befektetési hírek


 

aktuális információk a befektetéseket érintő eseményekről

Célunk, hogy ebben a kiélezett tőke- és pénzpiaci helyzetben információkkal segítsük ügyfeleinket megtakarításaik értékének megóvásában. Kövesd havonta frissülő híreinket, tájékozódj szakértőinktől.


 


A lendületesen induló januárhoz képest megtorpanás következett mind a világ vezető részvénypiacain, mind a hazai értéktőzsdén februárban. Az elmúlt hetek makrogazdasági adatai pedig arról szólnak, hogy a gazdaságok relatíve jól teljesítenek, azaz a recessziós periódus vagy sekélyebb lesz, vagy akár el is maradhat. Ami kevésbé tetszik azonban a befektetőknek, az az, hogy az infláció csökkenése néhány gazdaságban megtorpanni látszik, már ahol egyáltalán bekövetkezett ez a fordulat.

 

Fejlett részvénypiacok és eszközalapok

 

A lendületes januári évkezdést követően a második, legrövidebb február hónapban a Generali – fejlett piacokon befektető - eszközalapjainak lendülete alábbhagyott és jellemzően negatív havi eredményeket láthattunk: a Fejlett világ részvény eszközalap 2,3%-ot fogyott havi szinten, miközben a Külföldi -OECD- részvény eszközalap csökkenése 1,8% mértékű volt. Eurós társuknak azonban sikerült a pozitív tartományban maradni: az euróban nyilvántartott Eurorészvény eszközalap 0,5%-os nyereséget könyvelhetett el februárban. Kisebb mértékű eróziót láthattunk a Fenntartható Világ részvény eszközalap esetében, mely 0,8% volt, miközben a technológia fókuszú alapok nagyobbat estek: az InnoTech részvény eszközalap 1,8%-ot hanyatlott, miközben az Innováció részvény eszközalap csökkenése 1,7%-os volt. Az eurós elszámolású Új technológiák részvény eszközalap kilógott a sorból, hiszen havi szintű nyeresége 0,8% lett.

 

Feltörekvő piacok

 

A Generali diverzifikáltan feltörekvő részvénypiacokba fektető eszközalapjai visszaadták az év első hónapjának nyereségét, sőt esetenként többet is annál: a Fejlődő világ részvényalapunk 5,1%-os veszteséget mutat februárban, míg a Feltörekvő részvény eszközalap 4,8%-os csökkenést könyvelt el havi szinten. Az eurós Emerging market részvény eszközalapunk ennél kisebb mínusszal megúszta: 2,7% lett a havi szintű csökkenése februárban.

 

Magyarország – a BUX piacán is lankadt az év eleji optimizmus

 

A hazai részvényeket tartalmazó eszközalapjaink (a Hazai részvény eszközalap és a Magyar részvény eszközalap) a BUX index negatív februári teljesítményének okán enyhén veszteséges hónapot zártak februárban 0,7-0,9%-os havi szintű csökkenéssel. Ahogyan a tőzsdéken, úgy a kötvénypiacon is megtorpanás érződött, sőt a hazai piacon újabb hozamemelkedést hozott a február: a 10 éves kötvényhozam a január végi 8% körüli szintről ismét a 9%-os szint közelébe lépett vissza. A kötvénypiaci hozamemelkedés újra veszteségbe taszította a Generali kötvényalapok árfolyamát: a Hazai kötvény eszközalap és Kötvény eszközalap 2% nagyságrendű havi visszaesést szenvedett el február hónap során.További információk, részletek az aktuális Befektetési Szemlében találhatók.

 


Ígéretesen, optimistán és a tőzsdei árfolyamokat nézve lendületesen kezdődött a 2023-as új esztendő a világ pénz- és tőkepiacain. A 2022 utolsó negyedévében elindult optimizmusból bőven jutott még januárra is. A befektetők a vártnál jobb GDP adatoknak örülnek, hiszen egyelőre az látszik, hogy sikerül a gazdaságnak azon a szűk mezsgyén egyensúlyoznia, amely egyszerre csökkenti az inflációt, de a gazdasági aktivitást is a víz fölött tartja.Az USA és az európai fejlett részvénypiacokon tapasztalható pozitív évkezdés hatására a Generali fejlett piacokon befektető eszközalapjai mind nyereséggel indították a 2023-as esztendőt: a Fejlett világ részvény eszközalap 2,3%-ot hízott havi szinten, miközben a Külföldi -OECD- részvény eszközalap kerek 3,0%-ot növekedett, míg az euróban nyilvántartott Eurorészvény eszközalap 6,0 %-ot ugrott januárban. Szintén nyerőben zárta az év első hónapját a Fenntartható Világ részvény eszközalap, mely nyeresége 2,8% volt, miközben a technológia fókuszú alapok még nagyobbat mentek: az InnoTech részvény eszközalap 4,5%-ot erősödött, míg az eurós Új Technológiák részvény eszközalap havi szintű nyeresége egészen 10,5%-ig jutott.A Generali diverzifikáltan feltörekvő részvénypiacokba fektető eszközalapjai is rendre pozitív teljesítménnyel indították a 2023-as esztendőt: a Fejlődő világ részvényalapunk 3,1%-os emelkedéssel kezdett januárban, míg a Feltörekvő részvény eszközalap 2,4% nyereséget könyvelt el havi szinten. Az eurós Emerging market részvény eszközalapunk ennél még jelentősebb erőt mutatott: 6% lett a havi szintű profitja januárban.A hazai részvényeket tartalmazó eszközalapjaink (a Hazai részvény eszközalap és a Magyar részvény eszközalap) a BUX index pozitív évkezdésével összhangban nyereséges hónapot zártak januárban, 2,6-2,7 %-os havi szintű eredménnyel. Az állampapírpiaci hozamokban ismét csökkenést hozott a január, így újra szép nyereségeket láthattunk a Generali kötvényalapok árfolyamában: a Hazai kötvény eszközalap és Kötvény eszközalap egyaránt 4,3% nagyságú havi szintű profitot termelt a hónap során.További információk, részletek az aktuális Befektetési Szemlében találhatók.

 


Aktuális piaci áttekintésünkben a decemberi eseményeken túl, az egész évet is áttekintjük. Kivételes év volt a sok kettes számjegyből álló tavalyi esztendő, melyben megélhettük, hogy a nagyobb eszközosztályok (kötvények vs. részvények) közti diverzifikáció sem sokat segített. A világban megjelenő és gyorsan terebélyesedő infláció okán a kamat- és hozamemelkedés hatására a kötvények is negatív teljesítményt nyújtottak, miközben a részvénypiac is borús évet zárt. A Bloomberg által összeállított, befektetési besorolású kötvények indexe 15%-ot veszített értékéből, amely jól jelzi, hogy nehéz helyzetben voltak a befektetési bankárok 2022-ben. Az általánosan kibontakozó esés alól kivételt bizonyos értelemben csak a nyersanyagpiacok tudtak menedéket nyújtani.Az USA és az európai fejlett részvénypiacokon decemberben látott újabb visszaesés (és a forint erősödése miatti devizahatás) okán a Generali – fejlett piacokon befektető - eszközalapjai veszteséges hónappal búcsúztatták az óévet: a Fejlett világ részvény eszközalap 6,9%-ot esett havi szinten, miközben a Külföldi -OECD- részvény eszközalap 6,4%-ot veszített értékéből, míg az euróban nyilvántartott Eurorészvény eszközalap 4,8%-os csökkenést mutatott decemberben. Szintén borúsan zárta a hónapot a Fenntartható Világ részvény eszközalap, mely 6,1%-ot esett, miközben az Innotech részvény eszközalap 8,9%-ot zuhant, míg az eurós Új technológiák részvény eszközalap vesztesége 7,1% volt havi szinten.A Generali diverzifikáltan feltörekvő részvénypiacokba fektető eszközalapjai követték fejlett piaci társaikat, és negatív teljesítménnyel zárták az óesztendőt: a Fejlődő világ részvény eszközalapunk 4,7%-ot csökkent, a Feltörekvő részvény eszközalap 5,1%-os veszteséget könyvelt el havi szinten. Az eurós Emerging market részvény eszközalapunk ennél valamivel kedvezőbb képet mutat: 2,7% lett a havi szintű eróziója decemberben.A hazai kötvénypiacon a novemberi hatalmas hozamesés után ismét felfelé mozdultak a kamatszintek: a 10 éves kötvényhozam a novemberi mélypont után ismét emelkedett és a 9%-os szint körül zárta az óévet. A hozamok ismételt emelkedése újra negatív havi eredményeket hozott a Generali kötvényalapok árfolyamában: a Hazai kötvény eszközalap és Kötvény eszközalap egyaránt 2,5% körüli havi szintű csökkenéssel zárta a decembert

A hazai részvényeket tartalmazó eszközalapjaink (a Hazai részvény eszközalap és a Magyar részvény eszközalap) a BUX index csökkenésével összhangban valamivel 4%-ot meghaladó havi szintű mérséklődést mutattak decemberbenTovábbi információk, részletek az aktuális Befektetési Szemlében találhatók.

 


A bizonytalan piaci előrejelzések ellenére kifejezetten pozitív hangulat jellemezte a nemzetközi tőkepiacot novemberben, az október második felében megkezdődött emelkedés folytatódott a részvénypiacokon mind Európában, mind Ázsiában és Amerikában. A piacokra negatív hatást gyakorló hírek csak átmenetileg akasztották meg a növekedést, a világszerte lassulni látszó inflációs folyamatok eredményeként összességében erősödtek a tőzsdék. Segítette a piacok megnyugvását a gáz világpiaci árának mérséklődése, valamint az eddigi enyhe tél és a csurig töltött gáztárolók is nyugtatóan hatottak a befektetőkre, akik felbátorodva vásárolták a részvényeket (negligálva a recessziós félelmeket).Az USA és az európai fejlett részvénypiacokon november hónapban folytatódó optimizmusnak köszönhetően a Generali – fejlett piacokon befektető - eszközalapjai ismét nyereséges hónapot zártak: a Fejlett világ részvény eszközalap 1,7%-ot nőtt havi szinten, miközben a Külföldi -OECD- részvény eszközalap még ennél is szebb, 2,3%-ot hízott, míg az euróban nyilvántartott Eurorészvény eszközalap pozitívuma 3,0% volt. Szintén nyerőben zárta a hónapot a Fenntartható Világ részvény eszközalap, mely 2,0%-ot tudott emelkedni, miközben az Innotech részvény eszközalap 0,7%-ot ment, míg az eurós Új technológiák részvény eszközalap 1,8%-ot erősödött havi szinten.A Generali diverzifikáltan feltörekvő részvénypiacokba fektető eszközalapjai lendületet kaptak a pozitív hírektől: a Fejlődő világ részvényalapunk 6,5%-ot menetelt, a Feltörekvő részvény eszközalap 5,3%-os nyereséges könyvelt el havi szinten. Az eurós Emerging market részvény eszközalapunk hajszálnyival még ennél is kedvezőbb képet mutat: 6,9% lett a havi szintű profitja novemberben.A Generali diverzifikáltan feltörekvő részvénypiacokba fektető eszközalapjai már nem tudták hozni a fejlett piacokon látható pozitívumot, így ott szeptember után visszaesést láthattunk októberben is: a Fejlődő világ részvényalapunk 3,1%-ot hanyatlott, a Feltörekvő részvény eszközalap 2,2%-ot csökkent. Az eurós Emerging market részvény eszközalapunk ennél mérsékeltebb veszteséget mutatott: 0,6% lett a havi szintű lemorzsolódása.

Jelentős fordulat történt a hazai állampapírpiacon is: a kedvező nemzetközi inflációs adatokon felbuzdulva jelentősen csökkentek az állampapírpiaci hozamok Magyarországon novemberben. A 10 éves kötvényhozam (mely a hónap elején még jócskán 10% fölött volt) 8,3 %-ra esett a hónap végére, ahol augusztus közepén járt utoljára. A hatalmas mértékű hozamcsökkenésnek köszönhetően felrobbant a Generali kötvényalapok árfolyama: a Hazai kötvény eszközalap és Kötvény eszközalap egyaránt 9,2%-os havi szintű nyereséggel zárták a novembert.

 

A hazai részvényeket tartalmazó eszközalapjaink (a Hazai részvény eszközalap és a Magyar részvény eszközalap) a BUX index szárnyalásának köszönhetően egyaránt 9%-ot meghaladó havi szintű nyereséggel bővültek novemberben. 


További információk, részletek az aktuális Befektetési Szemlében találhatók.

 


Amint átléptük a 2022-es év utolsó negyedévének küszöbét annál tisztábban körvonalazódik és egyre nagyobb valószínűséggel várható a világ vezető gazdaságainak „kemény landolása”, melyet alátámasztanak többek között az egyre kedvezőtlenebbé váló pénzügyi körülmények, a száguldó dollárárfolyam, az európai energiaválság és a kínai gazdaság gyengülésének hatása együttesen.

A fejlett országokban tovább emelkedő kamatszintek egyre nagyobb valószínűséggel a recesszió felé sodorják az Európai Uniót és az Egyesült Államokat is, miközben az amerikai dollár tovább erősödik, mellyel masszívan kiszivattyúzza a tőkét a világ többi régiójából. Évtizedek óta nem tapasztalt súlyos inflációs időszakban szenvednek az év utolsó negyedévében a fejlett gazdaságok, és egyre nagyobb a kockázata egy globális recessziónak is.

Az USA és az európai fejlett részvénypiacokon októberben tapasztalt optimizmusnak köszönhetően a Generali – fejlett piacokon befektető - eszközalapjai nyereséges hónapot zártak: a Fejlett világ részvény eszközalap 3,8%-ot profitált havi szinten, miközben a Külföldi -OECD- részvény eszközalap még ennél is szebb, 4,5%-ot nyert, míg az euróban nyilvántartott EuroRészvény eszközalap pozitívuma 7,5% volt. Gyengébben muzsikált októberben a Fenntartható Világ részvény eszközalap, mely mindössze 0,7%-ot tudott emelkedni, miközben az InnoTech részvény eszközalap 2,8%-ot hízott, míg az eurós Új Technológiák részvény eszközalap 2,5%-ot erősödött havi szinten.

A Generali diverzifikáltan feltörekvő részvénypiacokba fektető eszközalapjai már nem tudták hozni a fejlett piacokon látható pozitívumot, így ott szeptember után visszaesést láthattunk októberben is: a Fejlődő világ részvényalapunk 3,1%-ot hanyatlott, a Feltörekvő részvény eszközalap 2,2%-ot csökkent. Az eurós Emerging market részvény eszközalapunk ennél mérsékeltebb veszteséget mutatott: 0,6% lett a havi szintű lemorzsolódása.

A magyar kötvénypiacon megállíthatatlannak látszik a hozamok emelkedése, októberben a 10 éves állampapírhozam átlépte a 11%-os szintet is, így a kötvénypiaci hozamokkal ellentétesen mozgó kötvényalapok újabb negatív hónapot zártak: a Hazai kötvény eszközalap és Kötvény eszközalap 1,3%-os nagyságrendű csökkenéssel zárták az októberi hónapot.

A hazai részvényeket tartalmazó eszközalapjaink (a Hazai részvény eszközalap és a Magyar részvény eszközalap) a BUX index szárnyalásának köszönhetően egyaránt 7%-ot meghaladó havi szintű nyereséggel zárták októbert.


További információk, részletek az aktuális Befektetési Szemlében találhatók.

 


Szinte kivétel nélkül (jelentős mértékűnek mondható) visszaesés jellemezte a világ tőkepiacait szeptember hónap során, amelynek okai nem változtak az előző hónapokhoz képest jelentősen. Továbbra is az elszabaduló energiaárak, az egyre súlyosodó recessziós félelmek, valamint az egyre romló inflációs kilátások voltak azok a gazdasági tényezők, melyek elrettentették a befektetőket a kockázatosabb eszközöktől, így a részvénypiacok fekete hónapot zártak.

Az USA és az európai fejlett részvénypiacok szeptemberi mélyrepülésével a Generali – fejlett piacokon befektető - eszközalapjai is veszteséges hónapot zártak, bár az esést – a forint bázisú termékek esetén - tompította a devizahatás (azaz a forint romlása): a Fejlett világ részvény eszközalap 1,5%-ot ereszkedett havi szinten, miközben a Külföldi -OECD- részvény eszközalap 0,7%-ot csökkent, míg az euróban nyilvántartott Eurorészvény eszközalap visszaesése 5,7% volt. Üde kivétel volt szeptemberben a Fenntartható világ részvény eszközalap, mely szembeszélben is 1%-ot tudott erősödni, miközben az Innotech részvény eszközalap 3,3%-ot csökkent, míg az eurós Új technológiák részvény eszközalap 5,7%-ot mérséklődött.

A Magyar Nemzeti Bank szeptember végén ismét jelentősen emelt a jegybanki alapkamaton, így az újabb 125 bázispontos növekménnyel 13,00% lett a magyar kamatszint. Az MNB jelezte, hogy nem tervezi a további kamatemelést a jövőben. A kötvénypiacon folytatódott a hozamemelkedés a hónap során, a 10 éves állampapírhozam megközelítette a 10%-os szintet a hónap végére, így a kötvénypiaci hozamokkal ellentétesen mozgó kötvényalapok újabb negatív hónapot zártak: a Hazai kötvény eszközalap és Kötvény eszközalap 2%-ot meghaladó csökkenéssel zárták a szeptembert.

A hazai részvénypiac sem tudta függetleníteni magát a negatív nemzetközi hangulattól, így a magyar tőzsde BUX indexe is jelentős, 10% közeli mélyrepülést mutatott be. A hazai részvényeket tartalmazó eszközalapjaink (a Hazai részvény eszközalap és a Magyar részvény eszközalap) a BUX index mélyrepülése miatt 6-7% közötti veszteségben zárták szeptembert, felülteljesítve a benchmark index közel 10%-os zuhanását.


További információk, részletek az aktuális Befektetési Szemlében találhatók.

 


Továbbra is borús hangulat mellett zajlik a kereskedés a világ tőkepiacain, amely elsősorban az immár több mint fél éve tartó orosz-ukrán háborúra és az ebből fakadó globális energiakrízisre, illetve az elszabadult inflációs környezetre vezethető vissza. Az augusztus hónap során kiemelt figyelem övezte a befektetők részéről az amerikai jegybank, a FED által Jackson Hole-ban megrendezett konferenciát, amelyen a jegybank elnöke, Jerome Powell is beszédet tartott a világgazdasági helyzettel kapcsolatban. A beszéd elmaradt a befektetők várakozásaitól és hatására további esés következett be az amerikai és az európai vezető piacokon egyaránt, így a nyár utolsó hónapja idén nem lett a részvénybefektetők kedvence.

Itthon ismét kamatemelésről döntött a Magyar Nemzeti Bank, így folytatódott a kötvénypiacok vesszőfutása, de azért jó hírekről is beszámolhatunk: a BUX index stagnálása kifejezetten felülteljesítőnek számított a nemzetközi környezetben, így a hazai részvényalapok stabilizálódni tudtak a nyár végével.

EURÓPA

Az USA és az európai fejlett részvénypiacok újabb mélyrepülésével a Generali – fejlett piacokon befektető - eszközalapjai is délnek fordultak augusztusban: a Fejlett világ részvény eszközalap 1,1%-ot morzsolódott le, miközben a Külföldi -OECD- részvény eszközalap 1,6%-os veszteséget szedett össze, míg az euróban nyilvántartott Eurorészvény eszközalap visszaesése 2% volt. A Fenntartható világ részvény eszközalap 2,9%-ot erodálódott augusztusban, miközben az Innotech részvény eszközalap 1,7%-ot csökkent, míg az eurós Új technológiák részvény eszközalap mintegy 1,5%-ot mérséklődött.

A befektetési szakértők egyre inkább általános vélekedése, hogy az Európai Központi Banknak merészebb lépéseket kell tennie, hogy megfékezze az emelkedő árakat, amit az ukrajnai háború következményei is súlyosbítanak. A pénzpiacok ezáltal már 100 bázispontos szigorítást áraznak az EKB októberi ülésére. Oroszország Ukrajna elleni agresszív háborúja továbbra is negatívan hat az EU gazdaságára, és a tavaszi előrejelzéshez képest alacsonyabb növekedési és magasabb inflációs pályára állítja azt. A friss nyári gazdasági előrejelzés szerint az uniós gazdaság 2022-ben 2,7%-kal, 2023-ban pedig mindössze 1,5%-kal fog növekedni.

FELTÖRFEKVŐ PIACOK

A Generali diverzifikáltan feltörekvő részvénypiacokba fektető eszközalapjaiban a romló nemzetközi hangulat ellenére is folytatódott augusztusban a júliusban látott pozitív korrekció: a Fejlődő világ részvényalapunk 2,5%-os nyereséggel zárt, míg a Feltörekvő részvény eszközalap 1,8%-os havi szintű többletet hozott össze. Az eurós Emerging market részvény eszközalapunk is folytatta a júliusban megkezdett emelkedését: +1,7% lett a havi szintű eredménye.

Egyre jobban akadozik a kínai gazdaság fellendülése: az ázsiai óriás ipari termelése 3,8%-kal nőtt júliusban éves összevetésben, elmaradva a 4,3%-os piaci konszenzustól.

MAGYARORSZÁG

A hazai részvényeket tartalmazó eszközalapjaink (a Hazai részvény eszközalap és a Magyar részvény eszközalap) a BUX index stagnáló teljesítményével karöltve, hajszálnyival az előző hónap teljesítménye alatt stabilizálódtak augusztusban.

A továbbra is fennálló, globális gazdasági bizonytalanság ellenére a Budapesti Értéktőzsde indexe, a BUX az előző hónaphoz hasonlóan tartani tudta pozícióját, így 41.877 pontos értékkel zárta az augusztust, mely havi szinten 0,2%-os pozitívum. A részvénypiacot továbbra is nyárias forgalom jellemezte, az összforgalom 209 milliárd forintot tett ki, amely napi 9 milliárd forintnak felelt meg. A Magyar Nemzeti Bank augusztus utolsó napján ismét nagyot emelt a jegybanki alapkamaton, így az újabb 100 bázispontos hízással 11,75% lett a magyar kamatszint. A kötvénypiacon újabb markáns hozamemelkedést láthattunk a hónap során, a 10 éves állampapírhozam 9% fölé ugrott a hónap végére, így a kötvénypiaci hozamokkal ellentétesen mozgó kötvényalapok ismét negatív hónapot zártak: a Hazai kötvény eszközalap és Kötvény eszközalap 2%-ot meghaladó csökkenéssel zárták augusztust.


További információk, részletek az aktuális Befektetési Szemlében találhatók.

 


A nyersanyagárak megugrása a világpiacon, a szűnni nem akaró és újra fellobbanó világjárvány, illetve az egyre inkább elhúzódni látszó ukrán-orosz háború okozta ellátási-láncbeli problémák miatt világszerte kihívások elé kerültek a vállalatok és a politikai döntéshozók, valamint a központi bankok is. Ez utóbbiak egyre inkább a monetáris politika szigorítása mellett döntenek, a cégek pedig költségcsökkentésbe kezdtek. A múlt hónapban az Európai Központi Bank a piaci várakozásoknál nagyobb mértékben emelte meg a kamatlábakat, ezzel is igazolva, hogy az elszabaduló inflációval kapcsolatos aggodalmak felülkerekedtek a növekedéssel kapcsolatos félelmeken.

A nemzetközi tőkepiacok teljesítményét júliusban is fokozottan befolyásolták az olyan, a világgazdaság szinte minden részét érintő jelenségek és tendenciák, mint a geopolitikai feszültségek, az egyre fokozódó árspirál, illetve az energiakrízissel kapcsolatos félelmek. A bizonytalanság mind az amerikai, mind az ázsiai, mind a nyugat-európai és régiós piacokon tapintható volt, a hónap végére ugyanakkor, jellemzően a jegybankok kamatdöntései nyomán, a legtöbb meghatározó tőzsdeindex esetében szemmel látható pozitív korrekció volt megfigyelhető.

A Generali eszközalapok júliusi teljesítményét áttekintve azt láthatjuk, hogy jócskán felpattant a nemzetközi (fejlett) piacokon befektető részvényalapok teljesítménye, ami több alap esetén is 10%-ot meghaladó havi szintű nyereséget eredményezett a bátrabb kedvű befektetőink részére. Vesztes oldalra kizárólag a hazai kötvényalapok kerültek, tehát egyelőre még nem beszélhetünk fordulatról az magyar állampapírok piacán.
További információk, részletek az aktuális Befektetési Szemlében találhatók.

 


Fokozódó bizonytalan hangulat jellemezte nemcsak a globális, de a hazai piacokat is az elmúlt hónapban. Többek között az ellátási láncokban tapasztalható fennakadások, a fokozottan emelkedő kamatkörnyezet és a rohamosan gyorsuló infláció jelentős mértékben befolyásolták a befektetői hangulatot, ahogy a tengerentúlon, úgy az európai tőzsdéken, köztük hazánkban is.

A fejlett részvénypiacok méretes esése a Generali eszközalapjaiban is komolyabb havi szintű mérséklődést eredményezett: a Fejlett világ részvény eszközalap 4,1%-ot veszített, miközben a Külföldi -OECD- részvény eszközalap még ennél is több, 5,7%-ot esett, míg az euróban nyilvántartott Eurorészvény eszközalap sem úszta meg, csökkenése 5,8% volt. A Fenntartható Világ részvény eszközalap 4,4%-ot gyengült júniusban, miközben az Innotech részvény eszközalap 5,2%-ot, míg az eurós Új Technológiák részvény eszközalap pedig 5,1%-ot zuhant.

A világpiaci gazdasági aggodalmak a Generali diverzifikáltan feltörekvő piacokba fektető eszközalapjait is negatívan érintette: a Fejlődő világ részvényalapunk 1,3%-os veszteséggel zárt, míg a Feltörekvő részvény eszközalap 3,3% havi szintű csökkenéssel fejezte be a hónapot. Az eurós Emerging market részvény eszközalapunk sem tudott kimaradni az eladói hullámból, 3% lett a havi szintű csökkenése júniusban.

A hazai részvényeket tartalmazó eszközalapjaink alulteljesítők voltak a BUX index stagnáló teljesítményéhez viszonyítva, így a Hazai részvény eszközalap és a Magyar részvény eszközalap június hónapban egyaránt 2,6%-os nagyságrendű csökkenéssel zártak.
További információk, részletek az aktuális Befektetési Szemlében találhatók.

 


Az orosz-ukrán háború gazdasági hatásai, többek között az akadozó ellátási láncok, a továbbra is kiemelkedően magas infláció és nyersanyagárak, valamint a gazdaságpolitikai bejelentések (pl. hazánkban az un. extraprofit adó bevezetése) is hatást gyakoroltak a tőkepiacokra szerte a világban és egyben Magyarországon is. 

A nagy elemzőcégek egyre pesszimistább nyilatkozatokat adnak ki a világgazdasági kilátásokról, mely szerint a mostani piaci folyamatok a legösszetettebbek és legdinamikusabbak közé tartoznak. A magas infláció még évekig velünk maradhat elsősorban az ellátási-láncokban megjelenő károk miatt. 


Pozitív meglepetések, enyhe tőzsdei optimizmus

Óvatos emelkedésnek örülhettek májusban a nemzetközi részvénypiaci befektetésben gondolkodó ügyfeleink A Fejlett világ részvény eszközalap 2,7%-ot nyert, miközben a Külföldi -OECD- részvény eszközalap még ennél is több, 3,5%-ot hízott, míg az euróban nyilvántartott EuroRészvény eszközalap nem tudott a pozitív tartományba fordulni (-0,8%). A Fenntartható Világ részvény eszközalap 0,8%-os nyereséget ért el, miközben az InnoTech részvény eszközalap 1,1%-ot erősödött, míg az eurós Új Technológiák részvény eszközalap a veszteséges oldalon maradt (-3,2%).

Feltörekvő piacok – Kína továbbra is birkózik a Covid-dal 

A gazdasági problémák ellenére a diverzifikáltan feltörekvő piacokba fektető Fejlődő világ részvény eszközalapunk 2,3%-os nyereséggel zárt májusban, míg a Feltörekvő részvény eszközalap 3,0% havi szintű nyereséggel fejezte be a hónapot. Az eurós Emerging market részvény eszközalapunk a veszteséges tartományban maradt, hiszen 1,2% lett a havi szintű csökkenése májusban.

Magyarország – komoly BUX esést hoztak a különadók

A hazai részvényeket tartalmazó eszközalapjaink tompítani tudták a benchmark BUX index jelentős esését, így a Hazai részvény eszközalap és a Magyar részvény eszközalap május hónapban 7,5% nagyságrendű csökkenéssel zárt.


További információk, részletek az aktuális Befektetési Szemlében találhatók.

 


Áprilisban is ingadozó hangulat jellemezte a nemzetközi piacokat: míg az amerikai tőzsdéken a Fed aktuális kamatemelései (és az azzal kapcsolatos várakozások ingadozásai), az ázsiai börzéken pedig a koronavírus-járványhoz köthető újbóli lezárások hatásai tükröződtek, úgy az európai piacok teljesítményét az orosz-ukrán háborús konfliktus gazdasági következményei határozták meg.

Amerika
A több mint két hónapja tartó orosz-ukrán háborús konfliktus, az ebből kifolyólag egyre inkább növekvő élelmiszerellátási krízis, a világszerte tapasztalható infláció, valamint a globális nyersanyag-hiány nagymértékben rányomja a bélyegét a tőzsdék teljesítményére. Így hosszú idők óta a legborúsabb hónapját zárta áprilisban az amerikai tőzsdeindexek mindegyike: az S&P500 értéke 8,8%-ot zuhant, míg a Dow Jones ipari átlag „csak” 4,9%-ot vesztett. Az egy ideje külön utakon járó technológiai szektor még jelentősebb vérveszteséget szenvedett, a Nasdaq index zuhanása 13,3% volt havi szinten.  

Kína
A kínai parlament az idén 5,5 %-os növekedést tűzött ki korábban, ám az országot az elmúlt hónapokban sújtó, újabb covid járványhullám miatti drákói intézkedések fényében több nemzetközi szervezet is lerontotta előrejelzését Kína idei gazdasági teljesítményére vonatkozóan.

Európa
Az orosz-ukrán háború felpörgette az eseményeket és az EU tagországai gőzerővel dolgoznak az orosz energiáról (szén, földgáz és kőolaj) való leváláson.
Míg az amerikai FED-nél nagy összhang van a jegybankárok és a piac között, addig az EKB-nál merőben más a helyzet. Még a jegybankon belül sincs egység és komoly vita van a kamatszint emeléséről és annak idejéről/mértékéről is.

MAGYARORSZÁG 
A nemzetközi tendenciák a Budapesti Értéktőzsde vezető részvénymutatóján, a BUX indexen is éreztették a hatásukat áprilisban – a 43.470 pontos záróérték 2,8 %-os havi szintű csökkenést jelent április hónapban.

A Generali eszközalapok áprilisi teljesítményét vizsgálva azt láthatjuk, hogy mind a kötvényalapok, mind a részvényalapok (és összekeverve pedig a vegyes alapok) tekintetében jobb hónapokat is megéltünk már: minden eszközosztályban lecsorgás, azaz – kevés kivétellel (pl. Világmárkák részvény és a Világjáró kötvény) – csekély negatív havi szintű hozam volt megfigyelhető, így a háborús konfliktus és az inflációs félelem egyelőre kedvezőtlen befektetési klímát eredményezett.

További információk, részletek az aktuális Befektetési Szemlében találhatók.

 


Az orosz-ukrán háborús konfliktus okozta biztonsági kockázatok, illetve gazdasági bizonytalanság volt márciusban az a legfontosabb tényező, mely továbbra is jelentősen befolyásolta a tőkepiacokat: ugyan márciusban az orosz, illetve az ukrán tőzsdén is újraindult a kereskedés, az árfolyamok mind a globális, mind a hazai piacon jelentős visszaesést mutattak a hónap első hetében. A folyamatosan zajló orosz-ukrán tárgyalások és ezzel a békekötés esélyének növekedése aztán a hónap második felében megtette a hatását, a pozitív befektetői hangulat mind az indexek, mind a vezető részvények árfolyamának alakulásában tükröződött, pozitív korrekciót láthattunk a hónap végével.

A gazdasági híreket a háborús beszámolók mellett az inflációs félelmekről szóló elemzések dominálták, nem véletlenül, hiszen szerte a világban küzdenek az országok, kormányok és jegybankok a megugró árak okozta kihívásokkal és annak gazdasági- és politikai kezelésével – egyelőre nem sok sikerrel.

A Generali eszközalapok márciusi teljesítményét vizsgálva azt látjuk, hogy a hazai kötvényalapok kivételével (melyeket tovább sújtott az állampapír-piaci hozamok emelkedése) szinte minden eszközosztályban nyereséget érhettünk el, így a háborús konfliktus miatt rekordgyenge február hónap után a tavaszi első hónap újra profit-rügyeket fakasztott.

További információk az aktuális Befektetési Szemlében találhatók.

 


A február második felében kiteljesedő orosz-ukrán háborús konfliktus érzékenyen érintette az inflációs nehézségek és a nyersanyagárak emelkedése miatt az utóbbi hónapokban egyébként is rendkívül volatilis tőkepiacokat szinte a világ minden szegletében. Miközben az orosz és az ukrán tőzsdén a kereskedés teljesen leállt (a piacok zárva tartottak), az árfolyamok kilengései a kelet-közép-európai és a nyugat-európai piacokon is jelen voltak. Megfigyelhető volt, hogy a háborús konfliktushoz földrajzilag közelebb lévő országokban volt érzékelhető a legjelentősebb piaci hatás, így többek között a lengyel és a magyar piac szenvedett komolyabb veszteségeket, de a kissé távolabb fekvő osztrák tőzsdét is jelentősen megrázta az eset. A részvénypiacok mellett a regionális devizapiacokon is komoly mozgás volt tapasztalható, jelentős leértékelődést láthattunk a lengyel zlotyi, a cseh korona és magyar forint árfolyamában is.

A Generali forintban jegyzett eszközalapjainak februári teljesítménye szinte tökéletes tükörképe volt a januárinak. Január hónapban a hazai részvényekbe befektető eszközalapok markánsan túlteljesítették a külföldi részvényeket tartalmazó eszközalapokat (a forint január havi markáns erősödésének köszönhetően). Februárban ez megfordult és a külföldi részvényekből álló eszközalapok voltak a nyerők (melyek kurzusát a februárban jelentősen romló forint támogatta).


További információk az aktuális Befektetési Szemlében találhatók.
 


Hektikus mozgásokkal indult a 2022-es év első hónapja a nemzetközi tőzsdéken, a globális járványhelyzet és a gazdasági nehézségek továbbra is rányomták a bélyeget a befektetők kereskedési hangulatára. A hónap második felében az amerikai jegybank, a FED várható kamatemelésekkel kapcsolatos januári bejelentései nagyon erőteljes nyomást gyakoroltak az amerikai börzéken túl az ázsiai és az európai piacokra is, több esetben komoly árfolyameséseket produkálva.

Mindeközben a hazai részvénypiac valahogy szélárnyékba került januárban és megúszta a nemzetközi piacokon feltörő jelentős eladói nyomást, olyannyira, hogy a BUX index 5% fölötti erősödéssel, mintegy villámrajtot vett az év elején.

A Generali eszközalapok januári teljesítményében így jól tapintható egy „szétválás”, melynek eredményeképp a forintban jegyzett hazai részvényalapok markánsan túlteljesítették a devizában jegyzett külföldi részvényalapokat, melyek teljesítményére a romló tőzsdei hangulat mellett a forint – havi szinten tapasztalható - erősödésének hatása is ránehezedett.

További információk az aktuális Befektetési Szemlében találhatók.
 


Amerikában december hónapban egyre aggasztóbb hírek jöttek az omikron-vírusvariáns drasztikus terjedéséről, a rekordszintre robbanó inflációról, vagy a kamatemelés egyre inkább közelgő időpontjáról, de ennek ellenére az USA részvénypiacok év végén, az utolsó hónapban is remekeltek.

A vezető európai részvényindexek is rendesen belehúztak az év végére: a német DAX index 5,2%-ot erősödött, a brit FTSE100 index 4,6%-ot nyert, miközben a francia CAC40 őket is megverve 6,4%-ot szárnyalt.

Magyarországon decemberben folytatódott a korrekció a Budapesti Értéktőzsdén, a BUX index azonban így is kifejezetten erős évet tudhat maga mögött – a BÉT fő részvényindexe 50.721 ponton zárta 2021-et, amely 2020-hoz képest 20,6 %-os, míg a pandémia előtti utolsó évhez, 2019-hez képest 10,6%-os növekedést jelent.

További információk az aktuális Befektetési Szemlében találhatók.
 


Az elmúlt másfél év során ritka esemény volt az, hogy arról kellett beszámolnunk, hogy csökkenést láthattunk a világ részvénypiacain. 2020 márciusa óta szinte töretlen a részvénypiacok optimizmusa (legalábbis a fontosabb fejlett régiókban), a koronavírus tavaly év eleji megjelenését követő nagy rémület és zuhanás után nagyon gyorsan pattantak fel a részvényindexek és sok befektetési szakembert is meglepetésként ért az azt követő óriási, szinte megállíthatatlan tőzsdei szárnyalás. Hónapról hónapra mi is folyamatosan arról tudtunk beszámolni, hogy épp hol és milyen mértékű új rekordok születtek a világ részvénypiacain. 

2021 novembere most kilóg ebből a trendből: valami megváltozott, a lendület megrekedt, a piaci szárnyalás lefékeződött. A legfőbb ok a koronavírus-járvány új variánsainak (elsősorban az omikron-ra keresztelt mutáció) megjelenése, és az országok által a pandémia fékezése érdekében bevezetett korlátozások, illetve az inflációs aggodalmak rányomták a bélyegüket a kereskedésre a világ vezető tőzsdéin. Mind a tengerentúlon, mind Kínában és a meghatározó európai piacokon is jelentős esés volt tapasztalható, különösen a hónap utolsó napjaiban. A globális mérséklődés a hazai BUX index alakulásán is látható volt, a magyar tőzsde első számú indexe az alulteljesítők közé tartozott az európai tőzsdeindexek között.


További információk az aktuális Befektetési Szemlében találhatók.
 

A nemzetközi tőkepiacokon ebben a hónapban vegyes hangulat uralkodott. Míg Ázsiában elsősorban az ingatlanfejlesztő mamutcég, az Evergrande csődeljárása és az abból fakadó, a teljes kínai ingatlanpiacra kiható bizonytalanság intették óvatosságra a befektetőket, az amerikai tőzsdéken a főbb indexek októberben több helyen rekordot produkáltak, az S&P 500 például történelmi csúcson zárt október utolsó napjaiban.

 

Amerika – markánsan felülteljesítettek a cégek a harmadik negyedévben

 

A leginkább vizsgált USA részvényindexének, az S&P 500 cégeinek nagy része már közzétette harmadik negyedéves eredményét, és a cégek 87%-a felülteljesítette az elemzői konszenzust. Eddig átlagosan közel 18%-kal nőtt a cégek árbevétele, míg a részvényenkénti eredmény 41%-os emelkedést mutat a tavalyi évhez képest. 

Európa – nyugtatni próbál az EKB: ez az infláció nem kritikus és nem krónikus

 

Szokatlannak és egyben átmenetinek nevezte a jelenlegi inflációs folyamatokat az EKB vezető közgazdásza. A nyugtatónak szánt kommunikáció lényege, hogy nincs jele annak, hogy a mostani infláció krónikus lenne, és a jelenlegi magas inflációt nem szabad összehasonlítani a 70-es, 80-as évekkel, mert a mostani helyzet teljesen más. Az EKB szerint a mostani meglepően magas inflációt a gyors gazdasági visszapattanás és a szűk termelési keresztmetszetek együttesen okozzák, de jövőre le fog csengeni a magas infláció. 

Feltörekvő piacok – Lassulás Kínában

 

A kínai gazdaság a harmadik negyedévben 4,9%-kal bővült, miután az ipari termelés kisebb mértékben nőtt szeptemberben, mint azt az elemzők várták. Az ipari termelés 3,1%-os bővülése nagymértékben elmaradt a 4,5%-os várakozástól. 

 

Magyarország – újabb BUX index rekord immár októberben is!

 

Októberben újra rekordot döntött a Budapesti Értéktőzsde első számú részvényindexe, a BUX index – az 54.198 pontos záróérték az előző hónaphoz viszonyítva 2,5 %-os növekedésnek felel meg. 

 

 

További információk az aktuális Befektetési Szemlében találhatók.

 

Az elmúlt hosszú hónapokban megszokott nemzetközi tőzsdei emelkedés már-már megszokássá vált folyamata megtörni látszott szeptemberben. A kínai ingatlanfejlesztő nagyvállalat, az Evergrande Group csődközeli helyzete a múlt hónap folyamán nagymértékben befolyásolta a világgazdasági történéseket és a nemzetközi tőzsdei mutatókat is a lejmenet felé indította. Emellett a koronavírus-járvány esetszámainak világszintű, fokozatos növekedése sem kedvezett a részvényindexeknek, amelyek ennek nyomán hullámzó formát mutattak az európai, az ázsiai és az amerikai piacokon egyaránt.

Európa – elszálló infláció rémképe, az energiaárak az égben

 

A megjelent adatok alapján 2008 óta nem látott szintre, 3,4%-ra emelkedett az inflációs ráta szeptemberben az Eurózónában. A magas infláció egyik fő komponense a magas energiaárak voltak. Ugyanakkor a tartós fogyasztási cikkek is 2,3%-kal emelkedtek a gyártási és szállítási fennakadások miatt.

MAGYARORSZÁG – újabb BUX index rekord szeptemberben is!

 

A hazai részvénypiac mentesülni tudott a nemzetközi borúsabb hangulattól, így szeptemberben – ha nem is olyan robosztus lendülettel – folytatódott a magyar piac menetelése. Az augusztusi, közel 52 ezer pontos záróértéket követően szeptemberben ismét rekordot döntött a BUX index: a hónap folyamán alkalmanként az 53 ezer pontot is átlépte, végül 52 855 ponton zárt, amely 1,7 %-os emelkedést jelent augusztushoz képest.

ESG – Mi ez a furcsa 3 betű, ami manapság nagyon érdekli a befektetőket?

 

Az ESG egy angol mozaikszó, mely három szóban napjaink három kulcsfontosságú tényezőjére fókuszál: E = Környezet (Environment), S = Társadalom (Social), G = Irányítás (Governance). Az ESG tényezőket magában foglaló befektetési alapok száma az évtized eleje óta rohamosan növekszik, és az elkövetkező évtizedben várhatóan tovább fog emelkedni. Szeptemberben a Generali Biztosító is elindította a Fenntartható Világ részvény eszközalapját.

További információk az aktuális Befektetési Szemlében találhatók.

 

A pénteki kedvező napnak köszönhetően emelkedéssel fejezték be az elmúlt hetet a legnagyobb amerikai tőzsdeindexek. A Dow Jones 1%-kal, az S&P 500 1,5%-kal, a Nasdaq Composite index 2,8%-kal került feljebb, a kisebb piaci vállalatok előző heti felülteljesítése révén a Russell 2000 index egészen jelentősen, 5,1%-kal gyarapodott.
Az S&P 500 iparágai közül az energetikai szektor felülteljesített, miután a múlt héten az olaj világpiaci ára 10%-kal emelkedett; emellett még jól teljesített a pénzügyi-, valamint a kommunikációs szolgáltatások szektora is.

Jerome Powell Jackson Hole-i konferencián tartott beszédében nem tért el az amerikai jegybank közelmúltbeli gazdasági értékelésétől. A Fed elnök leginkább a delta variáns okozta kockázatokról beszélt, és - meglepetést okozva a piaci szereplők körében - nem tett utalást a jegybank eszközprogramjának kivezetésének pontos dátumára.
Az inflációra kitérve megerősítette, hogy annak átmeneti jellegére hivatkozva a jegybank egyelőre nem fog változtatásokat eszközölni a monetáris politikában, továbbra is kiemelten segítve a gazdaság és a munkaerőpiac kilábalását.
A sajtótájékoztatót követően határozott pozitív árfolyam reakció érkezett a részvénypiacokon.

Európában is magasabban zárták az előző hetet a legnagyobb tőzsdeindexek, az EuroStoxx 50 index 1,1%-kal növekedett. A növekedéshez hozzájárult a Fed elnök beszéde, valamint a megerősítés az Európai Központi Banktól az infláció megugrásának átmeneti jellegéről.
Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) múlt héten jóváhagyta a Pfizer/BioNTech és a Moderna gyógyszercégek kapacitásainak növelését a koronavírus elleni vakcinák gyártására, ezáltal az átoltottság ütemének növelése segíthet csökkenteni a kórházba kerülések és halálozások számát.
Mérsékelten lassult a gazdaság bővülésének üteme augusztusban az euró-zónában a Markit előzetes beszerzésimenedzser-index (BMI) adatai szerint. Az euró-zóna augusztusban is megtartotta a gazdasági helyreállás lendületét, és csak kis mértékben marad el a júliusi, 15 éves rekord értékektől. A csökkenést az ellátási láncokban jelentkező problémák indokolják.

Hazánkban a várakozásoknak megfelelően 30 bázisponttal 1,5%-ra emelte az irányadó kamatszintet a Magyar Nemzeti Bank, valamint a Monetáris Tanács bejelentette az állampapír vásárlási program fokozatos, a piaci stabilitás fenntartásának szempontjait figyelembe vevő kivezetésének megindítását. Ezzel párhuzamosan a Monetáris Tanács a Növekedési Kötvényprogram keretösszegét 400 milliárd forinttal, 1550 milliárd forintra emelte.
A Tanács továbbra is azt gondolja, hogy a kamatemelési ciklust egészen addig folytatni kell, amíg az infláció a célsávon belül stabilizálódik és a kockázatok szimmetrikussá válnak, ezeket a tényezőket legközelebb a szeptemberi döntés során vizsgálja majd a jegybank.

ESZKÖZALAPOKKAL KAPCSOLATOS HÍREK

A részvény, vegyes és abszolút hozamú eszközalapok esetében befektetési politika, érintett régió és szektorok függvényében döntenek a portfólió menedzserek a részvénykitettség mértékéről.

RÉSZVÉNY ESZKÖZALAPOK 

Fejlett világ, Fejlődő világ, Világmárkák, Külföldi részvény, Feltörekvő részvény, Emerging market részvény eszközalapokban referenciaszint alatt, a Deluxe részvény és az EuróRészvény eszközalapok esetében enyhén referenciaszint felett van a részvénykitettség. 

Az Innováció, Innotech, Global Brand részvény eszközalapban enyhén benchmark alatt van a súly, az Új technológiák eszközalapban enyhén a benchmark felett van a részvény kitettség. 

VEGYES ÉS ABSZOLÚT HOZAMÚ ESZKÖZALAPOK 

Mozaik és Global vegyes típusú eszközalapoknál  továbbra is referenciaszint felett, a Horizont és Navigáció portfóliókban szintén referenciaszint felett állnak a részvénypozíciók. 

Selection és Tallózó abszolút hozam stratégiával kezelt eszközalapoknál 17-25% között, a Globális abszolút hozam eszközalapban pedig 25%-on áll a részvénykitettség.
Az Attraktív abszolút hozam eszközalapban 10% alatt van a részvénykitettség.

KÖTVÉNY ESZKÖZALAPOK


Hazánkban júniusban kamatemelési ciklus indult, mely során havi 30 bázisponttal emelte az irányadó kamatot a jegybank, ami jelenleg 1,5%.

 

A kamatemelési ciklust az MNB az inflációs kilátások függvényében fogja folytatni. Az augusztusi kamatdöntő ülésen döntöttek az állampapírok vásárlásának 10 milliárd forintnyi heti csökkentéséről, így az eszközvásárlás mérséklődése az 5-10 éves futamidejű kötvényeket fogja érinteni. Ennek következtében a hozamgörbe közepe mérsékelten megemelkedhet. A 3 hónapos futamidejű kötvények még nem követték le a kamatemelés mértékét, az aukció 0,74%-os átlaghozamon zajlott le.

A kötvény eszközalapok esetében (Kötvény, Hazai Kötvény, Likviditási 2021, Pénzpiaci, Horizont eszközalapok) a portfóliók hátralévő átlagos futamidejét (duration) lerövidítettük, így a benchmarkhoz képest is egy rövidebb futamidővel rendelkező portfóliót alakítottunk ki, mely esetben az átértékelődési kockázatot mérsékeltük.


MIRE FIGYELÜNK A HÉTEN?

A héten számos makrogazdasági adat érkezik. Hazánkban a KSH közöl adatokat a beruházásokról és a kiskereskedelemről, illetve a felülvizsgált második negyedéves magyar GDP adatokról számol be.

Munkanélküliségi statisztikák érkeznek Németországból és az Egyesült Államokból, valamint számos BMI adat jelenik Európából és a tengerentúlról egyaránt.

 

Megszokhattuk már az elmúlt évtizedekben, hogy a július és augusztus hónapok nemcsak a kánikuláról, hanem azzal együtt a nyaralásról szólnak, melynek következtében csendesebb, visszafogottabb tőzsdei mozgások történnek ebben az időszakban és a gazdasági adatok, hírek is lassabban csordogálnak ilyentájt.

Nincs ez másként 2021-ben sem, annyi különbséggel, hogy továbbra is fél szemmel a koronavírus (és annak leginkább delta variánsának) terjedésére figyelnek a befektetők. A koronavírus járvánnyal kapcsolatos újabb lehetséges lezárások és korlátozó intézkedések július során is jelentősen befolyásolták a meghatározó nemzetközi tőzsdéket, így a német, a francia és a brit indexeket, valamint az amerikai piacokat is. A hónap második felében már optimistább befektetői hangulat volt jellemző, melyhez nagyban hozzájárult az is, hogy egyes nemzetközi nagyvállalatok kedvező gyorsjelentései érkeztek, és mutattak pozitív irányt.

A BUX index a nemzetközi tendenciákhoz képest kiegyensúlyozottabb formát mutatott júliusban: a legmagasabb napi záróérték, mely egyben a hónap utolsó értéke is 48 611 pont volt, amely 2,9 százalékos növekedést jelent az előző havi záróértékhez képest

Tovább az augusztusi Befektetési Szemlére > 

 

Markánsan javult a globális vállalati szektor hangulata az utóbbi hetekben, és az üzleti vállalkozások egyre valószínűbbnek tartják a meredek ívű világgazdasági kilábalást a koronavírus-járvány okozta visszaesés után. A felmérésbe bevont vállalatok 47 százaléka arra is számít, hogy üzleti aktivitása az idei harmadik negyedévig visszatér a koronavírus-járvány előtti szintre.


Továbbra is pozitív befektetői hangulat uralkodik a nemzetközi részvénypiacokon, a vezető tőzsdeindexek folyamatos emelkedési pályán vannak, és hónapról hónapra magasabb ponton zárnak, amelyhez nagymértékben hozzájárul a járványhelyzet előtti időszakra történő folyamatos visszatérés és a nemzetközi piacokon is tapasztalható fokozatos gazdasági visszarendeződés. A nemzetközi színtéren Európában és Ázsiában a hónap végére mérsékeltnek mutatkozott a piac, a fokozott óvatosság hátterében a delta variáns erősödése húzódhat meg, míg az amerikai piacon az S&P 500 index átlépte a 4300-as szintet is, így 2021 első fél évében már 14,5%-os nyereséget mutat.


Újra csúcsot döntött a Budapesti Értéktőzsde, ugyanis a májusi rekord után a BUX ismét meghaladta a korábbi legmagasabb értékét június hónapban is.


Tovább a júliusi Befektetési Szemlére > 

 

Május hónapban tovább folytatódott a gazdasági kilábalás, de annak üteme és jellege régiónként eltérő volt. A Covid-19 járvány még koránt sem ért véget, és az újabb és újabb fertőzéshullámok és a nem mindenhol kellő számban elérhető oltóanyagok továbbra is megjósolhatatlanná teszik a gazdasági újranyitás(ok) menetrendjét, de a globális gazdasági adatok mégis a helyzet fokozatos javulásáról árulkodnak.

A javuló gazdasági adatok hátán májusban is kitartott az immár 14 hónapja tartó részvénypiaci bika-lendület. Az emelkedést egyszerre több tényező is segítette: a nemzetközi piacokon továbbra is jó a hangulat, tart az emelkedő trend, ugyanakkor ennek hajtóereje immár nem elsősorban az amerikai piac: az európai tőzsdék vették át a vezetést. Ez részben összefügghet azzal, hogy a gazdasági nyitás egyre több országra terjed ki, de annak is szerepe lehet, hogy az amerikai részvények már magasabban árazottak, így a befektetők az európai papírok felé fordultak inkább.

A vezető nyugat-európai tőzsdeindexek mellett a hazai tőzsdei jó hónapot tudhat maga mögött, miután kevesebb, mint másfél évvel az előző csúcsdöntés után a BUX újra meghaladta korábbi legmagasabb értékét. A legmagasabb napi záróérték, amely új történelmi csúcsot jelent, 46 379 pont volt, a hónapot végül 46 371 ponton zárta az index, ami 7,4%-os emelkedést jelent az előző havi záráshoz képest. 


Tovább a júniusi Befektetési Szemlére > 

 

A világ vezető részvénypiacain április hónapban is folytatódott az előző hónapok jó hangulata: az árak emelkedését rendszerint csak rövid korrekciók szakították meg és lassan tényleg érdemes elgondolkozni azon az extrém dolgon, hogy „egyirányúvá vált a tőzsde”. Csak emelkedés létezik, és aki benne van, az hónapról hónapra gyarapszik, míg aki a partvonalról figyeli, hogy mikor lesz egy esés, mikor ő is beszállhatna végre, nos olyan most nincsen, de tudjuk, hogy a  múltbeli hozamok nem jelentenek garanciát a jövőre nézve. A befektetők 2021-ben jelentős gazdasági növekedésre számítanak, miközben egyelőre a tőzsdéket éltető pénzbőség is megmaradt, hiszen a jegybankok nem sietnek a rendkívüli eszközvásárlási programok mérséklésével. Optimizmus, pénznyomda, normalizálódó COVID-helyzet, nyitás a világ országaiban - mi kell több a hurráoptimizmushoz?

Ahogyan az elmúlt évben szinte minden hónapban, így most is arról számolhatunk be, hogy újabb rekordok dőltek meg a részvénypiacokon: az USA talán legkövetettebb részvényindexe, az S&P500 olyan simán szelte át a 4000 pontos álomszintet, hogy észre sem vettük és máris 4200-on volt. Európában is csúcsra pörögtek a nemzeti indexek, a DAX 15.000 pont fölé kúszott (szintén rekord), míg francia társa a CAC40 úgy repült 6000 pont fölé (naná, hogy rekord!) mint a labda, amit zsinóron rántanak fel. 

A világpiacon, térségünkben és így a hazai piacon is érezhető hatása volt az orosz-ukrán, illetve orosz-NATO viszony elmérgesedésének és a háborús veszély megjelenésének. Szerencsére az erőfitogtatást sem nélkülöző konfliktus jelentősen mérséklődött, és a háborús veszély gyakorlatilag elmúlt. Itthon a hónap végén megnőtt a befektetői optimizmus, a BUX jórész ledolgozta hónap eleji veszteségét, de így is 2% fölötti veszteséggel fejezte be az áprilist.

Bővebb információk az európai, amerikai és a feltörekvő piacokról, valamint az eszközalapok teljesítményéről, továbbá egyéb aktualitásokról a Generali Befektetési Szemléjében találhatók. 

Tovább a májusi Befektetési Szemlére > 

 

Mérsékelt csökkenéssel zárták a hetet a legnagyobb tőzsdeindexek. A Dow Jones Index 0,5%-kal, az S&P 500 Index 0,1%-kal, a Nasdaq 0,3%-kal zárt lentebb, egyedül a Russel 2000 Index emelkedett 0,4%-kal.

Az elmúlt hét volt az idei év egyik legalacsonyabb kereskedelmi volumenű hete, melynek végére megszakadt a legnagyobb amerikai tőzsdeindexek négy hete tartó emelkedése, amelyet részben Joe Biden lehetséges adóemelésről szóló javaslata okozhatott. A Bloomberg értesülése szerint az elnök 39,6 százalékra, tehát közel duplájára emelné a vagyonos amerikaiak tőkenyereség-adóját, amellyel az elnök programjában szereplő American Families Plan-t finanszíroznák, ami az oktatásra és az egészségügyre terjedne ki.

Az előző héten tovább zajlott az gyorsjelentési szezon, amely során újabb amerikai vállalatok hozták nyilvánosságra az első negyedéves eredményeiket. Az elemzők a hátralévő jelentésekre vonatkozó előrejelzésekkel összesítve 34%-os emelkedésre számítanak, – amelyre 2010 harmadik negyedéve óta nem esett példa – ezzel újabb bizonyíték mutathatja, hogy a gazdaság fokozatosan áttér a világjárvány utáni környezetre. A Netflix jelentéséből kiderült, hogy az új felhasználok száma éles mértékben elmaradt a korábbi negyedéves adatoktól, ami arra utal, hogy a következő időszakban az emberek többet terveznek az otthonukból kimozdulni.

Tovább csökkent a munkanélküliségi statisztika az Egyesült Államokban, amely a koronavírus járvány kezdete óta nem állt ilyen kedvező szinten, mint a jelenleg. Tovább emelkedett áprilisban a feldolgozóipari és szolgáltató szektorra vonatkozó beszerzési menedzser-index, mindkettő értéke 60 pont feletti, ami a lazuló járványügyi korlátozásoknak és a jelentős vásárlói keresletnek volt köszönhető.

Európában a kedvező vállalati gyorsjelentéseket beárnyékolták a magas koronavírus esetszámokkal kapcsolatos aggodalmak. Az előző hetet az Euro Stoxx 50 Index 0,5%-os csökkenéssel zárta.

Ugyan a vakcinák beadásának ütemével kapcsolatos optimizmus javított a piaci hangulaton, Christine Lagarde Európai Központi Bank elnök úgy fogalmazott, hogy túl korai még a pandémiás eszközvásárlási program (PEPP) mérséklése. Az EKB a márciusi kamatdöntése során azt ígérte, hogy a következő negyedévben nagyobb ütemben folytatja az eszközvásárlást.

A vártnál kedvezőbb adatok érkeztek az áprilisi beszerzési menedzser-indexekkel (BMI) kapcsolatban. Az euró-zóna kompozit BMI-je 53,7-re emelkedett, ami 9 hónapos csúcsot jelent. Az emelkedésnek az oka a termelő szektorbeli gazdasági aktivitás emelkedése, valamint a szolgáltató szektor egyes részeinek növekedése.

Jelentős kereslet volt az első aukción az új 30 éves, forintban denominált zöld kötvényre, az eredetileg tervezett 20 milliárd forint helyett 30 milliárdért tudott értékesíteni csütörtökön az ÁKK, 3,69%-os átlaghozam mellett. Az új zöld kötvény nem csak a magyar piacon mérföldkő, a Bloomberg szerint az egész világon a leghosszabb futamidejű zöld állampapír.

Gyengült a forint euróval szembeni árfolyama, az előző hét végére elérte a 363,5 forintos szintet.

ESZKÖZALAPOKKAL KAPCSOLATOS HÍREK

 

RÉSZVÉNY ESZKÖZALAPOK

 

A Fejlett világ, Fejlődő világ, Világmárkák, Külföldi részvény, Deluxe, Eldorado, Amazonas, Himalája, EuróRészvény, Eurórészvény plusz eszközalapok esetében referenciaszint felett van a részvénykitettség.

Az Innováció részvény, Új technológiák és Olympic eszközalapokban szintén benchmark felett van a részvénykitettség.

 

VEGYES ÉS ABSZOLÚT HOZAMÚ ESZKÖZALAPOK 

 

A Mozaik és Global vegyes típusú eszközalapoknál referenciaszint felett, a Horizont és Navigáció portfóliókban referenciaszinten áll a részvénypozíció.

A Selection és Tallózó abszolút hozam stratégiával kezelt eszközalapoknál 17-25% között, a Globális abszolút hozam eszközalapban pedig 35%-on áll a részvénykitettség.

KÖTVÉNY ESZKÖZALAPOK

 

Kedvező globális jó hangulatnak és az MNB agresszívabb eszközvásárlásának köszönhetően a hazai kötvények hozamai csökkentek, amely kedvezően befolyásolta a kötvények árfolyamértékét. Az Állam új, 30 éves zöld kötvényt bocsátott ki nagy sikerrel. A nagy keresletnek köszönhetően, erős aukciót láthattunk, melynek során 30 mrd HUF értékben bocsátották ki a kötvény 3,74%-os maximum és 3,69% átlaghozam mellett.  

MIRE FIGYELÜNK A HÉTEN?

 

Kedden hazánkban MNB ülés, szerdán pedig a globális tőkepiacokra a Fed kommentárja  jelent  iránymutatást a monetáris kilátásokról. 

A hét többi napján a GDP, valamint az infláció alakulásáról tájékozódhatunk majd az euró-zóna országaiból és az Egyesült Államokból.

A Távol-Keleten Kínából feldolgozóipari beszerzésimenedzser-index (BMI) kerül nyilvánosságra az áprilisi hónapra vonatkozóan.

 

Közben az amerikai gyorsjelentési szezon egyik legizgalmasabb hete következik, olyan nagyágyúk tényszámai látnak napvilágot, mint a Microsoft, a Facebook, az Alphabet (Google) és az Amazon.

Márciusban is töretlenül kitartott az immár egy éve zajló, lényegében megszakítás nélküli emelkedés a világ főbb tőzsdéin (mintha nem egy koronavírus-által sújtott depresszió, hanem a világgazdaság legnagyobb expanziója lenne): a jelentősebb amerikai tőzsdeindexek ismét új történelmi csúcsokat értek el.

A csúcsdöntésekhez ezúttal a fontosabb, nagyobb európai piacok is csatlakoztak: a német DAX, illetve a francia CAC-40 ugyancsak meghaladták mindenkori legmagasabb értéküket, és ezúttal a részvények széles köre emelkedik, a válság során eddig elkerült részvények iránt is érdeklődnek a befektetők. „Mindent vesznek, aminek árfolyama van” - mondhatjuk kis túlzással, hiszen a korábban „szétvett” növekedési részvények után most a kicsit elfeledett hagyományos iparágak részvényei is a befektetők fókuszába kerültek.

A befektetői optimizmust az USA és Kína, illetve Oroszország közti kapcsolatok mélypontra kerülése sem rendítette meg, ahogy a Szuezi-csatorna egyhetes kiesésének esetleges gazdasági hatásai sem okoztak aggodalmat. Szinte a „rossz hír” fogalma megszűnt létezni, és a tőzsdék minden piaci eseményre kizárólag emelkedéssel tudnak reagálni. 

Optimista képet fest az IMF legfrissebb elemzése a világgazdaságról. A Nemzetközi Valutaalap frissen kiadott Világgazdasági kilátások című tanulmányában olvasható előrejelzés szerint idén a globális gazdaság 6%-kal nőhet a januárban várt 5,5%-kos várakozással szemben, míg a 2022. évi GDP-növekedési adatot a jelentés összeállítói 4,2 %-ról 4,4%-ra javították (összehasonlításképpen: 2020-ban 3,3%-ot hanyatlott a világgazdaság).

Bővebb információk az európai, amerikai és a feltörekvő piacokról, valamint az eszközalapok teljesítményéről, továbbá egyéb aktualitásokról a Generali Befektetési Szemléjében találhatók. 

 

Bővebb információk az európai, amerikai és a feltörekvő piacokról, valamint az eszközalapok teljesítményéről, továbbá egyéb aktualitásokról a Generali Befektetési Szemléjében találhatók. 

 

Mérsékelt csökkenéssel fejezték be az elmúlt hetet a legnagyobb részvényindexek, a Dow Jones index 0,5%-kal, az S&P 500 és a Nasdaq 0,8%-kal értékelődött le. A szélesebb vállalati kört lefedő Russell 2000 index 2,8%-kal zárt lejjebb az előző hét kezdetéhez képest.

Továbbra is az emelkedő hozamgörbék okozták a legnagyobb akadályt a részvénypiacok számára, miután az elmúlt héten a 10 éves amerikai államkötvény hozama 1 éves időtávon a legmagasabb szintre, 1,75% közelébe került. Az energiaszektorban is érzékelhetően gyengültek a részvényárfolyamok, miután az olajárak piacán tavaly nyár óta nem tapasztalt mértékű heti csökkenés volt megfigyelhető. Ennek legfőbb oka az Európában meghosszabbított járványügyi lezárások miatt kialakult várt kereslet csökkenés, valamint a korábbi jelentős emelkedést követő profit realizálás lehetett.

Nem közölt jelentős változásokat Jerome Powell amerikai jegybank elnök a múlt heti Fed kamatdöntés ülésén. Ahogy korábban is elmondta, a monetáris döntéshozók nem terveznek 2023-ig kamatemelést, valamint az eszközvásárlási programot is változatlanul hagyták. A gazdaság kilábalásával párhuzamosan ugyanakkor bizonyos támogató intézkedések meghosszabbítására már nem kerül sor.

Makrogazdasági adatokat tekintve az Egyesült Államokban 2,2%-kal csökkent a februári ipari termelés a januári hónaphoz képest, a kiskereskedelmi forgalom pedig 3%-kal esett vissza. A negatív meglepetést ugyanakkor olyan szezonális tényezőkkel magyarázzák, mint az időjárás.
Egyre jobban alakul a koronavírus elleni oltási program Amerikában, Joe Biden amerikai elnök szerint a szomszédos országoknak is képes vakcinákat kölcsönözni a világ vezető gazdasága a jövőben.

Európában nem történt számottevő változás múlt héten, az EuroStoxx 50 Index 0,1%-kal került feljebb, az euró-zóna államkötvényhozamai is némileg emelkedtek, mely kedvezett a pénzügyi szektor megítélésének. Kedvezően alakul az üzleti hangulat, a ZEW Economic Sentiment márciusi jelentésében 74 pontot ért a februári 69,6 ponthoz képest, miközben a várakozásokat tükröző index is trendszerűen javul.

Hazánkban a vezető hírek a koronavírus járvány harmadik hullámáról szóltak. A megbetegedések és az elhalálozások száma sajnálatos módon egyaránt növekvő ütemű. 
Továbbra is közel jár a történelmi mélyponthoz a forint euróval szembeni árfolyama, jellemzően 367-368 forint között mozogtak a jegyzések a keddi, piaci szempontból fontos kamatdöntő ülés és jegybanki kommentár előtt.

ESZKÖZALAPOKKAL KAPCSOLATOS HÍREK

 

 A részvény, vegyes és abszolút hozamú eszközalapok esetében befektetési politika, érintett régió és szektorok függvényében döntenek a portfolió menedzserek a részvénykitettség mértékéről.

RÉSZVÉNY ESZKÖZALAPOK 

 

 A Fejlett világ, Fejlődő világ, Világmárkák, Külföldi részvény, Deluxe, Eldorado, Amazonas, Himalája, EuróRészvény, Eurórészvény plusz eszközalapok esetében referenciaszint felett van a részvénykitettség. 
Az Innováció részvény, Új technológiák és Olympic eszközalapokban benchmark felett van a részvénykitettség. 

VEGYES ÉS ABSZOLÚT HOZAMÚ ESZKÖZALAPOK 

 

 A Mozaik és Global vegyes típusú eszközalapoknál referenciaszint felett, a Horizont és Navigáció portfóliókban referenciaszinten áll a részvénypozíció. 
A Selection és Tallózó abszolút hozam stratégiával kezelt eszközalapok esetében 17 - 25% között, a Globális abszolút hozam eszközalapban pedig 33%-on áll a részvénykitettség

KÖTVÉNY ESZKÖZALAPOK

 

 Hatalmas volatilitás jellemzi az idei év kötvénypiacát, az elmúlt hetekben az inflációtól való félelem hajtotta felfelé a globális hozamokat, melynek kapcsán a hazai kötvénypiac is gyengült, majd ezt követő nemzetközi jó hangulat lefelé tolta a hozamokat, így a magyar kötvények hozama is csökkent. Elmondható, hogy a hazai kötvénypiacot a core piacok hektikus mozgása befolyásolja, nem magyar specifikus események vezérlik. A hozamcsökkenést tovább segítette, hogy a Magyar Jegybank az államkötvény sorozatokra felállított 50%-os limitét eltörölte, így nincs mennyiségi vásárlási korlát, rugalmasan vásárolhatja az állampapírokat. Ez azt jelenti, hogy a hozamgörbe hosszú oldalán lévő papírok hozamcsökkenését is segítheti ez a döntés.


MIRE FIGYELÜNK A HÉTEN?

 

A hét elején MNB kamatdöntő ülés volt: a várakozásokhoz mérten a kamatszinteken nem módosított a Jegybank, GDP és infláció prognózisokat tettek közzé., Emellett a hét folyamán számos beszerzésimenedzser-index érkezik az euró-zóna országaiból valamint az Egyesült Államokból. 
Csütörtökön kezdődik az EU-csúcs is, amelynek napirendje szerint az EU-s vezetők tárgyalnak koronavírust érintő ügyekben.

 

 

Bővebb információk az európai, amerikai és a feltörekvő piacokról, valamint az eszközalapok teljesítményéről, továbbá egyéb aktualitásokról a Generali Befektetési Szemléjében találhatók. 

 

Február hónapban töretlenül tovább folytatódott világszerte az eufórikus tőzsdei hangulat, annak ellenére, hogy a járvány egyelőre csak nem akar véget érni, igaz, hogy országonként eltérő intenzitással, de zajlanak már a kiterjedt oltási programok. Bár itt nyugodtan megjegyezhetjük, hogy – a tavaly márciusi tőkepiaci pánik kivételével – a járvány eddig sem zavarta komolyabban a befektetőket, hisz a fejlett piacok indexei csúcsközelben vannak, az amerikai tőzsdeindexek pedig folyamatosan új csúcsokra emelkednek, melyek mellé most még a japán Nikkei is felzárkózott, hiszen 30 éve nem látott történelmi magasságba jutott. Kicsit azt érezhetjük, hogy olyan a fejlett világ tőzsdéje, mintha lenne valahol egy „titkos tőzsdegép”, ami folyamatosan bekapcsol, ha a legkisebb tőzsdei esést is érzékeli, és automatikus vételeivel újabb és újabb magasságokba röpíti a részvénypiacokat. Miközben eme elképzelt „titkos tőzsdegép” még titkosabb gazdáinak pedig egyéb dolga sincsen, mint etetni a gépet. Ahogyan a nagy ipari forradalom idejében etették szénnel a hatalmas gőzgépeket, úgy kell lapátolni most is (csak virtuálisan) a gépbe a sok-sok dollárt, jent és eurót. Az pedig zabálja hatalmas étvággyal a rengeteg pénzt és cserébe (gőz helyett) puffasztja fel jó magasra a részvénypiaci eszközök árfolyamát. Ha elvonatkoztatunk a (nem is annyira) képzeletbeli gépezettől akkor azt látjuk, hogy az amerikai jegybank szerepét betöltő FED jelenleg is rendkívül laza politikát folytat a havi 120 milliárd dolláros eszközvásárlásával (pénzpumpa).

 A részvénypiacok őrült szárnyalását nagyban fékezheti, vagy okozhat akár komolyabb eladói hullámot is a február hónapban felerősödött kötvénypiaci hozamemelkedés, mely a világ szinte minden kötvénypiacán érezhető ugrást eredményezett a hozamszintekben. A magasabb kamatok általában a részvénypiacon áresést okoznak, hiszen ilyenkor a befektetők a biztos (magasabb) hozam reményében átrendezik befektetéseiket és csökkentik azok kockázati kitettségét (magyarul részvényeket adnak el).

Bővebb információk az európai, amerikai és a feltörekvő piacokról, valamint az eszközalapok teljesítményéről, továbbá egyéb aktualitásokról a Generali Befektetési Szemléjében találhatók. 

 

A korábbi időszak növekedése után a múlt héten az amerikai indexek többsége csökkenéssel zárta a hetet. A Dow Jones Index ugyan 0,1%-ot gyarapodott, az S&P 500 Index 0,7%-kal, a nagy technológia-részaránnyal rendelkező Nasdaq Index 1,6%-kal, a Russel 2000 Index 1%-kal került lejjebb.

A múlt hét első napján az Egyesült Államokban nemzeti ünnep miatt zárva maradtak a tőzsdék. A kereskedés csökkenő részvényárfolyamokkal indult, miután a befektetők figyelmének középpontjába a hosszú lejáratú államkötvények hozamemelkedése került. Ugyan az inflációs előrejelzések mértéke emelkedett, az elemzők nem számítanak jelentős mértékű további hozamemelkedésre.Továbbra is pozitív a piac hangulata a további gazdasági ösztönző csomagnak és a COVID-19 elleni oltási program kombinációjának köszönhetően. Joe Biden amerikai elnök múlt keddi sajtótájékoztatója során elmondta, hogy július végéig minden amerikai állampolgár számára elérhető lesz a koronavírus elleni vakcina. A Bloomberg jelentése szerint a vakcina gyártási kapacitása áprilisig megduplázódhat, ami szintén a Wall Street hangulatát javította.Európában a részvényindexek szerény növekedéssel zártak a bíztató vállalati gyorsjelentéseknek köszönhetően, azonban az öreg kontinenst sem kerülték el az inflációs aggodalmak, így a nyugat-európai kötvény piacokon is hozamemelkedés volt megfigyelhető. Ismét javult a hangulat Németországban a ZEW piaci hangulat felmérése szerint, így tavaly augusztus óta nem mért optimizmus volt tapasztalható.Az Eurostat keddi GDP jelentése 0,6%-os csökkenésről számolt be negyedéves alapon az euró-zónára 2020 utolsó negyedévére vonatkozóan.

A magyar gazdaság negyedik negyedéves teljesítménye 1,1%-kal meghaladta az előző negyedévit a KSH friss jelentése szerint, ami óriási meglepetésre adott okot, ugyanis a piaci elemzők előzetes 0,4%-os csökkenést vártak. Összességében véve 2020-ban a GDP volumene 5,1%-kal elmaradt az előző évitől.A KSH gyorsbecslése szerint a koronavírus-járvány második hulláma kevésbé fogta vissza a magyar gazdaságot, mint tavasszal, növekedési pályán maradt az ipar és az építőipar is.Az Eurostat tagállami rangsorából kiderül, hogy Magyarország GDP adatai felülmúlták az uniós átlagot. Hazánkhoz hasonlóan a régió többi országa is kiemelkedő gazdasági növekedést ért el.Javuló oltási kedvről számoltak be a magyar hírügynökségek, ami lehetőséget nyújt a gyorsabb mértékű oltási programhoz, amelyhez a kormány biztosít folyamatos vakcina beszerzést.

ESZKÖZALAPOKKAL KAPCSOLATOS HÍREKEszközalapjaink összetételében nem történt jelentős változás a múlt hétre vonatkozóan, a részvénypozíciók a referenciaszintekhez viszonyítva továbbra is felül súlyban voltak a portfóliók többségében.

A kötvény pozíciókat tekintve tovább folytatódott a nemzetközi kötvénypiacon a hozamemelkedés, melynek hatására a hazai kötvények is jelentősen gyengültek. A hozamemelkedés a hozamgörbe végét érintette jellemzően. A kötvénypiaci aggodalmat az infláció felgyorsulásától és annak következtében a jegybanki szigorítástól való félelem fűti.

A kötvény eszközalapok esetében további futamidő kockázatot nem vállaltunk, a portfolió futamidején nem változtattunk: tartottuk a minimálisan hosszabb futamidőt a referenciaindexekhez képest.

A rövid, éven belüli kötvények esetében kis hozamemelkedést várunk még a közeljövőben, ezért a hozamemelkedésig a Likviditási és Pénzpiaci eszközalapoknál a likviditást továbbra is magasabb kamatozású bankbetétben tartjuk.

MIRE FIGYELÜNK A HÉTEN?Az MNB február 23-án kamatdöntő ülést tartott, amelyen nem változtattak az alapkamaton.Külföldön Boris Johnson járványügyi sajtótájékoztatójára figyelünk, amelynek fő témája a korlátozások feloldásának üteme lesz.

Az euró-zónát tekintve januárra vonatkozó inflációs adatot szintén február 23-án publikálták, a várakozásoknak megfelelően 0,9%-al nőttek a fogyasztói árak éves összehasonlításban.


Erős újévi kezdést láthattunk a nemzetközi részvénypiacokon, és a jó hangulat lényegében egész januárban kitartott, hó végén láthattunk némi „olvadást” a megszerzett plusszokból. A Covid-járvány ugyan még tombol világszerte, de mindenhol megkezdődött a tömeges oltás, így a befektetők a járvány beláthatóan közeli visszahúzódására, majd ezt követően pedig heves gazdasági fellendülésre számítanak (hogy helyesen-e, arra talán nyáron tudunk majd választ adni). Mindemellett a piacokat továbbra is fűti a jegybankok laza monetáris politikája és eszközvásárlási programjai, és minden jel arra utal, hogy immár a kisbefektetők érdeklődése is megnőtt, ők is erős keresletet generálnak a tőkepiacon.

Januárban a legnagyobb emelkedés ezúttal is az amerikai piacokon mutatkozott, ahol az indexek újabb történelmi csúcsokat értek el, de az európai piacok többsége is elérte a járvány előtti szinteket.


A tavalyi év utolsó két hónapjának igen erős teljesítménye után januárban tovább emelkedtek az árak a Budapesti Értéktőzsdén is: a BUX index 3,5 %-kal került feljebb januárban, amivel egyre közelebb kerül az egy évvel ezelőtt elért örökös csúcsához.

A jövő kilátásait vizsgálva a JPMorgan elemzése szerint az esetleges tőzsdei visszaeséseseket vételi lehetőségként kell kezelni, mivel szerintük a lakosság gyors átoltásának, a gazdasági élénkítő csomagoknak, és a monetáris politikának köszönhetően a részvények pozitív kilátásokkal rendelkeznek. A Goldman Sachs piaci értékelése szerint is nagyon pici a valószínűsége egy medvepiac kialakulásának, mivel a gazdaság és a vállalatok nyeresége is most áll helyre, így a részvényekben ők is jó lehetőségeket látnak 2021-ben.

A devizapiacon az új évben egyelőre fordulat tapasztalható a forint piacán: a hazai fizetőeszköz erősödéssel zárta a január hónapot mind az euróval mind a dollárral szemben. Az EUR/HUF kurzusa az év végi 365 feletti szintjéről 357-ig combosodott január végére, míg az USD/HUF árfolyam - szerényebb mértékben - 297-ről 294-ig mérséklődött. Az EUR/USD párharcban az új év fordulatot hozott eddig, mert a dollár gyengülése megállt, sőt fordulat jeleit mutatja a devizapáros.Bővebb információk az európai, amerikai és a feltörekvő piacokról, valamint az eszközalapok teljesítményéről, továbbá egyéb aktualitásokról a Generali Befektetési Szemléjében találhatók.
 

Tovább a szemlére

 

 

 

 

Régóta nem látott kemény év volt a 2020-as esztendő a világgazdaság számára, hiszen a koronavírus-járvány szinte minden országban jelentős gazdasági visszaesést okozott. A járvány világméretűvé szélesedésekor március-áprilisban szinte összeomlottak a tőzsdei árfolyamok, azonban az ezt követő hónapokban folyamatosan magukhoz tértek a részvénypiacok.

Elsősorban a technológiai és internetes szektor részvényei teljesítettek jól, hisz ezek a cégek még profitáltak is a járvány okozta kényszerű életmódváltozásból, a home-office-ból, a „maradj otthon”-ból. Az év utolsó két hónapjában azonban az addig gyengébben teljesítő szektorok, mint például a bankok, olajipari cégek, légitársaságok vállalatai iránt is megnőtt az érdeklődés a befektetők körében.

Az év végi kiváló hangulatot tovább segítette, hogy megszűnt két bizonytalansági tényező is: lezajlott az amerikai elnökválasztás és megszületett az Egyesült Királyság és az Európai Unió közötti kereskedelmi megállapodás, amivel elhárult az úgynevezett „hard Brexit” veszélye. Tovább növelte a részvénypiaci optimizmust a koronavírus elleni hatékony vakcinák megjelenése, a tömeges oltás világszintű megkezdése.

A hazai részvénypiacon is pozitív hangulat volt decemberben, a BUX index a novemberi hatalmas felfutás után további közel 9%-ot hízott, miközben az EUR/HUF árfolyam is megnyugodott és a kurzus a 360-as tartomány környékén búcsúztatta az óévet.

A jövőkép is pozitív: piaci elemzői várakozások szerint a koronavírus elleni oltóanyagok megjelenésének hatására 2021-ben erőteljes fellendülés várható a világgazdaságban, melynek eredményeképp akár 5-6%-os globális GDP-növekedésre is lehet számítani reálértéken (piaci becslések szerint 2020-ban mintegy 4,5%-os volt a globális GDP zsugorodása).

 

Hetek óta tartó dinamikus emelkedést követően megtorpantak az észak-amerikai részvényindexek a múlt héten: a Dow Jones 0,5%-ot, a Nasdaq 0,7%-ot, az S&P 500 pedig közel 1%-ot esett. Kivételt képezett a kisebb piaci értékű amerikai tőzsdei vállalatokat tömörítő Russell 2000 index, amely 1%-ot tudott emelkedni. A vezető indexek csökkenése több okra volt visszavezethető.

Ezek közül talán a legfontosabb, hogy az elmúlt néhány héten (a novemberi amerikai elnökválasztás, majd a vakcinahírek következtében) nagyot raliztak a tőzsdék, ami növeli egy rövid távú korrekció valószínűségét, hiszen ekkora emelkedést követően bármikor elindulhat egy profitrealizálási időszak. Ennek jelei mutatkoztak meg a múlt héten.

A piaci hangulatot rontotta, hogy az USA-ban továbbra sem sikerült megállapodni az újabb költségvetési élénkítő csomag sorsáról, pedig az amerikai gazdaságnak szüksége lenne az újabb stimulusra. Ezt igazolja az is, hogy a múlt héten (váratlanul) jelentős mértékben nőtt a munkanélküli segélyért folyamodók száma a megelőző héthez képest, ami azt jelzi, hogy a járvány második hullámának súlyosbodása nyomás alatt tartja a gazdasági aktivitást. A vírus második hulláma egyelőre nem csillapodik az Egyesült Államokban, a napi halálesetek száma a múlt héten átlépte a 3000-et. A járványhelyzetet tovább rontotta a két héttel ezelőtti hálaadás ünnep, amikor is a hatóságok kérése ellenére rengetegen látogattak hazai családjaikhoz, felgyorsítva ezzel a vírus terjedését.

A befektetői hangulatra ugyanakkor pozitív hatással volt a hír, miszerint csütörtökön engedélyezte az USA Élelmiszer  és gyógyszerfelügyelete (FDA) a Pfizer-BioNTech vakcina alkalmazását, így megkezdődhetett az első adagok leszállítása az országba. A gazdaság és a tőzsdék szempontjából közép távon az a legfontosabb, hogy a védőoltások a lehető leggyorsabban és leginkább zökkenőmentesen eljuthassanak a leginkább veszélyeztetett személyekhez.

Mindeközben a járványhelyzet érdemi javulása Európában is várat magára, Németország és Franciaország is a lezárások meghosszabbításával, illetve további szigorítással próbálja kordában tartani a járványt a karácsonyi ünnepek alatt. Az EuroStoxx 50 index 1,5%-kal került lejjebb a múlt héten, nagyrészt az elmúlt heteket követő részleges profitrealizálás következtében. Mindeközben az Európai Központi Bank a várakozásoknak megfelelőem meghosszabbította a járvány első hulláma idején bevezetett eszközvásárlási programját, illetve 500 milliárd euróval megnövelte annak keretösszegét. Emellett több más élénkítő lépést is bejelentett az EKB, ezáltal bebiztosítva, hogy a közeljövőben nem kell számítani a monetáris kondíciók szigorodására az euróövezetben, ami így jövőre is támogathatja a piacokat.

A magyar tőzsde egyértelműen felülteljesítő volt a múlt héten, a BUX index ugyanis 5,2%-ot emelkedett. Ez nagyrészt a lengyel-magyar EU-s költségvetési vétó feladásának volt köszönhető, nagyrészt ennek hatására az OTP papírjai 9,4%-kal kerültek feljebb a hét folyamán.

ESZKÖZALAPOKKAL KAPCSOLATOS HÍREK

RÉSZVÉNY ESZKÖZALAPOK

A részvény típusú eszközalapokban, (Fejlett világ részvény, Fejlődő világ részvény, Innováció, Világmárkák, Külföldi részvény, Deluxe, Eldorado, Amazonas, EuróRészvény, Eurórészvény plusz, Új technológiák) referenciaszinten tartjuk a részvénykitettséget.

VEGYES ÉS ABSZOLÚT HOZAMÚ ESZKÖZALAPOK

A vegyes eszközalapokban (Navigáció 5+, 10+, 15+, Dinamikus vegyes, Kiegyensúlyozott vegyes, Konzervatív vegyes, Horizont 5+, 10+, 15+, Mozaik I, II, III, Global I, II, III) szintén referenciaszinten van a részvénykitettség.

Az abszolút hozam stratégiával kezelt eszközalapoknál (Selection, Tallózó) 15-20%-között, a Globális abszolút hozam eszközalapban pedig 30%-on áll a részvénykitettség.

MIRE FIGYELÜNK A HÉTEN?

Több fontos beszerzésimenedzser-index adat is érkezik az Egyesült Államokból és az euróövezetből, illetve a Federal Reserve szerdai kamatdöntő ülésére is kiemelten figyelnek majd a befektetők a héten.         


A kiemelkedően erős novembert követően december első hetében is folytatódott a részvénypiacok menetelése . Az USA vezető részvényindexei új csúcsra törtek, a Dow Jones 1,2%-ot, az S&P500 1,7%-ot, a Russell 2000 2%-ot, a Nasdaq 2,2%-ot erősödött. A piacok emelkedését egyrészt az segítette, hogy a Pfizer és a BioNTech kezdeményezte az EU-s hatóságoknál a koronavírus-vakcinájának engedélyezését, vagyis még egy lépéssel közelebb kerültünk a vakcinák széleskörű alkalmazásához. Szerdán a brit egészségügyi hatóság már engedélyezte is a Pfizer-BioNtech védőoltását, azaz a szigetországban már meg is kezdődhet a védőoltás alkalmazása.

Szintén pozitívan fogadták a befektetők a már rég óta halogatott amerikai költségvetési csomag sorsával kapcsolatos híreket. Bár múlt héten nem született megállapodás, a két párt egyeztetéseiből azonban kiderült, hogy körvonalazódik egy nagyjából 900 milliárd dolláros értékű csomag elfogadása. Ez jóval kisebb, mint amit a demokrata párt képviselői korábban keresztül akartak vinni a törvényhozáson, viszont jó hír, hogy a következő egy-két hétben sikerülhet tető alá hozni az alkut, a gazdaságnak pedig nagy szüksége van a kormányzati támogatásra.

A tőzsdék változatlanul annak ellenére tudtak erősödni, hogy a világon sokfelé, különösen az Egyesült Államokban és Európában továbbra is súlyos a vírushelyzet, a második hullám elhúzódása pedig növeli a gazdasági növekedést övező negatív kockázatokat. Ami a múlt heti makrogazdasági adatokat illeti, az Egyesült Államokból érkező beszerzésimenedzser-indexek a várakozásoknak megfelelően továbbra is erős gazdaságról árulkodtak, legalábbis ami a feldolgozóipart illeti. Ezzel ellentétben azonban a várakozásoktól messze elmaradó novemberi foglalkoztatottság-bővülésről érkezett hír, ami intő jel lehet a döntéshozók számára. Ezért is fontos, hogy minél hamarabb sikerüljön elfogadni a költségvetési csomagot, hiszen a munkaerőpiacon egyértelműen látszik a válságból való kilábalási dinamika jelentős lassulása. Ezzel párhuzamosan azonban a kínai gazdaságból érkező gazdasági adatok (ezúttal a beszerzésimenedzser-indexek) stabilan erős gazdasági teljesítményről árulkodnak, és mivel nem is volt második hullám az országban, ezért a növekedési kilátások is kedvezőbbek, mint az USA-ban vagy Európában.

Ami az USA-n kívüli részvénypiacokat illeti, az euróövezeti EuroStoxx 50 index alulteljesítő volt a múlt héten, mindössze 0,4%-os emelkedésével. Ugyanakkor az euróövezeti bankszektor részvényei kiemelkedően teljesítettek, az övezeti bankszektort reprezentáló index értéke 4,4%-kal került feljebb. Az amerikai piacokon uralkodó jó hangulatnak (és a dollár gyengülésének) köszönhetően a feltörekvő piaci börzék többsége is pozitív tartományban zárt, az MSCI Emerging index 1,7%-ot tudott emelkedni.

MIRE FIGYELÜNK A HÉTEN?


Ezen a héten az amerikai költségvetési csomaggal és a vakcinákkal kapcsolatos hírekre, valamint a csütörtöki Európai Központi Bank ülésre figyelünk elsősorban.

A múlt héten folytatódott az optimizmus a részvénypiacokon, elsősorban a korábban (Moderna és Pfizer + BioNTech által) bejelentett, sikeres vakcinateszteknek köszönhetően. Az AstraZeneca és az Oxfordi Egyetem által fejlesztett védőoltás hatékonyságával kapcsolatban ugyan ellentmondásos eredmények kerültek napvilágra a hét folyamán, azonban ez sem rontott a tőkepiaci hangulaton.

Az amerikai részvényindexek közül a Dow Jones és az S&P 500 2,3-2,3%-ot, a Nasdaq 3%-ot, a Russell 2000 pedig 3,9%-ot erősödött. Történelmi jelentőségű volt a hét, ugyanis rendre új történelmi csúcsaikra kapaszkodtak az amerikai indexek.

Az amerikai részvénypiacokat a vakcinákkal kapcsolatos optimizmus mellett politikai hírek is támogatták. Egyrészt kiszivárgott, hogy Joe Biden, az USA újonnan megválasztott elnöke a Federal Reserve korábbi elnökét, Janet Yellent jelölheti pénzügyminiszterének, akinek szakmai tapasztalata mellett személyisége is kiszámíthatóságot és megbízhatóságot közvetít a piaci szereplők irányába. Másrészt, bár Donald Trump továbbra sem ismerte be hivatalosan választási vereségét, engedélyezte hivatalának, hogy Biden kabinetjével együttműködve előkészítsék a hatalomátadást, csökkentve ezáltal egy esetleges politikai káosz valószínűségét a Fehér Házban a januári elnökváltást követően.

A tőzsdék annak ellenére tudtak erősödni, hogy a világon sokfelé, különösen az Egyesült Államokban és Európában továbbra is súlyos a vírushelyzet, a második hullám elhúzódása pedig növeli a gazdasági növekedést övező negatív kockázatokat.

Az észak-amerikaiak mellett jól teljesítettek a nyugat-európai tőzsdék is: az euróövezeti EuroStoxx 50 index 1,7%-kal került feljebb. Az sem rontotta el a hangulatot, hogy a hétfőn délelőtt közzétett novemberi beszerzésimenedzser-index adatokban már látszódott a második hullámot kísérő lezárások negatív gazdasági hatása az euróövezetben.

Általánosságban véve a feltörekvő tőzsdéken is jó hangulat uralkodott, az MSCI Emerging index (MXEF) 1,8%-ot emelkedett a hét folyamán. A BUX index felülteljesítő volt a maga 2,9%-os teljesítményével.

MIRE FIGYELÜNK A HÉTEN?


A héten a vírus terjedésével és a vakcinákkal kapcsolatos esetleges hírek mellett több fontos makrogazdasági adatra is figyelünk, köztük a kínai beszerzésimenedzser-indexekre, illetve az USA-ból érkező novemberi munkaerő-piaci adatokra.

2020. november 26.

Felemásan teljesítettek a részvénypiacok a múlt héten, a vezető amerikai indexek közül az S&P 500 és a Dow Jones 0,7 - 0,7%-os eséssel zárt, a Nasdaq közben 0,3%-ot, a kisebb méretű tőzsdei cégek teljesítményét nyomon követő Russell 2000 index pedig 2,4%-ot erősödött.

Mind az Egyesült Államokban, mind más országok tőzsdéin felülteljesítők voltak az úgynevezett ciklikus részvények. Ennek oka, hogy a múlt héten a Moderna gyógyszergyártó beszámolója szerint 94,5%-os hatékonyságú koronavírus-vakcinát hozott létre, miközben a korábban bejelentett Pfizer-BioNTech oltás is még hatékonyabbnak (95%-os hatékonyságúnak szemben a korábbi 90%-kal) bizonyult a folytatólagos kísérletek során. A hatékony védőoltásokkal tehát még közelebb kerültünk ahhoz, hogy jóváhagyást követően megkezdődjön a tömeggyártásuk, ami kedvez azon cégek részvényeinek, amelyek a legnagyobb vesztesei voltak eddig a koronavírus megfékezésére hozott korlátozó intézkedéseknek. Tehát a „normális” élethez való minél korábbi visszatérése reménye hajtotta a ciklikus papírokat, miközben azon vállalatok részvényei, amelyek nyertesen kerültek ki az idei helyzetből, alulteljesítők voltak. Ez a szektorok közötti rotáció tükröződött az amerikai tőzsdék elmozdulásában is, hiszen a ciklikus részvényekkel felülsúlyozott Russell 2000 index jócskán maga mögé utasította a többi vezető indexet.

A ciklikus részvények felülteljesítése Európa, illetve a feltörekvő piacok felülteljesítését is elhozta, hiszen arányaiban kisebb súlyt képviselnek az amerikai indexekben a ciklikus papírok, mint Európában, vagy a legtöbb feltörekvő piaci börzén. Az EuroStoxx 50 index 1%-kal került feljebb a múlt héten, miközben különösen nagy nyertese volt a hétnek az euróövezeti bankszektor, az ágazat teljesítményét nyomon követő index ugyanis 4%-ot emelkedett.

A feltörekvő piaci részvényeket magában foglaló globális index 1,8%-ot erősödött, ezen belül is felülteljesítő volt a magyar tőzsde a maga 2,3%-os emelkedésével, amely elsősorban a ciklikus fellendülésből profitáló MOL-nak (+5,5%), illetve a novemberben mindeddig lemaradó Richternek (+5,8%) volt köszönhető.

A következő hetekben folytatódhat a koronavírus-vakcina által kiváltott szektorok közötti átsúlyozás, azonban a vakcinák engedélyezésével, illetve tömeggyártásával kapcsolatos bizonytalanságok továbbra is kockázatot jelentenek. Emellett nem szabad elfelejteni, hogy a napi koronavírus-esetszámok az USA-ban és Európában is nagyon magasak, az elhúzódó lezárások pedig negatívan hatnak a gazdasági kilátásokra, ami nyomás alatt tarthatja a piacokat.

Ezen a héten több fontos makrogazdasági adat is érkezik, köztük az Egyesült Államokból és az euróövezetből is nyilvánosságra hozzák a novemberi beszerzésimenedzser-index adatokat. Ezek azért különösen fontosak most, mivel a koronavírus második hullámához kapcsolódó lezárások negatív gazdasági hatásairól gyorsan képet adhatnak (megjegyzés: a hétfőn délelőtt közzétett novemberi euróövezeti adatok szerint a szolgáltatói szektor már érzi a korlátozások negatív hatását, ezért erre kiemelten kell majd figyelni a következő hónapokban). A makrogazdasági adatokon túl a koronavírussal kapcsolatos hírekre, illetve az engedélyezés közelébe került vakcinákra is kiemelten figyelnek a befektetők.


2020. november 19.

Bár világszerte – különösen az Egyesült Államokban és Európában – folytatódott a koronavírus-járvány gyors terjedése, a részvénypiacok ennek ellenére kiemelkedően teljesítettek. Az amerikai S&P 500 index 2,2%-ot, a Dow Jones 4,2%-ot, az euróövezeti EuroStoxx 50 pedig 7,1%-ot erősödött, miközben a technológiai vállalatok részvényei által dominált amerikai Nasdaq index 0,5%-ot veszített értékéből.

A részvénypiacok jó teljesítménye egy rendkívül kedvező hétfői bejelentésnek volt köszönhető: a Pfizer és BioNTech társaságok közös fejlesztésű vakcinája harmadik fázisú, 43.000 ember részvételével történt tesztelésen 90%-ban bizonyult hatásosnak, így év végéig – a tervek szerint, amennyiben a hatóságok engedélyezik az oltóanyag használatát – 15-20 millió vakcina kerülhet legyártásra.

A hír hatására szárnyra kaptak a ciklikus szektorok (turizmus, vendéglátás; energia; pénzügyi; stb) részvényei, ezek lehetnek ugyanis egy hatékony vakcina legnagyobb potenciális nyertesei, hiszen a védőoltás nagyban segítené a járvány elleni küzdelmet, lehetővé téve a „normális” élethez való minél hamarabbi visszatérést.

Eközben az eddigi járványhelyzet elsődleges nyertesei, a nagy technológiai cégek részvényei alulteljesítettek, esetükben ugyanis a „normálishoz” való visszatérés alacsonyabb bevételeket és eredményt jelenthet a jövőre nézve, legalábbis ahhoz képest, amit a piaci szereplők korábban vártak.

A Pfizer-BioNTech vakcina hatékonysága, illetve több más cégek által folytatott védőoltás-fejlesztések tehát általánosságban véve kedveznek a ciklikus részvényeknek, hiszen segíthetik a gazdasági helyzet normalizálódását, ezáltal középtávon mérsékelhetik a részvénypiaci árfolyamok ingadozását (a részvénypiaci volatilitást), arról azonban nem beszélhetünk, hogy a hétfői hírrel minden negatív kockázat egy csapásra megszűnt.

* A kockázatok kapcsán érdemes kiemelni a gyorsan növekvő koronavírus-esetszámokat, illetve az ezzel összefüggésbe hozott korlátozó intézkedések negatív gazdasági hatásait. Még úgy is kockázatot jelent ez a tényező, hogy egyelőre nincsenek a tavaszihoz hasonló, teljes lezárások, amelyek különösen súlyos gazdasági visszaeséssel jártak.

* A vakcina-fejlesztések ugyan előrehaladott fázisban vannak, azonban esetleges kedvezőtlen kísérleti eredmények, továbbá bármilyen fennakadás a védőoltások gyártásában hátráltathatják a „normálishoz” való visszatérést, így rövid távon jelentős kilengések lehetnek a leginkább érintett ciklikus részvények árfolyamában.

 

ESZKÖZALAPJAINKBAN TÖRTÉNT VÁLTOZÁSOK

RÉSZVÉNY ESZKÖZALAPOK

A részvény típusú eszközalapokban, (Fejlett világ részvény, Világmárkák, Külföldi részvény, Deluxe, Eldorado, Amazonas, EuróRészvény, Eurórészvény plusz) enyhén referenciaszint felett van a részvénykitettség.

 

A Fejlődő világ részvény eszközalapban a markánsabb részvény felül súlyt egy enyhe részvény felül súlyra csökkentettük. Profitot realizáltunk az egyedi részvénykitettségek közül az OTP Bank és a Masterplast vállalat papírjában. Csökkentettük a kitettséget a lengyel Bank Pekao-ban is.

Az Innováció és az Új Technológiák részvény eszközalapban referenciaszinten tartottuk a részvénykitettséget.

VEGYES ÉS ABSZOLÚT HOZAMÚ ESZKÖZALAPOK

A vegyes eszközalapokban (Navigáció 5+, 10+, 15+, Dinamikus vegyes, Kiegyensúlyozott vegyes, Konzervatív vegyes, Horizont 5+, 10+, 15+, Mozaik I, II, III, Global I, II, III) szintén enyhén referenciaszint felett van a részvénykitettség.

Az abszolút hozam stratégiával kezelt eszközalapoknál (Selection, Tallózó) 15-20%-között, a Globális abszolút hozam eszközalapban pedig 31%-on áll a részvénykitettség.

KÖTVÉNY ESZKÖZALAPOK

Múlt héten megfigyelhető hozamcsökkenés közepette a kötvény eszközalapoknál folyamatosan csökkentettük a hosszú kötvények futamidejét, melynek során a duration neutrálisra mérséklődött. Egyedi, hozamfelárral rendelkező papírokat vásároltunk, melynek részét nyereség mellett értékesítettünk, így csökkentve a kevésbé likvid értékpapír állomány kitettségét.

 

Annak ellenére, hogy világszerte - különösen az Egyesült Államokban és Európában - meredeken emelkedett a koronavírus-megbetegedések napi esetszáma, április eleje óta nem teljesítettek olyan jól az amerikai részvényindexeknek, mint a múlt héten. A Dow Jones index 6,9%-ot, az S&P 500 7,4%-ot, a Nasdaq pedig 9,1%-ot emelkedett az amerikai elnökválasztás izgalmas hetében. Ezzel október utolsó hetének gyenge teljesítményét gyorsan sikerült kompenzálni.

Az USA elnökválasztása, illetve a hét folyamán fokozatosan kirajzolódó eredmény minden egyéb eseményt a háttérbe szorított, a befektetők gyakorlatilag kizárólag a két jelölt versenyére, illetve a törvényhozás felső házának (szenátus) lehetséges összetételére koncentráltak.

Donald Trump a választás másnapján még előnyben volt demokrata kihívójával, Joe Bidennel szemben, a levélszavazatok folyamatos feldolgozásával párhuzamosan azonban elolvadt ez az előny, és a hét végére gyakorlatilag bizonyossá vált, hogy Trump elvesztette az elnökségért folytatott versenyt.

Eközben azonban elmaradt az a sokak által várt, „kék hullámnak” (blue wave) nevezett esemény, melynek keretében a demokrata párt az elnöki szék mellett a törvényhozás felső háza felett is megszerzi az irányítást. Biden adóemelési (vállalati adó emelése és a magasabb jövedelműek nagyobb megadóztatása) és szigorúbb szabályozói törekvéseit vélhetően nem fogja tudni megvalósítani a szenátus republikánus döntéshozói miatt, emellett csökkent az esélye egy nagy összegű, a demokraták által preferált 1500-2000 milliárd dollár értékű költségvetési csomag elfogadásának, valószínűleg kisebb lesz majd a stimulus mértéke.

Az amerikai részvényindexekkel együtt az euróövezeti EuroStoxx 50 index is nagyot emelkedett, összesen 8,3%-ot. Hasonlóképp erős hete volt a feltörekvő piaci tőzsdéknek is, legalábbis ezt mutatja az MSCI Emerging Market index (MXEF) 6,6%-os erősödése. A magyar BUX index kiemelkedően jól teljesített a maga 9,6%-os ralijával. A hazai blue-chipek közül a Richter, a MOL és az OTP is a várakozásokat meghaladó, erős negyedéves számokat tett közzé a múlt héten. Ennek, illetve a kedvező piaci hangulatnak köszönhetően az OTP árfolyama 13,3%-kal, a Richteré 9,5%-kal, a MOL árfolyama pedig 7,8%-kal került feljebb.

Ezen a héten az amerikai elnökválasztást követő politikai eseményekre, a koronavírus-esetszámok alakulására és a lehetséges vakcinákkal kapcsolatos hírekre, illetve néhány makrogazdasági adatra, köztük az euróövezeti GDP-adatra figyelnek elsősorban a befektetők.

A hét első napja rendkívül kedvező bejelentést hozott: a Pfizer és BioNTech társaságok közös fejlesztésű vakcinája harmadik fázisú, 43.000 ember részvételével történt tesztelésen 90%-ban bizonyult hatásosnak, így év végéig – a tervek szerint – 15-20 millió vakcina kerülhet legyártásra. Az európai részvénypiacok a hír megjelenését követően óriási emelkedésbe kezdtek, és 5-8% közötti szárnyalással zárták a hétfői (november 9-ei) kereskedési napot.

 

A fejlett piaci tőzsdéket összesítő MSCI World index értéke 0,4%-kal csökkent, a feltörekvő piacokat magában foglaló MSCI Emerging index viszont 1,1%-kal emelkedni tudott a múlt hét során. A feltörekvő piaci térség felülteljesítése néhány nagyobb feltörekvő ország részvénypiacának emelkedéséből fakadt.

Nem tudtak tovább emelkedni a vezető amerikai részvényindexek: az S&P 500 0,5%-os, a Dow Jones 0,9%-os, a Nasdaq 1,1%-os esést szenvedett el. A gyenge teljesítményben jelentős szerepet játszott az, hogy továbbra sem sikerült megállapodniuk az Egyesült Államok vezető politikusainak a költségvetési segélyprogram részleteiben. A két párt álláspontja láthatóan nem is közeledett egymáshoz, bizonyos pontokban és a segélycsomag méretét tekintve még mindig nincs kompromisszumos megoldás, és egyre inkább úgy tűnik, hogy a jövő héten esedékes választásokig már nem is kerül sor a megállapodásra. Pedig az amerikai gazdaság kilábalásának fenntartása érdekében szükség lenne a kiemelt kormányzati segítségre, különösen azoknak az embereknek, akik a koronavírus-járvány miatt elvesztették munkahelyüket és eddig nem találtak maguknak új állást.

A nem túl jó részvénypiaci hangulathoz az elnökválasztás közeledtével általánosan megnövekvő befektetői feszültség (az amerikai választások előtt hagyományosan nagyobb kilengéseket tapasztalhatunk az árfolyamokban, a befektetők a bizonytalanságok miatt idegesebbé válnak), illetve a növekvő koronavírus-esetszámok is hozzájárultak. A hangulaton az sem tudott javítani, hogy az időközben beérkező amerikai makrogazdasági adatok többnyire pozitív meglepetést okoztak.

Az európai börzéken sem volt jó a hangulat, nagyrészt a koronavírus gyors terjedése, és az ezzel összefüggésbe hozható egyre komolyabb lezárások következtében. A legnagyobb euróövezeti vállalatok árfolyamának alakulását nyomon követő EuroStoxx 50 index 1,4%-kal került lejjebb.

Ráadásul a múlt hét azonnal egy vaskos negatív meglepetéssel indult, az SAP részvények a mai kereskedésben a német tőzsdén 20%-os mélyrepülésben vannak, miután Európa meghatározó technológiai vállalata a következő 2 évre vonatkozóan csökkentett bevétel- és profit előrejelzésén.

MIRE FIGYELÜNK EZEN A HÉTEN?


Nagyon sűrű hét áll előttünk. Több fontos makrogazdasági adat is érkezik, többek között jönnek az előzetes harmadik negyedéves GDP-adatok az Egyesült Államokból és az euróövezetből.

Emellett közeledik az amerikai elnökválasztás és vele együtt csökken az esélye a költségvetési csomagról való megállapodásnak, az ezzel kapcsolatos politikai fejlemények is komoly hatással lehetnek a piacokra.

Végezetül csúcsra pörög az amerikai gyorsjelentési szezon, olyan óriáscégek is közzéteszik negyedéves számaikat, mint az Apple, az Amazon, a Google és a Facebook.

Jól indult a múlt hét az amerikai tőzsdéken, keddtől kezdve azonban lefelé vették az irányt a részvényindexek. A Dow Jones összességében 0,1%-ot, az S&P 500 0,2%-ot, a Nasdaq 0,8%-ot tudott emelkedni.

 

A negatív fordulatot az erős hétfői kezdést követően nagyrészt az indokolta, hogy továbbra sem sikerült megállapodniuk az Egyesült Államok vezető politikusainak a költségvetési segélyprogram részleteiben. A tőkepiaci hangulatra a koronavírus-fertőzések napi esetszámának észak-amerikai és európai növekedése is rányomta a bélyegét. Rossz hír volt továbbá az is, hogy egészségügyi aggályok miatt felfüggesztették a Johnson&Johnson koronavírus vakcinájának tesztelését, valamint az Eli Lilly új antitest-terápiájának engedélyezését is. Akadt azért egy jó hír is vakcinafronton, a Pfizer ugyanis védőoltásának gyorsított eljárásban történő engedélyezését kérte a múlt héten az amerikai Élelmiszer és gyógyszerfelügyelettől (FDA).


 Az európai börzéken sem volt jó a hangulat, nagyrészt a koronavírus gyors terjedése, és az ezzel összefüggésbe hozható egyre komolyabb lezárások következtében. A legnagyobb euróövezeti vállalatok árfolyamának alakulását nyomon követő EuroStoxx 50 index 0,8%-ot esett. Mindeközben a fejlett piaci tőzsdéket összesítő MSCI World index 0,3%-kal került lejjebb, a feltörekvő piacokat magában foglaló MSCI Emerging index pedig 0,2%-ot tudott emelkedni a múlt hét folyamán.


 

ESZKÖZALAPOKKAL KAPCSOLATOS HÍREK

RÉSZVÉNY ESZKÖZALAPOK

 


A részvény típusú eszközalapokban, (Fejlett világ részvény, Világmárkák, Külföldi részvény, Deluxe, Eldorado, Amazonas, EuróRészvény) referenciaszinten van a részvénykitettség.

A Fejlődő világ, az Innováció és az Új Technológiák részvény eszközalapban továbbra is 3-5 százalékkal referenciaszint fölött tartottuk a részvénykitettséget, mivel a referenciaérték fölött megjelenő egyedi részvények fundamentálisan alulértékeltek.

 

VEGYES ÉS ABSZOLÚT HOZAMÚ ESZKÖZALAPOK

 


A vegyes eszközalapokban (Navigáció 5+, 10+, 15+, Dinamikus vegyes, Kiegyensúlyozott vegyes, Konzervatív vegyes, Horizont 5+, 10+, 15+, Mozaik I, II, III, Global I, II, III) szintén enyhén enyhén referenciaszint felett van a részvénykitettség.

Az abszolút hozam stratégiával kezelt eszközalapoknál (Selection, Tallózó) 20-25%-között, a Globális abszolút hozam eszközalapban pedig 31%-on áll a részvénykitettség.

 

KÖTVÉNY ESZKÖZALAPOK

 


Az elmúlt 1 héten tovább folytatódott a kötvénypiac hullámvasút szerű hozam-ingadozása, azonban összességében mérséklődtek a hozamok. A Jegybank által meghirdetett eszközvásárláson részt vettünk, mind 10 éves államkötvény, mind 5 évnél hosszabb állami garanciás kötvény esetében, így bekerülési értékhez képest jelentős nyerőt könyvelhettünk el az ügyleteken.

A hét második felében ismét emelkedtek a hozamok, így a hozamgörbe hosszú oldalán vásárlásokat eszközöltünk, mellyel a kötvényportfoliók hátralévő átlagos futamidejét növeltük a hozamok mérséklődésére számítva.


 

MIRE FIGYELÜNK EZEN A HÉTEN?

 

A héten elsősorban az USA költségvetési csomagja körüli politikai harcra figyel a piac, emellett folytatódik a gyorsjelentési szezon, ami további izgalmakat tartogathat. 


 
Több hónapja nem látott mértékű erősödést produkáltak a vezető amerikai részvényindexek a múlt héten, folytatva ezzel a több hetes szeptemberi korrekciót követően elindult emelkedést. A Dow Jones értéke 3,3%-kal, a S&P 500 3,9%-kal, a Nasdaq pedig 4,6%-kal került feljebb. A tőzsdéket elsősorban az Egyesült Államok újabb költségvetési élénkítő csomagjával kapcsolatos várakozások fűtötték. Az álláspontok közeledését jelezte az is, hogy a republikánus párt javaslatában 1600 milliárd dollárról 1800 milliárd dollárra emelte a segélycsomag összegét, közelebb hozva ezzel a demokrata párt képviselői által a törvényhozás alsó házában elfogadott 2200 milliárdos csomaghoz. Még mindig vannak eltérő álláspontok a csomag egyes részei kapcsán, abban azonban egyetértenek a felek, hogy a munkanélkülieknek megemelt összegű segélyre, néhány bajba került iparágnak pedig állami mentőcsomagra van szüksége.

A piaci hangulatot javította az is, hogy Trump gyorsan kigyógyult a koronavírusból. Ez nem feltétlenül azt jelenti, hogy a piaci szereplők Trumpot szeretnék ismét elnöknek, csupán arról van szó, hogy a tőzsdék nem szeretik a bizonytalanságot, az elnök potenciálisan súlyos megbetegedése pedig egy komoly bizonytalansági faktor lehetett volna, különösen így a választások előtt.

Pozitívan hatott a piaci hangulatra az is, hogy Trump gyors felépülése arra enged következtetni, hogy a különböző kezelési módok (antitest-terápiák) egyre hatékonyabbá válnak a súlyos esetek meggyógyításában, ezek a kezelések pedig előbb-utóbb az átlagemberek részére is elérhetővé fognak válni. Az Eli Lilly amerikai gyógyszergyártó cég múlt héten kért engedélyt az amerikai Élelmiszer és gyógyszerfelügyelettől (FDA) új antitest-terápiájának gyorsított eljárásban történő engedélyezéséhez és alkalmazásához: az eddigi klinikai tesztek szerint az eljárás nagymértékben csökkenteni tudta a súlyos esetek arányát. 

A cég ígérete szerint – amennyiben az FDA engedélyezi a kezelést – decemberre egymillió dózisnyit rendelkezésre bocsájtanak a súlyos betegek kezeléséhez. A kedvező hangulat a világ többi térségének részvénypiacaira is átragadt. 
A legnagyobb euróövezeti vállalatok árfolyamának alakulását nyomon követő EuroStoxx 50 index 2,6%-kal, a fejlett piaci tőzsdéket összesítő MSCI World index 3,7%-kal, a feltörekvő piacokat magában foglaló MSCI Emerging index pedig 3,8%-kal emelkedett a múlt héten.

 

ESZKÖZALAPOKKAL KAPCSOLATOS HÍREK

RÉSZVÉNY ESZKÖZALAPOK

 


A részvény típusú eszközalapokban, (Fejlett világ részvény, Világmárkák, Külföldi részvény, Deluxe, Eldorado, Amazonas, EuróRészvény) enyhén referenciaszint felett van a részvénykitettség. A Fejlődő világ, az Innováció és az Új Technológiák részvény eszközalapban továbbra is 3-5 százalékkal referenciaszint fölött tartottuk a részvénykitettséget, mivel a referenciaérték fölött megjelenő egyedi részvények fundamentálisan alulértékeltek. 

 

VEGYES ÉS ABSZOLÚT HOZAMÚ ESZKÖZALAPOK

 


A vegyes eszközalapokban (Navigáció 5+, 10+, 15+, Dinamikus vegyes, Kiegyensúlyozott vegyes, Konzervatív vegyes, Horizont 5+, 10+, 15+, Mozaik I, II, III, Global I, II, III) szintén enyhén enyhén referenciaszint felett van a részvénykitettség. Az abszolút hozam stratégiával kezelt eszközalapoknál (Selection, Tallózó) 20-25%-között, a Globális abszolút hozam eszközalapban pedig 33%-on áll a részvénykitettség. 

 

KÖTVÉNY ESZKÖZALAPOK

 


A Jegybank kiterjesztette azon eszközök körét, amelyek az eszközvásárlási programban részt vehetnek, melyből piaci értéken vásárolni fog. Ez a kör az állami garanciás eszközök, mint például MFB, Eximbank stb. kötvényei. 
Ezzel összhangban az Eximbank 1 és 5 éves futamidejű kötvényt bocsátott ki a múlt héten, mely aukción részt vettünk sok unit-linked portfolióval, azonban csak az 5 éves aukciós vásárlás volt sikeres. 

Az MNB elkötelezett a hosszú kötvények vásárlásában, ezért arra számítunk, hogy a hosszú lejáratú kötvények hozamai tovább csökkenhetnek, így a kötvényportfoliók futamideje mérsékelten hosszabb, mint a referenciaindexé. 

 

MIRE FIGYELÜNK EZEN A HÉTEN?

 


A héten elkezdődik az amerikai gyorsjelentési szezon, először a nagybankokon a sor, mint a JP Morgan, a Citi, a Goldman Sachs, a Bank of America, a Wells Fargo és a Morgan Stanley, hogy közzétegyék negyedéves számaikat. A költségvetési segélycsomag körüli politikai események mellett, ezekre is kiemelten figyel majd a piac.

 


 

Több hete tartó esést követően 1,5%-os emelkedéssel zárta a múlt hetet az S&P 500 amerikai részvényindex, miközben a Nasdaq szintén 1,5%-kal, a Dow Jones pedig 1,9%-kal került feljebb. A jó részvénypiaci hangulat alapvetően két tényezőre volt visszavezethető.

Egyrészt a héten közzétett makrogazdasági adatok többnyire a várakozásoknak megfelelően alakultak, vagy felül is múlták azokat. Kínából, illetve az Egyesült Államokból érkeztek fontosabb makrogazdasági adatok. Itt elsősorban az amerikai fogyasztói bizalmi mutatókat érdemes kiemelni, amelyek javuló fogyasztói hangulatot tükröztek, és mivel a lakossági fogyasztás adja az USA GDP-jének jelentős részét, ez kedvező hír volt a piacoknak.

A foglalkoztatottak számának növekedése ugyan elmaradt az elemzői várakozásoktól, a munkanélküliségi ráta azonban a várakozásoknál nagyobb mértékben csökkent. Összességében lassul az amerikai munkaerőpiac válságból való kilábalásának üteme, a trend azonban még mindig pozitív, vagyis egyelőre nem beszélhetünk aggasztó fordulat jeleiről, ami jó hír a tőzsdéknek.

Másrészt az utóbbi hetekben sokat emlegetett amerikai költségvetési élénkítési csomag kapcsán is történt némi előrehaladás. Megállapodás ugyan továbbra sincs a két párt képviselői között, azonban valamelyest közeledtek az álláspontok egymáshoz, ami támogatta a részvénypiacok emelkedését.

Véleményünk szerint a lényegi összképben nincs változás, megfelelő óvatosság mellett a hosszú távú portfóliókban érdemes lehet a nagyobb részvénypiaci korrekciókat vételekre kihasználni. A példátlan mértékű monetáris és fiskális politikai támogatás (=piaci likviditás), a javuló makrogazdasági környezet, illetve a vakcina-fejlesztések előrehaladott állapota támogató tényezők.

Eszközalapjaink összetételében a múlt héten kommunikáltakhoz képest nem történt jelentős változás, a portfóliók többségében referenciaszinten tartjuk a részvénykitettséget. A kötvényportfoliók enyhén hosszabb hátralévő átlagos futamidővel rendelkeznek a referenciaindexhez képest.


MIRE FIGYELÜNK EZEN A HÉTEN?


Makrogazdasági adatok szempontjából csendesebb hét áll előttünk, így elsősorban Trump állapotára, az amerikai költségvetési csomagra, illetve a november elején esedékes elnökválasztást érintő hírekre figyelnek majd a befektetők.

Vegyesen képet mutattak az észak-amerikai tőzsdék a múlt héten. Mivel a nagy technológiai cégek ezúttal felülteljesítettek, a Nasdaq 1,1%-os pluszban zárt, az S&P 500 (-0,6%) és a Dow Jones (-1,8%) értéke azonban tovább esett. Jó hír azonban, hogy a csütörtöki nagyobb esést követően az S&P 500 egy fontos technikai szintről felpattant pénteken, vagyis egyelőre kitartanak azok a támaszok, amelyekre kiemelten figyelnek a befektetők.

A hosszú távú portfóliókban érdemes lehet a nagyobb részvénypiaci korrekciókat vételekre kihasználni, hiszen azon tényezőkben továbbra sincs jelentős változás, amelyek a tavaszi mélypont óta felfelé húzták a részvényárfolyamokat. Ezek közül kiemelendő a példátlan mértékű monetáris és fiskális politikai támogatás (=piaci likviditás), a javuló makrogazdasági környezet, illetve a vakcina-fejlesztések előrehaladott állapota.

A fenti, pozitív forgatókönyvet megalapozó tényezőkkel kapcsolatban ugyanakkor vannak kockázatok, melyeket folyamatosan nyomon kell követni.

I. Makrogazdasági környezet: a tavasz óta tartó részvénypiaci emelkedés egyik alappillére a várakozásokat meghaladó makrogazdasági adatsor.

A kezdeti gyors kilábalás a recesszióból mostanra lelassult, ami önmagában nem baj, azonban figyelni kell azokra az esetleges jelekre, amelyek a kilábalási trend elakadására figyelmeztetnek. Az egyik aggasztó tényező például az európai koronavírus-megbetegedések számának utóbbi hetekben tapasztalt gyors emelkedése, ez ugyanis, ha nem sikerül időben helyi intézkedésekkel megfékezni, újabb lezárásokat vonhat magával, ami a gazdasági aktivitást visszavetve a tőzsdékre is negatív hatást gyakorolna. Intő jel volt például a piac által nagy figyelemmel kísért euróövezeti beszerzésimenedzser-index (ez egy olyan gazdasági mutató, ami a rövid távú várakozásokban bekövetkező változásokat gyorsan megmutatja): az index szeptemberi értéke elmaradt az elemzői várakozásoktól, ráadásul csökkent augusztushoz képest, ami a gazdasági kilábalás lassulását jelzi.

Az európai tőzsdék jelentősen alulteljesítettek a múlt héten: a legnagyobb euróövezeti vállalatok részvényeit tömörítő részvényindex értéke 4,4%-kal került lejjebb, a bankszektor pedig különösen gyengén szerepelt. Mindez többhavi mélypontra, 9000 Ft közelébe vitte a hazai tőzsdén az OTP árfolyamát is, ilyen mértékű esést nem tartunk indokoltnak.

II. USA elnökválasztás: egy elsöprő demokrata győzelem esélyének növekedése (melynek keretében nemcsak az elnöki széket, hanem a szenátusi többséget is megszerzi a párt) magasabb vállalati adókulcsot, továbbá szigorúbb szabályozói felügyeletet eredményezhet, ami a nagyvállalatok jövedelmezőségének ártana (főleg a nagy befolyással bíró technológiai cégekre jelent ez kockázatot).

III. Az USA költségvetési stimulus veszélybe kerülhet: a piacokat emellett az is aggasztja, hogy az újabb amerikai költségvetési lazítási programról továbbra sem sikerült megállapodniuk a demokratáknak és a republikánusoknak, márpedig szükség lenne a további kormányzati támogatásra az amerikai gazdasági aktivitás élénkítése érdekében (ami az amerikai és a globális tőzsdékre is jótékonyan hatna).

ESZKÖZALAPOKKAL KAPCSOLATOS HÍREK


RÉSZVÉNY ESZKÖZALAPOK

 

A részvény típusú eszközalapokban, (Fejlett világ részvény, Világmárkák, Külföldi részvény, Deluxe, Eldorado, Amazonas, EuróRészvény) referenciaszint környékére csökkentettük a részvénykitettséget a korábbi enyhe részvény felülsúlyról, mivel a főbb részvényindexekben korrekció bontakozott ki a múlt hét folyamán köszönhetően a fentebb említett kockázatoknak.

A Fejlődő világ és az Innováció részvény eszközalapban továbbra is referenciaszint fölött tartottuk a részvénykitettséget, mivel a referenciaérték fölött megjelenő egyedi részvények fundamentálisan alulértékeltek.

VEGYES ÉS ABSZOLÚT HOZAMÚ ESZKÖZALAPOK

 

A vegyes eszközalapokban (Navigáció 5+, 10+, 15+, Dinamikus vegyes, Kiegyensúlyozott vegyes, Konzervatív vegyes, Horizont 5+, 10+, 15+, Mozaik I, II, III, Global I, II, III) szintén referenciaszint környékére csökkentettük a részvénykitettséget.

Az abszolút hozam stratégiával kezelt eszközalapoknál (Selection, Tallózó) 20-25%-között, a Globális abszolút hozam eszközalapban pedig 27%-on áll a részvénykitettség.

KÖTVÉNY ESZKÖZALAPOK

 

A múlt hét legfontosabb hazai vonatkozású eseménye az MNB kamat-meghatározó ülése és a friss Inflációs Jelentés publikálása volt. Az igazi meglepetés azonban csak ezen események után, csütörtökön jött, amikor az MNB 15 bázisponttal megemelte az egyhetes betéti kamatot. Mivel az MNB az egyhetes betéten keresztül szívja ki a piacról a felesleges likviditást, ez a változás effektív kamatemelésnek felel meg.

Betéti kamatemelés előtt jelentős hozamemelkedés és forint gyengülés volt megfigyelhető, melyet a kamatemelés normalizált, így a hosszú kötvények hozamai közel 20 bázisponttal csökkentek. A rövid oldali hozamok 20-30 bázispontot emelkedtek.

A kötvényportfóliók enyhén hosszabb hátralévő átlagos futamidővel rendelkeznek a referenciaindexhez képest.

 

MIRE FIGYELÜNK EZEN A HÉTEN?

 

A héten több nagyon fontos makrogazdasági adat (munkanélküliség, fogyasztói bizalmi indikátorok) is érkezik az Egyesült Államokból, melyeket kiemelten várnak a befektetők. Emellett az európai vírushelyzet alakulására, az amerikai segélycsomag körüli vitára, illetve a nagy indexekben a fontos technikai szintekre figyelünk.

A hétfő-keddi felpattanást szerdától újra esés követte az amerikai tőzsdéken, az S&P 0,6%-ot, a Nasdaq 0,5%-ot veszített értékéből a hét folyamán. Az emelkedés gyors kifulladása nem jó hír, most a már múlt héten említett fontos támasz szintekre kell figyelni, rövidtávon ugyanis itt dőlhet el a korrekció sorsa (3300 pont körüli S&P 500, majd alatta 3200 környékén a 100 napos mozgóátlag; 10700 körüli, majd 10200-as Nasdaq Composite.)

Az összkép a múlt heti hírünkhöz képest nem változott. Rövid távon a korrekció mélységének bizonytalansága miatt indokolt az óvatosság, ugyanakkor a hosszú távú portfóliókban érdemes lehet a nagyobb részvénypiaci korrekciókat vételekre kihasználni, hiszen azon tényezőkben, amelyek a tavaszi mélypont óta felfelé húzták a részvényárfolyamokat, továbbra sincs változás. Ezek közül kiemelendő a példátlan mértékű monetáris és fiskális politikai támogatás (=piaci likviditás), a javuló makrogazdasági környezet, illetve a vakcina-fejlesztések előrehaladott állapota.

ESZKÖZALAPOKKAL KAPCSOLATOS HÍREK


RÉSZVÉNY ESZKÖZALAPOK

 

A részvény típusú eszközalapokban, (Fejlett világ részvény, Világmárkák, Külföldi részvény, Deluxe, Eldorado, Amazonas, EuróRészvény) referenciaszint fölé emeltük a részvénykitettséget, mivel az amerikai jegybank kamatdöntő ülése utáni sajtótájékoztatón Jerome Powell elnök hangsúlyozta, hogy a monetáris politika 2023-ig laza maradhat. Továbbá jelentősen emelte a jegybank az idei évre vonatkozó GDP előrejelzését is. Természetesen a fentebb említett kockázatokra kiemelten figyelünk, és szükség esetén beavatkozunk.

A Fejlődő világ részvény eszközalapban továbbra is referenciaszint fölött tartottuk a részvénykitettséget, mivel a referenciaérték fölött megjelenő egyedi részvények fundamentálisan alulértékeltek.

VEGYES ÉS ABSZOLÚT HOZAMÚ ESZKÖZALAPOK

 

A vegyes eszközalapokban (Navigáció 5+, 10+, 15+, Dinamikus vegyes, Kiegyensúlyozott vegyes, Konzervatív vegyes, Horizont 5+, 10+, 15+, Mozaik I, II, III, Global I, II, III) szintén referenciaszint fölé növeltük a részvénykitettséget.

Az abszolút hozam stratégiával kezelt eszközalapoknál (Selection, Tallózó) 18%-on, a Globális abszolút hozam eszközalapban pedig 26%-on áll a részvénykitettség.

KÖTVÉNY ESZKÖZALAPOK


A kötvény típusú eszközalapokban a korábbi stratégián nem változtattunk.

Múlt héten folytatódott a szeptember elején indult korrekció az észak-amerikai tőzsdéken, amely leginkább a technológiai szektort érintette: a Nasdaq több mint 4%-ot, az S&P 2,5%-ot, a Dow Jones 1,7%-ot esett. Technikai jellegű korrekcióról van szó, az előző hónapok jelentős emelkedését követően már érett egy profitrealizálás. A Nasdaq már 10%-kal, az S&P 500 6,7%-kal tartózkodik szeptember eleji történelmi csúcsa alatt. Szeptemberben a múltbeli tanulságok alapján sem árt az óvatosság az amerikai tőzsdéken, hiszen 1928-ig visszamenő adatok alapján ebben a hónapban szokott a leggyengébben teljesíteni az S&P 500 (több mint 90 év átlaga alapján -1%-os havi hozam).

Hosszú távú portfóliókban érdemes lehet a nagyobb részvénypiaci korrekciókat vételekre kihasználni, hiszen azon tényezőkben továbbra sincs változás, amelyek a tavaszi mélypont óta felfelé húzták a részvényárfolyamokat. Ezek közül kiemelendő a példátlan mértékű monetáris és fiskális politikai támogatás (=piaci likviditás), a javuló makrogazdasági környezet, illetve a vakcina-fejlesztések előrehaladott állapota.

Eszközalapjaink összetételében a múlt héten kommunikáltakhoz képest nem történt jelentős változás, enyhe részvény alulsúly jellemzi a portfóliók többségét. A hosszú kötvény eszközalapok esetében az enyhe hozamemelkedést követően minimális mértékben hosszítottuk az eszközalapok futamidejét, de jelentős kockázatot nem vállaltunk.

MIRE SZÁMÍTUNK A KÖVETKEZŐ IDŐSZAKBAN?


Mivel egy átlagos korrekció mélységét már elértük, és a fontos technikai szintek egyelőre kitartanak (3300 pont körüli S&P 500, majd alatta 3200 környékén a 100 napos mozgóátlag; 10700 körüli, majd 10200-as Nasdaq Composite), a vételi érdeklődés erősödésére számítunk azon vállalatok esetében, ahol a legfrissebb gyorsjelentések és menedzsment várakozások megerősítették a kedvező üzleti folyamatokat. A héten az amerikai jegybank kamatdöntő ülése a legfontosabb esemény, mely alapvetően befolyásolhatja a piaci hangulatot.

Hetek óta töretlenül emelkedtek az amerikai tőzsdék, a múlt héten azonban megtört ez a megállíthatatlannak tűnő menetelés. Csütörtökön ugyanis nagyobb korrekció bontakozott ki, amely elsősorban az utóbbi hónapok legnagyobb nyerteseit, a technológiai szektor vállalatainak részvényeit érintette. Ezzel összességben a Nasdaq 3,3%-os, az S&P 500 2,3%-os, a Dow Jones pedig 1,7%-os esést szenvedett el. Technikai jellegű korrekcióról van szó, az elmúlt hetek jelentős emelkedését követően már érett egy profitrealizálás.

Nyugodtan nevezhetjük a csütörtöki eseményeket egészséges korrekciónak, hiszen nagyon túlfeszített kezdett már lenni a technikai kép: az egyébként is az utóbbi hónapokban kiemelkedően teljesítő nagy techcégek részvényeinek (FAAMG – Facebook, Apple, Amazon, Microsoft, Google) árfolyama ugyanis már több mint 40%-kal a saját 200 napos mozgóátlaguk felett járt.

Vagyis a FAAMG-részvények nemcsak a tágabb értelemben vett részvénypiacokhoz, hanem saját magukhoz képest is nagyon előre szaladtak, ami a múltban többször is hasonló esést eredményezett.

Ami az Egyesült Államokon kívüli heti tőzsdei eseményeket illeti: az amerikai techszektorból kiindult részvénypiaci korrekció a világ többi térségére is kiterjedt, az MSCI fejlett piaci index összességében 2,3%-ot, az MSCI feltörekvő piaci index pedig közel 2%-ot esett a múlt héten.

ESZKÖZALAPOKKAL KAPCSOLATOS HÍREK


RÉSZVÉNY ESZKÖZALAPOK

 

A részvény típusú eszközalapokban, (Fejlett világ részvény, Világmárkák, Innováció, Külföldi részvény, Deluxe, Eldorado, Amazonas, EuróRészvény) enyhén referenciaszint alá csökkentettük a részvénykitettséget, mivel a most kibontakozó korrekció nagysága bizonytalan, azonban folyamatosan keressük a beszállási pontokat.

A Fejlődő világ részvény eszközalapban enyhén referenciaszint fölött tartottuk a részvénykitettséget mivel a referenciaérték fölött megjelenő egyedi részvények fundamentálisan alulértékeltek.

VEGYES ÉS ABSZOLÚT HOZAMÚ ESZKÖZALAPOK

 

A vegyes eszközalapokban (Navigáció 5+, 10+, 15+, Dinamikus vegyes, Kiegyensúlyozott vegyes, Konzervatív vegyes, Horizont 5+, 10+, 15+, Mozaik I, II, III, Global I, II, III) szintén referenciaszint alá csökkentettük a részvénykitettséget.

Az abszolút hozam stratégiával kezelt eszközalapoknál (Selection, Tallózó) 15%-on, a Globális abszolút hozam eszközalapban pedig 25%-on áll a részvénykitettség.

KÖTVÉNY ESZKÖZALAPOK


Az elmúlt hetekben a magyar Jegybank erőteljesebb eszközvásárlásokat hajtott végre a hozamgörbe hosszú oldalán, hetente 40 mrd Ft összegben tenderen és másodpiacon egyaránt. Ez hozamcsökkentő hatással bír. Ellentétes hatást gyakorol azonban a görbére a nagy mennyiségű ÁKK általi új kibocsátás, amely hozamemelkedést segíti. 5 és 15 éves futamidejű kötvények hozama minimális mértékben ugyan csökkent, de összességében nagy mozgás nem volt megfigyelhető, a hozamgörbe stagnált az elmúlt héten.

 

A hosszú kötvényeket tartalmazó eszközalapok esetében a referenciaindexnél kis mértékben hosszabb futamidejű (duration) portfoliót tartunk, számítva további hozamcsökkenésre, míg az éven belüli papírokat tartalmazó eszközalapoknál rövidebb futamidőre vannak beállítva a portfoliók, mert az éven belüli papírok hozama nagyon lecsökkent messze az alapkamat szintje alá.

 

MIRE SZÁMÍTUNK A KÖVETKEZŐ IDŐSZAKBAN?

 

Bizonytalan a korrekció mélysége, mivel nagyon sokat emelkedtek az elmúlt hetekben a vezető indexek, ezért rövidtávon indokoltnak tűnik az óvatosság, további profitrealizálások elképzelhetőek egy ilyen erőteljes emelkedést követően.

Másrészről viszont azon tényezőkben továbbra sincs változás, amelyek a tavaszi mélypont óta töretlenül felfelé húzták a részvényárfolyamokat, ezért továbbra is érdemes a nagyobb részvénypiaci korrekciókat vételekre kihasználni:

  1. A koronavírus tesztelésére és kezelésére kialakított módszerek egyre hatékonyabbak, illetve több vakcina is biztató klinikai tesztelési eredményeket produkált. Minél hamarabb sikerülne megfékezni a világjárványt, annál hamarabb lélegezhetnének fel a gazdaságok és a tőzsdék.
  2. A monetáris és fiskális politika oldaláról érkező támogatás folyamatos és példátlan mértékű, ami a többi tényezővel együtt szintén támaszt nyújt a részvénypiacoknak.
  3. A makrogazdasági adatokból egyelőre az aktivitás korábbi várakozásokat meghaladó mértékű élénkülése rajzolódik ki. Amíg ezekben az adatokban nem következik be egy váratlan negatív fordulat, addig a reálgazdasági folyamatok is támogatják a piacok emelkedését.

Márpedig úgy tűnik, hogy a makrogazdasági adatokkal továbbra sincs baj. Múlt héten került nyilvánosságra ugyanis a piac által feszülten figyelt augusztusi amerikai munkaerő-piaci adat, amely szerint a nyár utolsó hónapjában közel 1,4 millióval nőtt a foglalkoztatottak száma, a munkanélküliségi ráta pedig 10,2%-ról 8,4%-ra esett. Ezzel az augusztusi adattal 10,6 millió fővel nőtt a foglalkoztatottság az Egyesült Államokban a válság mélypontjához képest, ugyanakkor továbbra is 11,5 millió fővel kevesebben dolgoznak, mint a válságot megelőző időszakban. Vagyis a pohár félig üres és félig tele van, de legalább az elmúlt hónapok trendje mindenképp reménykeltő. Nagy kérdés, hogy a következő hónapokban ez tud-e folytatódni.

 

 

Újabb hét, újabb történelmi csúcs az amerikai részvénypiacokon, miután az S&P 500 3,3%-ot emelkedve 3500 pont felett, a Nasdaq pedig 3,4%-os erősödéssel 11700 pont közelében zárt. A héten több tényező is felfelé hajtotta az amerikai részvényárfolyamokat:     

 
I. Gőzerővel folynak a koronavírus elleni vakcinák tesztjei, egyesek biztató eredménnyel, ráadásul a tesztelés és kezelés tekintetében is egyre hatékonyabb módszerek állnak rendelkezésre. Az Egyesült Államok Élelmiszer  és gyógyszerfelügyelete, az FDA múlt héten jóváhagyta egy olcsó és megbízható gyorsteszt alkalmazását, amivel hatékonyabban és gyorsabban kiszűrhetők lesznek a járványgócok. Emellett az FDA jóváhagyta egy vérplazma-kezelés tömeges alkalmazását is, melynek keretében a súlyos állapotban lévő betegek már kigyógyult emberek vérplazmájához juthatnak, segítve ezzel a gyógyulásukat. A fentiek arra mutatnak rá, hogy egyre hatékonyabban kiszűrhetővé, kezelhetővé, idővel pedig remélhetőleg megelőzhetővé válik a koronavírus, ami egyértelműen pozitív hír a gazdaság és a részvénypiacok számára. A vírus elleni küzdelmet érintő kedvező hírek hatására szárnyaltak a légitársaságok részvényei a múlt héten, ami nem meglepő, hiszen ezek a cégek nyernék a legtöbbet abban az esetben, ha minél hamarabb sikerülne megfékezni a világjárványt.

II. Folytatódik a gazdaság várakozásokat felülmúló mértékű és ütemű kilábalása a második negyedéves recesszióból. Az Atlanta-i Federal Reserve valós idejű előrejelzési modellje szerint a második negyedéves (évesített negyedéves) 32%-os GDP-zuhanást követően a harmadik negyedévben 26%-kal bővülhet az amerikai GDP. Teljes kilábalásról ez alapján ugyan még nem beszélhetünk, de nagyobb mértékű a visszapattanás, mint azt az elemzők többsége korábban várta. A várakozásokat meghaladó makrogazdasági adatok szintén felfelé hajtották a piacokat.

III. Végezetül a Federal Reserve elnöke, Jerome Powell a Jackson Hole-i konferencián tartott beszédében (amit minden évben nagy figyelem övez) bejelentette, hogy az amerikai jegybank a jövőben „átlagosan 2 százalékos” inflációt tűz ki céljául, ami azt jelenti, hogy eddigi célkitűzésével ellentétben hagyni fogja, hogy rövid távon akár a 2%-os érték fölé emelkedjen a pénzromlás üteme. Hogy mindez miért fontos? Mert ezzel gyakorlatilag bejelentette az elnök, hogy hosszú ideig nem kell várni érdemi szigorítást a Fed részéről, még akkor sem, ha emiatt az infláció átmenetileg 2% fölé fog kúszni. Az extrém laza monetáris politika tartós fennállásának lehetősége szintén kedvez a részvénypiacoknak.   
  

Nemcsak az amerikai, hanem a globális részvénypiacok nagy része is emelkedéssel zárta a hetet: a globális MSCI World index 2,7%-kal, a feltörekvő piaci MSCI Emerging index pedig 1,7%-kal került feljebb. Az európai részvénypiacok szintén jól teljesítettek, az EuroStoxx 50 1,8%-ot erősödött.

Európában ugyan egyre rosszabb a járványhelyzet (több országban is itt a második hullám), az általánosan jó részvénypiaci hangulat, illetve a múlt héten bejelentett német és francia költségvetési csomagok (német bértámogatási program, francia adócsökkentés és KKV-támogatási lépések) felfelé hajtották a részvénypiacokat.

MIRE FIGYELÜNK EZEN A HÉTEN?

Több fontos makrogazdasági adat is érkezik. Kínából jönnek az augusztusi feldolgozóipari beszerzésimenedzser-indexek (melyek jó indikátorai a rövid távú gazdasági kilátásoknak, épp ezért figyeli őket a piac), az Egyesült Államokból pedig a heti munkaerő-piaci adatok lesznek a legfontosabbak. Utóbbiak azért, mivel az amerikai gazdaság kilábalásának megítélése szempontjából kulcsfontosságú, hogy a következő hónapokban miként alakul a foglalkoztatottság, illetve a munkanélküliség, ezekben a mutatókban ugyanis még mindig messze van a válság előtti csúcs.


Eszközalapjaink összetételében az elmúlt héten nem történt jelentős változtatás, továbbra is referenciaszinten, vagy enyhe részvény felülsúly jellemzi a kitettségeket, illetve kötvény oldalon sem változtattunk a korábbi stratégián.


Augusztus első felében rövid ideig az amerikai technológiai cégek alulteljesítették a többi szektort, ez a korrekció azonban rövid életűnek bizonyult. A múlt héten az S&P 500 és a Nasdaq is új történelmi csúcsra került, soha ilyen gyorsan nem kapaszkodott új csúcsra a világ vezető tőzsdeindexe egy medvepiacot követően, mindösszesen 126 kereskedési napra volt hozzá szükség.

Az egyes szektorok hozzájárulása az új S&P csúcshoz rendkívül egyenlőtlen volt: az emelkedés jelentős része öt meghatározó névnek – Amazon, Apple, Netflix, Facebook, Microsoft – volt köszönhető. Mindeközben a pénzügyi, valamint az energia szektorban tevékenykedő vállalatok részvényei mintegy 30%-kal tartózkodnak lejjebb ahhoz képest, ahol a februárban álltak.  

Bár az S&P 500 hasonló szinteken tartózkodik, mint februárban, a gazdasági fundamentumok óriási különbséget mutatnak:A jelentős mértékben visszaeső profitok miatt az amerikai részvények drágábbá váltak, a Fed monetáris stimulusa által eredményezett kötvényhozam-esés és az óriási likviditásbőség azonban támaszt nyújt a piacoknak.

Mindeközben a költségvetési támogatás segítségével a gazdaságok (nem csak az Egyesült Államoké) március-április óta fokozatosan erősödnek a mélypontokhoz képest. A válság előtti szint elérése azonban számos makrogazdasági mutatóban még messze van.

Persze vannak kivételek ebben a tekintetben is, a részvénypiacok mellett ugyanis a reálgazdaságban is egyenlőtlen volt az elmúlt hónapok kilábalása. Az amerikai munkanélküliségi ráta még mindig messze a válság előtti szint felett van. Ráadásul múlt héten negatív meglepetést okozó amerikai munkaerő-piaci adat került nyilvánosságra, ami rávilágít annak veszélyére, hogy újabb segélyprogram nélkül sok amerikai család kerülhet nehéz helyzetbe, ami a gazdasági kilábalást is veszélyezteti.

Ezzel ellentétben viszont az amerikai használtlakás-eladások volumene immár meghaladja a válság előtti szintet, nagyrészt a Fed által márciusban hirtelen nullára csökkentett alapkamat, illetve az emiatt olcsóbbá váló jelzáloghitelek következtében. Ez jó hír a gazdaságnak, hiszen 2008-as válság világossá tette, mekkora lavinát tud elindítani a lakáspiac összeomlása.

Ebben a helyzetben a koronavírus terjedése mellett (Európában több országban is jelentősen emelkedett múlt héten a napi esetszám, az USA-ban viszont csökkent), a makrogazdasági adatokra kiemelten kell figyelni, hiszen az elemzői várakozásokat meghaladó adatok nagyban hozzájárultak a részvénypiacok emelkedéséhez, így az ebben bekövetkező esetleges változásokra érzékenyen reagálhat a piac.

Eszközalapjaink összetételében az elmúlt héten nem történt jelentős változtatás, továbbra is referenciaszinten, vagy enyhe részvény felülsúly jellemzi a kitettségeket, illetve kötvény oldalon sem változtattunk a korábbi stratégián.
Mérsékelt emelkedést hozott augusztus második hete a globális részvénypiacokon. A tőzsdék szempontjából fontos hír, hogy az S&P 500 amerikai részvényindex február 19-én beállított csúcsa közelébe kapaszkodott, ám új csúcson egyelőre nem tudott zárni. A következő napokban érdemes lesz figyelni, hogy át tud-e törni az S&P 500 a 3380 környékén húzódó ellenállási szinten. A Nasdaq szintén történelmi csúcsa közelében tartózkodik, miután a hét eleji esést a hét végére sikerült korrigálnia a technológiai szektornak.

Az európai tőzsdék felülteljesítették az amerikai börzéket a hét folyamán, elsősorban a pénzügyi szektor (bankrészvények) átlagot meghaladó mértékű emelkedésének köszönhetően, ezek a részvények ugyanis nagyobb súllyal szerepelnek a nyugat-európai indexekben, mint az észak-amerikaiakban. A bankrészvények árfolyamát a fejlett piaci hosszú lejáratú hozamok emelkedése, illetve az ezáltal meredekebbé váló hozamgörbék hajtották felfelé (az ugyanis kedvez a bankok profitabilitásának).

Az Egyesült Államokban július vége óta fokozatosan csökkenő tendenciát mutat az új koronavírus-megbetegedések száma, azonban a napi fertőzésszám még mindig nagyon magas. Eközben Nyugat-Európa több országában is emelkedni kezdett az utóbbi napokban az esetszám, miközben a globális adatokban továbbra sem látszik érdemi lassulás.

ESZKÖZALAPOKKAL KAPCSOLATOS HÍREK

RÉSZVÉNY ESZKÖZALAPOK

A részvény típusú eszközalapokban, (Fejlett világ részvény, Világmárkák, Külföldi részvény, Deluxe, Eldorado, Amazonas, EuróRészvény, EuróRészvény Plusz, Új technológiák, Olympic) referenciaszinten tartjuk a részvénykitettséget.

Az eszközalapokba befolyó pénzekből a múlt hét folyamán nem növeltük a részvénykitettséget, mivel egyes részvénypiacok túlárazottá váltak és az elkövetkező hetekben várható korrekció a részvénypiacokon, amit a beérkező hírek függvényében a részvénysúly enyhe növelésére használnánk ki.

A Fejlődő világ részvény eszközalapban enyhén referenciaszint fölött tartottuk a részvénykitettséget, mivel a gyengülő dollár pozitívan hatott a feltörekvő piacok teljesítményére.

VEGYES ÉS ABSZOLÚT HOZAMÚ ESZKÖZALAPOK

A vegyes eszközalapokban szintén (Navigáció 5+, 10+, 15+, Dinamikus vegyes, Kiegyensúlyozott vegyes, Konzervatív vegyes, Horizont 5+, 10+, 15+, Mozaik I, II, III, Global I, II, III) referencia szinten tartjuk a részvénykitettséget.

A Navigáció eszközalapokban a befolyó pénzekből növeltük a kötvénykitettséget a referenciaindexnek megfelelően.

Az abszolút hozam stratégiával kezelt eszközalapoknál (Selection, Tallózó) 17-20% közötti szinteken, a Globális abszolút hozam eszközalapban pedig 27%-on áll a részvénykitettség.

KÖTVÉNY ESZKÖZALAPOK

A kötvény eszközalapok esetében jelentős változás nem történt: tartottuk a hosszabb hátralévő átlagos futamidőt a portfoliókban, mivel a hozamgörbe hosszú oldalának mérséklődésére számítunk.

MIRE FIGYELÜNK A PIACOKON?

Egy második hullám veszélye továbbra is aggasztja a piacokat, főleg egy olyan helyzetben, mint amilyenben most vagyunk: a részvénypiaci árazások magasak, a gazdasági aktivitás folyamatosan élénkül, ám egy újabb hullámot kísérő esetleges lezárások teljesen átírhatnák ezt a helyzetet.

Persze nem szabad elfelejteni, hogy közben változatlanul óriási likviditásbőség uralkodik a világgazdaságban a példátlan költségvetési és monetáris politikai lazítás következtében, ami egyelőre támaszt nyújt a piacoknak. Ez azonban önmagában kevésnek bizonyulhat, ha a fundamentumok újra romlani kezdenének, és az elmúlt hetekben látott pozitív makrogazdasági meglepetések negatívba fordulnának át. A napi esetszámok alakulásának nyomon követése ezért kiemelten fontos most.

Az Egyesült Államokban tovább folytatódik a politikai vita egy segélycsomag elfogadásában. A demokrata párt képviselői nagyobb összegű munkanélküli támogatást szeretnének kiharcolni, amit a republikánus párt nem támogat, de nem ez az egyetlen pont, amiben nincs egyetértés a két oldal között. A patthelyzetet megelégelve Donald Trump több elnöki rendeletet is kiadott augusztus 8-án (szombaton), amelyek a nehéz helyzetbe került emberek helyzetén hívatottak javítani. Az intézkedések kritikusai szerint azonban több segítségre van szükségük a munkanélkülivé vált amerikaiaknak, ezért a két pártnak sürgősen meg kell egyeznie az átfogó segélycsomagról. A vita kimenetele a részvénypiaci hangulatra is kihathat.

A Citi globális gazdasági meglepetés indexe változatlanul nagyon magas szinten tartózkodik, ami azt jelzi, hogy az elemzői várakozásokat meghaladó makrogazdasági adatok vannak változatlanul többségben, ami kedvező hír a világgazdaság számára. A részvénypiacok jövője szempontjából nagyon fontos, hogy ez a pozitív meglepetésfaktor mennyire tud fennmaradni a jövőben, épp ezért a következő időszakban érdemes lesz kiemelten figyelni a gazdasági indikátorok alakulását.

Befektetési szempontból az innovációban élenjáró társaságok értékpapírjai a globális részvényindexek jövőbeni teljesítményét meghaladó hozampotenciállal rendelkezhetnek. A technológiai szektor az egyike azon keveseknek, mely a koronavírusból eddig „profitálni” tudott. Az online világ felé fordulás (home office, home learning, szórakozás, gaming és streaming, e-vásárlás, stb.) több folyamatot felgyorsított. Az idei évben jól teljesítő Innováció Eszközalapunk (év elejétől számított nem évesített hozam: 18,82%) is ezen dinamikusan növekedő vállalatok részvényeibe fektet, így nyitott a 3D-s nyomtatás irányába is. Cikkünkben a 3D technológia jövőjéről készítettünk egy rövid áttekintést.   

Felfutás előtt a 3D-s nyomtatás

 

A 2010-es évek elején jelentős befektetői optimizmus alakult ki a 3D-s nyomtatással kapcsolatban, ami a technológia hétköznapi – lakossági – használatának elterjedésén alapult. Annak a hype-nak köszönhetően, hogy minden otthonban lesz 3D-s nyomtató, az iparág két legnagyobb szereplőjének (3D Systems és Stratasys) a részvényárfolyama 2014-ben elérte a mindenkori csúcsát. Jól jelzi a várakozások kudarcát, hogy a két vállalat értéke a tizedére esett vissza, és a piaci kapitalizációjuk jelenleg a 800–850 millió dolláros sávban mozog.

A 2018-ban 8,5 milliárd dollár nagyságú iparág közép- és hosszú távon azonban jelentősen profitálhat a koronavírus miatt átalakuló gyártási folyamatokból.

Az ellátási láncok átalakulása, rövidülése és a helyi gyártási kapacitások felértékelődése következtében a Fortune Business Insights előrejelzése is óvatos lehet. A koronavírus elterjedése előtt publikált elemzésük éves szinten 25 százalék feletti növekedést prognosztizált a szektorban, amely így 2026-ra meghaladhatja az 50 milliárd dollárt.  
  

A „just in time” felfogás a készletgazdálkodásban jelentős mértékben átalakulhat, és a 3D-s nyomtatás szélesebb körű elterjedése hozzájárulhat a sokszor földrészeken átívelő beszerzési folyamatok visszaszorulásához. Az EY Europe Attractiveness Survey-t kitöltő vállalatvezetők válaszaiból is jól érzékelhető a koronavírus-járvány hatása, hiszen 77 százalékuk számít arra, hogy az additív gyártás, így a 3D-s nyomtatás terjedése is felgyorsul a közeljövőben.

A 3D-s nyomtatás legnagyobb előnye a hagyományos gyártási folyamatokkal szemben a gyorsaságon és a pontosságon túl a könnyű módosíthatóság, mindezek pedig az alapjai a termékfejlesztés felgyorsításának és az egyedi, testre szabott termékek előállításának.    
          

Jelenleg az ipari és egészségügyi alkalmazás a legelterjedtebb a 3D-s nyomtatás kapcsán, de az építőiparban is alapvető változást hozhat a technológia szélesebb körű felhasználása. A befektetők számára a PRNT ETF-en (tőzsdén kereskedett alapokat nevezik így) keresztül 2016 óta elérhetők a 3D-s nyomtatásban tevékenykedő legnagyobb vállalatok

Eseménydús héten vannak túl a tőzsdék: dübörög az amerikai gyorsjelentési szezon, az amerikai döntéshozók továbbra sem tudtak megállapodni a megnövelt összegű munkanélküliségi támogatást nyújtó program meghosszabbításáról, az Egyesült Államokból és Európából pedig fontos makrogazdasági adatok érkeztek.

A pohár félig tele…

 

Felpörgött az amerikai gyorsjelentési szezon a héten, ugyanis az S&P 500 részvényindex vállalatainak mintegy 40%-a tette közzé gyorsjelentését az elmúlt napokban, ezzel pedig már az 500 nagyvállalat közel fele nyilvánosságra hozta negyedéves számait. Jó hír, hogy eddig a cégek túlnyomó többsége (nagyjából 80%-a) a várakozásokat meghaladó eredményről számolt be, ami kedvezően hatott a részvények árfolyamára.

…de félig üres.

 

Ugyanakkor az igazsághoz hozzá tartozik, hogy a koronavírus-járvány negatív gazdasági hatásai miatt nagyon alacsonyak voltak az elemzői várakozások, így könnyebb volt a vállalatoknak pozitív meglepetést okozniuk. Elemzői várakozások szerint a vártnál jobb eredmények ellenére így is jelentős mértékben, nagyjából 30%-kal csökkenhet idén éves alapon az S&P 500 vállalatok eredménye, ami 2008 óta a legrosszabb évet jelentené.

Pontosabban az egyik pohár üres, a másik tele van.

 

A vállalati eredmények éves változása természetesen óriási különbséget mutat iparáganként, illetve egyedi vállalatonként. Az energiaszektor és az ipari vállalatok eddig a negyedév nagy vesztesei, miközben az egészségügyi és a technológiai ágazat messze felülteljesíti a tágabb értelemben vett részvénypiacokat. Ezt az eddig közzétett negyedéves számok is igazolják, a nagy technológiai cégek közül az Amazon, az Apple és a Facebook is kifejezetten erős negyedévről számolt be a válság ellenére.

A fentiek (tech szektor felülteljesítése, energetikai és ipari szektor alulteljesítése) megmagyarázzák, hogy miközben a Dow Jones index nem tudott emelkedni a héten (a gyenge számokat közzétevő ipari vállalatok nagy súlya miatt), addig az S&P 500 1,7%-ot, a technológiai szektor által dominált Nasdaq pedig 3,7%-ot erősödött.

Mindeközben az európai tőzsdék sokkal gyengébben teljesítettek a héten (3-4%-os eséseket láttunk a főbb börzéken), amiben fontos szerepet játszottak a héten közzétett gyenge negyedéves gyorsjelentések. Európában jóval nagyobb súlyt képviselnek a részvényindexekben az ipari vállalatok és a bankszektor, amelyeket negatívan érintette a koronavírus-járvány, ezzel magyarázható az alulteljesítés.

A gyorsjelentéseken kívül az amerikai és az euróövezeti GDP-adatoké volt a főszerep. Az USA GDP-je negyedéves évesített alapon soha nem látott mértékben, 32,9%-kal zuhant (ez negyedév / negyedév alapon kb. 8%-os visszaesést jelent), míg a német gazdaság 10%-kal, a francia pedig 13,8%-kal zsugorodott az előző negyedévhez képest az idei második negyedévben. Ezek bár borzasztóan rossz számok, az azóta beérkező adatokból látszik, hogy a harmadik negyedév már kedvezőbbnek ígérkezik.


RÉSZVÉNY ESZKÖZALAPOK

A részvény típusú eszközalapokban, (Fejlődő világ részvény, Fejlett világ részvény, Világmárkák, Külföldi részvény, Deluxe, Eldorado, Amazonas, EuróRészvény, EuróRészvény Plusz, Új technológiák, Olympic) továbbra is referenciaszinten illetve enyhén referenciaszint fölött tartjuk a  részvénykitettséget, az eszközalapokba befolyó pénzekért szektor ETF-eket (tőzsdén kereskedett alapokat nevezik így)  vagy egyedi részvényeket vásárolunk a referenciaindexnek megfelelő súlyozás miatt.

VEGYES ÉS ABSZOLÚT HOZAMÚ ESZKÖZALAPOK

A vegyes eszközalapokban szintén (Navigáció 5+, 10+, 15+, Dinamikus vegyes, Kiegyensúlyozott vegyes, Konzervatív vegyes, Horizont 5+, 10+, 15+, Mozaik I, II, III, Global I, II, III) enyhén referencia szint fölött tartjuk a részvénykitettséget.

Az abszolút hozam stratégiával kezelt eszközalapoknál (Selection, Tallózó) 17-20% közötti szinteken, a Globális abszolút hozam eszközalapban pedig 27%-on áll a részvénykitettség.

KÖTVÉNY ESZKÖZALAPOK

Kötvény és Hazai Kötvény esetében mérsékelten növeltük a portfolió hátralévő átlagos futamidejét (durationjét) 15 éves kötvény vásárlásával.

Az MNB újraindította a korábban bejelentett eszközvásárlásait, melynek következtében a 15-20 éves lejáratú papírokat fogja vásárolni, melynek következtében a hosszú hozamok mérséklődhetnek, ezért a hosszú kötvényeket tömörítő portfoliók esetében hosszabb portfoliót tartunk, mint a referenciaindex.

A többi kötvénynél (Likviditási, Pénzpiaci 2016, EuróKötvény, Világjáró kötvény) a kialakított stratégiát változatlanul tartottuk.

Mire figyelünk augusztus első hetében?

Folytatódik a gyorsjelentési szezon, valamint az amerikai munkanélküliségi segélyprogrammal kapcsolatos politikai vita, emellett pedig fontos makrogazdasági adatok (amerikai munkaerő-piaci statisztikák, kínai és amerikai beszerzésimenedzser-indexek) is érkeznek a hét folyamán. Itthon is mozgalmas hetünk lesz, hiszen a Richter, a Magyar Telekom, a Mol és az OTP is közzéteszi gyorsjelentését.

 

Múlt héten megtorpant a részvénypiacok hetek óta tartó emelkedése, ami több okra vezethető vissza.

Egyrészt az elmúlt hetekben a makrogazdasági indikátorok rendre pozitív meglepetést okoztak, vagyis a korábban vártnál gyorsabb gazdasági kilábalásról tanúskodtak. Ezek a jó hírek azonban folyamatosan beépültek a részvényárfolyamokba, ilyen magas piaci szinteken pedig sokkal nehezebb felülteljesíteni az időközben optimistábbá vált várakozásokat.

Másrészt az Egyesült Államokban csütörtökre várták az újabb költségvetési ösztönző lépések bejelentését, melynek eredményeként az amerikai háztartások újabb segélyhez jutottak volna a kormánytól. A bejelentés azonban elmaradt, és ez negatívan hatott a tőzsdékre.

Harmadrészt a Trump-kormány felszólította Kínát a Houstonban található konzulátusuk bezárására, amire válaszként Kína bezáratta a csengdui amerikai konzulátust. A múlt heti politikai harc rámutatott arra, hogy a két ország közötti viszony változatlanul nagyon feszült, ami a piacokat is aggasztja.

A fentieket némileg ellensúlyozta a 21-én kedden reggel, az EU-csúcs ötödik napján elfogadott megállapodás, melynek értelmében 2021-től egy 750 milliárd eurós méretű helyreállítási alap indul a koronavírus-járvány kedvezőtlen gazdasági hatásainak kezelésére. Az esemény történelmi jelentőségű, ugyanis az EU történetében először az európai vezetők közös adósságfinanszírozást vállaltak. A megállapodás hatására tovább erősödött az euró az amerikai dollárral szemben, az árfolyam 1,17 fölé, kétéves csúcsra emelkedett.

Ezen a héten az alábbi események lehetnek hatással a piaci hangulatra:

  • Az amerikai költségvetési csomag körüli vita.
  • A jelenleg zajló amerikai gyorsjelentési szezon – az S&P 500 vállalatok közel 40%-a jelent a héten.
  • Fontos makrogazdasági adatok érkeznek, köztük az amerikai és euróövezeti második negyedéves GDP számok.
  • Kiemelt figyelmet kap a július 29-i, szerdai Federal Reserve kamatdöntő ülés.

Ezen a héten a gyorsjelentési szezont követjük majd kiemelt figyelemmel, tekintve, hogy számos fontos blue chip (a tőzsdén a legnagyobb forgalmú, leglikvidebb és legnagyobb kapitalizációjú papírokat nevezik így) nagyvállalat teszi közzé a második negyedéves eredményét, többek között a Microsof, az IBM, a Tesla és a Twitter. Ezekből realisztikusabb képet kaphatunk majd a Covid hatásáról, hiszen az első negyedévben a három hónapból kettőben még nem volt járványhelyzet az USA-ban.

Eszközalapjaink összetételében az elmúlt héten nem történt jelentős változtatás, továbbra is enyhe részvény felül súly jellemzi a kitettséget, illetve kötvény oldalon sem változtattunk a korábbi stratégián.

HETI ÉRDEKESSÉG – tovább menetelhetnek a hitelminősítők

A globális hitelminősítések piacát száz éve két óriás, a Moody’s és az S&P uralja. Ez idő alatt számos kísérlet történt egyeduralmuk megtörésére, ám ezek egyike sem járt sikerrel. Sőt, a piac tovább koncentrálódott; a két nagy cég részesedése az USA kötvénypiacán a 2007-es 62 százalékról 2017-re 82 százalékra nőtt.

A két cég dominanciájának egyik oka, hogy minősítéseiket a pénzügyi rendszer minden szereplője elfogadja, és napi működése során használja. Az S&P és a Moody’s hitelminősítései szolgálnak alapul a bankok kockázati tőke követelményének számítása során, és annak a meghatározásához is, hogy a befektetési alapok fektethetnek-e egy adott kibocsátó kötvényeibe. Ezért a kötvénykibocsátóknak nincs más választásuk, mint értékeltetni magukat legalább az egyikükkel. Természetesen, akárcsak a tőkepiac egésze, a kötvénypiac is ciklikus, ennek erőteljesen ki van téve mind a Moody’s, mind az S&P.

Hosszú távon azonban három olyan trend is azonosítható, amely kettejük további dominanciáját és növekedését vetíti előre:

  • Az első: a világ adósságállománya folyamatosan emelkedő pályán van, ami értelemszerűen több kötvénykibocsátást és hitelminősítést jelent.
  • A második: a vállalatfinanszírozás a bankhitelek felől egyre inkább eltolódik a kötvénypiac irányába, ami kedvező a hitelminősítőknek. Ez az eltolódás az Egyesült Államokban jóval előrébb jár, mint Európában, az előbbiben a vállalatfinanszírozásnak már több mint a fele, az utóbbiban körülbelül a negyede származik a kötvénypiacról.
  • A harmadik: a pénzügyi szektor részéről egyre nagyobb az igény a hitelminősítésekhez kapcsolódó értéknövelt szolgáltatásokra: a Moody’s profitjának már csaknem a negyede, míg az S&P-ének majdnem a fele származik egyéb, sokkal kevésbé ciklikus másodlagos bevételekből.

A két cég árazása nem olcsó, de kiemelkedő jövedelemtermelő képességük miatt hosszú távon a piaci átlagot meghaladó hozam várható tőlük.

Továbbra is erősebbek a várakozásoknál a globális makrogazdasági adatok, elsősorban az Egyesült Államokban. Ennek megfelelően a kínai és az amerikai részvények emelkedésével indult a múlt hét, amit a szolgáltató szektorra vonatkozó ISM beszerzési menedzserindex támogatott. Fontos hangsúlyozni, hogy piaci felmérések alapján az intézményi befektetők az év eddigi részében alulsúlyozottak voltak mind a kínai, mind a globális feltörekvő piaci részvényekben.

A világ tőkepiacain folytatódott a technológiai vállalatok részvényeinek szárnyalása, melynek következtében az amerikai Nasdaq index új történelmi csúcsra emelkedett. Némileg aggasztó azonban, hogy a koronavírus esetszámok folyamatosan nőnek bizonyos gócpontokban, emiatt számos amerikai államban korlátozták az éttermek, bárok és szórakozóhelyek nyitvatartását, vagy elhalasztották a tervezett újranyitást.

Az amerikai jegybank döntéshozói ugyanakkor aggodalmukat is kifejezték, mely szerint az ősz folyamán még gyengébb lehet a gazdaság teljesítménye az elemzői várakozásoknál. Összességében véve azonban precedens nélküli a jegybanki támogatás, a tartósan alacsony kamatkörnyezet továbbra is pozitív a kockázatos eszközök, így a részvénypiacok szempontjából.

A héten kezdődik az amerikai vállalatok második negyedéves gyorsjelentési szezonja. Az elemzői előrejelzések szerint az S&P 500 vállalatok 43 százalékos év/év alapú eredménycsökkenést szenvedhettek el a második negyedévben, azonban a tényadatok mellett inkább a vállalatoktól érkező jövőbeli várakozásokra érdemes kiemelt figyelmet fordítaniuk a befektetőknek.

ESZKÖZALAPOKKAL KAPCSOLATOS HÍREK

Összességében érdemleges változás nem történt a piacokon, a vírus terjedése azonban továbbra is aggodalomra ad okot. A nyári szezonalitás érezhető a kereskedési forgalmak csökkenésében, erőteljes mozgásokra nem számítunk, ezért a korábban felvett pozíciókat tartjuk a portfóliókban.

RÉSZVÉNY ESZKÖZALAPOK

A részvény típusú eszközalapokban, (Fejlődő világ részvény, Fejlett világ részvény, Világmárkák, Külföldi részvény, Deluxe, Eldorado, Amazonas, EuróRészvény, EuróRészvény Plusz, Új technológiák, Olympic) továbbra is referenciaszinten, illetve enyhén referenciaszint fölött tartjuk a részvénykitettséget.

VEGYES ÉS ABSZOLÚT HOZAMÚ ESZKÖZALAPOK

A vegyes eszközalapokban szintén (Navigáció 5+, 10+, 15+, Dinamikus vegyes, Kiegyensúlyozott vegyes, Konzervatív vegyes, Horizont 5+, 10+, 15+, Mozaik I, II, III, Global I, II, III) enyhén referencia szint fölött tartjuk a részvénykitettséget.

Az abszolút hozam stratégiával kezelt eszközalapoknál (Selection, Tallózó) 17-20% közötti szinteken, a Globális abszolút hozam eszközalapban pedig 25%-on áll a részvénykitettség.

KÖTVÉNY ESZKÖZALAPOK

Kötvénypiacon érdemi mozgás nem következett be az elmúlt héten, ezért tartjuk a kialakított stratégiát, várjuk a magyar piacon a hozamgörbe meredekségének csökkenését. A devizás kötvénypiac is stagnál, a meglévő stratégia változtatását nem láttuk indokoltnak.
Az elmúlt héten a globális tőkepiacokon folytatódott az optimista hangulat, a vezető részvényindexek emelkedéssel zárták a hetet. A soha nem látott mértékű gazdasági élénkítő intézkedéseknek köszönhetően úgy tűnik, hogy a világ legfontosabb gazdaságai gyorsabban lábalhatnak ki a recesszióból, mint ahogy azt a gazdasági elemzők várták.

Erről árulkodik az egyik legnagyobb elemzőház, a Citi globális gazdasági meglepetés indexe is, amely az áprilisi -80-as értékről mostanra +25-re ugrott (az index 0-s értéke jelzi, ha a gazdasági adatok a vártnak megfelelően alakulnak, a negatív értékek a várttól elmaradó, míg a pozitív értékek a várthoz képest kedvezőbb gazdasági adatokat jeleznek).

A kedvező piaci hangulat kedvezett a magyar forintnak is, amely mind a dollárral, mind az euróval szemben erősödni tudott.


ESZKÖZALAPOKKAL KAPCSOLATOS HÍREK


RÉSZVÉNY ESZKÖZALAPOK

 

A részvény típusú eszközalapokban, (Fejlődő világ részvény, Fejlett világ részvény, Világmárkák, Külföldi részvény, Deluxe, Eldorado, Amazonas, EuróRészvény, EuróRészvény Plusz, Új technológiák, Olympic) továbbra is referenciaszinten illetve enyhén referenciaszint fölé emeltük a részvénykitettséget, mivel pozitív makrogazdasági adatok láttak napvilágot júniusra vonatkozóan.

 

 

VEGYES ÉS ABSZOLÚT HOZAMÚ ESZKÖZALAPOK

 

A vegyes eszközalapokban szintén (Navigáció 5+, 10+, 15+, Dinamikus vegyes, Kiegyensúlyozott vegyes, Konzervatív vegyes, Horizont 5+, 10+, 15+, Mozaik I, II, III, Global I, II, III) enyhén referencia szint fölé emeltük vissza a részvénykitettséget.

Az abszolút hozam stratégiával kezelt eszközalapoknál (Selection, Tallózó) 17-20% közötti szinteken, a Globális abszolút hozam eszközalapban pedig 25%-on áll a részvénykitettség.


 

KÖTVÉNY ESZKÖZALAPOK

 

A kötvény eszközalapoknál a korábban bemutatott stratégiához képest nem történt változás, azaz az EuróKötvény eszközalapot neutrálisan tartottuk a referenciaindexhez képest, illetve a Világjáró kötvény eszközalapban benchmark szintre emeltük a high yield kötvényeket tartalmazó ETF-ek állományát, ezáltal az alulsúlyozást megszüntettük. 

Az elmúlt héten folytatódott a volatilis, de tendenciájában emelkedést mutató kereskedés. A kockázatos eszközökre mind a makrogazdasági adatok, mint a gazdaságpolitikai intézkedések támogatólag hatottak. Előbbiek közül az amerikai kiskereskedelmi forgalom emelhető ki, mely májusban több, mint 17%-os emelkedést mutatott.

Ami a gazdaságpolitikai intézkedéseket illeti, mind monetáris, mind fiskális oldalon jelentős pozitív fejleményeket hozott a hét. Monetáris fronton az amerikai jegybank a vállalati kötvény alapok vásárlása mellett megkezdte az egyedi vállalati kötvények vásárlását is, míg a brit jegybank újabb 100 milliárd fonttal növelte mennyiségi lazítási programját. Költségvetési oldalon az amerikai törvényhozók 1-1,5 ezer milliárd dolláros infrastruktúra fejlesztési csomagról kezdték meg az egyeztetéseket.

A jelenlegi piaci szinteken elképzelhetőnek tartjuk, hogy egyes befektetők profitrealizálásai átmeneti kisebb, 4-6%-os korrekciókat okoznak, de a jegybankok rendkívül laza monetáris politikája miatt középtávon a kockázatos eszközök felülteljesítésére számítunk, így az esetleges korrekciók során a kockázatos eszközök súlyának növelését tervezzük.


ESZKÖZALAPOKKAL KAPCSOLATOS VÁLTOZÁSOKRÉSZVÉNY ESZKÖZALAPOK


A részvény típusú eszközalapokban, (Fejlődő világ részvény, Fejlett világ részvény, Világmárkák, Külföldi részvény, Deluxe, Eldorado, Amazonas, EuróRészvény, EuróRészvény Plusz) visszaemeltük a részvénykitettséget a referenciaszintre, mivel mind az európai és mind az amerikai beszerzési menedzserindex adatok meghaladták a várakozásokat.

A koronavírus egyes régiókban történő újbóli terjedése azonban további kockázatot jelent a részvénypiacok számára. Az Új Technológiák eszközalapban enyhén referenciaszint felett tartjuk a részvénykitettséget, mivel a technológiai szektor továbbra is nagy nyertese a vírus okozta változásoknak.VEGYES ÉS ABSZOLÚT HOZAMÚ ESZKÖZALAPOK


A vegyes eszközalapokban szintén (Navigáció 5+, 10+, 15+, Dinamikus vegyes, Kiegyensúlyozott vegyes, Konzervatív vegyes, Horizont 5+, 10+, 15+, Mozaik I, II, III, Global I, II, III) referenciaszintre emeltük vissza a részvénykitettséget.

Az abszolút hozam stratégiával kezelt eszközalapoknál (Selection, Tallózó) 15-20% közötti szintekre, a Globális abszolút hozam eszközalapban pedig 25%-ra enyhén növeltük a részvénykitettséget olyan alulárazott vállalatok részvényeivel, melyekben emelkedést várunk az elkövetkező időszakban.


 

KÖTVÉNY ESZKÖZALAPOK


A Magyar Nemzeti Bank a keddi kamatdöntő ülése során 15 bázispontos kamatvágást hajtott végre, mivel az Európai Unióból még több évig dezinflációs hatásra számít. Továbbá a Jegybank nem folytatta az állampapírok vásárlását, így a hozamgörbe meredeksége emelkedett.

A közelgő nagy lejáratoknak, illetve a még mindig nagy likviditásnak köszönhetően, a diszkontkincstárjegy aukciók túlzottan nagy érdeklődéssel, túljegyzéssel zajlottak, melynek következtében az aukciókat eltépték, a rövid oldali hozamok jelentősen mérséklődtek. Az aukciós részvételünk ennek következtében sikertelen volt a kötvényt tartalmazó eszközalapok esetében.

Az MNB a meghirdetett jelzáloglevél vásárlását folytatja, ezért a kötvény eszközalapban növeltük a jelzáloglevél kitettségünket.

EuróKötvény eszközalapunk befektetési stratégiáján nem változtattunk, neutrálisan tartottuk az eszközalapot a referenciaindexhez képeset.

Világjáró kötvény eszközalapban benchmark szintre emeltük a high yield kötvényeket tartalmazó ETF-ek állományát, ezáltal az alulsúlyozást megszüntettük
VEGYES ÉS ABSZOLÚT HOZAMÚ ESZKÖZALAPOK


A vegyes eszközalapokban szintén (Navigáció 5+, 10+, 15+, Dinamikus vegyes, Kiegyensúlyozott vegyes, Konzervatív vegyes, Horizont 5+, 10+, 15+, Mozaik I, II, III, Global I, II, III) referenciaszintre emeltük vissza a részvénykitettséget.

Az elmúlt egy hétben jelentős korrekció bontakozott ki a részvénypiacokon, a legtöbb fejlett piaci részvényindex 7-10% közötti mértékben került lejjebb. Az esésnek egyaránt voltak epidemológiai, politikai és piaci pozícionáltságban keresendő okai.

Járványügyi fronton aggasztó fejlemény volt egy újabb kínai vírus gócpont megjelenése, illetve egyes újranyitott amerikai szövetségi államokban a megnövekedett koronavírus esetszám.

Ami a politikai helyzetet illeti, a Floyd George halálát követően kitört, hetek óta tartó zavargások adtak okot a piaci aggodalomra.

A korrekciót követően a piacok egy mind technikailag, mind fundamentálisan kedvezőbb szintre tértek vissza, ahonnan középtávon, 1-3 éves időhorizonton véleményünk szerint már attraktív hozamokra lehet majd szert tenni.


ESZKÖZALAPOKKAL KAPCSOLATOS VÁLTOZÁSOKRÉSZVÉNY ESZKÖZALAPOK


A részvény típusú eszközalapokban, (Fejlődő világ részvény, Fejlett világ részvény, Világmárkák, Külföldi részvény, Deluxe, Eldorado, Amazonas) referenciaszint alá csökkentettük a részvénykitettséget a múlt héten, mivel az Amerikai jegybank kamatdöntő ülése és sajtótájékoztatója után tovább folytatódott az esés a részvénypiacokon.


VEGYES ÉS ABSZOLÚT HOZAMÚ ESZKÖZALAPOK


A vegyes eszközalapokban szintén (Navigáció 5+, 10+, 15+, Dinamikus vegyes, Kiegyensúlyozott vegyes, Konzervatív vegyes, Horizont 5+, 10+, 15+, Mozaik I, II, III, Global I, II, III) referenciaszint alá csökkentettük a részvénykitettséget.

Az abszolút hozam stratégiával kezelt eszközalapoknál (Selection, Tallózó) 11-15% közötti szintekre, a Globális abszolút hozam eszközalapban pedig 16%-ra csökkentettük a részvénykitettséget.    Az elmúlt két hétben világszerte tovább folytatódott a jó hangulat a tőkepiacokon. A részvényindexek emelkedéséhez egyrészt a vártnál kedvezőbben alakuló gazdasági adatok, másrészt a kötvénypiaci folyamatok járultak hozzá.


Több fontos gazdasági adat a vártnál gyorsabb gazdasági kilábalást indukál mind Európában, mind az Egyesült Államokban. Az Eurozóna beszerzési menedzser indexe 2 ponttal jobban alakult a vártnál, a kiskereskedelmi forgalom a prognosztizált 15% helyett 11,7%-kal esett vissza, és a munkanélküliségi adatok is kedvezőbbek lettek az elemzői várakozásoknál. Az Egyesült Államokban mind a munkanélküliségi adatok, mind a szolgáltató szektor menedzserindexei mutattak kedvezőbb képet, mint amire számítani lehetett. .


A gazdasági adatok mellett a kötvénypiaci folyamatok is támogatták a részvénypiaci emelkedést, hiszen a hosszú lejáratú kötvényhozamok emelkedése nagymértékben javítja a bankok profitabilitását. Ennek megfelelően a pénzügyi szektor mutatta az elmúlt hetekben az egyik legerőteljesebb emelkedést, az energia szektorral és az utazási-közlekedési szektorral együtt.

ESZKÖZALAPOKKAL KAPCSOLATOS HÍREK


RÉSZVÉNY ESZKÖZALAPOK


A részvény típusú eszközalapokban, (Fejlődő világ részvény, Fejlett világ részvény, Világmárkák, Külföldi részvény, Deluxe, Eldorado, Amazonas Eurórészvény, Eurórészvény plusz) enyhén referenciaszint fölé emeltük a részvénykitettséget az elmúlt két hétben. Ennek oka egyrészről, hogy a döntéshozók további a gazdaságélénkítő intézkedéseket jelentettek be, másrészről pedig a várakozásokhoz képest jelentős visszarendeződést láthattunk a makrogazdasági adatokban.


VEGYES ÉS ABSZOLÚT HOZAMÚ ESZKÖZALAPOK


A vegyes eszközalapokban (Navigáció 5+, 10+, 15+, Dinamikus vegyes, Kiegyensúlyozott vegyes, Konzervatív vegyes, Horizont 5+, 10+, 15+, Mozaik I, II, III, Global I, II, III) zömében szintén enyhén referenciaszint fölé emeltük a részvénykitettséget.

Az abszolút hozam stratégiával kezelt eszközalapoknál (Selection, Tallózó) a részvénykitettséget 20-25% közötti, a Globális abszolút hozam eszközalapban pedig 30%-os szinten tartjuk.


KÖTVÉNY ESZKÖZALAPOK


Az elmúlt két hétben tovább folytatódott a kötvénypiac árfolyam-ingadozása, melyet a Jegybank eszközvásárlása (hozamcsökkenést segítette elő), valamint a globális kötvénypiaci hangulat (hozamemelkedés) generált.

A Kötvény és Hazai kötvény eszközalapokban a hátralévő átlagos futamidőt mérsékelten csökkentettük, amely a hozamemelkedés során kedvezően befolyásolta a teljesítményt. Az EuróKötvény, illetve a Világjáró kötvény eszközalapoknál nem történt stratégiai változás.           

 

Várakozásunk szerint még júniusban is kitarthat a részvénypiaci optimizmus és a piacok emelkedő trendje, mivel a piaci szereplők jelentős része még mindig alulsúlyozott részvényekben a benchmarkjához képest. A piacok értékeltsége azonban egyre emelkedik, és ezzel egyre csökken a további felértékelődési potenciál.

Emiatt továbbra is közelről követjük a gazdasági-piaci folyamatokat, és proaktívan fogunk reagálni a szentimentben (szentiment: a piac pillanatnyi hangulata, mely azt mutatja meg, hogy a piac szereplői kerülik-e a kockázatos befektetéseket, és inkább a biztonságos devizákat/termékeket veszik (Risk Off), vagy bátran vállalnak kockázatokat is a magasabb hozam reményében (Risk On), pozicionáltságban és gazdasági folyamatokban bekövetkező esetleges változásokra.

A részvénypiacok hangulatát a bizonytalanság nagyon kedvezőtlenül befolyásolja, ebből pedig most kijut bőven a piaci szereplőknek. A koronavírust rengeteg kiszámíthatatlan tényező veszi körül, egy részükre a vírus elleni oltás kifejlesztése megoldást nyújt majd. Ennek időpontja azért is sürgető, hogy a gazdasági károk mértéke ne emelkedjen még drasztikusabban. Jól látható, hogy a vakcinafejlesztés felől érkező hírek nagyon pozitív fogadtatásban részesülnek, azonban amíg nem lesz széles körben elérhető oltás, a világgazdaság is visszafogott üzemmódban maradhat. A lakossági és vállalati költekezés, bizonyos szolgáltatások iránti igény lényegesen alacsonyabb lehet még jó ideig, ez pedig nem tesz jót a növekedésnek. A történelemben azonban már többször bebizonyosodott, hogy a közép-és hosszú távon befektetést keresőknek az ehhez hasonló bizonytalan időszakok jó lehetőséget biztosítanak a vagyonuk gyarapításához.  A türelmes befektetők megfelelő részvény és szektor kiválasztással profitálhatnak az elmúlt években kialakuló és folyamatosan erősödő innovatív trendekből.

Lassú emelkedés a magyar befektetési alapok árfolyamában 

A tőzsdékkel együtt a magyar befektetési alapok árfolyama is szépen emelkedik vissza, egyre kevesebb az olyan alap, amely mínuszban van az év eleje óta. Azt azonban továbbra is nagyon nehéz megjósolni, hogy milyen alakú lesz a gazdasági kilábalás görbéje, ami jelentős hatással bír a tőzsdei indexek árfolyamára is. Ebben a bizonytalan környezetben felértékelődik a szerepe a jól megválasztott befektetési eszközöknek és döntéseknek. Az elérhető magyar befektetési alapok széles skálán mozognak kockázati besorolás, típus és stratégia szempontjából, ennek megfelelően az év eleje óta elért eredmények is erőteljesen különböznek. A legfontosabb viszont az, hogy a befektető tisztában legyen a felvállalt kockázatokkal és a javasolt időtávval, hiszen kellemetlen meglepetések érhetik, ha ezeket a szempontokat nem veszi figyelembe. A kapkodás és a befektetési időtáv figyelmen kívül hagyása jelentős veszteségeket eredményezhet. 

Generali Innováció Részvény Eszközalap

A Covid-19 azoknak a ritka eseményeknek az egyike a történelemben – hasonlóan az 1929-33-as nagy gazdasági világválsághoz, vagy a 2001. szeptember 11-i terrortámadásokhoz –, melyek nagy valószínűséggel katalizátorként szolgálnak geopolitikai, társadalmi és a tőkepiaci átalakulásokhoz. Az elmúlt hónapokban több gazdasági folyamat és ágazat értékelődött át, az Innováció Részvény Eszközalap szempontjából kiemelten fontos – tágabb értelemben vett – technológia szektor azonban jelentős mértékben profitál ebből az átalakulásból. 
A következő években várható az 5G hálózatok szélesebb körű elterjedése. A kiépítés és az infrastruktúra-üzemeltetés legnagyobb nyertesein túl a chipgyártókat érdemes még kiemelten figyelni. A gyorsabb és nagyobb mennyiségű adatátvitel az IoT eszközök számában fog várhatóan robbanást okozni, mely az okos otthonok és városok modelljében csúcsosodhat ki. A technológiai fejlődéssel együtt a kibertér biztonságára fordított figyelem is növekedni fog, melyből szintén jelentős profitra tehetnek szert kiberbiztonsági vállalatok. Nagy növekedési potenciál van a mesterséges intelligencia (MI) és Big Data területein tevékenykedő vállalatokban is, valamint a robotika területén is. A felhő technológia, a virtuális-és kiterjesztett valóság a tanulásban, munkavégzésben, vagy akár a szórakozásban hozhatnak megújulást. Így bízhatunk abban is, hogy évtizedes távlatban az ezekbe a szektorokba fektető cégek árfolyama is folyamatosan emelkedik majd. 

Az Innováció Részvény Eszközalap benchmarkjául 80%-ban az MSCI World Information Technology Index, 20%-ban az RMAX Index szolgál. Az Alap indulása óta az a fő irányvonal, hogy 50-60%-át a befektetéseknek szektor ETF-ek (Exchange Traded Fund, azaz Tőzsdén Kereskedett (befektetési) Alap) adják, a további 25-40% pedig egyedi részvény pozíciókból épül fel. Jelenleg 10-15 ETF és 35-40 vállalat részvényeiből áll össze a portfolió. A diverzifikáltságot szem előtt tartva az egyedi részvény pozíciók mértéke maximum 3-5%-ot érhet el. Az idei évben az Alapba fektetők 11,37%-os (nem évesített) hozamot értek el, míg a 2019. október 4-i indulás óta 20,23%-ot emelkedett az árfolyam, ami a benchmarkhoz képest 0,41%-os felülteljesítést jelent.

További információkat a Generali Innováció Részvény Eszközalapról itt olvashat. 

A héten folytatódott az április vége óta tartó, nagyobb elmozdulás nélküli kereskedés (oldalazás) a globális részvénypiacokon, ami annak volt köszönhető, hogy a gazdasági adatok vegyes képet mutattak, a pozitív és a negatív meglepetések jórészt kioltották egymást.

Az amerikai szolgáltató szektorból érkező adatok a vártnál jobb képet mutattak, a gyáripar viszont a vártnál is nagyobb visszaesést szenvedhet el az előzetes májusi beszerzési menedzser index alapján. A piaci bizonytalanságot fokozza, hogy az Egyesült Államok és Kína között újra élesedett az ellentét.

ESZKÖZALAPOKKAL KAPCSOLATOS HÍREK

Eszközalapjaink kitettsége továbbra is alapvetően konzervatív, a nagyobb piaci emelkedéseket egyelőre profitrealizálásra, míg egy esetleges nagyobb esést vételekre használunk fel.

KÖTVÉNY ESZKÖZALAPOK

Májusban elkezdődött a Jegybank által áprilisban bejelentett eszközvásárlási programja, mely szerint állampapírok esetében legalább 3 éves futamidejű, fix kamatozású papírokat fog vásárolni tender formájában és a másodpiacon. Az MNB hetente hirdeti meg a tendert, melynek keretében hosszú lejáratú, ezidáig 10+ éves államkötvények vásárlását hajtotta végre a piaci adás-vételi hozamszint közepéhez igazodva.

A pánikhelyzet csúcsát jelentő március végi hozamszinthez képest 43%-ot (140 bázispontot) csökkent a 10 éves kötvény hozama (jelenleg 1,91%), míg május 4-től (program kezdetétől) 5,8%-os (12 bázispontos) hozamcsökkenést láthattunk.

A Jegybank újraindította a jelzáloglevél programját, melynek keretében továbbra is a fix kamatozású, hosszú futamidejű jelzálogleveket vásárolja meg a kibocsátott állomány 50%-ának erejéig mind az elsődleges, mind a másodlagos piacon. Ennek keretében a jelzáloglevél-piac élénkülésére számítunk, amely a hozamok mérséklődéséhez vezetnek ebben az eszközosztályban is.

A Kötvény és Hazai kötvény eszközalapokban kihasználtuk a Jegybank által kínált, kialakított helyzetet és adogattunk vissza a hosszú kötvényekből, illetve csökkentettük a jelzáloglevelek kitettségét. Az EuróKötvény, illetve a Világjáró kötvény eszközalapoknál nem történt stratégiai változás.

VEGYES ÉS ABSZOLÚT HOZAMÚ ESZKÖZALAPOK

A vegyes eszközalapokban (Navigáció 5+, 10+, 15+, Dinamikus vegyes, Kiegyensúlyozott vegyes, Konzervatív vegyes, Horizont 5+, 10+, 15+, Mozaik I, II, III, Global I, II, III) továbbra is tartjuk az elvárt referenciaszintekhez képest csökkentett részvénykitettséget.

A kötvénykitettséget tekintve az eszközalapokban futamidő kockázatot nem futunk, azonban a jelentős hozamcsökkenés támogatóan hatott a portfóliók teljesítményére.

Az abszolút hozam stratégiával kezelt eszközalapoknál (Selection, Tallózó) a részvénykitettség 16-20% közötti szinteken, a Globális abszolút hozam eszközalapban 22%-on áll.

RÉSZVÉNY ESZKÖZALAPOK

A részvény típusú eszközalapokban (Fejlődő világ részvény, Fejlett világ részvény, Világmárkák, Külföldi részvény) továbbra is tartjuk, az elvárt referenciaszintekhez képest csökkentett részvénykitettséget, mivel a részvénypiacok túlárazottak.

Kedvezőbb beszállási pontokra várunk, hogy a részvénykitettséget a referenciaszintek fölé emeljük.

Az első negyedéves gyorsjelentési szezon a végéhez közeledik, ezért a következő hetekben az egyedi vállalati hírek helyett elsősorban a koronavírus terjedésének alakulása, a gyógyszer és vakcina tesztekkel kapcsolatos hírek, illetve a makrogazdasági adatok fogják meghatározni a tőkepiaci hangulatot.

A befektetési egységekhez kötött életbiztosításokhoz választható néhány forintalapú eszközalapunk vételi árfolyamváltozása az elmúlt 1 év időszakában:Összes eszközalapunk árfolyama itt tekinthető meg.

A megszokottnál magasabb volatilitás az elkövetkező időszakban is velünk maradhat, hiszen óriási a bizonytalanság a koronavírus terjedésével, illetve lehetséges gazdaság hatásaival kapcsolatban, így minden váratlan információ beárazódása a korábban megszokottnál hevesebb mozgást idézhet elő a tőkepiacokon.

A járvánnyal kapcsolatban továbbra is nagy a bizonytalanság, mind a tényleges fertőzöttek számával, mind azzal kapcsolatban, hogy kell-e további megbetegedési hullámokkal számolni, illetve ezek mekkora terhet fognak róni az egészségügyi ellátó rendszerekre. Valamint bizonytalan, hogy mikorra sikerül előállítani a koronavírus elleni vakcinát, illetve, hogy mennyi időre lesz szükség ennek széleskörű társadalmi alkalmazásához. Mindezt figyelembe véve úgy tűnik, hogy egy jó darabig még együtt kell élnünk ezzel a helyzettel, márpedig hatékony ellenszer hiányában egyáltalán nem biztos, hogy a gazdaságok újranyitásával a kiesett kereslet gyorsan visszatér a válság előtti szintre.

TŐKEPIACI VÁRAKOZÁSOK

A fenti bizonytalansági tényezők következtében továbbra is megjósolhatatlan, pontosan milyen "alakú" lesz a gazdasági kilábalás görbéje. Rövid, mély recessziót gyors felpattanás fog követni, ezzel megvalósul a politikusok által áhított V-alak? Vagy a fiskális és monetáris politikai döntéshozók által az elmúlt hetekben hozott példátlan keresletélénkítő lépések nem lesznek elegek, a megugró munkanélküliség és vállalati csődök közepette pedig elhúzódó, U-alakú kilábalásra kell berendezkedni? Esetleg a járvány hullámszerű terjedése (fellángolást enyhülési periódusok követnek) miatt W alakot fog leírni a gazdaság teljesítménye, vagyis még nem vagyunk túl a nehezén? De a legrosszabb L szcenáriót sem lehet egyértelműen kizárni, miszerint nem lesz érdemi visszapattanás, és marad az elhúzódó recesszió, a potenciális növekedés jelentős csökkenésével és jelentős, hosszú távú jóléti veszteségekkel.

A márciusi mélypontok óta látott visszapattanás mértéke és üteme így továbbra is óvatosságra int. Annak ellenére is, hogy akadnak olyan szektorok (mint például az IT-szektor) és egyedi részvények, amelyek az elmúlt hetekben felülteljesítették a piacokat és ez várhatóan a jövőben is fennmaradhat, hiszen a koronavírus által előidézett új helyzet kevésbé érinti őket negatívan, vagy akár pozitív hatást gyakorol a jövőbeli kilátásaikra.

HOGYAN ALAKULHAT A FORINT ÁRFOLYAMA?

A forint gyengülése – az általánosan rossz piaci hangulat, a rendkívül alacsony hazai reálkamat, illetve a rendeleti kormányzás körül kialakult politikai feszültség következtében – olyan méretet öltött, hogy kamatemelésre, a forintfinanszírozás jelentős megdrágítására, így a további spekulatív pozíciók kiépülésének megakadályozására kényszerítette a jegybankot. Az MNB-nek azonban az árfolyam-stabilitás megőrzése (és az inflációs cél elérésének biztosítása) mellett a gazdaságot is támogatnia kellett, ezért több olyan monetáris lazító intézkedést is bejelentett (például hosszú távú fedezett hitelügyletek, állampapír-vásárlási program), amelyek önmagukban a bankközi likviditás növekedése, ezáltal pedig a forint leértékelődése irányába mutatnak. Mindezek következtében a következő években is folytatódhat a forint 3% körüli éves gyengülése.

ESZKÖZALAPJAINK ÖSSZETÉTELE

Összességében az elmúlt héten nem történt olyan jelentős esemény, amely szükségesség tette volna, hogy eszközalapjaink összetételében a múlt hetihez képest jelentősebb változtatásokat hajtsunk végre.

A 2020. május 1-jén tapasztalat nagyobb amerikai esést az európai tőzsdék múlt hétfőn reagálták le, majd a hét hátralevő részében világszerte fokozatos tőzsdei emelkedésnek lehettünk tanúi. Az optimistább hangulathoz hozzájárult egyrészt az olajár erőteljes visszapattanása, másrészt az, hogy több nagy európai bank, mint például a francia BNP Paribas, és a holland ING a vártnál kedvezőbb gyorsjelentést tett közzé.

Az amerikai és nyugat-európaihoz képest, néhány hetes késéssel, hazánkban is kezdetét vette a vállalati gyorsjelentési szezon: május első hetében a vezető vállalatok közül a MOL, az OTP és a Richter tette közzé első negyedéves eredményeit. A MOL és a Richter kedvező számokat közölt, előbbinél az olajfinomítás és a kiskereskedelmi forgalom alakult szépen, míg a Richter elsősorban az Egyesült Államokban forgalmazott Vrylar nevű gyógyszerből származó bevételeknek köszönhetően szárnyalta túl az elemzők várakozását. Az OTP viszont veszteséggel zárta a negyedévet, melynek a rekord összegű céltartalék-képzés az oka. 

A részvénypiacok jelenleg igen optimista forgatókönyvet áraznak a járvány lefolyásával és a gazdasági tevékenység újraindulásával kapcsolatban, a reálgazdasági folyamatok azonban továbbra is komoly gazdasági visszaesésről árulkodnak. A már újranyitott gazdaságokból – mint például Kínából – származó hírek alapján viszont a fogyasztói bizalom visszaállása hosszabb időt vehet igénybe, a tőkepiacokon ezért továbbra is fokozott óvatosság indokolt.  

ESZKÖZALAPOKKAL KAPCSOLATOS AKTUALITÁSOK


Eszközalapjaink kitettsége alapvetően konzervatív, a nagyobb piaci emelkedéseket egyelőre profitrealizálásra, míg egy esetleges nagyobb esést vételekre használunk fel.

RÉSZVÉNY ESZKÖZALAPOK


A Magyar részvény és a Hazai részvény eszközalapokban a blue chip vállalatok (a tőzsdén a legnagyobb forgalmú, leglikvidebb és legnagyobb kapitalizációjú papírokat nevezik így) közül a referenciaértékhez képest a Magyar Telekom és az OTP vállalat papírjai vannak felülsúlyozva, a Richter semleges még a MOL alul súlyban van.

ABSZOLÚT HOZAMÚ ÉS VEGYES ESZKÖZALAPOK 


Az abszolút hozam stratégiával kezelt eszközalapoknál (Selection, Tallózó) a részvénykitettség 15-18% közötti szinteken, a Globális abszolút hozam eszközalapban továbbra is 20%-on áll.

KÖTVÉNY ESZKÖZALAPOK


A jegybanki kötvényvásárlások következtében az elmúlt időszakban a hozamok jelentősen mérséklődtek. A hazai állampapírok futamidejét felülsúlyoztuk, így a hozamcsökkenés jótékonyan járult hozzá az eszközalapok teljesítményéhez.

MIT VÁRUNK A KÖVETKEZŐ IDŐSZAKBAN?


Az előttünk álló időszakban továbbra is a koronavírus terjedésének alakulása, a gyógyszer és vakcina tesztekkel kapcsolatos hírek, a vállalati gyorsjelentések, illetve a gazdaságok újranyitásának időzítése fogják meghatározni a tőkepiaci hangulatot.
Az elmúlt héten folytatódott az emelkedés a világ vezető részvényindexeiben, a legfontosabb amerikai indexnek, az S&P 500-nak sikerült a technikai ellenállást jelentő 2800-2850as sáv fölé kerülnie.

Az emelkedést egyrészt a nagy amerikai technológia vállalatok, másrészt az emelkedés korábbi szakaszában lemaradó ciklikus szektorok (pénzügyi és energia szektor) fűtötték. A vállalati gyorsjelentési szezon javában zajlik, az eddigi jelentésekből az látszik, hogy óriási a bizonytalanság az idei évre vonatkozóan, ami miatt jelentősen csökkennek a sajátrészvény visszavásárlások valamint a kifizetett osztalékok. 

Bár a befektetői hangulat a válság kezdetén tapasztalt pesszimizmusból fokozatosan egyre optimistábbá vált az elmúlt hetekben, az emelkedés a közeljövőben kifulladhat, így indokolt a fokozott óvatosság.

A reálgazdasági folyamatok továbbra is komoly visszaesésről árulkodnak, a héten publikált első negyedéves amerikai és francia GDP adatok komoly, 5% körüli gazdasági visszaesést jeleznek.

Eszközalapjaink kitettsége a fentiek alapján továbbra is konzervatív, a nagyobb piaci emelkedéseket egyelőre profitrealizálásra, míg egy esetleges nagyobb esést vételekre használunk fel.

MI A HELYZET A DEVIZÁKKAL, A FORINT ÁRFOLYAMÁVAL?


 A legtöbb feltörekvő piaci deviza rosszul teljesített az elmúlt hetekben a dollárral és az euróval szemben, a forint azonban régiós társaihoz képest is alulteljesítő volt. A hazai fizetőeszköz március 10. és április 3. között több mint 9%-ot esett, ez pedig arra kényszerítette a Magyar Nemzeti Bankot, hogy monetáris politikai eszköztárának teljes átalakításával stabilizálja az árfolyamot.

A forint relatív alulteljesítésében ugyanis jelentős szerepet játszott, hogy hazánkban a kiugróan alacsony rövidtávú kamatok felerősítették a forint elleni (forint gyengülésére fogadó) piaci spekulációt. Az MNB ennek kiküszöbölésére április elején kamatot emelt, illetve több olyan monetáris lazító intézkedést is bejelentett (pl. hosszú távú fedezett hitelügyletek, állampapír-vásárlási program), amelyek önmagukban a bankközi likviditás növekedése, ezáltal pedig a forint leértékelődése irányába mutatnak. 

Hogyan alakult a dollár-forint árfolyam?  


 A koronavírus következtében kialakult piaci pánikban az amerikai dollár vált az egyik fő menekülődevizává, ezért a forint (több másik feltörekvő devizával együtt) idén új történelmi mélypontra került a dollárral szemben.

Az amerikai jegybank válságkezelési intézkedésként nullára vágta az alapkamatot, korlátlan eszközvásárlási programot jelentett be, illetve a dollárlikviditás biztosítása érdekében azonnali megállapodásokat kötött a többi nagy jegybankkal (megoldva ezzel a pánik közepette kialakult dollárhiányt a világpiacokon). Emiatt arra számítunk, hogy a dollár közel állhat ciklikus csúcsához, így hamarosan (a vírushelyzet javulásával párhuzamosan) gyengülni kezdhet az euróval, illetve a feltörekvő devizák többségével szemben.  

Hogyan alakulhat a továbbiakban a forint árfolyama? 


 Sok múlik a globális tőzsdei hangulaton: egy esetleges újabb eladási hullám ugyanis könnyen magával ránthatja a feltörekvő piaci devizákat. Ebben az esetben pedig valószínűleg a forintot sem kímélnék a befektetők. Ennek persze az ellenkezője is igaz: a piaci hangulat hirtelen javulása az árfolyam erősödését hozhatná magával, ehhez azonban nagyon jó híreknek kellene érkezniük (pl: elkészült és azonnal bevethető a koronavírus vakcina).

Az MNB, bár igyekszik megakadályozni a túlzott forint elleni spekulációt, a gazdaság támogatása érdekében ugyanakkor lazítania is kell a monetáris kondíciókon, így hosszabb távon folytatódhat a hazai fizetőeszköz elmúlt években látott trendszerű leértékelődése. Különösen igaz ez a jelenlegi gazdasági helyzetben, ahol az árfolyam leértékelődése segítheti a hazai exportot, legfőképp a nehéz helyzetbe került turizmust.

FORINTALAPÚ ESZKÖZALAPJAINK ÁRFOLYAMÁNAK ALAKULÁSA 


 A forint árfolyamának változása hat az eszközalapokban lévő devizában kibocsátott értékpapírok forintban kifejezett árfolyamértékére (a forint erősödése esetén az árfolyam csökken, gyengülése esetében pedig nő).

A befektetési egységekhez kötött életbiztosításokhoz választható néhány forint alapú eszközalap vételi árfolyamváltozása az elmúlt 1 év időszakában:Összes eszközalapunk árfolyama itt tekinthető meg.

EURO-S ESZKÖZALAPOKBAN TÖRTÉNT VÁLTOZÁSOK


 Eszközalapjaink kitettsége alapvetően konzervatív, a nagyobb piaci emelkedéseket egyelőre profitrealizálásra, míg egy esetleges nagyobb esést vételekre használunk fel.
Az Euróban denominált részvény típusú eszközalapoknál (Amazonas, EuróRészvény, EuróRészvény Plusz) általánosságban elmondható, hogy a referenciaindexhez képest enyhén csökkentett részvénykitettséget alkalmazunk, mivel az elkövetkező időben részvénypiaci korrekcióra számítunk. 

Az EuróRészvény eszközalapnál a részvénykitettségen belül az amerikai részvénypiac felülsúlyozott, szemben az Európaival, mivel a válságállóbb technológiai vállalatok az amerikai részvényindexben jelennek meg zömében. Az EuróRészvény Plusz eszközalapban a fejlődő piacok közül az Ázsiai és a Távol Keleti piacai felülsúlyozottak a Latin Amerikai régióval szemben.

Az Olympic részvény eszközalapban az Olimpiákat, sporttevékenységeket támogató cégek kapnak szerepet. Az Olimpia elmaradásával e cégek nem értékelődtek lejjebb, a részvények aránya továbbra is felülsúlyozott a referenciaindexhez képest.
Az Új Technológiák eszközalap felülteljesítő a benchmarkhoz képest. A hosszabbtávú befektetést szem előtt tartva több olyan szektorba is fektetünk, melyek a jelenlegi válságban felértékelődhetnek. Ilyenek például az innovációval, technológiai áttörésekkel foglalkozó területek, melyek véleményünk szerint, továbbra is felülteljesítők lehetnek.

MIT VÁRUNK A KÖVETKEZŐ IDŐSZAKBAN?


Az előttünk álló időszakban elsősorban a koronavírus terjedésének alakulása, a gyógyszer és vakcina tesztekkel kapcsolatos hírek, a vállalati gyorsjelentések, illetve a gazdaságok újranyitásának időzítése fogják meghatározni a tőkepiaci hangulatot.

Bár a reálgazdasági folyamatok továbbra is rövidtávú, két negyedévet érintő recesszióról árulkodnak, a tőkepiacokon az elmúlt héten a megnyugvás jeleit tapasztaltuk.

A közel teljes gazdasági-kereskedelmi leállás a publikált makrogazdasági adatokban is megmutatkozik, a kínai GDP adatoktól az amerikai kiskereskedelmi forgalmon át az új munkanélküliek számáig minden adatsor óriási visszaesést mutat. Ezzel szemben a tőkepiacokon a kilengések mérséklődtek, amit a piaci bizonytalanságot jelző félelemindexnek is nevezett VIX Index alakulása is jól mutat: míg március közepén 80, április elején 50 fölötti szinten járt, addig a múlt héten 40 alá esett az érték. A mélypontokhoz képest a részvényárak jelentős emelkedést tudtak elérni, illetve a kötvény- és devizapiacon is a normalizálódás jelei láthatók.

A múlt héten az első negyedéves vállalati gyorsjelentési szezon is kezdetét vette, eddig a nagy amerikai bankok tették közzé a számaikat. Mindegyik bank jelentősen növelte a várható hitelezési veszteségekre képzett céltartalékát, de ezek az intézkedések nem voltak piacmozgató hatással a részvénypiacok egészére.

ESZKÖZALAPOKBAN TÖRTÉNT VÁLTOZÁSOK

Eszközalapjaink kitettsége alapvetően konzervatív, a nagyobb piaci emelkedéseket egyelőre profitrealizálásra, míg egy esetleges nagyobb esést opportunisztikus (a jövőbeni profitrealizálás érdekében létrejött) vételekre használunk fel.

RÉSZVÉNY ESZKÖZALAPOK

A részvény típusú eszközalapokban, (Fejlődő világ részvény, Fejlett világ részvény, Világmárkák, Külföldi részvény, Mozaik I, II, III, Global I, II, III,) továbbra is tartjuk az elvárt referenciaszintekhez képest enyhén csökkentett részvénykitettséget.

Az Innováció eszközalapban jelenleg benchmark feletti a részvénykitettség. Véleményünk szerint azok a szektorok, melyekbe az alap fektet – felhő szolgáltatások, kiberbiztonság, online játékok és kereskedelem, valamint az 5G hálózatok – továbbra is felülteljesítőek lehetnek. A hosszabb távú befektetést szem előtt tartva több olyan trend is felértékelődhet a jelenlegi válságban, melyekbe az alap eddig is fektetett. Az eszközalapban jelenleg is jelentős az 5G kitettség, mely vélhetően fel fog értékelődni, hiszen a hálózat kiépítése és elterjedése felgyorsulhat. A home office elterjedése, valamint az online térben végzett tanulás is abba az irányba mutat, hogy egyre nagyobb szükség lesz az új technológiára.

ABSZOLÚT HOZAMÚ ÉS VEGYES ESZKÖZALAPOK

A vegyes eszközalapokban (Navigáció 5+, 10+, 15+, Dinamikus vegyes, Kiegyensúlyozott vegyes, Konzervatív vegyes, Horizont 5+, 10+, 15+) szintén az elvárt szintekhez képest enyhén csökkentett részvénykitettséget alkalmaztunk.

Az abszolút hozam stratégiával kezelt eszközalapokban (Selection, Tallózó) - kihasználva az elmúlt időszakban történt részvénypiaci visszapattanást, profitot realizáltunk így a részvénykitettséget 15% körüli szintekre csökkentettük.

A Globális abszolút hozam eszközalapban 20%-ra csökkentettük a részvénykitettséget.

KÖTVÉNY ESZKÖZALAPOK

A hozamgörbe laposodására számítunk, ezért bízunk a hosszú futamidejű papírok erősödésében, így azok vásárlását preferáltuk. A hosszú papírok vásárlásával még nem futottunk duration (átlagos hátralévő futamidő) kockázatot, azaz a kezelt portfolióban lévő értékpapírok átlagos futamideje nem haladja meg a benchmarkét, így semleges pozíciót alakítottunk ki a referenciaindexhez képest.

MIT VÁRUNK A KÖVETKEZŐ IDŐSZAKBAN?

Az előttünk álló időszakban elsősorban a koronavírus terjedésének alakulása, a gyógyszer és vakcina tesztekkel kapcsolatos hírek, illetve a gazdaságok újranyitásának időzítése fogják meghatározni a tőkepiaci hangulatot.
Biztosítónk elsődleges célja, hogy ebben a kiélezett tőkepiaci helyzetben információkkal segítsük ügyfeleinket megtakarításaik értékének megóvásában. Kövesse híreinket, tájékozódjon szakértőinktől, és ismerje meg, milyen lépéseket tettünk a megtakarítások védelmében!

2020 február - március során a globálisan iránymutató részvényindexek 30-35%-kal zuhantak. Ez a történelmi gyorsaságú esés jelentős túladottságot eredményezett. Az amerikai jegybank megtette a szükséges válaszlépéseket, kamatcsökkentéseket hajtott végre, precedens nélküli korlátlan mennyiségű eszközvásárlási programot hirdetett, valamint a vezető országok globálisan nagyméretű költségvetési élénkítés bejelentésével reagáltak.

A vezető amerikai, európai részvénypiacok a mélypontokról 15-20%-ot visszapattantak március végére, majd áprilisban további 5%-ot meghaladó emelkedés következett a húsvéti ünnepi hétvégéig.

Összességében tehát, az elmúlt két hétben javultak a hozamok, ezért a jelen helyzet nem indokolta, hogy eszközalapjaink összetételében a múlt hetihez képest jelentősebb változtatásokat hajtsunk végre.

Mit várunk a következő időszakban?

Amennyiben a fertőzöttek új esetszáma és a halálozások csökkenő tendenciát mutatnak a következő hetekben, akkor a tőkepiaci szereplők figyelme még inkább a világgazdaság újraindításának lehetőségei felé fordul. Kínában ez a folyamat már márciusban elkezdődött, a napokban pedig több európai országban bejelentették, hogy szigorú intézkedések mellett, kísérleti jelleggel bizonyos kisebb üzletek, közparkok ismételten nyitva lehetnek az emberek előtt. Ausztriában például a tömegközlekedés – ahogyan az élelmiszer vásárlás is – csak kötelező arcvédő maszk használata mellett lehetséges. A magas kockázatú tömegrendezvények, mint a fesztiválok, sportesemények biztosan az utolsók lesznek a sorban, melyek újra engedélyt kaphatnak.

A jelenlegi helyzetben a recesszió mélységénél – ami a hirtelen leállások miatt egyértelműen várható – fontosabbnak tartjuk a recessziós időszak időbeni elhúzódásának kérdéskörét. Ez fogja ugyanis eldönteni, hogy mennyire lesz átmeneti a kevésbé tőkeerős üzleti szereplők finanszírozási szükséglete (vállalati csődveszély), és mennyivel esik vissza a cégek profitabilitása (a következő egy évre várt jelentős eredmény visszaeséséből pontosan mennyit árazott be eddig a piac).

A tőkepiacok egy extrém pesszimizmus és túladottság után jelenleg optimista szemléletben közelítik meg a járványügyi intézkedések hatásait. Nagyobb válságoknál az egyáltalán nem szokatlan, ilyenkor hatalmas ingadozások jellemzik az indexeket lefelé és felfelé egyaránt, mely az előrejelzések nagyfokú bizonytalanságához és a tőzsdék pszichológiájához köthető. A pozitív hangulatot támogatja a „modern” monetáris szemlélet, a korlátlan likviditás biztosítása. Az amerikai Fed összesen 2300 milliárd dollárnyi kedvezményes hitelkeretet tart fenn háztartások, vállalatok, önkormányzatok számára, továbbá nem befektetési kategóriájú (bóvli) vállalati kötvények vásárlását is bejelentette az amerikai jegybank.

Ugyanakkor ez a válság sem monetáris, sem költségvetési eszközökkel nem oldható meg önmagában. A „V” alakú kilábalást (a gazdasági növekedés gyors felpattanását, pozitív irányba való elmozdulását jelenti) éppen a probléma komplexitása (az egyszerre jelentkező keresleti és kínálati sokk, a járványügyi intézkedések hatásainak bizonytalansága, a sokrétű globális termelési, ellátási láncok sérülése, a fogyasztói attitűdben bekövetkező változások) nem látjuk valószínűnek.

Így inkább „U” alakú válságra érdemes készülni, ahol a gazdasági aktivitás globálisan csak 2020 utolsó negyedévétől kezd érzékelhetően javulni az alacsony negyedéves bázisokról. A mélypontot mindenképpen az aktuális negyedév jelenti majd, de a szolgáltató szektor drasztikus leállása miatt vélhetően a nyári időszak teljesítménye sem fog a normál évekhez közelíteni.

A vezető gazdaságok, régiók aktivitásának újraindítását késleltetheti, hogy a karanténok feloldása még szigorú óvintézkedések mellett is magában hordozhatja a terjedés felfutásának ismételt veszélyét. A fogyasztók többsége, a középkorúak részben kényszerű anyagi okok (például munkanélküliség), az idősebbek pedig saját életük biztonsága érdekében (magasabb veszélyeztetettség) arra kényszerülnek, hogy korábbi életvitelükön érdemben változtassanak, és a nem alapvető cikkekre kevesebbet vagy egyáltalán ne költsenek, amíg nem sikerül megnyugtatóan úrrá lenni a járványon.

Valódi megnyugvást minden bizonnyal csak a tesztelési folyamatban lévő gyógyszeres terápiás kezelések jövőbeni sikerei valamint a 12-18 hónapos időtávon belül reálisnak tekinthető oltóanyag kifejlesztése jelent majd.

Biztosítónk elsődleges célja, hogy ebben a kiélezett tőkepiaci helyzetben információkkal segítsük ügyfeleinket megtakarításaik értékének megóvásában. Kövesse híreinket, tájékozódjon szakértőinktől, és ismerje meg, milyen lépéseket tettünk a megtakarítások védelmében!  
Az elmúlt napokban világszerte nagyon jelentős gazdasági élénkítő intézkedésekről érkeztek hírek, valamint a nyugdíjalapok és más nagy intézményi befektetők is újrasúlyozták negyedéves portfóliójukat, amely jelentős részvényvásárlással járt. Mindezek következtében a vezető amerikai és európai részvényindexek 15-20%-ot emelkedtek idei mélypontjukról. 

Eszközalapokban történt változások

VEGYES ÉS RÉSZVÉNY TÍPUSÚ ESZKÖZALAPOK

A heti eseményekre reagálva, a vegyes és részvény típusú eszközalapokban, (Navigáció 5+, 10+, 15+, Dinamikus vegyes, Kiegyensúlyozott vegyes, Konzervatív vegyes, Horizont 5+, 10+, 15+, Fejlődő világ részvény, Fejlett világ részvény, Amazonas, Mozaik I, II, III, Global I, II, III,) továbbra is tartottuk az elvárt referenciaszintekhez képest enyhén csökkentett részvénykitettséget. 
A részvénykitettséget azoknál az eszközalapoknál (DeLuxe, Világmárkák) is csökkentettük, amelyeknél a pénzáramlások miatt a referenciaszinthez képest jelentősen megnőtt a kockázatos eszközök súlya.

ABSZOLÚT HOZAMÚ ESZKÖZALAPOK

Az abszolút hozam stratégiával kezelt eszközalapokban (Selection, Tallózó) az elmúlt időszakban történt részvénypiaci visszapattanásnak köszönhetően profitot realizáltunk így a részvénykitettség 20% alá került. A volt Ergo Biztosító ügyfeleinek kínált Globális eszközalapban továbbra is tartjuk a korábban is jellemző 20-25% közötti részvénykitettséget.
KÖTVÉNY TÍPUSÚ ESZKÖZALAPOK

A kötvénypiac volatilitásának kihasználására törekszünk, azaz magasabb hozam mellett növeljük a kitettséget. A kötvényportfoliókat a referenciaindexhez képest semlegesre állítottuk, vagyis az árfolyam beesése után kötvényeket, kötvény etf-eket (tőzsdén kereskedhető kötvény befektetési jegyek, melyek nagyfokú diverzifikációt tesznek lehetővé) vásároltunk, így a kötvények alulsúlyozása megszűnt.
   

Mit várunk a következő időszakban?

Április elejétől újra bizonytalanabb, nagyobb kilengésekkel járó időszak elé nézünk. A koronavírus járvány a néhány héttel ezelőtt becsülthez képest hosszabb lefutású lehet, így a karantén-intézkedések is várhatóan tovább maradnak érvényben. Számos kormány jelentette már be az eredeti korlátozó intézkedések meghosszabbítását. Ezek a fejlemények a vártnál nagyobb gazdasági visszaeséssel, és a válságból való lassabb kilábalással járnak.  

Egyre több elemző számít gyors, V alakú (a piacok gyors felpattanása, pozitív irányba való elmozdulása) helyett hosszabban elhúzódó, W (több egymást követő felpattanás és összeomlás) vagy U alakú (későbbre nyúló pozitív irányú elmozdulás) gazdasági kilábalásra.

A gazdasági nehézségek rövidtávon a vállalatok eredményességére is rányomják bélyegüket, a részvénypiacokon a következő hetekben elképzelhető a korábbi mélypontokra való visszaesés is.

Azonban továbbra is azt gondoljuk, hogy középtávon a részvénypiacok a kötvényeknél jóval magasabb várható hozamot fognak biztosítani. A legalább egy éves időhorizonttal rendelkező befektetők számára ezért továbbra is részvénypozíciók tartása, illetve óvatos növelése ajánlott az előttünk álló hónapokban.

Biztosítónk elsődleges célja, hogy ebben a kiélezett tőkepiaci helyzetben információkkal segítsük ügyfeleinket megtakarításaik értékének megóvásában. Kövesse híreinket, tájékozódjon szakértőinktől, és ismerje meg, milyen lépéseket tettünk a megtakarítások védelmében!  


 Az elmúlt napokban számos pozitív hír érkezett globálisan, melyek közül a Fed – precedens nélküli – eszközvásárlási programja és a bejelentett, célzott amerikai és német fiskális stimulus emelhető ki. A gazdaságélénkítő intézkedések mellett további pozitív hír, hogy Lombardiában a fertőzöttek számának emelkedési dinamikája lassulni látszik a hetekkel korábban bejelentett rendkívül szigorú karantén intézkedéseknek köszönhetően.

Ezzel együtt a járvány globális terjedésével kapcsolatban természetesen nem nyugodhatunk meg, a tőkepiacok azonban vélhetően túllendültek a múlt hét elején a bizonytalanság és a pánik tetőzésén.   

Mit változtattunk az alapjaink összetételében?

Az utóbbi hetekben a vegyes és részvény típusú eszközalapokban, (Például: Navigáció 5+, 10+, 15+, Horizont 5+, 10+, 15+, Fejlődő világ részvény, Fejlett világ részvény, Mozaik I, II, III, Global I, II, III, Világmárkák,) az elvárt referenciaszintekhez képest csökkentett részvénykitettséget alkalmaztunk, amelyet, a fentiek tükrében már indokoltnak tartunk fokozatosan visszaemelni. A kockázatos eszközök részarányát tehát több lépcsőben, körültekintő módon, a következő 1-2 hónapban szignifikánsan növelni tervezzük.

A Magyar Részvény és Hazai Részvény eszközalapokban szelektíven vásároltunk részvényeket, kihasználva a hirtelen árfolyamesést. A blue-chip (a legnagyobb forgalmú, leglikvidebb és legnagyobb kapitalizációjú papírok) részvények közül az OTP könyv szerinti értéke közelébe gyengült. A small-cap (melyek a kis kapitalizációjú cégeket jelölik) papírokat tekintve továbbra is több olyan céget látunk, mely mélyen valós fundamentális értéke alatt mozog.

Az abszolút hozam stratégiával kezelt eszközalapokban (Selection, Tallózó) - köztük az Ergo Biztosítótól átvett Globális eszközalapban - továbbra is tartjuk a korábban is jellemző 20-25% közötti részvénykitettséget.

A normál tőkepiacokon, ha a részvények esnek, a befektetők menekülnek a biztonságosabb kötvénypiac irányába, vásárolják azt. Ebben a speciális helyzetben azonban nem ez történt az elmúlt időszakban. A likviditás érdekében, hogy fenntartsák azt, a kötvényeket is adták, melynek következtében a hozamok egy nap alatt is akár 1 %-ot emelkedtek, az átértékelődés hatására akár 3-4 %-os árfolyamveszteséget lehetett látni a hosszú kötvényportfolióknál. A jegybanki lazítások hatására a kötvényhozamok normalizálódtak és az átértékelődés javított a teljesítményen.

A Kötvény és Hazai Kötvény eszközalapokat jelenleg futamidőben neutrálisan menedzseljük a benchmarkhoz képest. Enyhén rövidebb futamidővel kezdtük a gyengülő időszakot, majd a kötvény eszközalapba magas hozam mellett hosszú papírokat vásároltunk, majd realizáltuk rajta a profitot. Továbbiakban is igyekszünk kihasználni a piac volatilitását, azonban extrém futamidő kockázatot nem kívánunk vállalni.

A Világjáró kötvény eszközalapban a high yield (nagyobb kockázatú, magasabb kamatot ajánló, általában vállalati kötvények ) kötvények alulsúlyozásra kerültek, így kisebb veszteséget mutattunk ki a referenciaindexhez képest. A jegybanki döntések segíthetik ezen kötvény ETF-ek (tőzsdén kereskedhető kötvény befektetési jegyek, melyek nagyfokú diverzifikációt tesznek lehetővé ) javulását, ezért a közeljövőben ezeket a papírokat benchmark szintre emeljük. 

Mit várunk a következő időszakban?

A következő 1-2 hónapban arra számítunk, hogy az iránymutató részvényindexek esetében az elmúlt hetekben látott piaci mélypontok támaszt adhatnak az árfolyamoknak.

Ezzel együtt magas maradhat a volatilitás, így továbbra is nehezen kereskedhető időszakra kell készülni.

A hangulatot továbbra is a fertőzések számának alakulása és földrajzi terjedése, a gazdaságpolitikai válaszlépések, illetve a megjelenő gazdasági mutatószámok, vállalati menedzsment várakozások fogják alakítani.

Egyelőre bizakodni lehet abban, hogy a nyár eleje már pozitív elmozdulást mutat majd a mélypontokról, köszönhetően a kínai termelés visszatérésének és a gyors, célzott segítséget nyújtó gazdaságpolitikai reakcióknak.       

Eszközalap-figyelő


A koronavírus járvány terjedésének híre február végére a pénzpiacokon negatív fejleményeket okozott. Ekkorra vált ugyanis bizonyossá, hogy nem sikerül megakadályozni a vírus világjárvánnyá alakulását. 

Bár Kínában és Dél-Koreában már jelentősen csökken az új megbetegedések száma, Európában napról-napra gyorsul a vírus terjedése. Így az európai országok markáns válaszlépéseket tettek, melyek közül kiemelkedik Olaszország, mely az ország egész területére karantént rendelt el.

A világ vezető jegybankjai nagyon jelentős lazításba kezdtek, az ausztrál jegybank 0.25%-kal, az amerikai Fed 0.50%-kal csökkentette az irányadó kamatlábat, ami a vállalati szektornak segítséget nyújthat hiteleik törlesztésében. Továbbá a gazdasági visszaesés csökkentésének érdekében a világ vezető országainak pénzügyminiszterei közös állásfoglalást fogalmaztak meg a koordinált költségvetési élénkítés mellett.

A tőkepiacokon egy pozitív és egy negatív olvasatra is fel lehet készülni. Az előbbi egy rövidebb hatású visszaeséssel számol, míg az utóbbi egy elhúzódó gazdasági gyengélkedéssel. 
Központi várakozásunk továbbra is az, hogy az első félévben elveszett gazdasági teljesítmény jelentős része a második félévben materializálódik, és egy esetleges rövid recessziót követően a víruspánik előtti szintekre rendeződhet vissza a globális gazdaság teljesítménye.
A portfólió menedzserek folyamatosan követik a frissülő híreket a vírus terjedésével kapcsolatban. Az abszolút hozam stratégiával kezelt eszközalapokban (Selection, Tallózó) jelentősen, 10% alá lett csökkentve a részvénykitettség. A benchmark követő részvény, illetve vegyes eszközalapokban zömében az elvárt referenciaszint alá került a részvénykitettség.

Mit tehetnek most a befektetők?

A következő 1-2 hónapban még nehezebb időszak jöhet a tőkepiacokon, melyet a vírus terjedéséről közölt hírek valamint az ellene védelmet nyújtó, kifejlesztés alatt álló oltóanyagokról érkező hírek mozgathatnak leginkább. A vezető részvényindexekben további nagy mozgások várhatóak, és jó eséllyel látogathatnak meg újabb lokális mélypontokat. 
Emiatt kiemelten fontos a befektetési egységekhez kötött életbiztosítások esetében az aktuális portfóliók áttekintése, értékelése és esetlegesen a portfóliók átrendezéséről vagy a kivárásról döntést hozni. A döntésben segítséget jelenthetnek a honlapunkon időszakosan megjelenő aktuális piaci információk, az eszközalapok árfolyam alakulásának rendszeres figyelése, a honlapunkon elérhető portfólióajánló valamint a biztosítási tanácsadóikkal történő konzultáció. 

Azon ügyfeleinknek, aki a következő pár hónapban lejáró befektetési egységekhez kötött életbiztosítással rendelkeznek, javasoljuk, hogy az elérési szolgáltatás igénylése előtt tekintsék át portfóliójukat és mérlegeljék a szerződés meghosszabbításának lehetőségét. A meghosszabbítással elkerülhető a lejáratkori esetlegesen alacsony árfolyamok következtében történő azonnali veszteség realizálása.

A volatilis árfolyamváltozások miatt a kivárás indokolt, így elkerülve a hozamcsökkenés okozta átmeneti veszteség realizálását. Egy hirtelen, meggondolatlan reakció hosszú távon negatív következményekkel járhat, mert most azonnali veszteségként realizálhatja a jelenleg tapasztalható hozamcsökkenéseket. 
Várakozásunk szerint a vírus jelentette fenyegetések a második-harmadik negyedévben rendeződhetnek, míg a beinduló gazdasági élénkítés támogató környezetet teremthet a kockázatos eszközöknek a vírus jelentette riadalom elmúlta után is.

*A tájékoztatásban leírtak a közreműködő szerzők (Generali Alapkezelő Zrt. szakértői)  véleményét tükrözik, így nem tekinthetők ajánlásnak. A Generali Alapkezelő és a Generali Biztosító nem vállal semmilyen felelősséget a jelen tájékoztatás alapján meghozott befektetési döntésért. A múltbeli hozamok nem jelentenek garanciát a jövőre nézve.