziállatkár biztosítás?


Magyarország területén érvényes a biztosítás.

Mennyibe kerül a biztosítás, és mekkora a biztosítási összeg?


A biztosítás díja évi 3900 Ft, ami tovább csökken a választott kiegészítő biztosítások számától függően.
A szolgáltatást önrész levonása nélkül teljesítjük. A szolgáltatás felső határa: 100 000 Ft / év.

Magyarországon a legtöbb kátyú kialakulása az őszi-téli időszakra esik, és gyakran hónapokig kerülgetni kényszerülünk őket. Sajnos nem ritka, hogy útközben kátyúba futunk, és autónkban emiatt kár keletkezik. A kötelező felelősségbiztosítás mellé megköthető Kátyúkár kiegészítő biztosítás az ilyen esetekre terjed ki. A szolgáltatás felső határa: 50 000 Ft / év.

Mit tartalmaz a kátyúkár biztosítás?


Közúti közlekedése folyamán bekövetkező kátyúba futás során keletkezett károkra fizet a biztosítás.

Hol érvényes a biztosítás? 


A biztosítás Magyarország területén érvényes.

Az autó milyen részeinek sérülésére terjed ki?

 • Gumiabroncsok 
 • Keréktárcsák 
 • Tengelycsonkok
 • Kerékagyak
 • Csonkállványok
 • Gólyalábak
 • Lengéscsillapítók

Mennyibe kerül a biztosítás, és mekkora a biztosítási összeg?


A biztosítás díja évi 2900 Ft, ami tovább csökken a választott kiegészítő biztosítások számától függően.
A szolgáltatás felső határa: 50 000 Ft / év.

Közlekedési szabálysértés vagy személyi sérüléssel járó közlekedési baleset sajnos bármikor előfordulhat. Ezt a gépjármű jogvédelmi biztosítást akkor ajánljuk, ha ilyen esetben jogi védelmet szeretnél, így egy vitás helyzetben megkímélheted magad a jogi ügyintézés terheitől és annak nem várt költségeitől. A díjmentes szolgáltatás felső határa: 100 000 Ft / év.


Mit tartalmaz az autóstárs biztosítás?

 • Jogi tanácsadást.
 • Ha jogi képviseletre van szükséged, az adott témában jártas ügyvédet ajánlunk.
 • A biztosítási összeg erejéig álljuk a jogi tanácsadás és a jogi eljárások költségeit (például ügyvédi megbízási díj, bírósági, hatósági eljárások költsége stb.).

Milyen területeken vehető igénybe a jogvédelmi szolgáltatás?

 • Kártérítési jogvédelem
 • Büntetőjogi és szabálysértési jogvédelem
 • Szerződéses jogvédelem
 • Vezetői engedéllyel és a gépjármű okmányaival kapcsolatos jogvédelem
 • Előzetes képviselet jogvédelemre (Fedezetet nyújt, ha 8 napon túl gyógyuló sérülést szenved)

Hol érvényes a szolgáltatás?


A biztosítás Európa területén érvényes, a volt Szovjetunió utódállamainak ázsiai területére és Törökország ázsiai területére a biztosítási védelem nem terjed ki.


Mennyibe kerül a biztosítás, és mekkora a biztosítási összeg?


A soron következő biztosítási évben a biztosítás díjmentes.
A díjmentes szolgáltatás felső határa: 100 000 Ft / év.

Külön díj ellenében bővített biztosítási fedezetet is kaphatsz, ebben az esetben a szolgáltatás felső határa: 1 millió Ft/év. A díj tovább csökken a választott kiegészítő biztosítások számától függően.

Közúti baleset esetén elkél egy társ, akihez fordulhatsz, ha tanácsra van szükséged, és aki az autó elszállításában, javításában is segít. A biztosítás fedezetet nyújt, ha az autó baleset miatt meghibásodik, illetve üzemzavar miatt menetképtelenné válik. A szolgáltatás felső határa: 30 000 Ft / év.


Mit tartalmaz a szolgáltatás?

 • Autós segítségnyújtás – A Generali Autós Assistance-t a nap bármely órájában hívhatod: (36-1) 458-4451 vagy bejelentésedet megteheted online ide kattintva.
 • Helyszíni javítás
 • Autómentős szállítás

Hol érvényes ez a kiegészítő biztosítás? 

 
 
A biztosítás Európa területén érvényes. Törökország ázsiai területére és a volt Szovjetunió utódállamainak területére Észtország, Lettország és Litvánia kivételével a biztosítási védelem nem terjed ki. 


Mennyibe kerül a biztosítás, és mekkora a biztosítási összeg?

 
 
A biztosítás éves díja: 400 Ft.
A szolgáltatás felső határa: 30 000 Ft / év, azaz a javítás és szállítás költségéből évente maximum ennyit térít meg a biztosítás.
A biztosítási szolgáltatás esetén nem kell önrészt fizetned.
 
Akkor nyújt védelmet, ha a gépjármű műszaki, nem balesetből eredő okból meghibásodik, illetve üzemzavar miatt menetképtelenné válik. A szolgáltatás felső határa: 30 000 Ft/év.


Mit tartalmaz a szolgáltatás?

 

 • Autós segítségnyújtás – A Generali Autós Assistance-t a nap bármely órájában hívhatod: (36-1) 458-4451 vagy bejelentésedet megteheted online ide kattintva.
 • Helyszíni javítás
 • Autómentős szállítás

Hol érvényes ez a kiegészítő? 

 
 

A biztosítás Európa területén érvényes. Törökország ázsiai területére és a volt Szovjetunió utódállamainak területére Észtország, Lettország és Litvánia kivételével a biztosítási védelem nem terjed ki. 

 

Mennyibe kerül a biztosítás, és mekkora a biztosítási összeg?

 

Jó hírünk van: A biztosítási szolgáltatást a biztosító önrészesedés levonása nélkül teljesíti.
A biztosítás díja maximálisan évi 2400 Ft, ami tovább csökken a választott kiegészítő biztosítások számától függően.

 
Ha gyakran vezetsz, sokkal többször kerülhetsz veszélyes helyzetekbe. Ez a biztosítás baleset miatti minimum 30%-os, maradandó egészségkárosodás vagy haláleset esetén szolgáltat.  Vezetőnek és az utasoknak egyaránt térít, függetlenül attól, hogy a balesetet a sofőr okozta-e. A díjmentes szolgáltatás felső határa: 100 000 Ft. /év.


Mit tartalmaz a bennülők balesetbiztosítása?

 • Baleseti halál esetén, továbbá
 • balesetből eredő, minimum 30%-os mértékű maradandó egészségkárosodás esetén nyújt szolgáltatást. 


Hol érvényes ez a kiegészítő? 


Európa területén, azaz a volt Szovjetunió utódállamainak ázsiai területén és Törökország ázsiai területén nem.


Mennyibe kerül a biztosítás, és mekkora a biztosítási összeg? 


A soron következő biztosítási évben a biztosítás díjmentes 
A díjmentes szolgáltatás felső határa: 100 000 Ft. /év.
Külön díj ellenében bővített biztosítási fedezetet is kaphatsz, ebben az esetben a szolgáltatás felső határa: 1 millió Ft / év.

 A biztosítás díja évi 2400 Ft, ami tovább csökken a választott kiegészítő biztosítások számától függően.

A biztosítás akkor segít, ha az autóban szállított poggyász, illetve a gyerekek szállításához nélkülözhetetlen gyermekülés az autónkban keletkezett törés, természeti kár, lopás vagy rablás miatt sérül, illetve megsemmisül. A szolgáltatás felső határa: 100 000 Ft / év. 


Mit tartalmaz ez a kiegészítő?

 • Elemi károk okozta káresemények;
 • töréskár;
 • lopáskár;
 • rabláskár;
esetén nyújt szolgáltatást.

Hol érvényes a szolgáltatás? 


A biztosítás Európa területén érvényes, a volt Szovjetunió utódállamainak ázsiai területére és Törökország ázsiai területére a biztosítási védelem nem terjed ki.
Mennyibe kerül a biztosítás, és mekkora a biztosítási összeg?
A biztosítás díja évi 2400 Ft, ami tovább csökken a választott kiegészítő biztosítások számától függően. 
A szolgáltatás felső határa: 100 000 Ft / év.

Egyre gyakrabban fordulnak elő extrém időjárási viszonyok, amelyek sokszor okoznak kellemetlen meglepetéseket. Egy nagyobb vihar például fákat dönthet ki, a jégverés nemcsak az autónk fényezésén, hanem még a karosszériában is kárt tehet, nem beszélve egy ház tetejéről lezúduló hótömegről, ami éppen a kocsinkon landol. Az elemi károk eredményeként autónk akár meg is semmisülhet. A biztosítást azoknak az autósoknak ajánljuk, akik nem akarnak teljes körű casco biztosítást kötni, de védelmet szeretnének az elemikár-kockázatok ellen.


Mit tartalmaz a Vihar és jégkár kiegészítő biztosítás?

 
 
Megtéríti önrész levonása mellett azt a kárt, ami az autóban keletkezik az alább felsorolt okokból:
 • Az autóban, alkatrészeiben, tartozékaiban a kocsin kívül keletkezett tűz átterjedése, illetve külső robbanás miatt keletkezik kár.Villámcsapás, földcsuszamlás, kő- és földomlás, természetes üreg vagy talajszint alatti építmény beomlása, legalább 15 m/s sebességű szélvihar, felhőszakadás, árvíz, belvíz, egyéb vízelöntés, jégverés, lezúduló hótömeg, hónyomás miatt keletkező károk.
 • Legalább 5-ös fokozatú földrengés miatt keletkező károk.
 • Amikor a felsorolt természeti erők hatására más tárgyak az autóra dőlnek vagy nekicsapódnak.
Szolgáltatás esetén az önrészesedés mértéke 10%, de minimum 100 000 Ft. Ez azt jelenti, hogy ha kár keletkezik, akkor abból 100 000 Ft-ot kell állnod.
Azaz, ha a kár 105 000 Ft, akkor 100 000 Ft-ot te állsz, a fennmaradó 5 000 Ft-ot a biztosító. Ez a számításmód 1000 000 Ft értékű kárig él. Ha viszont a kár például 1 100 000 Ft, akkor neked csak 110 000 Ft-ot kell fizetned, és 990 000 Ft-ot mi térítünk, hiszen ebben az esetben a 10% már meghaladja az 100 000 Ft-ot.


Hol érvényes ez a szolgáltatás?

 

A biztosítás a Magyarországon és a következő országokban bekövetkezett biztosítási eseményekre terjed ki: Andorra, Ausztria, Belgium, Bosznia-Hercegovina, Bulgária, Ciprus, Cseh Köztársaság, Egyesült Királyság, Észtország, Dánia, Finnország, Franciaország, Gibraltár, Görögország, Hollandia, Horvátország, Írország, Izland, Lengyelország, Lettország, Liechtenstein, Litvánia, Luxemburg, Macedónia, Málta, Monaco, Montenegró, Németország, Norvégia, Olaszország, Portugália, Románia, San Marino, Spanyolország, Svájc, Svédország, Szerbia, Szlovák Köztársaság, Szlovénia, Törökország európai része (csak a Bulgária, Égei-tenger – Márvány-tenger – Fekete-tenger által határolt területe), Ukrajna, Vatikánváros.

 

Mennyibe kerül a biztosítás? 

 
A biztosítás díja évi 9900 Ft, ami tovább csökken a választott kiegészítő biztosítások számától függően.
 

Milyen kedvezményeket vehetsz igénybe a Generali kötelező biztosítás megkötésekor? 

 • Home office kedvezmény: 6%
  Ha legalább heti 2 napot otthonról dolgozol a biztosítási időszak során. 
 • Fiatal vezetők kedvezménye: 20%
  Ha a szerződő 30 év alatti természetes személy és legalább B02-es bonus fokozatú a szerződése az új biztosítási időszakban.
 • MyGenerali kedvezmény: 10%
  Ha vállalod, hogy szerződéses ügyeidet MyGeneralival intézed, és regisztrálsz a MyGenerali szerződéskezelőbe, szerződésed díjfizetési módjaként átutalást vagy csoportos beszedési megbízást jelölsz meg, e-számlát kérsz és adtál meg elektronikus kommunikációs hozzájáruló nyilatkozatot.
 • Kommunikációs kedvezmény E-számla-hozzájárulással: 15% 
  Ha felhatalmazol minket, hogy a biztosítási díjakról emailben tájékoztassunk, és elektronikus formátumban állítsuk ki számládat.
 • Kommunikációs kedvezmény: 10% 
  Ha biztosításod megkötésekor hozzájárulsz ahhoz, hogy a jövőben emailben és telefonon intézzük biztosításoddal kapcsolatos ügyeid. 
 • Fizetési mód kedvezmény: beszedési megbízás esetén: 10%;  átutalás esetén 3% 
  Ha biztosítási díjaid befizetéséhez a csoportos beszedési megbízást vagy az átutalást választod.
 • Éves díjfizetési ütem kedvezmény: 10% - ha biztosításod díját éves gyakorisággal fizeted.
 • Generali casco kedvezmény: 20%
  Ha már van egy határozatlan idejű, érvényben lévő Komplett casco biztosításod a Generalinál, vagy új gépjármű-felelősségbiztosításod mellé kötsz ilyet, illetve ha új gépjármű-felelősségbiztosításodat Önvédelem biztosítással együtt kötöd meg. 
 • Többszerződéses / családi kedvezmény: 15%
  Ha neked vagy egy veled azonos címen lakó családtagodnak van már a Generalinál olyan érvényben lévő vagyon-, baleset- vagy életbiztosítása, amely folyamatos díjfizetésű, és éves díja legalább 10 000 Ft. Akkor is jogosult vagy erre a kedvezményre, ha te vagy családtagod új gépjármű-felelősségbiztosításával egyidejűleg köt ilyen biztosítást. 
 • Generali cégcsoport kedvezmény: 5%
  Ha a Genertel Biztosító Zrt.-nél vagy az Európai Utazási Biztosító Zrt.-nél van olyan, jelenleg is érvényben lévő biztosításod, amely határozatlan időre szól, folyamatos díjfizetésű, éves díja legalább 10 000 Ft, és nem kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás.
 • Kedvezmény évszaknak megfelelő gumiabroncs használata esetén: 10%
  Ha mindig az évszaknak és az útviszonyoknak megfelelő téli, négy évszakos vagy nyári gumiabroncsot használsz, és erről nyilatkozol. 
 • Kedvezmény a legidősebb vezető életkora alapján: 8%
  Ha a járművet vezető legidősebb személy legfeljebb 69 éves.
 • Aktuális kilométeróra állás kedvezmény: 6%
  A kedvezmény feltétele az aktuális kilométeróra állás megadása és nyilatkozatban történő vállalása annak, hogy a jövőben évente egy alkalommal megadja az aktuális kilométeróra állását (a biztosítási évfordulót megelőző 90 napon belül). Csak személygépjárművek esetében alkalmazható kedvezmény.
 
FONTOS!
A biztosítás magyar forgalmi rendszámmal rendelkező gépjárművekre köthető. A többszerződéses kedvezmény és a családi kedvezmény közül, illetve a kommunikációs kedvezmény és az E-számla hozzájárulással kiegészített kommunikációs kedvezmény közül egyszerre csak az egyik vehető igénybe. A Generali casco kedvezmény, a több szerződéses kedvezmény, a családi kedvezmény és a Generali cégcsoport kedvezmény mértéke együttesen maximum 25% lehet (az igénybe vett kedvezmények számától függetlenül).

Összevont díjfaktor maximalizált értéke (60%). A részletes feltételek megtalálhatók a mindenkor hatályos tarifánkban.


ÍGY MŰKÖDIK A GYAKORLATBAN A GENERALI KÖTELEZŐ BIZTOSÍTÁSA

 
László egy nehéz munkanap után hazaindul a vidéki megbeszélésről. Útközben egy kereszteződésnél véletlenül nem figyel, és belerohan egy másik autóba. Amellett, hogy a másik sofőr kocsijában is komoly kár keletkezik, a saját autója eleje is sérül. Nem esik pánikba, azonnal tárcsázza a Generali Autós Assistance bármikor hívható vonalát, a biztosító pedig segít neki elszállíttatni és megjavíttatni az autót. Bár ő okozta a balesetet és nem rendelkezik casco biztosítással, az Önvédelem kiegészítő biztosításnak köszönhetően a biztosító megtéríti a saját járművében keletkezett töréskárt is. 

fontos információ

Tájékoztatunk, hogy a kötelező gépjármű-felelősségbiztosításról szóló 2009. évi LXII. törvényben meghatározottak szerint a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás nem terjed ki a háború, háborús cselekmény, terrorcselekmény következménye­ként keletkezett károkra.

Az Ukrajnában kialakult háborús helyzet miatt a Konzuli Szolgálat 02.24-én Ukrajnát az utazásra nem alkalmas biztonsági kategóriába sorolta, javasoljuk, mielőtt útnak indulsz, minden esetben tájékozódj a Konzuli Szolgálat weboldalán

FONTOS KÉRDÉSEK

 
Ha személyi sérülés is történt, hívj orvost, mentőt, és minden esetben értesítsd a rendőrséget! Ha anyagi kár keletkezett, akkor minden esetben ki kell tölteni az európai baleseti bejelentőt. Kérjük, olvasd el figyelmesen a bejelentő hátoldalán található útmutatót. Ha nincs kéznél baleseti bejelentő, akkor akár egy üres papírlapon is rögzítheted a baleset körülményeit, illetve a résztvevő felek és járművek személyes és biztosítási adatai. Ha a felelősség kérdésében nem tudtok megegyezni, akkor hívjatok rendőrt.

Ha a balesetet te okoztad, akkor minden esetben juttasd el a baleseti bejelentő egy példányát saját kötelező gépjármű-felelősségbiztosítódhoz. Ha van cascód, az illetékes biztosítójánál is jelentsd a kárt, hogy minél előbb elindulhasson a kárrendezés. 

Ha a balesetben nem te voltál a hibás, akkor a károkozó kötelező gépjármű-felelősségbiztosítójához kell fordulnod kárigényeddel. 

Ha a helyszínen nem tudtatok megegyezni abban, hogy ki a felelős, fordulj annak a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítójához, akit vétkesnek gondolsz.

Ha a balesetben te voltál a vétlen, de a helyszínen valami miatt  nem cseréltetek adatokat, akkor fordulj a Magyar Biztosítók Szövetsége által üzemeltetett információs központhoz. 

Ha a balesetben te voltál a vétlen, de a károkozó ismeretlen (pl. cserbenhagyás történt), akkor a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás alapján sajnos nincs lehetőséged kárigényed rendezésére – kivéve, ha személyi sérülés történt. Utóbbi esetben a járműkároddal kapcsolatban fordulj casco-biztosítódhoz, kárigényedet csak cascód alapján tudod érvényesíteni.

További információkat a Generali gépjármű biztosításokhoz kapcsolódó kárrendezésről és kárbejelentésről, valamint nyomtatványokat itt találsz.
Ha külföldre utazol, a Zöldkártya Egyezménynek köszönhetően az itthon kötött kötelező felelősségbiztosításod a Zöldkártya Rendszer tagországok is elfogadják. Egyes országok esetén szükséges magaddal vinned a Zöldkártya igazolásod.

A Zöldkártya kiállítását - ha nálunk van a köteleződ - ide kattintva igényelheted.
A Zöldkártya rendszerrel, az érintett tagországokkal, és az igazolás módjával kapcsolatban további információk a MABISZ által működtetett (Zöldkártya) Nemzeti Iroda oldalán találhatsz.
Javasoljuk, hogy minden esetben kérj rendőri intézkedést, és töltsd ki az európai baleseti bejelentőt. Ennek rovatai ugyanazokat az adatokat tartalmazzák ugyanabban a sorrendben az idegen nyelvű példányokon is, ezért mindegy, hogy melyik fél példányát töltitek ki. Fontos, hogy minden rovat pontosan ki legyen töltve. 

Ha te okoztál kárt a baleset során, hazaérkezésed után értesítsd kötelező gépjárműfelelősség-biztosítódat! Ha te vagy a károsult, fokozottan ügyelj a károkozó adatainak pontos kitöltésére. Csak olyan dokumentumot írj alá, amelyet pontosan megértettél! Sokat segíthet a kár körülményeinek tisztázásánál, ha mobil telefonoddal a helyszínen fotókat készítesz.

További információkat a Generali gépjármű biztosításokhoz kapcsolódó kárrendezésről és kárbejelentésről, valamint nyomtatványokat itt találsz.


Meg kell vizsgálni, hogy a kárt okozó esemény mögött van-e olyan biztosítás, ami alapján megtérítik a károd. Például: 
 • az autó elé kiugró kutya gazdájának van érvényes felelősségbiztosítása
 • az erkélyről leeső tárgy tulajdonosának van érvényes felelősségbiztosítása 
 • az autóban játék közben kárt okozó gyermek szüleinek van érvényes felelősségbiztosítása.
Ezekben az esetekben szintén a kár okozójának (vagy a kárt okozó tulajdonosának) felelősségbiztosítójához kell fordulnod.
Felelősségbiztosítás hiányában közvetlenül a kárért felelős személlyel szemben érvényesítheted kárigényed.  Az ilyen és hasonló esetekben segíthet Generali kötelező gépjármű-felelősségbiztosítása mellé köthető jogvédelem biztosítás. 

További információkat a Generali gépjármű biztosításokhoz kapcsolódó kárrendezésről és kárbejelentésről, valamint nyomtatványokat itt találsz.

Ebben az esetben kérjük, hogy küldd el az adásvételi szerződést és az okmányirodai időpontfoglalásról szóló visszaigazolásodat tanácsadódnak vagy a generali.hu@generali.com email címre. Ha így teszel, akkor köteleződ nem kerül törlésre, ha az átírásra valóban sor kerül az okmányirodába foglalt időpont napján.

Fontos, hogy ha nem érkezik jelzés tőled ezzel kapcsolatban, és az átírás sem történik meg 30 napon belül, akkor a jármű kötelező felelősségbiztosítását  a kötelező gépjármű-felelősségbiztosításról szóló 2009. évi LXII. törvény értelmében a megkötés dátumától számított 30 nap múlva törölni fogjuk.
Kötelező biztosításod díját néhány egyszerű lépésben kiszámolhatod kötelező biztosítás kalukátorunkkal, és meg is kötheted a biztosítást.
A kötelező biztosítást lemondhatod a írásban a biztosítási évforduló előtt legalább 30 nappal, vagy abban az esetben, ha érdekmúlás következett be. Ez azt jelenti, hogy eladtad a gépjárművet, megsemmisült a gépjármű vagy véglegesen (esetleg csupán ideiglenesen) kivonásra került a forgalomból vagy változott az üzemben tartó személye.

A kötelező biztosítás évfordulója – hónap és nap - dátumát megtalálhatod a:

 • a  biztosítási kötvényben,
 • a szerződés megkötésekor aláírt ajánlaton,
 • a kiküldött Igazolás kötelező gépjármű-felelősségbiztosításról elnevezésű dokumentumon (ha kértél ilyen dokumentumot korábban),
 • az évente kiküldött értékkövetésről szóló tájékoztatónkban, a következő biztosítási év díját tartalmazza,
 • illetve megtudhatod telefonos vagy személyes ügyfélszolgálatunkon (kötvényszáma ismeretében).

Erre a biztosítási évfordulóján van lehetőséged. Ebben az esetben nagyon fontos, hogy az előző biztosítónál lévő szerződésedet az évforduló – azaz biztosítási időszak utolsó napja - előtt legalább 30 nappal írásban (vagy felek megállapodása alapján elektronikusan)  fel kell mondani.

A kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási szerződések vonatkozásában a bonus-malus besorolással a biztosító a biztosított kármentes vezetését jutalmazza (bonus), illetve károkozás esetén a kedvezményt megvonja, illetőleg pótdíjat állapít meg (malus). A biztosítási díj megállapítása a bonus-malus besorolás szerint elért fokozat figyelembe vételével történik.

Alaphelyzetben mindenki egy alapbesorolást (A00) kap.

Ha valaki viszont például kárt okoz autójával, akkor az AOO osztályból a malus kategóriákba sorolódik át (M01-től M04-ig) - és szinte biztos lehet benne, hogy az évfordulót követően emelkedni fog a biztosítása díja.
A balesetmentes vezetés viszont a bonus osztályba való belépést (és egyre feljebb lépést) jelenti, B01-től B10-ig.

A biztosítási törvény 2010. január 1.-től az ún. „elmaradt díj” helyett bevezette a fedezetlenségi díj fogalmát. E díjat az alábbi esetekben kell megfizetni:

 • Amennyiben a biztosítás szerződés díjnemfizetés miatt szűnt meg, akkor az újrakötés után ki kell fizetni a szerződés megszűnésétől az újrakötésig tartó időszakra – azzal, hogy az utolsó öt év fedezetlenségi időtartama vehető figyelembe - vonatkozó fedezetlenségi díjat.  Ebben az esetben emelt árú napidíjjal kell számolni, ráadásul a baleseti adó díját is ki kell fizetni a kimaradt időszakra.
 • A másik eset, amikor fedezetlenségi díjat kell fizetni, a gépjármű adásvételhez szokott kötődni. Fontos tudni, hogy gépjármű vásárlást követően a lehető leghamarabb meg kell kötni a gépjármű felelősség biztosítást, ugyanis ha ez nem történik meg csak pár nap elteltével, akkor minden egyes kimaradt napra fedezetlenségi díjat kell fizetni. Ez könnyedén elkerülhető, ha kötelezőnket már a gépjármű vásárlásának napján megkötjük.

A fedezetlenségi díjat - főszabályként - a biztosító számítja ki és szedi be. Nagyon fontos, hogy a fedezetlenségi  díj mértéke minden évben egy alkalommal változik, mely tarifa az MNB és MABISZ honlapján kerül közzétételre.
Autóvásárláskor az adás-vételi szerződés és a gépjármű okiratainak birtokában azonnal meg kell kötni a kötelező felelősségbiztosítást. Erre lehetőséged van online, telefonos vagy személyes ügyfélszolgálatunkon, tanácsadónkon keresztül is. Ha eladtad gépjárműved, akkor mondd fel felelősségbiztosítását írásban. 
 • A felmondásnak tartalmaznia kell a szerződő személyes adatait, a gépjármű rendszámát, legfontosabb adatait, és azt is le kell írnod, hogy a biztosítást azért szeretnéd felmondani, mert a gépjármű eladásra került. 
 • A felmondáshoz kérjük, hogy csatold az adás-vételi szerződés egy példányát. 
 • A felmondást postai úton, emailben vagy személyesen ügyfélszolgálatunkon keresztül is eljuttathatod hozzánk. 
 • Emailes és postai felmondás esetén kérjük, csatold az adás-vételi bizonylat szkennelt/befotózott változatát.
Nem, a Generali kiegészítő biztosítások csak a Generali kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás mellé köthetőek a szerződés megkötésekor. Később, szerződésmódosítással már nem köthetőek, ezért érdemes a szerződéskötéskor jól átgondolni, milyen kiegészítőkre lehet szükséged.
Motorra és segédmotorra is kell felelősségbiztosítást kötni, mert csak akkor helyezhető közúti forgalomba.

Igen, személygépkocsi-utánfutóra, lakókocsira és motorkerékpár-utánfutóra is kötelező felelősségbiztosítást kötni.

A kötelező felelősségbiztosítást évfordulóra tudod módosítani.  Nagyon fontos, hogy a módosításra vonatkozó igényedet az évforduló előtt legkésőbb 30 nappal írásban kell jelezned felénk.

Az Üzembentartói jog átruházásáról szóló szerződést írásban kell a biztosító részére eljuttatni postai úton, emailben, vagy személyesen az ügyfélszolgálatra. Emailes beküldés esetén kérjük, csatod szkennelve vagy befotózva az Üzembentartói jog átruházásáról szóló szerződést.

LETÖLTHETŐ DOKUMENTUMOK

Biztosítási termékismertető - kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás

Kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási feltételek

Általános vagyonbiztosítási feltételek

Kötelező gépjármű-felelősségbiztosításhoz köthető kiegészítő biztosítások feltételei

Járműben ülők balesetbiztosításának általános feltételei

Ügyféltájékoztató és a biztosítási szerződésre vonatkozó általános rendelkezések

2023. augusztus 1-jétől alkalmazandó kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási tarifa

2023. július 1-jétől alkalmazandó kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási tarifa

2023. június 1-jétől alkalmazandó kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási tarifa